Αίγυπτος: Ένα μαγικό ταξίδι στην Αλεξάνδρεια!

Αλεξάνδρεια Άιγυπτος

Η Αίγυπτος αποτελεί έναν από τους προορισμούς, ο οποίος θα σας μείνει ανεξίτηλος στη μνήμη για πάντα. Στο παρόν άρθρο, θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μια εικόνα από την ζωή που επικρατεί στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, την Αλεξάνδρεια!

Η Αλεξάνδρεια, η όποια βρίσκεται μονάχα 2 ώρες μακριά από την Αθήνα, είναι μια πόλη που έχει καταγεγραμμένους 5.5 εκ. κατοίκους. Η εντύπωση όμως που αφήνει στο τέλος είναι ότι βρίσκονται πολλοί περισσότεροι. Κατ’ αρχήν, για την είσοδό σας στη χωρά απαιτείται διαβατήριο και ταξιδιωτική visa. Την visa μπορείτε να την προμηθευτείτε όταν φτάσετε στον αερολιμένα της Αλεξάνδρειας. Αφού περάσετε τους κατάλληλους ελέγχους, πρέπει να επισκεφτείτε κάποιο ανταλλακτήριο προκειμένου να ανταλλάξετε τα ευρώ με το τοπικό νόμισμα, που είναι η αιγυπτιακή λίρα. Στη συνέχεια, μπορείτε να αγοράσετε μια καινούργια κάρτα sim για να μπορείτε να επικοινωνείτε όσο διάστημα βρίσκεστε εκεί. Η εταιρία Orange είναι μια πολύ συμφέρουσα επιλογή, καθώς με 10€ θα έχετε περίπου 20GB, τα όποια είναι υπεραρκετά για όσο διάστημα κι αν μείνετε! Η μετάβαση σας προς το ξενοδοχείο, όποιο κι αν έχετε επιλέξει, καλό είναι να πραγματοποιηθεί με Uber (παρακάτω αναφέρουμε αναλυτικότερα τα πλεονεκτήματα). Η απόσταση μέχρι το κέντρο της Αλεξάνδρειας είναι περίπου μισή ώρα.

© Sally Wilson, pixabay.com
Οι πρώτες εντυπώσεις από την Αλεξάνδρεια

Το σοκ που θα βιώσετε τις πρώτες μέρες της παραμονής σας είναι δεδομένο! Καθώς περπατάτε στα στενάκια της Αλεξάνδρειας, οι εικόνες που έρχονται στο μυαλό, θυμίζουν εικόνες που βλέπουμε στις ταινίες. Υπερβολικά στενά δρομάκια, αρκετά σκουπίδια στους δρόμους, παιδιά να παίζουν ξυπόλητα, ανθρώπους να μεταφέρουν κινητούς πάγκους, όπου πουλάνε διάφορα αντικείμενα και το φως του ήλιου να κρύβεται πίσω από τις τεράστιες πολυκατοικίες που υψώνονται αριστερά και δεξιά σας.

Αλεξάνδρεια Αίγυπτος
© Πόλης Καλάβριας , voyagingtheworld.com

Καθώς προσπερνάτε το αρχικό σοκ, μόλις φτάσετε στην παραλιακή της Αλεξάνδρειας (η όποια θυμίζει πάρα πολύ την παραλιακή της Θεσσαλονίκης) το τοπίο αλλάζει άρδην. Μπροστά σας εκτείνονται 2 τεράστιοι δρόμοι με 5 λωρίδες κυκλοφορίας έκαστος. Η κίνηση κι ο θόρυβος που επικρατούν στο συγκεκριμένο σημείο είναι απερίγραπτοι. Οι οδηγοί έχουν μονίμως το χέρι τους κολλημένο στην κόρνα και οι προσπεράσεις γίνονται από οποιαδήποτε κατεύθυνση! Μπορείτε να φανταστείτε ότι η μετακίνηση στην απέναντι πλευρά του δρόμου αποτελεί πραγματικά μια τεραστία πρόκληση. Καθώς περπατάτε στην παραλιακή της Αλεξάνδρειας θα συναντήσετε πληθώρα μαγαζιών. Παρόμοια είναι και η εικόνα μόλις φτάσετε στο κέντρο της πόλης, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από την παραλία. 

Παραλία Αλεξάνδρειας
Πολυτελή κτίρια στην παραλιακή της Αλεξάνδρειας
© Mohamed Mustafa, pixabay.com

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι, αλλά πολλές φορές θα προσπαθήσουν να σας ξεγελάσουν. Να τους προσέχετε ιδιαιτέρως και κυρίως όταν θα αγοράζετε από μικρά μαγαζάκια. Πριν αγοράσετε το οτιδήποτε να ρωτάτε πρώτα την τιμή και πάντα να ελέγχετε αν η ποσότητα που ζητήσατε συμβαδίζει με αυτό που σας έβαλαν (παρακάτω παραθέτουμε αναλυτικά τις τιμές, οπότε θα έχετε μια πρώτη εικόνα του τι να περιμένετε). Επίσης, κατά την παρουσία σας στο αεροδρόμιο να μην αφήσετε κανέναν ντόπιο να σας βοηθήσει με τις βαλίτσες, επειδή ο απώτερος σκοπός του είναι να αποκομίσει κάποιο φιλοδώρημα.

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τις πιθανές απάτες που μπορεί να συναντήσετε στην Αίγυπτο!

Οι περιορισμοί που υπάρχουν στην Αίγυπτο αφορούν κυρίως τις γυναίκες. Θα πρέπει να φοράνε ρούχα που να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματός τους. Συνεπώς, ένα ταξίδι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα είναι βάναυσο για τις ίδιες. Επίσης, δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε κατανάλωση αλκοόλ σε εξωτερικό χώρο.

Θα πίνετε μονάχα εμφιαλωμένο νερό. Σε καμία περίπτωση να μην καταναλώσετε οτιδήποτε άλλο. Όταν θα σας φέρνουν ποτήρι με νερό σε κάποιο εστιατόριο ή σε κάποια καφετέρια απλά δε θα το αγγίζετε. Επίσης, να αποφεύγετε οποιαδήποτε κατανάλωση φρούτων ή λαχανικών, επειδή μπορεί να έχουν πλυθεί με νερό βρύσης. Αντιθέτως, τα βραστά λαχανικά δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο!

Τα αξιοθέατα της Αλεξάνδρειας

Όσον άφορα τα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε, μπορεί να μην είναι πάρα πολλά στη συγκεκριμένη πόλη της Αιγύπτου, αλλά σίγουρα δε θα σας αφήσουν αδιάφορους!

Το πρώτο και σημαντικότερο είναι η βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας. Ένα πραγματικά εμβληματικό και επιβλητικό κτίριο. Από την πρώτη στιγμή που θα το αντικρίσετε θα σας αφήσει άφωνους. Η είσοδος της βιβλιοθήκης είναι μονάχα 10 pound (γύρω στο 0.50€) και πραγματικά θα μαγευτείτε. Ένας τεράστιος αριθμός βιβλίων, μια πανέμορφη διακόσμηση και πολλά μουσεία εντός της βιβλιοθήκης. Δυστυχώς, η είσοδος των 10 pound καλύπτει μονάχα την περιήγησή σας στην κεντρική βιβλιοθήκη. Για κάθε μουσείο που θα θέλετε να επισκεφτείτε θα πρέπει να πληρώνετε νέο εισιτήριο, αναλόγως το μουσείο.

Στη συνεχεία, το Citadel of Qaitbay αποτελεί το αμέσως επόμενο σημαντικότερο αξιοθέατo της Αλεξάνδρειας. Χτίστηκε το 15ο αιώνα για την προστασία της πόλης από τις επιδρομές των σταυροφόρων. Η τιμή του εισιτηρίου είναι περίπου 30 pound (1.5€). Στον ίδιο χώρο θα συναντήσετε και ένα μουσείο στο όποιο υπάρχουν όλα τα ψάρια που εντοπίστηκαν τα τελευταία χρόνια στο υδάτινο περιβάλλον γύρω από την Αλεξάνδρεια.

Citadel of Qaitbay, Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος
Citadel of Qaitbay
©  Mouhamed Saleem Al-Zayat, pixabay.com

Η περιήγηση σας συνεχίζεται στις κατακόμβες του Kom el Shokafa, στη στήλη του Πομπηίου και στο σπίτι του Καβάφη, τα όποια και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Το κόστος και για τα 3 είναι περίπου 90 pound (5€). Τέλος, αξίζει να περπατήσετε στη γέφυρα του Stanley και στο καταπράσινο παλάτι Montazah.

Για την αγορά σουβενίρ σας προτείνουμε να επισκεφτείτε το εμπορικό κέντρο που υπάρχει στην αγορά της El Ibrahimeya. Γενικά, να επιδιώκετε τις διαπραγματεύσεις και να μην αγοράζετε αμέσως στην τιμή που αναγράφεται. Οι περισσότεροι καταστηματάρχες είναι διατεθειμένοι να συμβιβαστούν με μια χαμηλότερη τιμή.

Η τοπική κουζίνα

Ένα πράγμα που υπάρχει σε αφθονία στην Αλεξάνδρεια είναι το φαγητό! Υπάρχουν άπειρα μαγαζιά σχεδόν σε κάθε στενό της πόλης που προσφέρουν γεύσεις απ’ όλο τον κόσμο. Μπορείτε να βρείτε οποιαδήποτε κουζίνα επιθυμείτε. Γενικά, τα φαγητά στην Αίγυπτο είναι βαριά για το ελληνικό στομάχι, εξαιτίας των πολλών μπαχαρικών που βάζουν μέσα. Παρ’ όλα αυτά, οι γεύσεις που θα συναντήσετε θα αφήσουν ικανοποιημένο τον ουρανίσκο σας.

Τα διασημότερα φαγητά της αιγυπτιακής κουζίνας είναι το κόσαρι (koshary) και το φαλάφελ (falafel). Το κόσαρι είναι ένας συνδυασμός από σπαγγέτι, κοφτό μακαρόνι, φακές, ρεβίθια, ρύζι και μια πικάντικη σος από πάνω. Μπορεί σαν πρώτη εικόνα να μην σας εντυπωσιάζει, αλλά η δοκιμή του θα σας διώξει κάθε αμφιβολία! Το καλύτερο κόσαρι θα το βρείτε στο Ana Misho στην περιοχή της El Ibrahimeya. Υπάρχουν 3 διαφορετικά μεγέθη, το small, το medium και το large και οι τιμές είναι 8,10 και 12 pounds (0,4-0,6€) αντίστοιχα. Το medium είναιει υπεραρκετό και θα σας κρατήσει χορτάτους για αρκετή ώρα. Από την άλλη, τα φαλάφελ είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν εισχωρήσει στην ελληνική κουζίνα. Όμως δε γίνεται να πάτε στην Αίγυπτο και να μην δοκιμάσετε την αυθεντική συνταγή των φαλάφελ. Αυτό μπορεί να συμβεί στο Abo rabyea, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Sporting. Σερβίρεται μέσα σε σκεπαστή αραβική πίτα και κοστίζει 3 pounds. Η αγορά τριών ή τεσσάρων φαλάφελ θα σας χορτάσουν στο μέγιστο βαθμό. Από το συγκεκριμένο κατάστημα σας προτείνουμε να δοκιμάσετε το χούμους, καθώς και τα μπέργκερ που έχει. Το χούμους βρίσκεται στην ίδια τιμή με το φαλάφελ, ενώ ένα μπέργκερ θα το συναντήσετε μόλις στα 8-10 pounds (≈0,50€)!

Το επόμενο παραδοσιακό πιάτο ακούει στο όνομα κεμπτά (Kebda). Είναι ψητό συκώτι το οποίο σερβίρεται συνήθως με σος ταχίνι ή χούμους και με πίκλες. Παρόμοιο, είναι και το φατιρ (Feteer), το οποίο είναι η παραδοσιακή πίτσα των Αιγυπτίων, με συκώτια και πίκλες. Ξεχωριστή θέση στην αιγυπτιακή κουζίνα έχουν επίσης τα ακόλουθα: τσίκεν φάτα (chicken fat) και μπαμπά γκανούς (Baba Gkanouj). Μπορείτε να τα δοκιμάσετε ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, στα εστιατόρια Egyptian Food Club, Panorama Restaurant & Cafe και στο Farag Abo Khaled. Επιπλέον, ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια είναι το Greek Club. Είναι ένα εστιατόριο με πανέμορφο χώρο και ειδίκευση στην ελληνική κουζίνα. Σε όλα τα παραπάνω οι τιμές κυμαίνονται από 30-100 pounds (1,5-6€).

Επίσης, αξίζει να επισκεφτείτε το Khawater Demeshqya, για να δοκιμάσετε την συριακή κουζίνα. Το σαουερμα (sauerma) είναι το πιο δημοφιλές “βρώμικο” των Σύριων, οπότε σας προτείνουμε να το δοκιμάσετε! Σε απόσταση λίγων μέτρων από το προαναφερθέν, υπάρχει το Mecca juice με αμέτρητες επιλογές για ένα δροσιστικό χυμό, καθώς θα περπατάτε στην παραλία της Αλεξάνδρειας. Τα δύο αυτά μαγαζιά βρίσκονται στην περιοχή του Sporting. Για τους λάτρεις των γλυκών, το ομοάλι αποτελεί μια καλή επιλογή το οποίο μπορείτε να βρείτε στο Roll. Βρίσκεται στο παραλιακό δρόμο, δίπλα στα KFC.

Νυχτερινή ζωή στην Αλεξάνδρεια

Σχετικά με τη νυχτερινή ζωή της Αλεξάνδρειας, μπορεί να μην συμβαδίζει με τα ελληνικά δεδομένα, όμως μπορείτε να διασκεδάσετε εξίσου. Καταρχάς, δεν επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ σε εξωτερικούς χώρους, συνεπώς όπου κι αν κάτσετε θα πρέπει να συμβιβαστείτε με αναψυκτικό. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το υπέροχο τοπικό τσάι, το ζάρντα. Έχουν δικιά τους συνταγή για την παρασκευή του και μια δοκιμή του θα σας κάνει να το λατρέψετε. Βέβαια, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να παραγγείλετε μόλις καθίσετε στο τραπέζι δεν είναι τίποτα άλλο από τον ναργιλέ (shisha). Η τιμή του είναι απίστευτα χαμηλή, αφού με μόλις 15 pounds (0,80€) μπορείς να ενστερνιστείς την αγαπημένη συνήθεια των Αιγυπτίων. Το Malibu Cafe και το Wave Cafe είναι τα μαγαζιά που θα σας εντυπωσιάσουν περισσότερο. Βρίσκονται ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, είναι μεγάλοι και ευχάριστοι χώροι και διαθέτουν και παιδότοπο. Αν θέλετε οπωσδήποτε να καταναλώσετε αλκοόλ, υπάρχει ένα restaurant-bar λίγο μετά τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το οποίο ονομάζεται Mermaid και ο πάνω χώρος του μαγαζιού λειτουργεί σαν Bar.

Μετακινήσεις

Για τις μετακινήσεις σας στην Αλεξάνδρεια το Uber είναι η αποτελεσματικότερη λύση. Είναι φθηνά ακόμα και για μεγάλες διαδρομές. Αντιθέτως, η μετακίνηση με τα αστικά είναι αρκετά περίπλοκη. Δε θα συναντήσετε τα κλασσικά αστικά που φαντάζεστε. Είναι mini-bus των 10-15 περίπου θέσεων. Προκειμένου να επιβιβαστείτε σε κάποιο θα πρέπει να ρωτήσετε πρώτα τον οδηγό αν η διαδρομή που επιθυμείτε συμβαδίζει με το δρομολόγιο του συγκεκριμένου mini-bus. Υπάρχουν αμέτρητα μέσα στην πόλη, οπότε σίγουρα θα βρείτε κάποιο που θα σας βολεύει. Η τιμή του κυμαίνεται από 2-4 pounds (0.10-0.20€). Η φράση που πρέπει να πείτε στον οδηγό λίγο πριν φτάσετε στον προορισμό σας προκειμένου να γίνει η απαιτούμενη στάση είναι “Alagam Biesta”. Ωστόσο, όπως αναφέραμε και παραπάνω, για να νιώσετε περισσότερο ασφαλείς και σίγουροι ότι θα φτάσετε στον προορισμό σας, τα Uber είναι μονόδρομος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το τραμ, το όποιο έχει 3 διαφορετικές γραμμές και είναι επίσης πολύ φθηνό. Το κόστος της διαδρομής είναι 2 pound και το εισιτήριο θα το αγοράσετε αφού επιβιβαστείτε, καθώς υπάρχει ένας ελεγκτής γι’ αυτήν τη δουλειά. Τέλος, δεν υπάρχει γραμμή μετρό στην Αλεξάνδρεια.

Διαμονή στην Αλεξάνδρεια

Η περιοχή της παραλίας είναι το ασφαλέστερο μέρος για τη διαμονή σας. Είναι πολυσύχναστος δρόμος και δε θα νιώσετε καμία στιγμή φόβο. Επίσης, με τη διαμονή σας στη συγκεκριμένη περιοχή θα μπορέσετε να ελαττώσετε στο ελάχιστο τις μετακινήσεις σας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς θα βρείτε στη γύρω περιοχή οτιδήποτε χρειάζεστε. Οι τιμές των ξενοδοχείων στην Αλεξάνδρεια είναι χαμηλές, καθώς με μόλις 17-20€ μπορείτε να διανυκτερεύσετε στο Phillip house hotel. Στο Royal crown hotel η τιμή είναι περίπου στα 22€, ενώ στο Semiramis hotel η τιμή ανέρχεται στα 30€. Τα 3 προαναφερθέντα βρίσκονται όλα στον παραλιακό άξονα της Αλεξάνδρειας και σε πολύ κοντινή απόσταση με τα εστιατόρια και τις καφετερίες που αναφέραμε παραπάνω.

Αν ψάχνετε κάτι πιο Lux δείτε τα Paradise Inn Le Metropole Hotel , Paradise Inn Windsor Palace Hotel , Steigenberger Cecil Hotel Alexandria.

Μέσο κόστος ταξιδιού για 4 μέρες (χωρίς τα αεροπορικά): ≈100-120€

Στο τέλος αυτού του υπέροχου ταξιδιού είμαστε σίγουροι ότι οι εμπειρίες που θα αποκομίσετε θα μείνουν χαραγμένες για πάντα στη μνήμη σας! Ένα κομμάτι σας, πάντα θα θέλει να γυρίσει πίσω για να ξαναζήσει αυτήν την εμπειρία από την αρχή!

©  Anwar Hassan, pixabay.com

Από τον Πόλη Καλάβρια

Διαβάστε επίσης:

Related Posts