Η Βενετία είναι πασίγνωστη για την υπέροχη αρχιτεκτονική της, τον ρομαντισμό και τη μοναδικότητα στη διαρρύθμισή της. Πλήθος κόσμου συρρέει για να απολαύσει τη μοναδική αυτή εμπειρία, όμως η μουσική και η καλλιτεχνική της πλευρά έμενε λιγότερο γνωστή … έως σήμερα! Ελάτε να γνωρίσουμε μαζί τα εξαιρετικά αξιοθέατα αρχιτεκτονικού, καλλιτεχνικού και μουσικού ενδιαφέροντος που κάνουν τη Βενετία πλέον αξιοσημείωτη στο χώρο της τέχνης!
Piazza San Marco
Η Piazza San Marco πρόκειται κοινώς για την καρδιά της Βενετίας. Αποτελεί τη μεγαλύτερη και διασημότερη πλατεία της πόλης. H τωρινή αρχιτεκτονική της χρονολογείται από το 1277. Είναι το χαμηλότερο σημείο στην πόλη και έτσι είναι η πρώτη που θα πλημμυρίσει σε περίπτωση μιας “Acqua Alta”. Οι Βενετοί όμως βρήκαν τον εξής ευφάνταστο τρόπο για να επιλύουν το πρόβλημα: τοποθετούν ξύλινες σανίδες μέσω των οποίων διευκολύνεται η μετακίνηση. Η νυχτερινή ζωή στην Piazza San Marco, κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι, είναι ειδυλλιακή: μια βόλτα στα μαγαζάκια της και με τη μουσική από διάφορες μπάντες να ηχεί, σας υπόσχεται σίγουρα μια μαγευτική εμπειρία.
Σημείωση: Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητού στην πλατεία ούτε το τάισμα περιστεριών, οπότε χρειάζεται αρκετή προσοχή σ’ αυτό. Εάν και πάλι επιθυμείτε να τσιμπήσετε κάτι εκεί κοντά, ο κήπος Giardini ex Reali είναι ιδανικός.
Caffe Florian
Αν το budget σας είναι λίγο πιο χαλαρό, τότε το συγκεκριμένο καφέ πρέπει σίγουρα να το δοκιμάσετε! Πρόκειται για το παλαιότερο καφέ-μπαρ της Βενετίας και χρονολογείται από το 1720. Τον τελευταίο μόλις αιώνα στεγάζει συγκροτήματα –jazz κυρίως μουσικής- που ζεσταίνουν το χώρο ακόμη περισσότερο με τις μελωδίες τους. Μάλιστα, στην καφετέρια σύχναζαν τεράστια ονόματα του χώρου της λογοτεχνίας και της τέχνης, όπως ο Ντίκενς, ο Βάγκνερ και πολλοί αστέρες του Χόλιγουντ.
Basilica Di San Marco
Η βασιλική του Αγίου Μάρκου βρίσκεται στην πλατεία του Σαν Μάρκο. Γενικά, η είσοδος στην εκκλησία είναι δωρεάν, ωστόσο υπάρχουν εσωτερικές χρεώσεις στα εκθέματα: για το “Pala d’Oro”, το οποίο πρόκειται για ιερό κατασκευασμένο από χρυσό, ασήμι και διάφορους πολύτιμους λίθους όπου και φυλάσσονται τα λείψανα του Ευαγγελιστή Μάρκου, η χρέωση ανέρχεται στο 1,5€. Για το “Tesoro della Basilica di San Marco”, τουτέστιν τους θησαυρούς της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου και άλλα ιερά κειμήλια, η τιμή εισόδου φτάνει τα 3€.
San Giorgio Dei Greci
Ο Άγιος Γεώργιος των Ελλήνων πρόκειται για τον πανέμορφο ελληνορθόδοξο Μητροπολιτικό ναό της Ιταλίας και βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Κατά την είσοδό του ο επισκέπτης/προσκυνητής μπορεί να διαβάσει τη μαρμάρινη επιγραφή, γραμμένη στα ελληνικά: «Τους αεί καταίροντας Ενετίαζε των Ελλήνων». Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Χριστό και τον Άγιο Γεώργιο.
Ponte Dei Sospiri
Μεταξύ μύθων και θρύλων, η γέφυρα των Στεναγμών είναι ένας από τους πλέον must προορισμούς της πόλης, ειδικά για τους ερωτευμένους! Η γέφυρα πήρε το όνομά της από τους στεναγμούς των φυλακισμένων που τη διέσχιζαν για να μεταφερθούν είτε στις φυλακές, είτε στο δωμάτιο των βασανιστηρίων, για ανάκριση ή για τη δίκη τους. Βρίσκεται πάνω από ένα κανάλι, το οποίο οδηγεί στο Rio di Palazzo και παλιά συνέδεε το παλάτι των Δόγηδων με τις φυλακές της Βενετίας. Από τα παράθυρα της γέφυρας μπορεί να θαυμάσει κανείς την ομορφιά της πόλης. Η μπαρόκ αρχιτεκτονική της, η εξαιρετική σχεδίασή της από τον διάσημο αρχιτέκτονα Contin και ο τόπος φυλάκισης του διασημότερου Casanova στον κόσμο, είναι μερικοί από τους λόγους που την κάνουν μοναδική και τόσο γνωστή. Μάλιστα, ο συνθέτης της ρομαντικής εποχής Zac Offenbach (1819 – 1880), εμπνευσμένος από την γέφυρα των Στεναγμών, συνέθεσε μία οπερέτα που φέρει τ’ όνομά της.
Ponte Di Rialto
Η γέφυρα Ριάλτο βρίσκεται στο διασημότατο κέντρο της πόλης «Ριάλτο», το οποίο είναι γεμάτο από μαγαζάκια που μπορεί κανείς να κάνει τα ψώνια του με την πανέμορφη θέα του καναλιού. Υποψήφιος για τον σχεδιασμό της υπήρξε ο Μιχαήλ Άγγελος, ωστόσο ανατέθηκε εν τέλει στον Antony Da Ponte. Να σημειωθεί πως είναι, πλέον, ιδιαίτερα τουριστική περιοχή, οπότε προσοχή στις αγορές σας.
Palazzo Ducale Di Venezia
Το παλάτι των Δόγηδων υπήρξε κατοικία βασιλέων και των ίδιων των Δόγηδων της Βενετίας. Αν και η κατασκευή του ξεκίνησε το 476 εν έτη Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ολοκληρώθηκε τον 14ο-15ο αιώνα με Γκόθικ ρυθμό και παρεμβάσεις από την Αναγέννηση και τον Μανιερισμό. Το εσωτερικό του Παλατιού κοσμεί -μεταξύ άλλων- ο πίνακας «Παράδεισος» του Tintoretto, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος πίνακας σε καμβά στον κόσμο!
Teatro La Fenice
Το θέατρο όπερας Φενίτσε είναι από τα πιο ξακουστά του κόσμου και αποτελεί ένα από τα διασημότερα και πλέον ονομαστά ορόσημα στην ιστορία του ιταλικού θεάτρου. Το συγκεκριμένο θέατρο είναι για την Βενετία ό,τι και το Teatro Alla Scala (η Σκάλα του Μιλάνου) για το Μιλάνο. Στο Teatro la Fenice πραγματοποιήθηκαν παγκόσμιες πρεμιέρες διασημότατων έργων από τους μεγαλύτερους συνθέτες όλων dτων εποχών, όπως ο Gioachino Antonio Rossini (1792 – 1868), ο Vincenzo Salvatore Carmelo Francesco Bellini (1801 – 1835), ο Domenico Gaetano Maria Donizetti (1797 – 1848) και ο Giuseppe Fortunino Francesco Verdi (1813 – 1901).
Museo Della Musica
Το συγκεκριμένο μουσείο μουσικής είναι αφιερωμένο στον Antonio Vivaldi και στην εποχή του, την εποχή του Μπαρόκ. Διαθέτει πλήθος μουσικών εκθεμάτων καθώς και εκθετήριο με ιδιαίτερα και ξεχωριστά μουσικά αναμνηστικά. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Biennale Di Venezia
Η Μπιενάλε της Βενετίας πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και πιο φημισμένες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στον κόσμο. Διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, με διαφορετική καλλιτεχνική προσέγγιση κάθε φορά. Εάν θέλετε να την επισκεφθείτε, θα ήταν καλό να προγραμματίσετε το ταξίδι σας σε περίοδο που θα είναι ανοιχτή.
Murano
Φυσικά το καλλιτεχνικό μας ταξίδι στην Βενετία δεν θα μπορούσε να αγνοήσει το νησί Murano, το οποίο φημίζεται για τη μοναδική του υαλοτεχνία. Είναι εύκολα προσβάσιμο με φέρι μποτ, το οποίο χρειάζεται περίπου 40 λεπτά για να φτάσει στο νησί. Εκεί θα βρείτε το εξαιρετικό Μουσείο Γυαλιού (Museo del Vetro) που στεγάζεται στο Palazzo Guistinian. Σίγουρα θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε προϊόντα και δημιουργίες γυαλιού από τους φημισμένους τεχνίτες του νησιού.
Από την Κυριακή Κυρατζοπούλου
Διαβάστε επίσης: