Όσο τουριστικό και αν σας ακούγεται ένα ταξίδι στη Βενετία την περίοδο του Καρναβαλιού, σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστο…
Πλήθος κόσµου από όλα τα µήκη και πλάτη της Γης συρρέει σε ένα από τα πιο φημισμένα καρναβαλικά φεστιβάλ για να δει από κοντά αρλεκίνους, δόγηδες, ντόμινο, βενετσιάνικες μάσκες.
Όμως η «Γαληνοτάτη» δεν είναι μόνο η πόλη των γεφυρών και των καναλιών.

© Κωνσταντίνα Γκατζούνα, voyagingtheworld.com
Περιπλάνηση χωρίς χάρτη
Ενώ όλοι οι επισκέπτες περπατούσαν στα τουριστικά μονοπάτια, εγώ χάθηκα στα στενά και στις γειτονιές που μόνο ντόπιους συνάντησα. Κάθε γωνία που προσπερνούσα, ανοιγόταν μπροστά μου μία άλλη Βενετία, πιο ήσυχη και πιο ρομαντική.

© Κωνσταντίνα Γκατζούνα, voyagingtheworld.com
Προσπερνώντας τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και περπατώντας για 15 λεπτά στον πεζόδρομο κατά μήκος της λιμνοθάλασσας (σημεία στα οποία απόλαυσα τον ήλιο και την ανοιχτή ατμόσφαιρα), βρίσκομαι πια στη περιοχή Castello. Τα κτήρια είναι σχετικά πιο καινούρια από αυτά στο κέντρο της Βενετίας και τα στενά πιο πλατιά. Αντιλαμβάνομαι πόσο πολύ μου αρέσει αυτή η πλευρά της Βενετίας και πως θα ήθελα να εξερευνήσω το καθετί στη ζωή των κατοίκων μακριά από τα πολυπληθή τουριστικά σημεία της επιπλέουσας πόλης. Έβλεπα ανθρώπους να αθλούνται, να κάνουν ποδήλατο, μικρά παιδιά να παίζουν μπάλα και κυνηγητό στα πάρκα.
Η Viale Giuseppe Garibaldi, είναι ένας πεζόδρομος γεμάτος δέντρα, στον οποίο μπορείς να καθίσεις σε παγκάκια να απολαύσεις την δροσιά και τη σκιά, μετά από τόσο περπάτημα (ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες!). Στην αρχή του πεζόδρομου, σταμάτησα στο Caffe La Serra, εξωτερικά μοιάζει σαν θερμοκήπιο. Στο εσωτερικό του βρίσκονται πολλά είδη φυτών και μπορείς να απολαύσεις σε ένα από τα μικροσκοπικά τραπεζάκια του, ένα cappuccino και ναι γευτείς σνακ όπως κέικ με καρότο, πολύσπορο τοστ με κοτόπουλο και πολλά άλλα.

© Κωνσταντίνα Γκατζούνα, voyagingtheworld.com

© Κωνσταντίνα Γκατζούνα, voyagingtheworld.com
Βόλτα στο πάρκο delle Rimembranze
Ένα καταπράσινο τοπίο το οποίο τίποτα δε θυμίζει πως βρίσκεσαι στη Βενετία, αλλά σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Καθόλου τουριστικό, πολύ ήρεμο με παιδικές χαρές και γηπεδάκια, μια διαφορετική όψη της Βενετίας. Επιστρέφοντας προς το κέντρο της Βενετίας, αποφάσισα να εξερευνήσω τα στενά πίσω από τη Viale Giuseppe Garibaldi. Θαυμάζοντας το Μουσείο Ναυτικής Ιστορίας της Βενετίας (Museo Storico Navale di Venezia), κατευθύνθηκα δεξιά, και στο τέλος του δρομίσκου, βρήκα τα Παλαιά Ενετικά Ναυπηγεία (Venetian Arsenal). Μπορείς να σταματήσεις στην γέφυρα για φωτογραφίες και στη συνέχεια να χαθείς στα στενάκια, ανακαλύπτοντας τις ωραίες αυλές των σπιτιών. Χρωματιστοί κήποι, χαμηλά σπίτια, μπουγάδες, συνθέτουν την συνοικία Castello.

© Κωνσταντίνα Γκατζούνα, voyagingtheworld.com
Τοπικά μικρά εστιατόρια με λίγο κόσμο να απολαμβάνει το κρασί του και τις ντόπιες λιχουδιές, μικρά μαγαζάκια με λαχανικά και φρούτα, και μίνι μάρκετ, βρίσκονται σε κάθε γωνιά, για να εξυπηρετούν τους κατοίκους στις γειτονιές.

© Κωνσταντίνα Γκατζούνα, voyagingtheworld.com
Ένα ιδιαίτερο μαγαζάκι που βρήκα, ήταν με κοσμήματα από γυαλί murano. Ζήτησα στον ιδιοκτήτη να μου φτιάξει σκουλαρίκια από κόκκινο χρώμα και μου τα έφτιαξε αμέσως. Μια πολύ καλή ιδέα για ένα ξεχωριστό και πρωτότυπο δώρο.
Το ελληνικό χρώμα στην καρδιά της Βενετίας
Συνεχίζοντας προς την πλατεία San Marco, ξαφνικά αντίκρισα μια ελληνική σημαία. Βρισκόμουν στη γέφυρα dei Greci, στην παλιά γειτονιά των Ελλήνων της Βενετίας, στο σημείο όπου υπάρχει ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων (Chiesa di San Giorgio dei Greci) με το επιβλητικό καμπαναριό από τον 16ο αιώνα. Μπήκα στον ναό κι εκεί συνάντησα τον καλοσυνάτο ιερέα μαζί με τη κυρία που βοηθούσε στις εργασίες του ναού.

© Κωνσταντίνα Γκατζούνα, voyagingtheworld.com
Ελπίζω να σας ταξίδεψα με τον τρόπο μου στις γειτονιές της Βενετίας…
Από την Κωνσταντίνα Γκατζούνα
Διαβάστε επίσης: