Η κρυφή ζωντάνια του Λίβερπουλ!

Η Αγγλία είναι από τις χώρες όπου η πρωτεύουσα απορροφά τη συντριπτική πλειοψηφία της προσοχής του κόσμου. Αν κάποιος πει ότι έχει πάει στην Αγγλία, το πιθανότερο σενάριο είναι να εννοεί το Λονδίνο και μόνο. Το πέπλο που καλύπτει τα υπόλοιπα μέρη στη χώρα προέρχεται από την υπεργενικευμένη άποψη του κόσμου ότι αποτελούν «βιομηχανικές πόλεις με κανένα ενδιαφέρον και συνεχή βροχή». Δεν θα αρνηθούμε ότι το τελευταίο δεν ισχύει, αλλά μία από τις πόλεις που μπορούν να αντικρούσουν εύκολα τον ισχυρισμό, είναι το παραθαλάσσιο Λίβερπουλ.

Τοποθετημένο στη μέση της Βρετανίας και με όνομα ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο για αθλητικούς λόγους, το Λίβερπουλ είναι μία ιδιαίτερη και όμορφη πόλη που εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, μπορεί να παρουσιάσει μία ιδιαίτερα ελκυστική εικόνα.

Albert Dock
Albert Dock Λίβερπουλ Αγγλία
© eileenholmesievers, pixabay.com

Όπως κάθε παραθαλάσσια πόλη που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και η πρωτεύουσα του Merseyside έχει κι αυτή ένα λιμάνι όμορφο και ελκυστικό. Συγκεκριμένα, ο χώρος του Albert Dock είναι το πρώτο σε επισκεψιμότητα σημείο της πόλης. Γεμάτο με χώρους αναγκαίους για το θαλάσσιο εμπόριο, όπως αποθήκες, ο σχεδιασμός του θεωρούνταν επαναστατικός όταν άνοιξε, το 1841. Σήμερα, τα κτίρια από σίδερο, πέτρα και τούβλα προσδίδουν μία επιβλητική, ναυτική αύρα από προηγούμενες εποχές, ενώ διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση. Στο χώρο του λιμανιού υπάρχουν επίσης το Ναυτικό Μουσείο του Λίβερπουλ, το μουσείο The Beatles Story όπως και η γκαλερί Tate, ενώ κατά μήκος του θα βρει κανείς αρκετά γλυπτά που τιμούν προσωπικότητες της πόλης.

Μουσείο του Λίβερπουλ
© pauldaley1977, pixabay.com

Ευρισκόμενο σε απόσταση αναπνοής από τον χώρο του Albert Dock, το μουσείο του Λίβερπουλ είναι σίγουρα από τα επιβλητικότερα στην Αγγλία. Εγκαινιασμένο μόλις το 2011, στα 8.000 τετραγωνικά που διαθέτει, μπορεί ο καθένας να δει πολυποίκιλες εκθέσεις για διάφορες περιόδους της πόλης. Από τους αγώνες των λιμενεργατών για τα δικαιώματά τους, μέχρι την αρχαία εποίκηση της περιοχής και τον ρόλο της στην Βρετανική Αυτοκρατορία. Από τα παράθυρα των πάνω ορόφων του παρέχεται επίσης πολύ όμορφη θέα στην ακτογραμμή του Λίβερπουλ με επιβλητικά κτίρια όπως τα Royal Liver Building, Cunard Building και Port of Liverpool Building. Η είσοδος, όπως σε όλα τα δημόσια μουσεία της Αγγλίας, είναι δωρεάν.

Baltic Triangle

Όχι, δεν έχει κάποια σχέση με τις τρεις χώρες της Βαλτικής. Το Baltic Triangle είναι η εναλλακτική, «ελεύθερη» γειτονιά του Λίβερπουλ, όπου βρίσκεται νότια από το κέντρο και φιλοξενεί τα περισσότερα από τα γκράφιτι που υπάρχουν στην πόλη. Ίσως είναι η πιο αναπτυσσόμενη περιοχή στην πόλη, κερδίζοντας ζωή μέρα με τη μέρα, όμως είναι η νύχτα αυτή που κερδίζει τις εντυπώσεις, με διάφορους χώρους ζωντανής και μη μουσικής και events να λαμβάνουν χώρα, κυρίως το καλοκαίρι, φέρνοντας στη γειτονιά όχι μόνο ντόπιους Scousers, αλλά και άτομα που δεν κατάγονται από το Λίβερπουλ.

The Cavern Club

Το Cavern Club είναι ίσως το σπίτι της τοπικής μουσικής σκηνής. Άνοιξε για πρώτη φορά πριν από 63 χρόνια σαν jazz club και στην αρχή της δεκαετίας του 1960 πήρε το rock n roll ύφος που το έκανε δημοφιλές, συνδέοντας τον εαυτό του με την τοπική σκηνή και τον ξεχωριστό ήχο της. Φιλοξενούσε αρκετά συγκροτήματα για συναυλίες τους, μεταξύ των οποίων και το συγκρότημα που ταυτίστηκε παγκοσμίως με τη δεκαετία, τους Beatles, των οποίων το φημισμένο άγαλμα δεν απέχει και πολύ από το μαγαζί. Σήμερα, ο χώρος, μετά από κάποια κλεισίματα σε προηγούμενες δεκαετίες, παραμένει ανοιχτός και τιμά με μεγάλη ευλαβικότητα το παρελθόν του. Η φήμη του έχει καταφέρει να εμπνεύσει και να ανοίξουν παρόμοιοι χώροι σε πόλεις όπως το Dallas και το Buenos Aires, κάνοντας τουλάχιστον μία βόλτα στον χώρο και τη μαγευτική του ατμόσφαιρα, απαραίτητη για τον επισκέπτη του Λίβερπουλ.

Anfield

Έδρα της ομώνυμης τοπικής ομάδας από το μακρινό 1892 και ένα (πανέμορφο) πάρκο απέναντι από την αντίζηλο Everton, το Anfield είναι ένας χώρος ιερός για την κόκκινη πλευρά της πόλης. Ακόμη και μία βόλτα περιμετρικά του χώρου αξίζει, όπως και το εφαπτόμενο Stanley Park. Για όποιον θελήσει να ασχοληθεί περαιτέρω, ενώ εισιτήρια αγώνων είναι πρακτικά αδύνατον να βρεθούν, υπάρχει πάντα η επιλογή για ένα τουρ στο γήπεδο και στο μουσείο, όπου γίνεται παραπάνω από κατανοητό τι είναι αυτός ο χώρος για πολλούς Liverpudlians.

γήπεδο Anfield Λίβερπουλ Αγγλία
© choppers3, pixabay.com

Το Λίβερπουλ είναι μία πόλη ζωντανή και έχει να προσφέρει πολλά, περισσότερα απ’ ότι ίσως νομίζει κάποιος αρχικά. Το Merseyside είναι μία ιδιαίτερη κομητεία στην Αγγλία, με δική του ταυτότητα και προφορά. Λόγω του ιδιότροπου Βρετανικού καιρού ενδείκνυται το καλοκαίρι ως προτιμότερη περίοδος επίσκεψης, τότε που οι βροχές είναι σπανιότερες κι η θερμοκρασία ικανοποιητική. Ακόμη, αν και η ίδια η πόλη έχει το δικό της «John Lennon» αεροδρόμιο, είναι σχετικά μικρό και το κοντινό αεροδρόμιο του Manchester είναι πολύ μεγαλύτερο, με πτήσεις από και προς την Ελλάδα κι εξυπηρετεί το Λίβερπουλ μέσω του πολύ καλού σιδηροδρομικού συστήματος της χώρας.

Από τον Άγγελο Παλιακούδη

Διαβάστε επίσης:

Related Posts