Λαύκος: ένα κρυφό διαμάντι στο Νότιο Πήλιο!

Στη συνείδηση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού ο προορισμός του Πηλίου είναι ταυτόσημος με το Βόρειο Πήλιο.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ένα άγνωστο κομμάτι για τους περισσότερους, αυτό του Νοτίου Πηλίου, όπου στη πληθώρα των χωριών πρωταγωνιστεί ο Λαύκος.

Το χωριό του Λαύκου είναι γραφικό και βρίσκεται σε υψόμετρο 310 μέτρων και απόστασης 54 χιλιομέτρων από το Βόλο. Το χαμηλό του υψόμετρο καθώς και η κομβική του θέση στο χάρτη δίνει την ευχέρεια στον επισκέπτη να απολαμβάνει τις πανέμορφες παραλίες, τόσο του Παγασητικού Κόλπου όσο και του Αιγαίου Πελάγους, διανύοντας μία μικρή απόσταση με το αμάξι. Επιπλέον, ακριβώς λόγω του υψομέτρου του οι θερμοκρασίες είναι ήπιες το καλοκαίρι, ενώ συνδυάζεται τέλεια η πρόσβαση στη θάλασσα με την παραδοσιακή Πηλειορίτικη αισθητική.

Θαλάσσιοι προορισμοί

Ο Λαύκος χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «κεφαλοχώρι» στο Νότιο Πήλιο, δηλαδή ένα μέρος που θα ξαποστάσεις και θα κάνεις τις διακοπές σου συνδυάζοντας καθημερινές θαλάσσιες εξορμήσεις σε κοντινότερους οικισμούς και χωριά .

Μηλίνα

Η Μηλίνα είναι το κοντινότερο χωριό στον Λαύκο και απέχει μόλις 6.2 χλμ. Αποτελεί ένα πολύ όμορφο και καλοκαιρινό προορισμό με όψη στον Παγασητικό Κόλπο. Οι όμορφες καφετέριες και τα μπαρ κοντά στο νερό αποτελούν πόλο έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες του Λαύκου κι όχι μόνο. Το αξιοσημείωτο στη Μηλίνα είναι ότι ενώνεται με το Λαύκο μέσω ενός πανέμορφου και γραφικού πέτρινου μονοπατιού, όπου στη κάθοδο του μπορείς να απολαύσεις πολλές κρυφές οπτικές της φύσης.

Μικρό

Ένας από τους αγαπημένους παραθαλάσσιους οικισμούς του Λαύκου, το Μικρό, αποτελείται από μία μεγάλου μήκους αμμουδιά με σπάνια ομορφιά. Η πρόσβαση στο Μικρό έχει μία απαράμιλλη χάρη, καθώς εκτός από τον εντυπωσιακό δρόμο Λαύκου – Μικρού υπάρχει πρόσβαση και από το δίπλα χωριό, τον Πλατανιά, μέσω ενός εξίσου γραφικού μονοπατιού ή δια θαλάσσης, με καραβάκι.

Χόρτο

Ένα από τα ομορφότερα παραθαλάσσια χωριά του Πηλίου αποτελεί και το μικρό σε έκταση Χόρτο. Οι παραλίες του Χόρτου αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες, καθώς μαγεύονται από το σπάνιο και ιδιαίτερο γαλαζοπράσινο χρώμα των νερών του. Ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις των θαλάσσιων εξορμήσεων σε απομονωμένα μέρη.

Διασκέδαση και ψυχαγωγία

Μπορεί ο Λαύκος να μη διαθέτει παραλίες, όντας  σε υψόμετρο, παρόλα αυτά σε καμία στιγμή δε βαριέσαι στο Λαύκο. Διαθέτει μία από τις πιο ευρύχωρες και καλοδιατηρημένες πλατείες, όπου σαν επισκέπτης μπορείς να δοκιμάσεις τα υπέροχα φαγητά από τις ταβέρνες που κοσμούν τη πλατεία, με θέα την παραδοσιακή πέτρινη βρύση.

Βέβαια, οι ταβέρνες δεν είναι ο μοναδικός χώρος για να ξαποστάσεις. Η πλατεία του Λαύκου φιλοξενεί το παλαιότερο καφενείο με συνεχή λειτουργία στην Ελλάδα (από το 1785), ενώ λίγα μέτρα παρακάτω υπάρχει μία όμορφη καφετέρια-μπαρ, που με την lounge αισθητική της καταφέρνει να προσελκύσει νέο κόσμο από πολλά χωριά.

Αν παρόλα αυτά τα γούστα σου περιλαμβάνουν περισσότερο φύση μπορείς να αδράξεις την ευκαιρία να απολαύσεις ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα σε κάποιο υπερυψωμένο σημείο στο χωριό, όπως το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, με θέα τον Παγασητικό Κόλπο αλλά και την Νήσο του Αλατά .

Για τους λάτρεις των αθλημάτων, ο Λαύκος δε θα μπορούσε να σας αφήσει έτσι. Με μία πλούσια παράδοση στον αθλητισμό και κυρίως στο μπάσκετ, διοργανώνεται ανελλιπώς από το 2017, τους μήνες του Ιουλίου και Αυγούστου , το Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Νοτίου Πηλίου, με συμμετοχή δεκάδων χωριών.

Επιπλέον, παρόλη την μικρή έκταση του, ο Λαύκος διαθέτει 3 μουσεία με πλούσιο επιμορφωτικό χαρακτήρα καθώς και ένα εκθεσιακό χώρο. Πιο συγκεκριμένα, φιλοξενεί το παραδοσιακό Λαογραφικό Μουσείο, με έντονα στοιχεία της τοπικής ιστορίας και παράδοσης, φιλοξενώντας σπάνια ευρήματα ανάδειξης του τοπικού πολιτισμού. Επίσης, στη πλατεία του χωριού στεγάζεται το Φάμπειο Μουσείο, που διαθέτει ευρεία συλλογή από γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής του εικαστικού Αθανάσιου Φάμπα. Στο χωριό βρίσκεται ένα από τα δύο μουσεία ραδιοφώνου στην Ελλάδα, το μουσείο «Αντώνης Ταβάνης», που διαθέτει μία εξαιρετικά σπάνια συλλογή από ραδιόφωνα. Τέλος, για τους λάτρεις της μηχανολογίας, υπάρχει και ένας εκθεσιακός χώρος με βενζινοκίνητα μοντέλα αεροπλάνων, φτιαγμένα από τον τοπικό μηχανολόγο Γ. Τσάμη.

Είναι κατάλληλος προορισμός για σένα;

Ο Λαύκος, και το Νότιο Πήλιο γενικότερα, είναι κατάλληλος προορισμός για οικογένειες και παιδιά, ειδικά σε νεότερες ηλικίες, καθώς μπορούν να απολαύσουν μοναδικά και σπάνια μέρη φυσικής ομορφιάς περνώντας παράλληλα ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια τους καθώς και με τα δεκάδες άλλα παιδιά που παίζουν στην πλατεία του Λαύκου. Βέβαια, οι πύλες του Λαύκου είναι ανοιχτές για οποιονδήποτε ψάχνει εσωτερική ηρεμία και γαλήνη, διασφαλίζοντας όμορφες διακοπές κοντά σε θετικούς ανθρώπους και γραφικά τοπία.

Από τον Άγγελο Παλιακούδη

Διαβάστε επίσης:

Related Posts