Υπάρχει τέλειος τρόπος για να οργανώσω τις διακοπές μου;
Αυτή η ερώτηση στριφογυρνά πάντα στη σκέψη ενός ταξιδιώτη. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ένας μοναδικός, αλάνθαστος τρόπος για να οργανώσεις τις διακοπές σου, κι αυτό γιατί οι τέλειες διακοπές είναι συνισταμένη πολλών πραγμάτων.
Πώς να επιλέξω τον καταλληλότερο προορισμό; Όταν έχω επιλέξει τον προορισμό, πώς θα καταφέρω να δω τα πάντα ακόμα κι αν έχω λίγες μέρες στη διάθεση μου, αν δεν διαθέτω δικό μου μεταφορικό μέσο ή αν το budget μου είναι σχετικά περιορισμένο; Πώς θα φέρω τις διακοπές μου στα μέτρα μου και πώς θα καταφέρω να περάσω όμορφα και ξέγνοιαστα σε έναν εντελώς άγνωστο προορισμό;
Αν ψάχνετε τις απαντήσεις συνεχίστε την ανάγνωση προσεκτικά! Οι διακοπές σας θα περάσουν στο επόμενο level, αρκεί να έχετε μερικά απλά πραγματάκια στο μυαλό σας όταν τις οργανώνετε.
Απολαύστε λοιπόν οργανωμένα και δεν θα χάσετε!

Επιλέγοντας προορισμό
Αν και φαντάζει απλή απόφαση, πιστέψτε με, δεν είναι. Η επιλογή του προορισμού πρέπει να γίνει με έξυπνο τρόπο. Σκεφτείτε αρχικά τον χαρακτήρα που θέλετε να έχουν οι διακοπές σας. Χαλάρωση, ξέφρενη διασκέδαση ή και τα δύο αρμονικά συνδυασμένα; Πολύβουος ή απόμερος προορισμός; Χαμηλό ή υψηλό budget; Μικρές ή μεγαλύτερες αποστάσεις;
Δίλημμα: διακοπές εσωτερικού ή εξωτερικού; Προφανώς ένα ταξίδι στο εξωτερικό συνήθως έχει μεγαλύτερες «ενεργειακές» απαιτήσεις. Επιλέξτε λοιπόν εγχώριους προορισμούς για χαλάρωση, ηρεμία και ξεκούραση. Αντίστοιχα, τολμήστε μια απόδραση στο εξωτερικό αν υπάρχει όρεξη για αρκετό sightseeing, λίγο περισσότερο περπάτημα και αρκετά «διαφορετικές παραστάσεις». Φυσικά, προορισμοί του εξωτερικού μπορεί επίσης να προσφέρονται για διακοπές με χαλαρούς ρυθμούς, όπως και εγχώριοι προορισμοί μπορεί να αποδειχθούν «ιδιαίτερα απαιτητικοί».
Αποφασίστε λοιπόν εκ των προτέρων το περιεχόμενο των διακοπών σας και στη συνέχεια επιλέξτε τον προορισμό. Αντίστροφα, αν υπάρχει ήδη στο μυαλό σας ο ιδανικός προορισμός, αναζητείστε πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές δραστηριότητες σας εκεί και πόσες περίπου μέρες χρειάζεστε για να τον εξερευνήσετε σε ικανοποιητικό βαθμό. Μετά σκεφτείτε καλά αν θα τον επισκεφτείτε τελικά και πως θα «κινηθείτε» όταν βρεθείτε εκεί.

Αποφασίζοντας για μετακίνηση και διαμονή
Εφόσον επιλέξετε το τέλειο μέρος, πρωταρχικής σημασίας είναι να ενημερωθείτε σχετικά με τις αποστάσεις. Φυσικά δεν θα έχετε ακόμη οργανώσει τις καθημερινές σας δραστηριότητες,ωστόσο σίγουρα θα έχετε μια ιδέα για το τι περίπου θέλετε να δείτε. Σκεφτείτε λοιπόν, αρχικά, τη μετακίνηση σας. Μπορείτε να έχετε προσωπικό μέσο μετακίνησης ή οι συγκοινωνίες είναι η μόνη λύση; Δείτε την κατάσταση μέσων μαζικής μεταφοράς στο μέρος που πρόκειται να επισκεφτείτε: υπάρχουν μικρά νησιά και απομακρυσμένες περιοχές που ούτε κατά διάνοια δεν διαθέτουν ΜΜΜ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ένα προσωπικό μέσο είναι μονόδρομος… με κάποιες εξαιρέσεις. Συχνά το ωτοστόπ αποτελεί επιλογή (βλέπε Ικαρία), ενώ στα προσωπικά μέσα σίγουρα πρέπει να συγκαταλέγεται η επιλογή του ποδηλάτου για τοποθεσίες με μικρές αποστάσεις και το ενοικιαζόμενο σκαφάκι για μια ολοήμερη βόλτα σε παραλίες που είναι δύσκολα προσβάσιμες οδικώς (αν κάποιος έχει την δυνατότητα να το οδηγήσει). Φυσικά, λάβετε υπόψιν και την επιλογή να νοικιάσετε κάποιο μέσο για μερικές μόνο από τις μέρες των διακοπών, ώστε και να κάνετε κάποιες πιο μακρινές εξορμήσεις και να μην βγείτε από το budget, μισθώνοντας το μέσο για όλες τις μέρες. Τα ταξί, επίσης μπορεί να αποτελούν μια έξυπνη λύση για περιπτώσεις που θέλετε να πάτε κάπου σχετικά κοντά αλλά οι συγκοινωνίες δεν βολεύουν χρονικά, σταματούν από κάποια στιγμή και μετά ή δεν εξυπηρετούν καθόλου τη συγκεκριμένη περιοχή.

INFO: Σχετικά με τις μεταφορές σας, εκτός από τις πληροφορίες των ΚΤΕΛ υπάρχουν εφαρμογές που θα σας βοηθήσουν να κινηθείτε. Ειδικά όταν βρίσκεσαι στο εξωτερικό, οι εφαρμογές αυτές αποτελούν οριακά μονόδρομο. Το «google maps» κυρίως για το εξωτερικό και τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και το «Moovit», σχεδόν για όπου μπορείτε να φανταστείτε, είναι ότι ακριβώς χρειάζεστε! Μάλιστα, ειδικά στο «Moovit» υπάρχουν πληροφορίες και ειδοποιήσεις για τις διαδρομές που επιλέγετε. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν η περίοδος των ερωτήσεων για οδηγίες έχει πια τελειώσει!
Όσον αφορά τη διαμονή και εδώ καλείστε να λάβετε μια έξυπνη απόφαση. Όταν δεν υπάρχει προσωπικό μεταφορικό μέσο πρέπει να διαλέξετε το καλύτερο δυνατό ορμητήριο. Ένα καλό ορμητήριο βρίσκεται σίγουρα σε κάποιο νευραλγικό για τις μεταφορές σας σημείο. Συχνά δρομολόγια μέσων και κεντρικές στάσεις είναι το χαρακτηριστικό τέτοιων τοποθεσιών. Μια άλλη συνισταμένη που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι η νυχτερινή ζωή. Τα δρομολόγια το βράδυ συνήθως αραιώνουν ή διακόπτονται. Αν λοιπόν θέλετε να περάσετε ξέγνοιαστα χαλαρά βράδια φροντίστε το μέρος όπου επρόκειτο να διασκεδάζετε να είναι προσεγγίσιμο με τα πόδια από το σημείο διαμονής (διαδρομή έως και 30-40 λεπτά θεωρώ πως είναι οριακά ανεκτή).

Αν βέβαια ένα προσωπικό μεταφορικό αποτελεί επιλογή τότε άλλες παράμετροι μπαίνουν στη μέση. Τότε, προτεραιότητα στην επιλογή σας θα πρέπει να αποτελεί η ομορφιά του μέρους που μένετε, το budget, η ησυχία, το πόσο εύκολα προσβάσιμη είναι η περιοχή.
Tip: Φυσικά το budget είναι πολύ σημαντικό και στην πρώτη περίπτωση, ωστόσο η πιθανή ταλαιπωρία από μια μη βολική τοποθεσία διαμονής, νομίζω είναι ο κύριος παράγοντας που θα πρέπει να καθορίσει την επιλογή σας. Συνήθως, ο εκνευρισμός, οι χρονικές καθυστερήσεις και η κούραση στο ταξίδι «ισοφαρίζουν» ίσως, μια κάποια χρηματική διαφορά και σίγουρα υποβαθμίζουν την ποιότητα των διακοπών σας.

Πώς να δω πολλά χωρίς να χρειάζομαι πολλά;
Πόσες φορές σας απασχόλησε το θέμα: «Δεν έχω δικό μου μεταφορικό, ούτε αστρονομικό budget, ούτε άπειρες μέρες για να δω όσα θα ήθελα στον προορισμό που έχω επιλέξει»;
Αυτό το θέμα απασχολεί έναν ικανό αριθμό ταξιδιωτών και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν εύκολες και έξυπνες πρακτικές ώστε αυτό να μην αποτελεί πια ζήτημα!
Αναζητήστε πληροφορίες για το μέρος που θα επισκεφτείτε. Θυμηθείτε ότι εκτός από το google, υπάρχει και το Instagram και το Pinterest. Πολλές φορές σε αυτά ίσως εντοπίσετε «κρυμμένες» τοποθεσίες που υπό άλλες συνθήκες θα αγνοούσατε την ύπαρξή τους και ίσως να μην τύχαινε να βρείτε ακόμα και μετά από πολλές βόλτες στον προορισμό σας. Το να ξέρετε που να πάτε είναι μεγάλη υπόθεση! Αναζητείστε άρθρα με πλήρες περιεχόμενο αλλά ψάξτε και πιο συγκεκριμένα για τη διασκέδαση, τα πολιτισμικά στοιχεία, το φαγητό ενός τόπου. Επισκεφτείτε επίσης φόρουμ και «σταμπάρετε» ιστοσελίδες και λογαριασμούς στα social με ευρύ και ενημερωμένο travel feed. Αυτό, όχι μόνο θα σας βοηθήσει να οργανώσετε το άμεσα επερχόμενο ταξίδι σας, αλλά θα σας δώσει και ιδέες για μελλοντικές εξορμήσεις, σε μέρη που πολλές φορές ούτε καν γνωρίζατε ότι υπάρχουν ή ότι είναι τόσο όμορφα!

Μόλις συλλέξετε έναν ικανό αριθμό πληροφοριών, πρέπει να τις οργανώσετε και πίστεψέ με δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να τις «σημειώσετε στο χάρτη»! Οι διάφορες εφαρμογές χαρτών δίνουν πάντα την δυνατότητα να «αποθηκεύσετε», με ποικίλη σήμανση, σημεία που θέλετε να επισκεφτείτε. Ενδεικτικά, η γνωστή σε όλους μας εφαρμογή του «google maps» προσφέρει την επιλογή «αποθήκευση» με τέσσερις προϋπάρχουσες λίστες («αποθήκευση στη λίστα: με αστέρι, αγαπημένα, θέλετε να πάτε, δραστηριότητες»), ενώ δίνεται και η δυνατότητα δημιουργίας νέας λίστας καθώς και διατήρησης σημειώσεων για την εκάστοτε τοποθεσία.
TIP: Συγχρονίστε το “google maps” του κινητού σας με αυτό του υπολογιστή σας, ώστε να έχετε πρόσβαση στις αποθηκευμένες πληροφορίες σας, είτε αράζοντας στο pc σας οργανώνοντας το ταξίδι σας, είτε περιπλανώμενοι στον προορισμό που έχετε διαλέξει. Η λύση με τις λίστες γλιτώνει από πολύ χρόνο και ψάξιμο, ιδιαίτερα τη στιγμή που απολαμβάνετε το ταξίδι σας. Η «κατάρα του πλοηγού της παρέας», που είναι μονίμως με το google maps στο χέρι για να καθοδηγεί, επιτέλους λύθηκε! Όλα είναι πια αποθηκευμένα και σημασμένα με σημαιάκια διαφορετικού χρώματος. Δεν χρειάζεται πια, λοιπόν, να ψάχνει κανείς πληκτρολογώντας και ξανά πληκτρολογώντας τοποθεσίες καταναλώνοντας χρόνο και πολύ περισσότερο, ενέργεια!
INFO: Για τους πιο ψαγμένους από εσάς υπάρχει και μια διαδικτυακή «δυνατότητα» από τη Google: το “Google My maps”. Επιπλέον δυνατότητες αυτού είναι: η προσθήκη αποθηκευμένων οδηγιών, ο σχεδιασμός και η αποθήκευση διαδρομής πάνω στο χάρτη, η μέτρηση αποστάσεων, η κοινοποίηση του χάρτη σας (ίσως, στα υπόλοιπα μέρη της παρέας σας, για να γνωρίζετε και να βλέπετε όλοι τις εκάστοτε τοποθεσίες), η δημιουργία ξεχωριστού χάρτη που θα περιέχει όλα τα απαραίτητα για κάθε προορισμό. Αναζητήστε αντίστοιχους χάρτες στα διάφορα άρθρα και αν είναι δυνατό αποθηκεύστε τους για … «έτοιμη πληροφορία».

Όταν λοιπόν γνωρίζετε πια τι θέλετε να δείτε, δεν μένει παρά να το προγραμματίσετε. Φυσικά δεν αναφέρομαι σε κάποιο είδος αυστηρού προγραμματισμού, αλλά περισσότερο σε μια προσπάθεια συνδυασμού συμβατών μεταξύ τους πραγμάτων. Με βάση, ίσως, την τοποθεσία ή τα δρομολόγια ΜΜΜ δημιουργείστε συμβατούς συνδυασμούς! Αποφύγετε τα «πέρα-δώθε» και δείτε την ίδια μέρα κοντινές μεταξύ τους τοποθεσίες, γλιτώνοντας έτσι χρόνο, χρήμα και ενέργεια.
TIP: Εκμεταλλευτείτε το χρόνο την ημέρα της άφιξης και της αναχώρησής σας. Μείνετε λίγο παραπάνω στο σημείο άφιξης για να το εξερευνήσετε χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψετε σε δεύτερο χρόνο ή προγραμματίστε κάτι αντίστοιχο τη μέρα της αναχώρησης. Επίσης, επιλέξτε διαφορετικές διαδρομές ώστε να δείτε το μέρος σε όσο το δυνατό μεγαλύτερη έκταση.
Φροντίστε να έχετε πάντα στο μυαλό σας σημεία για καφέ και φαγητό, κοντά στο μέρος που επισκέπτεστε. Αλλιώς, σκεφτείτε τρόπους να καλύψετε αυτές τις ανάγκες σας, είτε έχοντας μαζί σας τα απαραίτητα, είτε αναχωρώντας λίγο αργότερα και επιστρέφοντας λίγο νωρίτερα στο ορμητήριό σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς γλιτώνετε πιθανούς εκνευρισμούς που σχετίζονται με αυτές τις ανάγκες, ενώ έχετε την ευκαιρία να δείτε όλες τις επιλογές σας και να διαλέξετε ανάμεσα σε αυτές, χωρίς την όποια πίεση!

Κατασκευάστε λοιπόν «πακετάκια δραστηριοτήτων», χωρίς όμως να τα καταχωρείτε σε συγκεκριμένες ημέρες. Κάθε μέρα σκεφτείτε απλά ποιό «πακετάκι» θα ακολουθήσετε την επόμενη και αν θα το τροποποιήσετε. Φροντίστε μάλιστα να δημιουργήσετε όσο το δυνατό πιο «ισορροπημένους» συνδυασμούς. Μην τοποθετείτε μαζί δραστηριότητες που απαιτούν μεγάλα ποσά ενέργειας ή παίρνουν πολύ χρόνο και φρόντισε πάντα να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος αποφόρτισης και ξεκούρασης, που μπορεί να περιλαμβάνει φαγητό, έναν χαλαρό καφέ, μια βόλτα σε ένα όμορφο σημείο ή την επιστροφή στο κατάλυμα, για λιγάκι! Επίσης, επειδή συχνά από τις διακοπές μας αποζητάμε τον ύπνο, κανονίστε οι δραστηριότητες να μην ξεκινούν, καθημερινά τουλάχιστον, από πολύ νωρίς. Αφουγκραστείτε τις αντοχές και την όρεξη της παρέας σας και σχεδιάστε το πλάνο που σας ταιριάζει.

Όταν επισκέπτεστε ένα μέρος δεν είναι δυνατό πολλές φορές να τα δείτε ΟΛΑ. Γι’ αυτό αφήστε με να σας δείξω πως θα διαλέξετε ανάμεσα στις διάφορες δραστηριότητες. Το πρώτο βήμα είναι να τις χωρίσετε νοητικά σε κάποιες κατηγορίες: «πράγματα που πρέπει/ θέλω οπωσδήποτε να δω», «πράγματα που θα μπορούσα ίσως να δω αν είχα το χρόνο», «πράγματα που δεν με πειράζει και να μην τα δω». Ανάλογα με το χρόνο σας και την προτίμησή σας, συμπεριλάβετε όσα «χωράνε» στις διακοπές σας. Ωστόσο, ξοδέψτε το χρόνο και την ενέργειά σας σοφά! Αν βλέπετε ότι κάτι δεν βγαίνει τελικά (ίσως λόγω προβλημάτων μετακίνησης) ή δεν αξίζει την ταλαιπωρία ή σας στερεί (λόγω χρόνου ή χρημάτων) άλλες δραστηριότητες, τότε «θυσιάστε το», άφοβα! Η ισορροπία ανάμεσα στη «δημιουργική ταλαιπωρία» και την χαλάρωση είναι το κλειδί για ισορροπημένες διακοπές!

Τα 3 συστατικά της επιτυχίας
Σε κάθε μέρος που επισκέπτεστε προσπαθήστε να έρθετε σε επαφή με ντόπιους! Οι άνθρωποι του εκάστοτε μέρους, είναι η ουσία του! Θα έρθετε έτσι κοντά στη νοοτροπία τους, στην ιστορία της περιοχής, την ιδιαίτερη ταυτότητά της και τελικά στον τρόπο ζωής που επικρατεί σε αυτήν. Επίσης, οι ντόπιοι θα σας δώσουν πάντα τις καλύτερες πληροφορίες για τον τόπο τους και θα σας καθοδηγήσουν στο πώς να τον εξερευνήσετε!

Αφήστε πάντα χρόνο για κάτι που θα βρείτε τυχαία και που δεν θα μπορούσατε να είχατε εντοπίσει από πριν, στο μέρος που επισκέπτεστε. Αυτή είναι κιόλας η μαγεία του καινούριου και του άγνωστου. Αφήστε τον ξεχωριστό ρυθμό του τόπου να σας καθοδηγήσει και δεν θα χάσετε!
Συμπεριλάβετε πάντα στο πρόγραμμά σας χρόνο για να δείτε χαλαρά τον τόπο που βρίσκεστε. Περπατήστε στους δρόμους και χαζέψτε την αρχιτεκτονική, τραβήξτε φωτογραφίες, παρασυρθείτε από την ατμόσφαιρά του. Δεν μπορώ ακριβώς να σας συμβουλεύσω για το αν πρέπει αν το κάνετε αυτό στην αρχή, τη μέση ή το τέλος του ταξιδιού σας. Ωστόσο, μόνο αν το κάνετε και μόνο τότε θα έχετε δει όλα αυτά που αξίζουν σε έναν προορισμό!

Από την Ελένη Κουτρούμπα
Διαβάστε επίσης: