Σίγουρα δεν πρόκειται για κάτι mainstream. Όμως δεν θα το χαρακτήριζα ούτε «εναλλακτικό». Το νησί της Σίφνου είναι απλά μαγικό, με το δικό του μοναδικό τρόπο. Ατόφιο δείγμα Κυκλάδων με τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα!
Γενικά, η Σίφνος δεν είναι ένα πολυδιαφημισμένο νησί. Όμως, αν το επισκεφτείς, ΚΟΛΛΗΣΕΣ! Χωρίς υπερβολή! Δεν έχεις άλλη επιλογή από το να επιστρέφεις ξανά και ξανά. Τι κάνει όμως τη Σίφνο τόσο ιδιαίτερη αλλά και τόσο αγαπητή στους ταξιδιώτες;
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη Σίφνο;
Η Σίφνος είναι ένα μετρίου μεγέθους νησάκι των δυτικών Κυκλάδων. Αποτελείται από μικρούς οικισμούς που διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Η Απολλωνία είναι η πρωτεύουσα του νησιού και αποτελεί ένα καλό ορμητήριο για την εξερεύνησή του, λόγω της κεντρικής της τοποθέτησης στο χάρτη. Περιφερικά της βρίσκονται οι συνοικίες Άνω και Κάτω Πετάλι και Εξάμπελα. Ο Αρτεμώνας, ένας δεύτερος μεγάλος οικισμός απέχει από την Απολλωνία μόλις 10’ με το αυτοκίνητο. Στα ανατολικά του νησιού βρίσκεται το Κάστρο, ενώ στα δυτικά βρίσκονται οι Καμάρες -το λιμάνι. Στο βορειότερο άκρο της Σίφνου τοποθετείται η Χερρόνησος, ενώ στα νότια είναι συγκεντρωμένες μερικές από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού, καθώς και οι μικροί οικισμοί που τις περιστοιχίζουν.

Πότε να πάτε στη Σίφνο;
Η αλήθεια είναι ότι η Σίφνος, μέχρι περίπου τα μέσα Ιουλίου είναι αρκετά ήσυχη. Έχοντας λοιπόν περάσει 4 μερούλες στις αρχές Ιουλίου εκεί θα σας συμβούλευα να διαλέξετε να την επισκεφτείτε μετά τις 15-07. Το νησί ως τότε είναι πρακτικά άδειο από τουρίστες, με αποτέλεσμα το μεσημέρι να περπατάς στα σοκάκια μιας «άδειας πολιτείας» και το βράδυ το πασίγνωστο «Στενό» στην Απολλωνία να μοιάζει λίγο έρημο μετά τη μία. Βέβαια, το καλό με ένα off season ταξιδάκι είναι ότι γνωρίζεις πολλούς από τους ντόπιους προσωπικά και ποτέ δεν αντιμετωπίζεις προβλήματα «πληρότητας» στα μαγαζιά που επιλέγεις. Έχει κι αυτό τα θετικά του!
TIP: Αν και η εποχή μέχρι τα μέσα Ιουλίου θεωρείται off season, το αντίθετο ισχύει για τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη. Οπότε, μην το φοβηθείτε και επιλέξτε τη Σίφνο για “late summer stories”. Επωφεληθείτε μάλιστα από την περίοδο και παρακολουθείστε κάποιο από τα τοπικά πανηγύρια.
INFO: η Σίφνος έχει συνολικά περισσότερες από 200 εκκλησίες και τα πανηγύρια τους είναι ξακουστά. Έχετε λοιπόν πολλές ευκαιρίες να δείτε τι σημαίνει νησιώτικο τραγούδι! Και πρέπει να το κάνετε καθώς τα πανηγύρια είναι αναπόσπαστο τμήμα της παράδοσης του τόπου. Οπλιστείτε με όρεξη και καλή διάθεση και ακολουθείστε το δρόμο μέχρι το εκάστοτε ξωκλήσι. Δοκιμάστε τα τοπικά εδέσματα και το τιμήστε το κρασάκι! «Εβίβα του πανηγυρά» λοιπόν και βάλτε ένα check στη λίστα με τα πράγματα που κάνουν τη Σίφνο ξεχωριστή.

Πώς να φτάσετε στη Σίφνο;
Στη Σίφνο φτάνει κανείς μέσω Πειραιά είτε με το πλοίο της γραμμής (διαδρομή 5-8 ωρών ανάλογα με τις στάσεις) είτε με κάποιο ταχύπλοο (διαδρομή 2,5-3 ωρών με μια ή και καμία στάση). Το κόστος κυμαίνεται από 35 ευρώ έως 50 ευρώ ανά διαδρομή αντίστοιχα, ανάλογα με τον τρόπο μεταφοράς που θα επιλέξετε και μια επιπλέον επιβάρυνση της τάξεως των 10 ευρώ για μεταφορά αυτοκινήτου. Φυσικά, ισχύουν και οι μειωμένες φοιτητικές τιμές των ακτοπλοϊκών.
Τι να κάνετε στις Καμάρες;
Στις Καμάρες μπορείτε να παραμείνετε:
- 5 λεπτά: αποβίβαση από το πλοίο και αναχώρηση για την «ενδοχώρα» του νησιού, αν έχετε έρθει με αυτοκίνητο.
- 2-3 ωρίτσες: αν περιμένετε το επόμενο λεωφορείο, αράζοντας σε ένα από τα beach bars και πίνοντας καφεδάκι μαζί με το πρωινό σας.
- 5-6 ωρίτσες: αν επιλέξετε να κάνετε μια βουτιά στην πισίνα του 7 seas. 20’ (με τα πόδια) μακριά από το λιμάνι, αυτή η όμορφη καφετέρια με την ονειρεμένη πισίνα είναι κατά τη γνώμη μου η καλύτερη αφετηρία για τις διακοπές σας.
Tip: Η ελάχιστη κατανάλωση στο 7 seas ανέρχεται στα 5 ευρώ ανά άτομο, ωστόσο ο καφές, η πισίνα, η θέα και η ατμόσφαιρα το αξίζουν.
INFO: Το 7 seas απέχει λιγάκι από το λιμάνι και ομολογώ πως η ιδέα να σύρουμε τα βαλιτσάκια μας 20’-25’ δρόμο, με ανηφόρες και κατηφόρες, στην πρωινή ζέστη μας κόστισε κούραση και μερικά… ροδάκια! Εφόσον λοιπόν δεν έχετε αυτοκίνητο επενδύστε σ’ ένα ταξάκι ως εκεί και θα βγείτε κερδισμένοι.

Πώς θα μετακινηθείτε στη Σίφνο;
Η Σίφνος είναι ένα νησί με καλή χωροταξία. Η Απολλωνία, πρωτεύουσα του νησιού, βρίσκεται κεντρικά στο χάρτη και οι εξορμήσεις από αυτή γίνονται «ακτινωτά». Επίσης, οι αποστάσεις είναι αρκετά μικρές, με την πιο απομακρυσμένη Χερρόνησο (οικισμός με παραλία στα βόρεια) να απέχει το πολύ μισή ώρα από το κέντρο της Σίφνου.
Για τη μετακίνηση σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε το προσωπικό σας όχημα είτε ένα ενοικιαζόμενο (σημεία ενοικίασης: Καμάρες, Απολλωνία, Πλατύς Γιαλός). Οι δρόμοι είναι αρκετά βατοί, οι αποστάσεις είναι μικρές, το πάρκινγκ στις παραλίες είναι εύκολο, οπότε μην φοβηθείτε να οδηγήσετε. Just enjoy the ride! Η Σίφνος προσφέρεται για αυτοκίνητο και μηχανάκι εξίσου!
Αν όμως δεν έχετε την επιλογή προσωπικού μεταφορικού μέσου, χαλαρώστε. Η Σίφνος είναι το νησί σας! Υπάρχει ευρεία κάλυψη της περιοχής μέσω λεωφορείων. Ενημερωθείτε για τις στάσεις στον εκάστοτε οικισμό είτε από το ΚΤΕΛ, είτε από τους ντόπιους. Καθυστερήσεις ή αφίξεις νωρίτερα από την καθορισμένη ώρα είναι συχνές στα δρομολόγια. Tο να είστε στη στάση 5’ πριν επιβάλλεται! H έννοια του χρόνου είναι λίγο σχετική στο νησί και το επόμενο λεωφορείο μπορεί να αργήσει λιγάκι. So, be on time to save time! Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 1 έως 2,5 ευρώ ανά διαδρομή.
Η επόμενη εναλλακτική είναι το ταξί. 10 ταξί καλύπτουν το νησί και οι οδηγοί είναι παραπάνω από εξυπηρετικοί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταξί τόσο μέσα στους οικισμούς όσο και μεταξύ των οικισμών λόγω των πολύ μικρών αποστάσεων. Προσωπικά, θα σας πρότεινα αυτή τη λύση για τη μετακίνησή σας από τις Καμάρες στην Απολλωνία όπου πιθανότατα θα μένετε. Η απόσταση είναι γύρω στα 10-15’ και βολεύει από άποψη χρόνου κι άνεσης, ειδικά αν έχετε αρκετές αποσκευές, καθώς το συγκεκριμένο δρομολόγιο λεωφορείου έχει αρκετό κόσμο. Όταν τηλεφωνήσετε στον οδηγό συνεννοηθείτε μαζί του για τις τιμές ανάλογα με τις αποσκευές και τον προορισμό σας. Επίσης, το ταξί είναι μια χρήσιμη εναλλακτική ώστε να μην έχετε το άγχος μήπως ξεμείνετε σε κάποιον από τους οικισμούς το βράδυ!
Δείτε εδώ ονόματα και τηλέφωνα οδηγών!
Τέλος, για τα γκρουπάκια υπάρχει πάντα και η λύση της μίσθωσης ενός μεγαλύτερου μεταφορικού μέσου. Τέτοιου είδους υπηρεσίες αναλαμβάνουν δύο ταξιδιωτικά της Σίφνου: Miles away :2284071373 (Πλατύς γιαλός) & Aegean thesaurus travel: 2284033151 (Απολλωνία).
Πού να μείνετε στη Σίφνο;
Εφόσον διαθέτετε προσωπικό μεταφορικό μέσο, οι επιλογές διαμονής είναι αρκετές όσον αφορά τους οικισμούς. Πρακτικά, μπορείτε εκτός της Απολωνίας, να επιλέξετε να μείνετε στον Αρτεμώνα, τα Εξάμπελα (γειτονιά ουσιαστικά μεταξύ Απολλωνίας και Κάστρου), το Κάστρο ή τις Καμάρες, ανάλογα με την προτίμησή σας. Ωστόσο, η δική μου πρόταση είναι να διαλέξετε την Απολλωνία ή τον Αρτεμώνα (στον Αρτεμώνα επιλέξτε να μείνετε μόνο εφόσον διαθέτετε μεταφορικό). Η νυχτερινή ζωή της περιοχής επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στο «Στενό» (ένα δρομάκι της Απολλωνίας γεμάτο από απίστευτα μαγαζάκια), ενώ κι ο Αρτεμώνας προσφέρεται για κάτι χαλαρό. Στο Κάστρο δεν υπάρχει ιδιαίτερη νυχτερινή ζωή.

TIP: Το να μένει κανείς στην Απολλωνία σίγουρα εξυπηρετεί τις βραδινές του μετακινήσεις, αφού δεν υπάρχει νυχτερινή συγκοινωνία. Παράλληλα, είναι το κέντρο του νησιού και πρακτικά έχει την περισσότερη «κίνηση» κόσμου και τα περισσότερα μαγαζάκια. Βέβαια, είναι και κατάλληλο ορμητήριο για τις μετακινήσεις σας στις παραλίες και τους υπόλοιπους οικισμούς του νησιού, ώστε να γλιτώνετε την ταλαιπωρία της αλλαγής λεωφορείων.
INFO: Στην Απολλωνία, υπάρχει ένα καταπληκτικό συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων το “Margarita Karidi”, το οποίο ανήκει στην κυρία Μαργαρίτα Μάνου Καρύδη. Σε μια ιδανική τοποθεσία (κέντρο-απόκεντρο) το συγκρότημα θα εκπληρώσει κάθε σας επιθυμία. Καθαρό, φροντισμένο, όμορφο, με άνετα κρεβάτια και κουζίνα σε ορισμένα από τα δωμάτια, είναι ότι χρειάζεται όποιος επισκεφτεί το νησί. Η κυρία Μαργαρίτα πρόσχαρη, ευγενική, μας υποδέχθηκε εγκάρδια, κυριολεκτικά με ένα ταψί (!) πορτοκαλόπιτα (γιατί ήμασταν και μεγάλη παρέα). Ήταν πολύ κατατοπιστική στις οδηγίες για το νησί και υπήρξε άριστη οικοδέσποινα! Να σημειωθεί μάλιστα ότι το συγκρότημα είναι μια οικογενειακή επιχείρηση και όλα επιμελούνται από την ίδια και τη μητέρα της. Επιλέξτε ανεπιφύλακτα το συγκεκριμένο κατάλυμα και δεν θα έχετε να ανησυχείτε για τίποτα.
Δείτε εδώ περισσότερα καταλύματα στη Σίφνο!
Μερικά «post it» με τις βασικές πληροφορίες και λίγα λεπτά στο ίντερνετ για τις απαραίτητες κρατήσεις, νομίζω πως πλέον αρκούν για να σχεδιάσετε το ταξιδάκι σας στη Σίφνο! Πακετάρετε λοιπόν τα απαραίτητα και ραντεβού στο νησί του Τσελεμεντέ!
Δείτε τη συνέχεια αυτού του οδηγού εδώ!
Από την Ελένη Κουτρούμπα
Διαβάστε επίσης: