Σπιναλόγκα: ένα νησί με ιστορία!

Οι περισσότεροι από εμάς είτε έχουμε δει την γνωστή σειρά «Το Νησί», είτε έχουμε διαβάσει το ομότιτλο βιβλίο της Victoria Hislop. Βλέποντας τη σειρά, θέλησα να επισκεφθώ το μέρος στο οποίο διαδραματίστηκαν τα περισσότερα από τα γεγονότα. Αναφέρομαι φυσικά στη Σπιναλόγκα, ένα μικρό νησάκι στην Κρήτη, που ανήκει στο νομό Λασιθίου και βρίσκεται απέναντι από το χωριό Πλάκα, κοντά στην κωμόπολη Ελούντα.

Πώς θα φτάσετε στη Σπιναλόγκα + Κόστος

Αρχικά, θα πρέπει να φτάσετε στην Κρήτη– προφανώς.

Εάν είστε ήδη στην Κρήτη, η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη! Μπορείτε να πάρετε το πλοίο, είτε από τον Άγιο Νικόλαο (τιμή εισιτηρίου 25€), είτε από την Πλάκα (τιμή εισιτηρίου 8€), είτε από την Ελούντα (κόστος εισιτηρίου 10€ για ενήλικες και 5€ για παιδιά 5-11 ετών). Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 20 λεπτά.

Επιπλέον, η τιμή του εισιτηρίου για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο είναι 8€.

Τι μπορείτε να κάνετε εκεί;

Μπορείτε να περιηγηθείτε στη Σπιναλόγκα περπατώντας, είτε μόνοι σας, είτε με τη βοήθεια ξεναγού. Επιπλέον, πριν αναχωρήσετε, μην παραλείψετε να κάνετε και μια βουτιά στην παραλία του νησιού.

Επιλέξτε μια μέρα χωρίς αέρα όταν αποφασίσετε να επισκεφτείτε το νησί!

Χρήσιμες πληροφορίες για τη Σπιναλόγκα

Αρχικά, είναι πολύ πιθανό να αναρωτιέστε από πού πήρε το όνομά της η Σπιναλόγκα.

Η Κρήτη βρισκόταν υπό ενετική κυριαρχία για αρκετούς αιώνες. Τον 13ο αιώνα οι Ενετοί, μη γνωρίζοντας την ελληνική γλώσσα, μετέφρασαν την λέξη Ολούντα σε Σπιναλόντε και αργότερα σε Σπιναλόγκα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πήρε αυτό το όνομα από μια γνωστή νησίδα στη Βενετία, την τωρινή Τζιουντέκα.

Η Σπιναλόγκα είναι γνωστή ως «το νησί των λεπρών».

Αυτό διότι, μέχρι το 1957, εκεί πήγαιναν και έμεναν μόνιμα όσοι άνθρωποι είχαν μολυνθεί με λέπρα. Οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν για πολλά χρόνια στο νησί και συνέχιζαν τη ζωή τους χωρίς να τα παρατάνε. Εργάζονταν και μορφώνονταν, χωρίς να νιώθουν ότι είναι περιθωριοποιημένοι. Επιπλέον, μια φορά την εβδομάδα πήγαινε εκεί ένα βαρκάκι, που μετέφερε τα απαραίτητα προϊόντα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους, ενώ το νησί είχε και γιατρούς.  

Όταν βρέθηκε θεραπεία για τη λέπρα και η υγεία των ανθρώπων που έμεναν στο νησί αποκαταστάθηκε, η Σπιναλόγκα ερημώθηκε. Το 1970 όμως, ανακηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος.

Η Σπιναλόγκα είναι ένα όμορφο και ιστορικό νησί. Εάν ποτέ τύχει να βρεθείτε εκεί κοντά, μην παραλείψετε να την επισκεφθείτε! Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Από την Εβελίνα Μπραΐμη

Related Posts