Αν ξεκινήσατε να διαβάζετε αυτό το άρθρο περιμένοντας να δείτε ακόμα μια λίστα ταξιδιωτικών οδηγών…συγγνώμη αλλά λαθέψατε! Με αυτό το πρώτο μου άρθρο στο Voyaging The World θα ήθελα αρχικά να δώσω μια ιδέα για το ποια είμαι. Για τις μεγαλύτερες αγάπες μου, που δεν είναι άλλες από το ταξίδι – όπως είναι προφανές- αλλά και τη λογοτεχνία.
Υπάρχουν στιγμές που θα ήθελα να ταξιδέψω, αλλά δε μπορώ. Είτε επειδή δεν έχω τα απαραίτητα χρήματα, είτε επειδή δεν το επιτρέπουν οι περιστάσεις! Γι’ αυτό όμως υπάρχει η ταξιδιωτική λογοτεχνία. Προσωπικά, αυτό που ψάχνω από τέτοιου είδους βιβλία, αλλά και γενικά όταν ταξιδεύω, είναι να μπορώ να ζήσω έναν τόπο όχι με την κλασική, τουριστική ματιά, αλλά όσο πιο αυθεντικά μπορώ και, παράλληλα, να μου ανοίγει η όρεξη να μάθω πράγματα για αυτόν. Σίγουρα δεν έχουμε όλοι τα ίδια γούστα. Σίγουρα δεν αρέσουν σε όλους μας οι ίδιοι προορισμοί. Παρόλα αυτά, εύχομαι τα βιβλία που προτείνω να σας αρέσουν όσο μου άρεσαν εμένα και να σας δώσουν, ενδεχομένως, εναύσματα για ένα καινούριο ταξίδι!
1 – «Όπου και να ταξιδέψω», Νίκος Βατόπουλος, εκδόσεις Μεταίχμιο
Το είχα ερωτευτεί ήδη πριν κυκλοφορήσει, όταν είχα διαβάσει ένα απόσπασμα στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Μεταίχμιο. Ο συγγραφέας του, γνωστός και για τα άρθρα του στην εφημερίδα « Καθημερινή», περιγράφει 24 ελληνικές πόλεις μέσα από τη δική του ματιά, συνοδεύοντας τα κείμενά του με δικό του, αυθεντικό φωτογραφικό υλικό.
Το προτείνω γιατί μου άρεσε η φιλοσοφία του συγγραφέα. Είναι πραγματικά ένας «ταξιδιώτης», που δεν επιμένει στα τουριστικά σημεία κάθε πόλης, αλλά αντίθετα, επιδιώκει να τη ζήσει σαν ντόπιος. Ένα ακόμα «συν» είναι ότι περιλαμβάνονται, εκτός από τουριστικές πόλεις και πιο άγνωστες, χωρίς κάποιο ενδιαφέρον εκ πρώτης όψεως, για παράδειγμα η Λαμία.
2 – «Τόποι της λογοτεχνίας- 134 συγγραφείς καταγράφουν», εκδόσεις Καστανιώτη
Σε λίγο πιο λογοτεχνικά μονοπάτια τώρα, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι, όπως αναγράφεται και στον υπότιτλο, «μια ελληνική προσωπική γεωγραφία», ένα ταξίδι σε όλη την Ελλάδα, μέσα από τη ματιά όχι ενός, αλλά πολλών συγγραφέων. Κείμενα και ποιήματα σύγχρονα και παλαιότερα, όλα όμως με έντονη την αίσθηση κάθε τόπου. Χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια, ένα για την Αθήνα, ένα για τη Θεσσαλονίκη, ένα για τα νησιά και ένα για την ηπειρωτική χώρα.
Το προτείνω γιατί συνδυάζει εξαιρετικά τη λογοτεχνία με το ταξίδι. Προσφέρει στον αναγνώστη του την αίσθηση του ταξιδιού και πάλι όμως με μια πιο προσωπική ματιά, ανάλογα την οπτική κάθε συγγραφέα. Πιστεύω ότι ένα τέτοιο βιβλίο έλειπε από την ελληνική λογοτεχνία και πραγματικά νιώθω ιδιαίτερα ευχαριστημένη που επιτέλους εκδόθηκε κάτι τέτοιο.
3 – «Οι καρτ ποστάλ», Victoria Hislop, εκδόσεις Δίοπτρα
Πολλοί γνώρισαν τη Victoria Hislop μέσα από το «Νησί», την τηλεοπτική σειρά βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο. Ωστόσο, έχει γράψει και άλλα βιβλία, όλα σχεδόν αφιερωμένα στη χώρα μας, την ιστορία και τις ομορφιές της!
Στο συγκεκριμένο περιγράφεται η ιστορία της Έλι, μιας κοπέλας από την Αγγλία η οποία λαμβάνει καρτ ποστάλ από την Ελλάδα, με άγνωστο αποστολέα και με μόνο το αρχικό γράμμα Α αντί υπογραφής. Όταν οι κάρτες αυτές σταματούν να έρχονται, η Έλι αποφασίζει να ψάξει για το συγγραφέα, ταξιδεύοντας παράλληλα στη χώρα την οποία έχει αγαπήσει μέσα από τις κάρτες. Λίγο πριν φύγει, φτάνει και ένα σημειωματάριο, γραμμένο από αυτό τον άνδρα, το οποίο αφηγείται την οδύσσειά του στην πατρίδα μας!
Το προτείνω γιατί η Hislop είναι, για εμένα, η μόνη ίσως ξένη συγγραφέας που έχει πιάσει τόσο τον παλμό της χώρας μας. Αναμφίβολα κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει έναν τόπο καλύτερα από τους ντόπιους, παρόλα αυτά η συγκεκριμένη δεν αποτυγχάνει ποτέ να αποτυπώσει την Ελλάδα όπως είναι, να δώσει ιστορίες μέσα από τη ματιά ενός ξένου που αγαπά τη χώρα μας και προσπαθεί να τη μάθει.
Αναμφίβολα τα ταξιδιωτικά βιβλία που υπάρχουν είναι πάρα πολλά. Είναι πολύ πιθανό να επανέλθω στο μέλλον με ακόμα περισσότερες βιβλιοπροτάσεις, ήθελα όμως σε αυτό το πρώτο μου άρθρο να αναφέρω βιβλία προσιτά τόσο σε αρχάριους, όσο και σε πιο «μυημένους» αναγνώστες. Μέχρι τότε όμως, θα περιμένω τη γνώμη σας για αυτά που ανέφερα εδώ!
Καλό διάβασμα!