Οι μαγικοί προορισμοί βρίσκονται ασφαλώς στη λίστα με τα μέρη που σκοπεύουμε κάποτε να επισκεφθούμε. Σχεδόν πάντοτε αποτελούν στόχους ζωής που θα μας χαρίσουν μοναδικές απολαυστικές στιγμές και γι’ αυτό τους έχουμε συνδέσει με τεράστιες αποστάσεις και χρόνο. Έτσι, λίγο πολύ, καταλήγουμε να συμβιβαζόμαστε με προορισμούς που αποκλίνουν σημαντικά από το γούστο μας, για να εξασφαλίσουμε στο ενεργητικό μας μία τουλάχιστον ταξιδιωτική εμπειρία σε κάποιον από αυτούς. Ωστόσο, αν περιορίσουμε την απαξιωτική μας προδιάθεση για τα μέρη τα οποία είναι φανερά πιο εύκολο να επισκεφθούμε, ίσως να σταθούμε πιο τυχεροί και να αφήσουμε το αποτύπωμά μας σε περισσότερα μαγευτικά τοπία.
Η Κασσάνδρα, η Σιθωνία και το Άγιο Όρος, τα τρία πόδια της Χαλκιδικής, το καθένα με το δικό του ύφος, είναι ικανά να σε κάνουν να αμφιβάλλεις για τον τόπο προέλευσής τους. Γαλαζοπράσινα νερά ξεπηδούν μέσα από εδάφη με πλούσια βλάστηση κι έντονα ηλιοβασιλέματα σε ένα ειδυλλιακό σκηνικό από άποψη κλίματος και όψης.
Αξίζει να γνωρίσετε τους παραδοσιακούς οικισμούς Παρθενώνα (Σιθωνία) και Άφυτο (Κασσάνδρα). Ο πρώτος δεσπόζει με επιβλητικότητα σε υψόμετρο που προσεγγίζει τα 350μ., στο όρος Ίταμος και έχει αναπαλαιωθεί, κατόπιν της ερημώσεώς του, σύμφωνα με την τοπική αρχιτεκτονική. Ο δεύτερος στηρίζεται ακριβώς στην άκρη ενός βράχου με απότομη κλίση προς τη θάλασσα. Καλντερίμια, πέτρινα οικοδομήματα και ξενοδοχεία με άριστες προδιαγραφές, όπως το Elies 33 Bio Retreat εντοπίζονται στην περιοχή. Άλλα μέρη στα οποία μπορείτε να μείνετε είναι: το Πράσινο Χωριό στην Αρναία, το Aegean Blue Economy στη Νέα Καλλικράτεια και το Calma Beach Hotel στο Σταυρό.
Τα ιστορικά στοιχεία συνιστούν πάντοτε έναν ιδιαίτερο σταθμό στη ζωή ενός τόπου. Για το λόγο αυτό, την απόκτηση, δηλαδή, μιας πιο σφαιρικής άποψης για το Νομό Χαλκιδικής, συστήνεται η περιπλάνησή σας στα Αρχαία Στάγειρα, την πατρίδα του Αριστοτέλη, με τα αγέρωχα προστατευτικά τείχη, τη λιθόστρωτη οδό, το ιερό Θεσμοφόριο, τον περίτεχνο βυζαντινό πύργο, και άλλα πολλά που μπορούν επάξια να τραβήξουν και να διατηρήσουν την προσοχή σας. Από την ιστορική επισκόπηση της περιοχής δεν πρέπει να λείπει η περιήγηση στην Αρχαία Όλυνθο και το Ιπποδάμειο Πολεοδομικό Σύστημα, βάσει του οποίου χτίστηκε.
Ένα από τα στολίδια της φύσης που διαθέτει η Χαλκιδική είναι το Σπήλαιο Πετραλώνων, στο οποίο ανακαλύφθηκαν ίχνη Αρχανθρώπων και για το οποίο υπάρχει διχογνωμία ως προς τη χρονολογική τοποθέτηση των παλαιοντολογικών ευρημάτων του. Οι γυαλιστεροί σταλακτίτες και οι εντυπωσιακοί σταλαγμίτες που το κοσμίζουν δεν είναι προσβάσιμοι στο ευρύ κοινό για ένα διάστημα λόγω ανακαίνισης.
Αντ’ αυτού, αν ψάχνετε φυσικά αξιοθέατα το δάσος του Χολομώντα και οι καταρράκτες Βαρβάρας είναι για εσάς. Το συγκεκριμένο δάσος, περιτριγυριζόμενο από σημαντική βιοποικιλότητα την οποία συντηρεί και επαυξάνει η άρτια δομή του (πλήθος από καθάρια ρυάκια και κρυστάλλινες πηγές), αποτελεί πόλο έλξης για ντόπιους, αλλά και ξένους ταξιδιώτες. Εδώ μπορείτε να επιλέξετε διάφορες δραστηριότητες, από απλή πεζοπορία έως και το κυνήγι του λαγού ή του αγριόχοιρου, το οποίο είναι διαδεδομένο στην περιοχή μέσα σε συγκεκριμένες περιόδους. Στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο του Χολομώντα βρίσκονται και οι δύο καταρράκτες Βαρβάρας, στους οποίους επιβιώνει ένα είδος κάβουρα του γλυκού νερού.
Μια εξαιρετικά πυκνή βλάστηση διαχωρίζεται από τη διώρυγα της Ποτιδαίας που “σπάει” στα δύο το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής κι ενώνει τον Θερμαϊκό με τον Τορωναίο κόλπο. Η σύνδεση των δύο κομματιών γίνεται μέσω γέφυρας, η οποία έχει πάρει το όνομά της από την περιοχή, ενώ στην ανατολική πλευρά υπάρχουν μπαράκια και καφετέριες και στη δυτική παραδοσιακά ταβερνάκια και ουζερί.
Έπειτα, είναι κι οι παραλίες, ταυτόσημες με τον τουρισμό της περιοχής, οι οποίες θα ικανοποιήσουν κάθε προσδοκία. Συνδυάζεται άρτια το πράσινο της στεριάς και το αυθεντικό γαλάζιο του ουρανού, ώστε να φτιάξουν αυτήν τη γαλαζοπράσινη σύνθεση που χαρακτηρίζει τα νερά τους. Μερικές από αυτές που ξεχωρίζουν είναι: οι Καβουρότρυπες, η Κρυοπηγή, το Πόρτο Κουφό, η Ακτή Κοβιού, και πολλές άλλες.
Πολλοί θέλησαν να παραβιάσουν το άβατο που έχει θέσει το Άγιο Όρος και αφορά τη γυναικεία παρουσία στην έκτασή του. Μερικοί κιόλας κατάφεραν να το παρακάμψουν και να περάσουν στην αγιορείτικη γη. Παρόλα αυτά, υπάρχει και νόμιμος τρόπος, ο οποίος λειτουργεί υποκατάστατα, προκειμένου να πάρεις μια γεύση από τη θωριά και τη ζωή σε αυτό το τμήμα της ελληνικής επικράτειας. Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με αφετηρία την προβλήτα της Ουρανούπολης, τα οποία αποσκοπούν στην ξενάγηση μέσω των υδάτων και την αποκάλυψη μιας πληρέστερης εικόνας για μια ζώνη στην οποία ελάχιστα έχει παρέμβει το ανθρώπινο χέρι.
Ένα τυπικό δείγμα αγιορείτικης μονής είναι η Μονή Ζυγού, λίγα μόλις μέτρα έξω από την οριογραμμή του Αγίου Όρους. Έχει αναστηλωθεί και είναι επισκέψιμη από γυναίκες και άνδρες. Σαν κτιριακό συγκρότημα συγκεντρώνει όλα εκείνα τα γνωρίσματα που συναντώνται και εντός του αυτοδιοικούμενου μοναστηριακού καθεστώτος, με μοναδικά ψηφιδωτά στην κατοχή της από τα προηγούμενα χρόνια.
Η Χαλκιδική είναι ένας τόπος με μεγάλο οριζόντιο και κατακόρυφο διαμελισμό. Οι θάλασσες, η φύση, οι ορμίσκοι της ξεσηκώνουν τη φαντασία των παρευρισκομένων στις τοποθεσίες της μαζί με τη διάθεση για εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου.