Η λέξη φιλοξενία, ετυμολογικά προέρχεται από την αρχαία ελληνική και το ρήμα φιλώ που φανερώνει την ένδειξη αγάπης προς έναν-τυπικά-ξένο, δηλαδή τη φροντίδα που παρέχει ο οικοδεσπότης σε έναν επισκέπτη.

Στην Ελλάδα, η φιλοξενία παρατηρείται από την Αρχαία κιόλας εποχή που ο ξένος-φιλοξενούμενος ήταν ένα βαθιά σεβόμενο άτομο που έχρηζε δέουσας σημασίας και φροντίδας. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως η φιλοξενία ενός ξένου είναι ηθικό χρέος και Θεόσταλτη δοκιμασία για αυτό φρόντιζαν να φιλοξενούν κάθε ξένο, ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης (πληροφορία που είχε ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο τότε) με τον απόλυτο σεβασμό.
Ουσιαστικά, ο όρος φιλοξενία περιλαμβάνει:
- Την υποδοχή και περιποίηση του επισκέπτη,
- Την διατροφή και διαμονή του και
- Κατά την αναχώρηση του, προσφορά θερμών ευχών και δώρων.
Σήμερα στην Ελλάδα, ο όρος φιλοξενία συναντάται ακριβώς με την ίδια ερμηνεία. Ο τουρισμός και η βιομηχανία της φιλοξενίας, βασίζεται στις τρεις παραπάνω βασικές αρχές. Η Ελλάδα φημίζεται για τον φιλόξενο και ευγενικό λαό της και είναι ένα χαρακτηριστικό που οι τουρίστες αναζητούν να δουν στις διακοπές τους.
Κάθε τουρίστας, σύμφωνα με κριτήρια οικονομικά, κοινωνικά (κ.α.) διαλέγει τον τύπο διακοπών που επιθυμεί να ζήσει, γι’ αυτό η φιλοξενία και τα επίπεδα υπηρεσιών που λαμβάνεις σε κάθε σου ταξίδι, ορίζονται σύμφωνα με τον τύπο του καταλύματος που επιλέγεις.
Παγκοσμίως, τα επίπεδα των υπηρεσιών στα καταλύματα είναι τρία:
1. Πρώτης κατηγορίας ή Υπερπολυτελείας (World-Class [Luxury] Services)

Τα ξενοδοχεία προσφέρουν κυρίως πρώτης κατηγορίας, κορυφαία εξυπηρέτηση καθώς παρέχουν πολυτελή εστιατόρια, σαλόνια, ιδιωτικές εγκαταστάσεις συσκέψεων, υπηρεσίες θυρωρείου, καταστήματα λιανικής εντός του καταλύματος και υπάρχει υψηλή αναλογία μελών του προσωπικού προς τους επισκέπτες.
2. Μεσαίας κατηγορίας (Mid-Range Service)

Τα καταλύματα μεσαίας εμβέλειας απευθύνονται στο μεγαλύτερο τμήμα του ταξιδιωτικού κοινού καθώς το επίπεδο εξυπηρέτησης που προσφέρεται είναι μέτριο αλλά επαρκές. Δεν παρέχουν πληθώρα υπηρεσιών παρά μόνο τις βασικές όπως εστιατόριο, σαλόνι, μπαρ.
3. Οικονομικό ή με περιορισμένες υπηρεσίες (Economy/Limited Service)

Τα οικονομικά καταλύματα δίνουν έμφαση στην παροχή καθαρών και άνετων δωματίων αλλά χωρίς τις πρόσθετες εγκαταστάσεις που δεν χρειάζονται ή οι φιλοξενούμενοι δεν θέλουν να πληρώσουν όπως το εστιατόριο. Σε τέτοιου είδους καταλύματα, θα βρεις μόνο τα βασικά στοιχεία που σου χρειάζονται για να κάνεις διακοπές.
Το μόνο σίγουρο είναι, πως την Ελληνική φιλοξενία θα την νιώσεις είτε μείνεις σε ένα κατάλυμα με 3 ενοικιαζόμενα δωμάτια είτε σε ένα υπερπολυτελές θέρετρο 200 κλινών.
Από την Άννα-Μαρία Σερεμετάκη
Διαβάστε επίσης: