Πάσχα. Ένα σύνολο εθίμων και παραδόσεων που η μία γενιά αφήνει στην επόμενη με στοργή και τρυφερότητα, σα να πρόκειται για το μεγαλύτερο θησαυρό. Ένας συνδυασμός χρωμάτων, μουσικών, μυρωδιών και γεύσεων. Και η Κέρκυρα γίνεται ένα.
Η Μεγάλη εβδομάδα στην Κέρκυρα: Τι να κάνεις και πού να πας
Τη Μεγάλη Εβδομάδα τα φώτα της πόλης από λευκά γίνονται μωβ δημιουργώντας μία πένθιμη ατμόσφαιρα και δίνοντας μία πιο γοητευτική χροιά στα δρώμενα της πόλης.
- Μεγάλη Δευτέρα
Στις 20:30 πραγματοποιείται συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας “Μάντζαρος” στο Δημοτικό Θέατρο.
Όσους δεν πρόλαβαν θέση έρχεται να αποζημιώσει στις 21:00 η Φιλαρμονική Κυνοπιαστών δίνοντας συναυλία με θρησκευτική μουσική στον Καθεδρικό Ναό Duomo.
- Μεγάλη Τρίτη
Στις 21:30, στο Περιστύλιο των Ανακτόρων Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου διοργανώνεται ποιητική-μουσική βραδιά με θέμα “Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση”.
- Μεγάλη Τετάρτη
Στις 21:00 πραγματοποιείται συναυλία της θρησκευτικής μουσικής “Requiem” του Mozart στο Δημοτικό Θέατρο από τη Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας “San Giacomo” και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
- Μεγάλη Πέμπτη
Στις 20:00, στον Καθεδρικό Ναό Duomo λαμβάνει χώρα η τελετή του Νιπτήρα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών πλένει συμβολικά τα πόδια δώδεκα παιδιών.
Στις 21:00 η Φιλαρμονική Εταιρία Κέρκυρας (η Παλαιά) ανοίγει τα παράθυρά της και κάνει την τελευταία πρόβα της πριν τον επιτάφιο. Ο κόσμος μαζεύεται από κάτω να ακούσει τα υπέροχα αποσπάσματα “Adagio” του Tomaso Albinoni και “Amleto” του Franco Faccio σε μία ατμόσφαιρα προσμωνής για τις μέρες που θα ακολουθήσουν.
- Μεγάλη Παρασκευή
Ήρθε η μεγάλη μέρα. Η μέρα των μουσικών. Η μέρα των συναισθημάτων. Των λεπτών και περίτεχνων στίχων που στο πέρασμα των χρόνων όχι μόνο επιβιώνουν, αλλά γίνονται όλο και πιο ηχηροί στις καρδιές των κατοίκων. Ήρθε η μέρα που κάθε φορά σα να κρατάει για πάντα.
Όλες οι εκκλησίες της Κέρκυρας οργανώνουν την περιφορά των Επιταφίων τους, όπου συμμετέχουν φιλαρμονικές, χορωδίες, σχολεία, πρόσκοποι και άλλα σωματεία. Από τις 12:30 που ξεκινάει ο πρώτος επιτάφιος μέχρι τις 21:00 που ξεκινάει ο προ-τελευταίος, ο κόσμος τρέχει σε όλη την πόλη να προλάβει να ακούσει και να δει όσο πιο πολύ γίνεται. Ο κάθε επιτάφιος έχει τη δική του μοναδικότητα που βρίσκεται στο συνδυασμό μουσικών, τραγουδιών, χρωμάτων και συμμετεχόντων.
Στις 22:00 ξεκινάει ο τελευταίος και μεγαλύτερος, ο επιτάφιος της Μητρόπολης. Στην ουσία, οι φιλαρμονικές, οι χορωδίες, τα σχολεία και όσα σωματεία συμμετείχαν σκόρπια σε διάφορες λιτανείες, ενώνονται όλοι μαζί υπό το φως των μωβ φαναριών και προχωρούν ρυθμικά, ενώνοντας τραγούδι με μουσική, πάθος με συναίσθημα, δημιουργώντας αυτό το γλυκό, τρυφερό αποτέλεσμα που ονομάζουμε παράδοση.
Μετά τα μεσάνυχτα ο μεγάλος Επιτάφιος τελειώνει και η ατμόσφαιρα αλλάζει. Το πένθος, η συγκίνηση και τα γλυκά τραγούδια δίνουν τη θέση τους στη γιορτή, τις φωνές, τα γέλια. Τα μπαρ σιγά σιγά γεμίζουν και οι δρόμοι ασφυκτιούν από αυτούς που δε μπορούν να περιμένουν λεπτό να γιορτάσουν. Η πόλη ξυπνάει.
- Μεγάλο Σάββατο
Η γιορτινή νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής δίνει τη σειρά της στο πρωινό του Μεγάλου Σαββάτου και η γιορτή δεν έχει σταματήσει. Άγρυπνοι νέοι χορεύουν ασταμάτητα, ενώ οι κουρασμένοι ξεκουράζονται, ή και κοιμούνται, σε καφετέριες στο Λιστόν, τον κεντρικό πλακόστρωτο δρόμο της παλαιάς πόλης, για να κρατήσουν την καλή θέση που πρόλαβαν για τα επερχόμενα θεάματα.
Είσαι δεν είσαι πρωινός τύπος, κοιμήθηκες δεν κοιμήθηκες το προηγούμενο βράδυ, αξίζει να επισκεφθείς στις 06:00 την Εκκλησία των Ξένων στην Πλακάδα του Αγίου, όπου άγρυπνοι και κοιμισμένοι, κουρασμένοι και ξεκούραστοι συγκεντρώνονται να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση του Σεισμού μετά την Ανάσταση του Χριστού.
Στις 09:00 περνάει από το κέντρο της πόλης η αρχαιότερη λιτανεία του Αγίου εις μνήμην της απαλλαγής του νησιού από τη σιτοδεία, πιθανόν το 1553.
Στις 11:00 πρέπει να έχεις ήδη βρει καλή θέση για το μεγάλο θέαμα. Μόλις οι εκκλησίες σημάνουν χαρμόσυνα την Πρώτη Ανάσταση, οι κάτοικοι ρίχνουν από τα μπαλκόνια παλιά πήλινα δοχεία, γνωστά ως “μπότηδες”. Το έθιμο αυτό έχει πολύ βαθιές ρίζες στην ιστορία των παραδόσεων της Κέρκυρας και υπάρχουν ποικίλες εκδοχές για την προέλευσή του. Λέγεται πως τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι πέταγαν από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια τους τα παλιά τους πιατικά και μαζί με αυτά έφευγε από τα σπίτια τους το “κακό”. Άλλοι λένε πως ο κρότος του σπασίματος συμβολίζει τη νίκη της ζωής επί του θανάτου.
Αμέσως μετά την ρίψη των μπότηδων, οι κάτοικοι ετοιμάζονται για το έθιμο της “Μαστέλας”. Στην περιοχή της Πίνιας (Κουκουνάρα) στο κέντρο της πόλης, τοποθετείται ένα μεγάλο βαρέλι στολισμένο με μυρτιές και κορδέλες, γεμάτο με νερό. Εκεί, οι περαστικοί ρίχνουν ένα κέρμα κάνοντας μία ευχή. Μετά την αναγγελία της πρώτης Ανάστασης, ο πρώτος που θα βουτήξει, μαζί με το μπουγέλο κερδίζει και τα κέρματα!
Κατά τις 23:30, ο κόσμος ξεκινάει για την Πάνω Πλατεία (Σπιανάδα), όπου θα λάβει χώρα η Ανάσταση. Είναι κοινό μυστικό μεταξύ των Κερκυραίων πως το καλύτερο μέρος για να δει κανείς τα πυροτεχνήματα είναι στο τέλος της Πάνω Πλατείας και προς την κατεύθυνση της θάλασσας. Σε συμβουλεύω λοιπόν να ξεκινήσεις νωρίς για το σημείο αυτό, ώστε να βρεις θέση. Μάλιστα, ο κόσμος είναι τόσος που αν δεν ξεκινήσεις νωρίς ή αν δεν στριμωχτείς αρκετά μπορεί να μην προλάβεις καν να φτάσεις!
Στις 12:00 ακριβώς, τη στιγμή που ο παπάς, ο οποίος βρίσκεται στο πάλκο της Πάνω Πλατείας, προφέρει τα λόγια “Χριστός Ανέστη”, οι τρεις φιλαρμονικές της πόλης παίζουν ταυτόχρονα το χαρμόσυνο εμβατήριο Γραικοί. Παράλληλα, τα πολύχρωμα και φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό πάνω από τα ενθουσιασμένα, αλλά και συγκινημένα πρόσωπα όσων βιώνουν επιτέλους τη στιγμή που περίμεναν όλο το χρόνο.
Το υπόλοιπο βράδυ, κι ενώ ο κόσμος περπατάει χαρούμενος, ανάμεσα στα γέλια και τις φωνές, προς τα μπαρ και τα εστιατόρια, οι φιλαρμονικές τριγυρίζουν στην πόλη παίζοντας το χαρμόσυνο εμβατήριο των Γραικών.
- Κυριακή του Πάσχα
Η μέρα αυτή γεμίζει, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με τη ζεστή μυρωδιά του αρνιού, αλλά και με τις γλυκές μουσικές των φιλαρμονικών και των μουσικών στις εκκλησίες της Κέρκυρας.
Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι έντονο και πολύχρωμο. Η κάθε μικρή συνήθεια, η κάθε μικρή παράδοση και η κάθε μικρή ιδιαιτερότητα που θα παρατηρήσεις είναι όλα κομμάτια του παζλ που ενώνουν οι κάτοικοι του νησιού, όπως τους έδειξαν οι γονείς και οι παππούδες τους, όπως θα δείξουν αυτοί στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Είναι αθάνατες στιγμές σε προσωρινές κοινωνίες που ενώνουν ανθρώπους με ιδέες, παρελθόν με παρόν και όλους εμάς μεταξύ μας.
Αν σκοπεύεις να επισκεφθείς την Κέρκυρα το Πάσχα αξίζει όσο τίποτα να μένεις στο κέντρο της πόλης. Δεν υπάρχει πιο όμορφη αίσθηση από το να ξυπνάς το πρωί με μουσικές που περνούν κάτω από το παράθυρό σου και να μοιράζεσαι κάθε στιγμή της μέρας και της νύχτας σου με τις άλλοτε πένθιμες και άλλοτε χαρμόσυνες, αλλά πάντα μαγευτικές νότες των φιλαρμονικών.
Από την Ελισάβετ Αναγνωστάκου
Διαβάστε επίσης: