Πόρος: το “μικρό” διαμάντι του Αργοσαρωνικού!

Ο Πόρος είναι ένα νησί κοντά στην Αττική και αποτελεί για πολλούς τον απόλυτο προορισμό διακοπών ή ένα ιδανικό Σαββατοκύριακο.

Τα αξιοθέατα του Πόρου
Αρχαιολογικό Μουσείο

Το αρχαιολογικό μουσείο βρίσκεται στην πλατεία Κορυζή. Τα εκθέματα καλύπτουν όλες τις χρονικές περιόδους και πιο συγκεκριμένα από την Μυκηναϊκή εποχή μέχρι τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Στο μουσείο φιλοξενούνται γλυπτά, επιγραφές και αρχιτεκτονικά μέλη από διάφορες περιοχές όπως Τροιζηνία, Μέθανα, Ερμιόνη και Καλαυρεία.

Λαογραφικό Μουσείο

Με έτος ιδρύσεως το 2003, έπειτα από πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Πόρου “Ποριώτισσα”, σε αυτό το μουσείο θα δείτε μια ποικιλία εκθεμάτων, όπως αντικείμενα καθημερινής χρήσης, εργαλεία αγροτικής χρήσης, φορεσιές, στολές, οικιακά σκεύη, έπιπλα λαϊκής κατοικίας, αργαλειούς, κεντήματα, και κάθε είδους εργόχειρα.

Ιερό του Ποσειδώνα

Σε αυτό το σημείο θα κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή. Ο συγκεκριμένος ναός χτίστηκε το 520 π.Χ. και ήταν δωρικός περίπτερος με 6 κίονες στις στενές και 12 στις μακριές πλευρές. Ακόμη, εκεί κατέφυγε και ζήτησε άσυλο ο σημαντικός ρήτορας Δημοσθένης, ο οποίος καταδιωκόταν από τους Μακεδόνες. Στο τέλος, όπως είναι γνωστό, ο ρήτορας αυτοκτόνησε πίνοντας δηλητήριο και κατόπιν θάφτηκε στο χώρο του ιερού το 322 π.Χ.. Θεωρείται επίσης ένα από τα τρία μεγαλύτερα ιερά του Ποσειδώνα γύρω ή κοντά στο Σαρωνικό.  

Τοποθεσία: Παλάτια

Ρωσικός Ναύσταθμος

Ο Ρωσικός Ναύσταθμος είναι αμφιθεατρικά χτισμένος μέσα σε έναν πανέμορφο κόλπο, στα δυτικά του λιμανιού του Πόρου. Μετά την λήξη του πολέμου, οι Ρώσοι επέλεξαν να χτίσουν το ναύσταθμο για την τροφοδοσία του στόλου τους και για να αποθηκεύουν υλικά, τρόφιμα και γαιάνθρακα.

Το ρολόι

Θεωρείται το σύμβολο του Πόρου. Χτίστηκε το 1927, αλλά το 2015 ανακαινίστηκε και προστέθηκε μια γυάλινη θήκη για να προστατεύεται ο μηχανισμός του ρολογιού, ο οποίος είναι στο ισόγειο και ορατός σε όλους τους επισκέπτες.   

Φάρος Ντάνα

Ο φάρος χτίστηκε από τη Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων το 1870 και αποτελεί πολιτιστικό μνημείο της ναυτικής κληρονομιάς. Αν επιθυμείτε να τον επισκεφτείτε, βρίσκεται περίπου 6 χιλιόμετρα από το κέντρο του Πόρου. Όταν φτάσετε εκεί, πέρα από τον ίδιο το φάρο, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε και την υπέροχη θέα του Σαρωνικού και της χερσονήσου των Μεθάνων. 

Μονή Ζωοδόχου Πηγής

Χτίστηκε το 18ο αιώνα σε μια καταπράσινη πλαγιά και αποτελεί το μοναδικό δείγμα νησιωτικής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Πέρα από την ιστορική της αξία, η Μονή χαρίζει και μια μαγευτική θέα στους επισκέπτες, χάρη στο σημείο στο οποίο είναι χτισμένη. Οφείλει το όνομά της στη μοναδική πηγή του νησιού, που είναι γνωστή για τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητές της. Μάλιστα, το ξυλόγλυπτο τέμπλο της Μονής είναι φτιαγμένο στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας το 17ο αιώνα. Ακόμη, είναι ευρέως γνωστό ότι ο Ιταλός ζωγράφος Ραφαήλ Τσέκολι έχει φιλοτεχνήσει την περίφημη εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής. Ο ζωγράφος είχε επισκεφτεί τη Μονή με την άρρωστη κόρη του, η οποία πέθανε και θάφτηκε στο προαύλιο της Μονής. Τότε, ο Τσέκολι δημιούργησε την εικόνα της Θεοτόκου, δίνοντάς της τη μορφή της κόρης του.

Ναός Αγίου Γεωργίου

Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο κέντρο του Πόρου. Ο ναός έχει γίνει ευρέως γνωστός καθώς ο σημαντικότατος Έλληνας ζωγράφος Κώστας Παρθένης έχει φιλοτεχνήσει αρκετές αγιογραφίες του.

Παραλίες του Πόρου

Οι 3 αυτές παραλίες είναι όλες οργανωμένες, ωστόσο τα μαγευτικά χρώματα και η πανέμορφη αμμουδιά τους θα σας γοητεύσουν.

Παραλία της Αγάπης
Μοναστήρι
Ρώσικος Ναύσταθμος
Πώς να πάτε στον Πόρο

Ο πιο σύντομος τρόπος για να φτάσετε στον Πόρο είναι από τον Πειραιά σε 1 ώρα και 15 λεπτά. Ωστόσο, εάν σας αρέσει η οδήγηση, μπορείτε να πάτε μέχρι τον Γαλατά της Πελοποννήσου, που βρίσκεται σε απόσταση 2,5 ωρών από την Αθήνα, και να πάρετε το καραβάκι, με το οποίο θα βρεθείτε στον Πόρο μέσα σε 15 λεπτά.

Προτάσεις για τη διαμονή σας στον Πόρο
Γεράνι

Πρόκειται για μια εξοχική κατοικία (μεζονέτα), που διαθέτει 2 κουζίνες, καθιστικά και βεράντες, 4 υπνοδωμάτια και μπάνια και 2 θέσεις πάρκινγκ, ενώ έχει χωρητικότητα 10 ατόμων. 

Τοποθεσία: Ασκέλι

Sirene Blue Resort

Ένα ξενοδοχείο μέσα στη φύση, με τα περισσότερα δωμάτιά του να έχουν θέα τη θάλασσα, που απλώνεται καταγάλανη ακριβώς μπροστά του. Αν, βέβαια, είστε λάτρεις των ανέσεων, το ξενοδοχείο αποτελεί επίσης την ιδανική επιλογή, καθώς στις παροχές του περιλαμβάνονται spa, πισίνα και αίθουσες για εκδηλώσεις και συνέδρια. 

Τοποθεσία: Μοναστήρι

Ποιος να το φανταζόταν ότι ένα σχετικά μικρό νησί θα είχε τόσο πολλά και μοναδικά μέρη να επισκεφθούμε! Παρόλο που για να γυρίσει κανείς όλο το νησί χρειάζεται μόνο μία ήμερα, τα μυστικά και οι ομορφιές του θα σας καταπλήξουν!

Από την Εβελίνα Μπραΐμη

Διαβάστε επίσης:

Related Posts