Η συμμετοχή ενός φοιτητή στο πρόγραμμα Erasmus και η φοίτησή του μέσω αυτού σε ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο για 6 μήνες είναι μια εμπειρία ζωής και αποτελεί όνειρο πολλών. Για να πραγματοποιηθεί, όμως, το όνειρο αυτό, απαιτείται καλή οργάνωση και σωστή ενημέρωση, κυρίως στα πρώτα στάδια της διαδικασίας. Και επειδή οι ιστοσελίδες των πανεπιστημίων πολλές φορές είναι χαώδεις ή ακόμη και ελλιπείς, ας ξεκινήσουμε μαζί βήμα-βήμα να ξεδιαλύνουμε το μυστήριο που λέγεται “Erasmus”.
Η πρώτη ενημέρωση
Πριν μιλήσουμε για την πηγή της ενημέρωσης αυτής, θα ήθελα να επισημάνω τις πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν και θα πρέπει να αναζητήσετε: προϋποθέσεις συμμετοχής γενικά στο πρόγραμμα, συνεργαζόμενα πανεπιστήμια και προϋποθέσεις φοίτησης σε αυτά, κόστος ζωής στη χώρα υποδοχής, προϋποθέσεις και ύψος χρηματοδότησης και, φυσικά, προθεσμίες! Βέβαια, να έχετε υπόψη σας ότι οι πληροφορίες αυτές διαφέρουν ελαφρώς από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο, γιατί το συγκεκριμένο άρθρο βασίζεται σε δικές μου εμπειρίες ως φοιτήτρια του ΑΠΘ.

Ξεκινώντας με τα βασικά
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα Erasmus έχουν όλοι οι φοιτητές από το δεύτερο έτος φοίτησής τους και μετά, αν και, στις περισσότερες περιπτώσεις, προτείνεται η συμμετοχή κατά το τρίτο ή το τέταρτο έτος. Η γνώση τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας, κυρίως της αγγλικής, είναι απαραίτητη, όχι μόνο γιατί αποτελεί τυπική προϋπόθεση, αλλά και για να μπορέσετε να παρακολουθήσετε μαθήματα ακαδημαϊκού επιπέδου σε μια άλλη χώρα και, προφανώς, να ζήσετε σε αυτή. Επίσης, συνήθως απαιτείται ένα ελάχιστο όριο διδακτικών μονάδων (ECTS), το οποίο ορίζεται στο μισό των μονάδων που οφείλετε να έχετε έως το τρέχον της αίτησης εξάμηνο. Τέλος, παρόλο που δίνεται χρηματοδότηση, το ύψος της οποίας ποικίλει ανάλογα με τον προορισμό (αυτός, άλλωστε, είναι και ο βασικός σκοπός ίδρυσης του προγράμματος), είναι σημαντικό να υπολογίσετε από την αρχή έξοδα που θα ξεπεράσουν το ποσό αυτό, όπως αεροπορικά εισιτήρια, υψηλά ενοίκια, πλεονάζοντα μηνιαία έξοδα κλπ.
Και τώρα, τι κάνω;
Αρχικά, δεν υπάρχει λόγος πανικού! Γενικά, κυκλοφορεί η φήμη ότι η όλη διαδικασία είναι δύσκολη και υπερβολικά χρονοβόρα, ωστόσο, σε γενικές γραμμές και αν δεν τύχει κάποιο γραφειοκρατικό απρόοπτο, λίγη οργάνωση είναι αρκετή για να μην ταλαιπωρηθείτε καθόλου. Το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα είναι να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου σας (για το ΑΠΘ είναι αυτή του ΤΕΕΠ – Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων) τα πανεπιστημιακά ιδρύματα με τα οποία έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες το ίδρυμα φοίτησής σας. Με βάση αυτές τις συμφωνίες, τα πανεπιστήμια συναινούν στην προσωρινή μετακίνηση των φοιτητών του ενός πανεπιστημίου στο άλλο, αποδεχόμενα ότι ακολουθούν παρόμοια προγράμματα σπουδών και, επομένως, είναι δυνατόν ένας φοιτητής να αντικαταστήσει ένα εξάμηνο φοίτησης στην πατρίδα του με αυτό στο εξωτερικό.

Ένα βασικό κριτήριο είναι η γλώσσα, δεδομένου ότι στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, με εξαίρεση την Κύπρο, η γλώσσα διδασκαλίας και εξέτασης των μαθημάτων είναι διαφορετική της ελληνικής. Στα περισσότερα πανεπιστήμια, προσφέρονται ορισμένα μαθήματα στα αγγλικά, απευθυνόμενα αποκλειστικά σε φοιτητές Erasmus, ανεξαρτήτως της γλώσσας του κράτους στο οποίο βρίσκονται. Ωστόσο, εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή, πρώτον, γιατί αυτό δεν ισχύει σε όλα τα πανεπιστήμια και δεύτερον, γιατί είναι πιθανό τα μαθήματα που διατίθενται στα αγγλικά να μην σας ενδιαφέρουν, να μην αντιστοιχούν σε μαθήματα του δικού σας προγράμματος σπουδών ή να έχετε ήδη εξεταστεί και επιτύχει σε αυτά σε προηγούμενο εξάμηνο.
Αφού περιορίσετε τις επιλογές σας στα πανεπιστήμια που προσφέρουν μαθήματα στη γλώσσα που σας ενδιαφέρει, σειρά έχει η αναζήτηση της τελικής τριάδας, την οποία δικαιούστε να δηλώσετε με σειρά προτίμησης στην αίτησή σας. Τα κριτήρια ποικίλλουν και διαμορφώνονται από εσάς, ενδεικτικά αναφέρω τη χώρα προορισμού, κύρος πανεπιστημίου, ενδιαφέροντα μαθήματα, γνώση εμπειριών άλλων φοιτητών ή φίλων. Σας προτείνω να συμβουλευτείτε τις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων του εξωτερικού, στα οποία μπορείτε να στείλετε και email (ναι, απαντούν όντως), αλλά και ομάδες στο Facebook, ώστε να ενημερωθείτε τόσο από συμφοιτητές σας που έχουν ήδη συμμετάσχει στο πρόγραμμα, όσο και από φοιτητές των ίδιων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Μια ανάσα πριν την αίτηση
Εφόσον έχετε καταλήξει στις πιθανές επιλογές πανεπιστημίων, είστε σχεδόν έτοιμοι να υποβάλλετε την αίτησή σας, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες που παρέχει το εκάστοτε πανεπιστήμιο (για την ώρα, σας ενδιαφέρουν μόνο οι οδηγίες του δικού σας πανεπιστημίου και όχι αυτές του πανεπιστημίου του εξωτερικού). Πριν προχωρήσετε στην ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, είναι σημαντικό να έχετε συγκεντρώσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία ενδεικτικά για αιτήσεις φοιτητών του ΑΠΘ είναι τα εξής:
«i) Φωτογραφία, ii) Αντίγραφο ακαδημαϊκής ταυτότητας (πάσο), iii) Σύντομο βιογραφικό σημείωμα (στα ελληνικά), βάσει του υποδείγματος Europass CV, iv) Επιστολή κινήτρων συμμετοχής στο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει και το προτεινόμενο πρόγραμμα σπουδών για κάθε επιλογή (στα ελληνικά) και v) Αντίγραφο (μη επικυρωμένο) του πιστοποιητικού γνώσης ξένης γλώσσας, στην οποία διδάσκονται τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο υποδοχής, ή βεβαίωση παρακολούθησης μαθημάτων ξένης γλώσσας, που να ανταποκρίνονται στο απαιτούμενο από το Ίδρυμα Υποδοχής επίπεδο γλωσσικής επάρκειας» (πληροφορίες από ιστοσελίδα ΤΕΕΠ).
Σχετικά με την επιστολή κινήτρων συμμετοχής, δεν χρειάζεται κάτι πολύ εξειδικευμένο ή αναλυτικό, αρκεί απλώς να δείξετε ότι ενδιαφέρεστε όντως να φοιτήσετε σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού και ότι δεν είναι ο μοναδικός σας σκοπός το ξέφρενο πάρτι σε μια ευρωπαϊκή πόλη (το ξέρω, θα μείνει μεταξύ μας).

Τα στοιχεία που θα συμπεριλάβετε στην αίτηση, όπως η γνώση ξένων γλωσσών και ο μέσος όρος βαθμολογίας σας, μοριοδοτούνται κατά τη διαδικασία επιλογής και βάσει αυτών κρίνεται το αν θα γίνει η αίτησή σας δεκτή. Έχοντας συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική μορφή, είστε πανέτοιμοι για να υποβάλλετε την αίτησή σας (προσοχή στη σειρά προτεραιότητας των πανεπιστημίων, καθώς στο πρώτο που θα γίνετε δεκτοί θα «κλειδώσει» η επιλογή σας). Στο μεταξύ εγώ θα σας περιμένω εδώ, με το επόμενο άρθρο μου, για να σας βοηθήσω με τα βήματα που ακολουθούν την επιτυχία της αίτησής σας, από την επιλογή των μαθημάτων μέχρι την αναζήτηση διαμονής.
Από την Πένυ Σαρακενίδου
Διαβάστε επίσης: