Transnistria: η χώρα «φάντασμα» της Ευρώπης!

Μπορεί ο τίτλος του άρθρου να πρόδωσε τη θεματολογία του, όμως θα θέλαμε πρώτα να αφιερώσετε λίγο χρόνο σε κάτι πολύ απλό. Θέλουμε να δοκιμάσετε να αναζητήσετε στο νου σας τις χώρες της Ευρώπης. Οι πρώτες χώρες που σκέφτεστε λογικά είναι οι πιο τουριστικές ή πολυακουσμένες, ύστερα ίσως και κάποιες λιγότερο mainstream και πιο εναλλακτικές. Τι γίνεται όμως όταν υπάρχει μια χώρα την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων δε γνωρίζει; Ένα κράτος «φάντασμα», το οποίο όμως αποτελεί κι έναν από τους πιο εναλλακτικούς προορισμούς που μπορεί να ταξιδέψει κάποιος στην Ευρώπη. Ονομάζεται Transnistria!

Η Transnistria είναι μια μικρή λωρίδα στεριάς μεταξύ του ποταμού Δνείπερου και της Ουκρανίας. Το σύνορο με την τελευταία δεν αναγνωρίζεται επίσημα, καθώς η χώρα θεωρείται τμήμα της Μολδαβίας. Ουσιαστικά το κράτος αυτό δεν υπάρχει! Μπορεί η Transnistria  να ανακήρυξε την ανεξαρτησία της στις αρχές του 1990, όμως τα Ηνωμένα Έθνη δεν την αναγνώρισαν ποτέ. Παρά ταύτα, η συγκεκριμένη χώρα έχει δική της κυβέρνηση και νόμισμα (19,6 Τransnistrian Ruble= 1 EUR). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Transnistria δεν είναι μέλος του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, συνεπώς θα πρέπει να έχει κάποιος μετρητά προκειμένου να κάνει την ανταλλαγή στα πολυάριθμα σημεία τα οποία υπάρχουν. Πρωτεύουσα της είναι η Tiraspol.

Αυτό που μας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι η αντιμετώπιση από τους ντόπιους. Έχοντας μελετήσει αρκετά τη συγκεκριμένη χώρα, παρατηρήσαμε πως οι κάτoικοι είναι αρκετά περήφανοι για την καταγωγή τους, παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα δεν αναγνωρίζονται ως έθνος από κανένα άλλο κράτος.

Αν επισκεφτείτε τη χώρα θα αντικρίσετε ένα μείγμα σοβιετικής και ανατολικής ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, ενώ μπορείτε να λάβετε ένα μεγάλο δείγμα για το πως ήταν η ζωή στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Κεντρικός δρόμος της πρωτεύουσας είναι η οδός 25ης Οκτωβρίου, κατά μήκος της οποίας υπάρχουν πατριωτικά μνημεία και διάφορες απεικονίσεις του σφυροδρέπανου. Ομιλούμενες γλώσσες είναι τα ρωσικά και τα Μολδαβικά.

Πρόσβαση στην Transnistria

Οι δυο ευκολότεροι τρόποι για να επισκεφτείτε την Transnistria είναι ταξιδεύοντας από τη Μολδαβία με επιστροφή στη Μολδαβία, είτε από τη Μολδαβία με προορισμό την Ουκρανία. Είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί ότι δεν είναι δυνατή η επισφράγιση του διαβατηρίου αν επισκεφτείτε τη χώρα από την Ουκρανία, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να προκαλέσει πρόβλημα καθώς οι μολδαβικές αρχές μπορεί να θεωρήσουν ότι εισήλθατε στη χώρα παράνομα.

Η πρόσβαση στην Tiraspol από το Chisinau είναι δυνατή μέσω λεωφορείων, ταξί ή τρένου. Τα λεωφορεία ξεκινούν από τον κεντρικό σταθμό του Chisinau κάθε μισή ώρα μεταξύ 7:00 και 18:00. Το ταξίδι μεταξύ των δύο πόλεων διαρκεί περίπου 2 ώρες. Τρένο από την άλλη υπάρχει μόνο ένα την ημέρα, ενώ το ταξί κοστίζει περίπου 340 με 500 MDL.

Μόλις φτάσετε στα σύνορα θα συναντήσετε το τελωνείο, στο οποίο θα ερωτηθείτε πόσο σκοπεύετε να μείνετε στη χώρα και στη συνέχεια θα λάβετε την τουριστική κάρτα.

Τα αξιοθέατα της Transnistria

Η Transnistria είναι σχετικά μικρή και συνεπώς μπορείτε να την εξερευνήσετε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ειδική αναφορά θα γίνει για την Tiraspol, η οποία αποτελεί και το σημαντικότερο μέρος της χώρας. Ίσως ο κυριότερος λόγος για να επισκεφτείτε τη συγκεκριμένη χώρα είναι η παλιά σοβιετική αρχιτεκτονική, η οποία οδηγεί δεκαετίες πίσω. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα αξιοθέατα βρίσκονται στο δρόμο της 25ης Οκτωβρίου, γεγονός το οποίο τα καθιστά όλα εύκολα προσβάσιμα. Κατά μήκος του δρόμου υπάρχουν κάθε είδους σοβιετικά αντικείμενα, ενώ σε διάφορα σημεία υπάρχουν μικροπωλητές όπου μπορείτε να αγοράσετε souvenir της εποχής εκείνης.

Το Κοινοβούλιο της Transnistria

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να επισκέπτεσαι το κοινοβούλιο μιας χώρας η οποία δεν υπάρχει. Το κτίριο αποτελεί την επιτομή της σοβιετικής αρχιτεκτονικής και «φρουρείται» από ένα άγαλμα του Λένιν. Παλαιότερα αποτελούσε το «House of the Soviets», ενώ πλέον φιλοξενεί τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Μνημείο της Δόξας

Ίσως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Tiraspol. Το μνημείο βρίσκεται στην πλατεία Suvorov και στόχος του είναι να τιμήσει τους στρατιώτες που χάθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πόλεμο μεταξύ σοβιετικής ένωσης και Αφγανιστάν, αλλά και στον εμφύλιο με τη Μολδαβία. Ο τελευταίος πραγματοποιήθηκε το 1992 και ήταν αρκετά σύντομος, όμως αρκετές ζωές χάθηκαν κι από τις δύο πλευρές. Μάλιστα, οδήγησε στο τωρινό καθεστώς, το οποίο υποστηρίχθηκε από Ρώσους διπλωμάτες, που ακόμα επιμένουν στην ανεξαρτησία της χώρας.

Πράσινη Αγορά

Καμιά Σοβιετική πόλη δεν είναι πλήρης χωρίς μία αγορά. Η αγορά της Tiraspol δείχνει αρκετά σύγχρονη στο πράσινο κτίριο στο οποίο στεγάζεται, όμως μέσα είναι ένα παραδοσιακό παζάρι από αγρότες. Αποτελεί ίσως μία από τις καλύτερες ευκαιρίες να δοκιμάσετε το τοπικό τυρί ή μέλι.

Καθεδρικός των Χριστουγέννων

Ακριβώς δίπλα από την Πράσινη Αγορά βρίσκεται ο σχετικά νέος καθεδρικός των Χριστουγέννων. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1999 και αποτελεί το μεγαλύτερο χριστιανικό ορθόδοξο ναό της χώρας. Το κτήριο είναι αρκετά επιβλητικό και αναδεικνύει το ρωσικό στοιχείο της περιοχής.

Βιομηχανία κονιάκ

Μία ακόμα από τις πολύ ωραίες εμπειρίες στην Tiraspol είναι η επίσκεψη στη βιομηχανία κονιάκ, όπου φτιάχνεται το τοπικό Kvint. Το εργοστάσιο έχει κερδίσει περισσότερα από 100 μετάλλια και διακρίσεις για την ποιότητα του προϊόντος του, ενώ η επίσκεψη συνοδεύεται προφανώς με δοκιμή! Αν μη τι άλλο πρόκειται για μία αρκετά γευστική επίσκεψη!

Κάστρο Bendery

Το κάστρο βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη, η οποία βρίσκεται μόλις 18 km από την πρωτεύουσα, είναι πολύ εύκολο να την επισκεφτείτε. Φιλοξενεί ένα οθωμανικό κάστρο στο οποίο έλαβαν μέρος έντονες μάχες μεταξύ των Ρώσων και των Οθωμανών πριν από τον 19ο αιώνα.

Το κάστρο είναι εξαιρετικά διατηρημένο και αργότερα αποτέλεσε βάση του ρωσικού στρατού. Πλέον, λειτουργεί ως μουσείο και παρέχει εκπληκτική θέα στον ποταμό Δνείπερο. Η στρατιωτική βάση βρίσκεται ακόμα εκεί και αποτελεί επίσης ένα ενδιαφέρον αξιοθέατο.

Εγκαταλειμμένα κτήρια

Γνωρίζουμε πως το συγκεκριμένο δεν αποτελεί ακριβώς αξιοθέατο, όμως η επίσκεψη σε εγκαταλειμμένα σοβιετικά κτίρια αποτελεί αγαπημένη τουριστική συνήθεια. Η ασφάλεια όμως εκεί δεν είναι εγγυημένη και πρέπει ο καθένας να λαμβάνει τις προφυλάξεις του. Αν όμως γίνει σωστά, πρόκειται για μία επίσης αξέχαστη εμπειρία.

Η κουζίνα στην Transnistria

Παρά το γεγονός ότι μπορείτε εύκολα να βρείτε μέρη για να φάτε δυτικό φαγητό σε πολύ οικονομικές τιμές, είναι ευκαιρία να δοκιμάσετε κάτι ντόπιο. Ένα από τα πιο γνωστά μαγαζιά είναι το La Placinte, στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακά μολδαβικά η ουκρανικά πιάτα.

Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το δροσιστικό kvas, ένα ελαφρύ αλκοολούχο ποτό από σιτηρά.

Διαμονή στην Transnistria

Αν θέλετε να διανυκτερεύσετε στην Tiraspol, η διαμονή είναι αρκετά οικονομική, με το κόστος να κυμαίνεται περίπου στα 40€ ανά βράδυ.

Σύνοψη

Η Transnistria αποτελεί έναν ασφαλή και εναλλακτικό προορισμό για όποιον ενδιαφέρεται να πραγματοποιήσει μια αναδρομή στο παρελθόν. Αναμφισβήτητα, αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα και μοναδική εμπειρία. Ίσως τελικά το αν υπάρχει ή όχι αυτή η χώρα να είναι στην διακριτική ευχέρεια του καθενός.

Από τον Νικόλα Ραχιώτη

Διαβάστε επίσης:

Related Posts