«Σε ένα φιλί θα μάθεις όλα όσα σιώπησα…» (Pablo Neruda). Ένας στίχος που ανεβάζει τους παλμούς, πιο γρήγορα, κι από το ασανσέρ! Υπάρχουν και κάποια γνώριμα φιλιά, που δεν έμειναν σιωπηλά. Αντίθετα, ταξίδεψαν από στόμα σε στόμα κερδίζοντας επάξια μια θέση σε διάφορα μέρη του χάρτη και στις καρδιές μας. Με αφορμή την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου λοιπόν, σας αφιερώνoυμε αυτό το άρθρο!
1: «Έρως και Ψυχή» – Μουσείο του Λούβρου, Παρίσι, Γαλλία
Ένας ελληνικός μύθος, ο Ιταλός καλλιτέχνης Antonio Canova και ένα γαλλικό φιλί συνθέτουν τα συστατικά του κορυφαίου, ερωτικού, μαρμάρινου έργου τέχνης που κοσμεί το τμήμα γλυπτικής. Βρίσκεται σ’ ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στο κέντρο του Παρισιού, στο μουσείο του Λούβρου!
Όλα ξεκίνησαν από το φθόνο της θεάς Αφροδίτης, που δεν άντεχε την ομορφιά της θνητής Ψυχής και διέταξε τον κατεργάρη γιο της Έρωτα να δηλητηριάσει τις ψυχές των ανδρών, ώστε να μην την ποθούν. Αγνόησε βέβαια, το “κεραυνοβόλο βέλος” που “καρφώθηκε” στην καρδιά του, μόλις αντίκρυσε την Ψυχή. Έτσι, ο θεός Έρωτας, με τη βοήθεια του θεού Απόλλωνα, φυλάκισε την Ψυχή στην κορυφή ενός βουνού. Κάθε βράδυ πλάγιαζε δίπλα της, δίχως να την αφήνει να αντικρίσει το πρόσωπο του. Όταν εκείνη, νικημένη τελικά από την αβρότητά του, αποφάσισε να τον δει, ο Έρωτας εξαφανίστηκε λέγοντας της πως η καχυποψία της σκότωσε την αγάπη τους.
Στην προσπάθεια της να τον βρει, η Ψυχή στράφηκε στην θεά Αφροδίτη, που τις ανέθεσε τρεις δοκιμασίες για να αποδείξει την αξία της (τα μαρτύρια μιας ερωτευμένης ψυχής). Η τελευταία δοκιμασία δεν πήγε καλά κι εκείνη βυθίστηκε σε βαθύ λήθαργο. Ο Δίας όμως, συγκινημένος από την αγάπη των δυο νέων, έσωσε την κατάσταση, χαρίζοντας στην Ψυχή την αθανασία και ενώνοντας τους για πάντα. Η στιγμή που αποτυπώνεται στο γλυπτό είναι «η αναγέννηση της Ψυχής από το φιλί του Έρωτα».
Καθώς τριγυρνάτε στους ατελείωτους διαδρόμους του Λούβρου, θα σας διαπεράσει μια γλυκιά ανατριχίλα, άλλωστε κάπως έτσι δεν αρχίζουν όλα; Μια 2η εκδοχή του έργου, βρίσκεται στο μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.
2: «The kissing sailor» – Times Square, Νέα Υόρκη, Αμερική
“In New York. There’s nothing you can’t do” τραγουδά η Alicia Keys και δεν χωρά αμφιβολία. Μια βόλτα από την Times Square, την πολύβουη συνοικία των θεάτρων, όπου όλα είναι μεγαλύτερα, πιο φωτεινά και πιο τολμηρά, φτάνει για να σας αποπλανήσει.
14 Αυγούστου 1945. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της λήξης του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα φωτογραφικό κλικ από τον φακό του Alfred Eisenstaedt, που έμελλε να μείνει χαραγμένο στην ιστορία ως ένα σύμβολο ελπίδας.
Δυο άνθρωποι εντελώς ξένοι μεταξύ τους. Ο νεαρός ναύτης (George Mendonsa), φορώντας τη μαύρη του στολή, συνωστίζεται ανάμεσα στο πλήθος. Πλησιάζει μια νοσοκόμα (Greta Friedman) ντυμένη στα λευκά. Παρασυρμένος από έκδηλη χαρά και ανακούφιση την αρπάζει και της χαρίζει ένα γιορτινό φιλί. Τούτο το ασπρόμαυρο contrast “έκλεισε” το μάτι στον Eisenstaedt. Αν ήταν σενάριο για ταινία, θα κοντράρονταν άνετα με εκείνα του Broadway. Συμφωνείτε; Ακόμα κι αν οι πρωταγωνιστές του φιλιού, έχουν πλέον “παγώσει” μόνιμα στη στιγμή.
3: «The kiss of the oceans» – Διώρυγα του Παναμά, Κεντρική Αμερική
Αυτό που θα αντικρίσετε με την πρώτη ματιά είναι μονάχα το περιτύλιγμα. Για την ακρίβεια… είναι μια cart postal 105 χρόνων του καλλιτέχνη Isaac L. Maduro Jr. Απεικονίζει τον Ειρηνικό και Ατλαντικό ωκεανό να πλησιάζουν για να φιληθούν στην κεντρική Αμερική, στο σημείο που βρίσκεται η Διώρυγα του Παναμά. Από τα κυματιστά τους μαλλιά και τις απαλές γωνίες, πρόκειται μάλλον για τις μορφές δυο γοργόνων.
Η Διώρυγα του Παναμά θεωρείται, ως μηχανολογικό επίτευγμα, ένα από τα θαύματα του σύγχρονου κόσμου κι όχι άδικα! Από μια χρονοβόρα και πολυτάραχη κατασκευή δημιουργήθηκε μια εντυπωσιακή πλωτή οδός, αποτελώντας καίριο πυλώνα του παγκόσμιου εμπορίου.
Στην Πόλη του Παναμά λειτουργεί το παρατηρητήριο Miraflores, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε δια ζώσης τη διέλευση των πλοίων από το στενό πέρασμα. Υπάρχει ακόμη κι ένα μουσείο που παρουσιάζει την ιστορία και τα στάδια κατασκευής του.
Ένα πέρασμα μέσω του καναλιού διαρκεί από έξι ως οχτώ ώρες! Ένα φιλί πόσο λέτε να διαρκεί;
Fun fact: η διάρκεια του μεγαλύτερου φιλιού είναι 58 ώρες, 35 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα!
4: «Der Kuss» – Κάστρο Belvedere Βιέννη, Αυστρία
Τι συναισθήματα δημιουργεί το πρώτο φιλί; Οι ερμηνείες είναι πολλές και διαφορετικές για τον καθένα μας, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα έργα τέχνης. Ένα είναι σίγουρο! Ο Αυστριακός ζωγράφος Gustav Klimt κατάφερε με «το Φιλί» να αφήσει το αποτύπωμα του στην αιωνιότητα, όπως συμβολίζει και το χρυσό φόντο, που περικλείει το ζευγάρι, στην άκρη του ανθισμένου γκρεμού.
Οι λάτρεις της τέχνης (και μη) θα… λατρέψετε το κάστρο Belvedere. Στην Αυστριακή πινακοθήκη της Βιέννης, στο Άνω Belvedere, ξεχωρίζει η συλλογή του Klimt. Ένας μεγάλος, περίτεχνος κήπος χωρίζει το κάστρο στα δυο. Για extra ερωτισμό, επιλέξτε να επισκεφτείτε το κάστρο την Άνοιξη.
5: «From here to Eternity» («Όσο υπάρχουν άνθρωποι») 1953 – Oahu, Χαβάη
Ένα παράνομο, θρυλικό φιλί, που σφραγίστηκε στην υγρασία των κυμάτων. Η σκηνή διαδραματίστηκε σε μια… όχι και τόσο μυστική πλέον παραλία, την Halona Beach Cove. Έπειτα από την προβολή της βραβευμένης με Oscar κινηματογραφικής ταινίας του 1953, οι πρωταγωνιστές της Burt Lancaster και Deborah Kerr μετέτρεψαν το νησί Oahu της Χαβάης σ’ ένα απόλυτα τουριστικό προορισμό.
Με πρωτεύουσα τη Χονολουλού, η Oahu είναι το νησί των αντιθέσεων. Ένας συνδυασμός πολιτισμών Ανατολής και Δύσης, που κρατά, ταυτόχρονα, τις αξίες και τις παραδόσεις των ιθαγενών λαών της Χαβάης.
Στη νότια πλευρά του νησιού θα ανακαλύψετε και τη φυσική, βραχώδη παραλία Halona Cove. Παρόλο που η πρόσβαση είναι δύσκολη, χιλιάδες είναι αυτοί που καταφέρνουν να την επισκεφτούν. Σταθείτε κοντά στα προστατευτικά κιγκλιδώματα και απολαύστε το φαινόμενο Halona Blowhole. Πρόκειται για βραχώδη πατώματα λάβας που «πυροβολούν» κατευθείαν στον αέρα, στέλνοντας ψηλά χιλιάδες κιλά πίεσης νερού. Αν θέλετε να κολυμπήσετε, διαλέξτε μια ώρα που το νερό θα είναι ήρεμο, λόγω των έντονων ρευμάτων.
6: «The Meeting Place» – St Pancras Station, Λονδίνο, Αγγλία
Με σήμα κατατεθέν το μεγάλο ρολόι, το χάλκινο αυτό γλυπτό των 9 μέτρων μοιάζει να είναι τοποθετημένο στο σωστό σημείο. Ταυτόχρονα όμως βρίσκεται μίλια μακριά… ακινητοποιημένο σ’ ένα δικό του χώρο και χρόνο.
Μην απογοητεύεστε, δεν πρόκειται για θέμα αποχωρισμού! Ο καλλιτέχνης του Paul Day στόχευσε σε ένα παγκόσμιο σύμβολο επανένωσης 2 πολιτισμών, αφού η γραμμή υψηλών ταχυτήτων Eurostar, του St Pancras, συνδέει το Λονδίνο με το Παρίσι και τις Βρυξέλλες.
Αν τύχει και… χαθείτε στη Χώρα των Θαυμάτων, σ’ έναν από τους δέκα μεγαλύτερους σιδηροδρομικούς σταθμούς του Λονδίνου, το γλυπτό αξίζει τουλάχιστον ένα λεπτό από το χρόνο σας!
Το ζευγάρι αρχικά προοριζόταν να φιλιέται. Αυτό όμως θεωρήθηκε too much για τους φίλους μας. Παρ’ όλα αυτά, το πολυπόθητο φιλί βρίσκεται ακόμα εκεί… κρυμμένο στο βλέμμα τους.
7: «Το φιλί της ελευθερίας» – Βαρκελώνη, Ισπανία
Από μακριά, το κόκκινο αυτό φιλί μπορεί να σας ξεγελάσει. Αν βρεθείτε στους πολύχρωμους δρόμους της μπριόζας Βαρκελώνης, και συγκεκριμένα στην πλατεία Isidre Nonel, κοντά στο μεγάλο καθεδρικό ναό, μην διστάσετε να πλησιάσετε πιο κοντά. Δεν είναι ένα απλό street art. Πρόκειται για ένα μοναδικό μωσαϊκό φιλί φτιαγμένο από 4.000 φωτογραφίες πάνω σε κεραμικά πλακάκια.
Το 2014 η εφημερίδα El Periodico της Βαρκελώνης, με αφορμή την 300η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης, ζήτησε από τους αναγνώστες της μια φωτογραφία από μια προσωπική τους στιγμή ελευθερίας. Η επιμέλεια έγινε από τον καλλιτέχνη Joan Fontcuberta.
«Ο κόσμος αρχίζει με κάθε φιλί» είναι το σύνθημα που αναγράφεται στην πλακέτα του έργου. Οπότε, εάν το ανακαλύψετε, παρέα με τον άνθρωπο σας… γνωρίζετε τη συνέχεια.
Μην ντραπείτε να δείξετε τα αισθήματα σας στον άνθρωπο που δεν θα διστάσει να βρίσκεται εκεί! Συνοδοιπόρος στα πιο δύσβατα ταξίδια, αλλά και στις πιο μοναδικές θέες. Κι αν είναι εκείνος/εκείνη ο επόμενος προορισμός σας; Αξίζει… το φιλί!