Δουβλίνο: 7 πράγματα που εύχεσαι να ήξερες πριν πας!

Κάθε χρόνο στις 17 Μαρτίου, φοράς πράσινα και πίνεις Guinness τραγουδώντας Dropkick Murphys; Αναρωτιέσαι από πού πήρε τις ιδέες του για το Game of Thrones ο George R.R. Martin ; Δε χορταίνεις να ακούς την προφορά των U2; Τότε σίγουρα πρέπει να πας στο Δουβλίνο!

Περιέργως, το Δουβλίνο δεν ακούγεται συχνά σαν ταξιδιωτικός προορισμός, παρόλο που συνδυάζει κουλτούρα και διασκέδαση.

Ας αρχίσουμε με τα βασικά: πόλη φτιαγμένη από Βίκινγκς, το Δουβλίνο είναι μια μικρή για τα συνήθη δεδομένα πρωτεύουσα, πράγμα που καθιστά κάθε γωνιά της προσβάσιμη με τα πόδια ή με ποδήλατο. Μιας και οι ιδρυτές της δεν περίμεναν να έχει πληθυσμό 1.300.000 κατοίκων, οι περισσότεροι δρόμοι είναι πλακόστρωτοι και υπάρχει αρκετή κίνηση.

© Lukas Kloeppel, pexels.com

Έχει 11 συνολικά γέφυρες που ενώνουν τις όχθες του ποταμού Λίφεϊ, που διαπερνά την πόλη, και σχεδόν από παντού έχεις εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα. Η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική τους, με τα χαμηλά σπίτια και τις πολύχρωμες πόρτες και παράθυρα, θα σου τραβήξει αμέσως τη προσοχή.

Από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης είναι ο Καθεδρικός Ναός του Χριστού, η πρώτη εκκλησία του Δουβλίνου που ιδρύθηκε το 1038 καθώς και ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Πατρικίου, προστάτη του Δουβλίνου.

Ακόμα, αξίζει να επισκεφτείς το Guinness Storehouse, το παλιό εργοστάσιο παρασκευής της αγαπημένης ιρλανδέζικης μπύρας που πλέον λειτουργεί ως μουσείο, όπου μπορείς να παρακολουθήσεις αλλά και να συμμετάσχεις στα στάδια της παρασκευής! Στο τέλος, αξίζει να απολαύσεις αυθεντικές Guinness στον τελευταίο όροφο του storehouse, όπου βρίσκεται το Gravity bar, το οποίο προσφέρει πανοραμική θέα του Δουβλίνου. Ωστόσο, να έχεις υπόψιν σου ότι μιας και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα μέρη της πόλης, οι ουρές αναμονής σε τουριστικές περιόδους μπορούν να είναι μεγάλες, γι’ αυτό προτίμησε πρωινές ή μεσημεριανές ώρες.

©jackmac34, pixabay.com

Επίσης, μπορείς να εξερευνήσεις το μεσαιωνικό Δουβλίνο αν επισκεφθείς το κάστρο Dublinia, που χτίστηκε στη θέση ενός καταυλισμού των Βίκινγκς τον 13ο αιώνα, και αναπαριστά με ρεαλισμό τη ζωή στη σκοτεινή εκείνη εποχή. Τέλος, στο Δουβλίνο βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα της Ευρώπης, το Phoenix Park, το οποίο στην έκταση των περίπου 7.000 στρεμμάτων του, φιλοξενεί γήπεδα, ζωολογικούς κήπους, καθώς και τον εθνικό βοτανικό κήπο, και είναι ανοιχτό 24 ώρες το εικοσιτετράωρο κάθε μέρα!

Πέρα από όλα αυτά όμως, που μπορείς να βρεις σε κάθε ταξιδιωτικό οδηγό, υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που κανείς δε σου λέει πριν ταξιδέψεις στο πανέμορφο αυτό μέρος και πρέπει να ξέρεις!

1) Ο καιρός πιθανότατα δεν θα είναι καλός. Το Δουβλίνο έχει συννεφιά και βροχές το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, γι’ αυτό πάρε μαζί το αδιάβροχό σου. Μέσα σε πέντε λεπτά η λιακάδα μπορεί να μετατραπεί σε κατακλυσμό.

2) Μην χάσεις τα δωρεάν tour του Δουβλίνου. Όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, έτσι και το Δουβλίνο προσφέρει δωρεάν ξενάγηση στην πόλη, στο τέλος της οποίας δίνεις ότι έχεις ευχαρίστηση. Αν θέλεις μεν να μάθεις για την ιστορία ενός τόπου, αλλά βαριέσαι όλους αυτούς τους ξεναγούς που απλά παίζουν μια κασέτα, τότε αυτή η ξενάγηση είναι για εσένα! Σε όλους τους εθελοντές-ξεναγούς αρέσει πραγματικά αυτό που κάνουν και δε φοβούνται να το δείξουν, χρησιμοποιώντας καυστικό χιούμορ προς την ίδια ιστορία τους.

3) Τα περισσότερα μουσεία του Δουβλίνου είναι δωρεάν. Σε αντίθεση με σχεδόν όλον τον υπόλοιπο κόσμο, στο Δουβλίνο μπορείς να εξερευνήσεις εφτά ημέρες την εβδομάδα, μουσεία και γκαλερί χωρίς να πληρώσεις ούτε ένα ευρώ (must seen ωστόσο το Irish Rock ‘n’ Roll Museum που βρίσκεται στη περιοχή του Temple Bar, όπου αυτά που θα δεις αξίζουν και με το παραπάνω το εισιτήριο).

4) Ναι, πήγαινε στο Temple Bar, αλλά μην πας μόνο εκεί. Το Temple Bar είναι ολόκληρη περιοχή, η οποία εκ νόμου, επιτρέπεται να έχει μόνο μέρη που σχετίζονται με την τέχνη (μουσεία, γκαλερί) και τον τουρισμό (bar και hostel). Αυτό την καθιστά εξαιρετικά όμορφη και αξίζει να πας.

©Skitterphoto, pixabay.com

Στη μέση υπάρχει και η γνωστή ομώνυμη μπυραρία, που όλοι θέλουν να δουν με το που πάνε στο Δουβλίνο. Ωστόσο, δεν προτείνεται σαν ένα μέρος που θα ζήσεις την πραγματική ιρλανδική εμπειρία. Οι ντόπιοι δεν το προτιμούν, αφού αποτελεί πλέον πιο πολύ τουριστικό θέαμα παρά μπυραρία. Επισκέψου οπωσδήποτε την παλαιότερη pub όλης της χώρας «The Brazen Head», που ιδρύθηκε το 1168.

5) Θα παρτάρεις, αλλά όχι μέχρι το πρωί. Μιας και οι Ιρλανδοί ξεκινούν να πίνουν από το πρωί, οι μπυραρίες κλείνουν στις 11.30 μ.μ. τις καθημερινές, ενώ τα σαββατοκύριακα στις 2:30 π.μ.. Από τα καλύτερα bar είναι το Blackbird, το Porterhouse, το The Bernard Shaw και το O’ Donoghue’s.

6) Οι Ιρλανδοί είναι οι δεύτεροι Έλληνες. Απίστευτα φιλικοί και ανοιχτοί με όλους, οι Ιρλανδοί είναι η τέλεια συντροφιά σε κάθε έξοδο, γι’ αυτό μην φοβηθείς να προγραμματίσεις ένα ταξίδι στην Ιρλανδία ακόμα και μόνος σου, αφού θα βρεις αμέσως παρέα! Μην αρχίσεις ωστόσο ιστορική ή πολιτική συζήτηση μαζί τους, γιατί είναι πολύ ευαίσθητοι όσον αφορά και τα δύο αυτά θέματα.

7) Πήγαινε εκτός της πόλης του Δουβλίνου. Ίσως ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά είναι ίσως η σημαντικότερη συμβουλή που μπορούμε να σου δώσουμε. Καθημερινά οργανώνονται εκδρομές για απομακρυσμένες περιοχές της Ιρλανδίας, που είναι η ζωντανή ιστορία της χώρας! Δημοφιλέστερο παράδειγμα, οι Βράχοι του Μόχερ, ένα από τα πιο θεαματικά αξιοθέατα της Ιρλανδίας, που υψώνονται 230 μέτρα πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και έχουν μήκος 8χλμ.

©Kelly Lacy, pexels.com

Το ταξίδι στο Δουβλίνο θα σου μείνει σίγουρα αξέχαστο και θα θέλεις να ξαναπάς! Ένα bonus tip ωστόσο, μην το κάνεις τα Χριστούγεννα, γιατί όλα τα μαγαζιά, τα μουσεία και οι pub είναι κλειστές από τις 24 το βράδυ έως τις 27 το πρωί. Καλά να περάσεις!

Από την Κωνσταντίνα Πίγγιου

Δείτε επίσης:

Exit mobile version