Έχετε πάει ποτέ κρουαζιέρα;

Ο τουρισμός κρουαζιέρας μπορεί να ορισθεί ως ένα προγραμματισμένο ταξίδι σε πλωτό μέσο, με ψυχαγωγικό σκοπό. Τα ταξιδιωτικά πακέτα κρουαζιέρας προφέρουν διατροφή, διαμονή και χρήση εσωτερικών εγκαταστάσεων ή δραστηριοτήτων μέσα στο πλοίο όπως μαγαζιά λιανικής, καζίνο, γυμναστήριο, πισίνα, βιβλιοθήκη, μπαρ και συνήθως οι κρουαζιέρες συνοδεύονται από ολιγόωρες ή ολιγοήμερες στάσεις ανά τα επιθυμητά λιμάνια.

Η αλήθεια είναι πως οι κρουαζιέρες δεν προτιμώνται από το ευρύ κοινό και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να θεωρηθεί μαζικός τουρισμός παρόλο που ένα κρουαζιερόπλοιο μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό τουριστών. Παλαιότερα ήταν ένα πολυτελές είδος τουρισμού καθώς κόστιζε αρκετά χρήματα, όμως ακόμη και σήμερα η πραγματικότητα είναι πως το κόστος μίας κρουαζιέρας είναι υψηλότερο σε σχέση με τη διαμονή σε ένα κατάλυμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό τουρισμού κρουαζιέρας παρατηρείται στην Βόρεια Αμερική και στην συνέχεια στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Νότια-Αμερική.

© Brandon Nelson, unsplash.com

Μερικά νούμερα για τις κρουαζιέρες

Ο μέσος όρος κρουαζιέρας είναι οι 7 ημέρες που δικαιολογούν και το υψηλό κόστος του. Ο μέσος ηλικιακός όρος είναι τα 53 έτη και ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών συνοδεύεται από τα εξής χαρακτηριστικά: παντρεμένοι ή σόλο(αυτοί που ταξιδεύουν μόνοι τους), οικογένειες με ανήλικα παιδιά και συνταξιούχοι.

Οι κρουαζιέρες εκπροσωπούν το 2% της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας και αρκετές έρευνες με σημερινά δεδομένα προβλέπουν αυξητική τάση για το μέλλον. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της κρουαζιέρας είναι πως υπάρχουν αρκετοί επαναλαμβανόμενοι τουρίστες.

Κρουαζιέρα στην Ελλάδα

Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα; Έχουμε τουρισμό κρουαζιέρας; Ο Πειραιάς είναι το 9ο μεγαλύτερο Μεσογειακό λιμάνι κρουαζιέρας και ανταγωνίζεται άλλα σημαντικά λιμάνια όπως της Βαρκελώνης, της Μασσαλίας, της Γένοβας και φυσικά της Βενετίας. Συγκεκριμένα, το 2019 το λιμάνι του Πειραιά δέχθηκε 622 αφίξεις από τις 3.899 της χώρας μόνο από κρουαζιερόπλοια και 1.098.091 αφίξεις επιβατών από τις συνολικά 5.537.500. αφίξεις επιβατών κρουαζιέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2019 το λιμάνι του Πειραιά απέσπασε τη διάκριση του καλύτερου λιμένος κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο από τα βραβεία Mare Nostrum Awards. Εκτός από τον Πειραιά, τα λιμάνια της Σαντορίνης, της Μυκόνου, της Κέρκυρας, του Κατάκολου, της Ρόδου, του Ηρακλείου, των Χανίων, της Κεφαλλονιάς και της Πάτμου συνεισφέρουν σημαντικά στις κρουαζιέρες.

Μήπως την επόμενη φορά που οργανώσουμε διακοπές να πάμε κρουαζιέρα; Ε ναι! Στην Ελλάδα οι κρουαζιέρες έχουν προσαρμοστεί στα τοπικά δεδομένα προσφέροντας εγχώριες κρουαζιέρες, λιγότερο από 7 ημέρες και με προσιτές τιμές για όλους! Σίγουρα, οι κρουαζιέρες είναι το καλύτερο είδος τουρισμού για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν αρκετούς προορισμούς σε μικρό χρονικό διάστημα!

Από την Άννα-Μαρία Σερεμετάκη

Exit mobile version