Πρώτη φορά στο Λονδίνο!

Το μητροπολιτικό Λονδίνο είναι μια πόλη που εμπεριέχει τα πάντα: άπειρα μουσεία και πινακοθήκες, πανέμορφα πάρκα, αρχιτεκτονική που συνδυάζει το παλιό και το νέο, ποικίλες κουζίνες και φυσικά ανθρώπους από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Είναι ένα ταξίδι στο μέλλον και ταυτόχρονα στο παρελθόν. Μία μικρογραφία του κόσμου μέσα στον ίδιο τον κόσμο. Ας το απολαύσουμε λοιπόν!

A work of art
© Άρτεμις Μπαζιωτοπούλου, voyagingtheworld.com

Υπέροχη αρχιτεκτονική, γραφικά οχήματα, κόκκινα λεωφορεία και στο background ένα κτίριο ορόσημο με το όνομα 30 St. Mary Axe. Εδώ μας άφησε το λεωφορείο από το αεροδρόμιο (Stansted). Θα σας πρότεινα να βγάλετε μία oyster card μόλις βρεθείτε στο μετρό (είναι μόνο 3 λεπτά μακριά από αυτό το σημείο) και να διαλέξετε εσείς για πόσες μέρες θα τη χρησιμοποιήσετε. Με την επιστροφή της στο τέλος του ταξιδιού θα σας επιστραφούν 5 λίρες.

Be careful though: Τα ανταλλακτήρια στην Ελλάδα δέχονται μόνο χαρτονομίσματα και όχι κέρματα. Should have known that before.

It’s so London
© Άρτεμις Μπαζιωτοπούλου, voyagingtheworld.com

Τι πιο χαρακτηριστικό λονδρέζικο θέαμα από έναν κόκκινο θάλαμο σε κάθε γωνιά αυτής της πόλης; Νομίζω όλοι πριν πάμε στο Λονδίνο έχουμε ήδη σκεφτεί πως θέλουμε οπωσδήποτε μία ή ίσως και περισσότερες φωτογραφίες πλάι σε έναν τέτοιο θάλαμο! Και παρόλο που πλέον ενδεχομένως να θεωρείται μπανάλ είναι ένα απίστευτα γραφικό και iconic στοιχείο της πρωτεύουσας της Αγγλίας.

So just take the photo.

Natural History Museum
© Άρτεμις Μπαζιωτοπούλου, voyagingtheworld.com

Ένα από τα πιο φημισμένα αξιοθέατα στην καρδιά του Λονδίνου που περιμένει να το ανακαλύψετε και ένα από τα πιο εντυπωσιακά μουσεία που έχω επισκεφτεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χρειάζεται σχεδόν μία μέρα για να δει και να απολαύσει κάποιος όλα του τα εκθέματα. Απολιθώματα, ορυκτά, πολύτιμοι λίθοι και πολλά ακόμη συνθέτουν ένα ευρύ φάσμα και ένα υπέροχο θέαμα για όλους τους επισκέπτες. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

P.S. Η είσοδος είναι δωρεάν!

God save the Queen
© Άρτεμις Μπαζιωτοπούλου, voyagingtheworld.com

Λίγο προφανές από τον τίτλο, αλλά ναι, είναι το Buckingham Palace. Και όλος αυτός ο κόσμος ήταν εκεί για να παρακολουθήσει την αλλαγή φρουράς (just like I was). Δυστυχώς, το παλάτι ήταν κλειστό εκείνη την περίοδο και για αυτό θα πρότεινα σε όσους θέλουν οπωσδήποτε να μπουν στο εσωτερικό του να ψάξουν ποιες εποχές του χρόνου είναι ανοιχτό για τους τουρίστες προτού κλείσουν τα αεροπορικά. Όπως και να έχει, δεν μπορείς να θεωρείσαι φίλος της Βασίλισσας αν δεν θαυμάσεις έστω την παρέλαση αυτής της φρουράς.

One more tip: Πηγαίνετε στην πύλη τουλάχιστον μία ώρα προτού αρχίσει η παρέλαση, καθώς όλοι πάνε νωρίτερα ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή θέα.

Van Gogh’s Chair (1888), National Gallery
© Άρτεμις Μπαζιωτοπούλου, voyagingtheworld.com

Παρότι Ολλανδός, πολλά έργα του Vincent Van Gogh βρίσκονται στο Λονδίνο, καθώς και στο Παρίσι. Ένα από αυτά είναι ο παραπάνω πίνακας, όπως επίσης το “Sunflowers” και το “A Wheatfield with cypresses”. Προσωπικά, ο συγκεκριμένος ζωγράφος είναι από τους αγαπημένους μου (αν όχι ο αγαπημένος) και η ευκαιρία να θαυμάσει κάποιος μερικά από τα έργα του τόσο αναπάντεχα ήταν εκπληκτική. Πέρα από αυτό, όμως, η εθνική πινακοθήκη του Λονδίνου φιλοξενεί άπειρους πίνακες, διάσημους και μη, από μία πληθώρα καλλιτεχνών και είναι must των top 10 αξιοθέατων της πόλης. The entrance is also free.

May I have a cup of tea, please?

© Άρτεμις Μπαζιωτοπούλου, voyagingtheworld.com

Άλλο ένα αδιαμφισβήτητο must όταν είσαι στο Λονδίνο είναι το να δοκιμάσεις το αγαπημένο τους ρόφημα, το ξακουστό English tea. Ξέρω ότι οι περισσότεροι Έλληνες δεν τρελαινόμαστε γενικότερα για το τσάι ούτε το έχουμε στην κουλτούρα μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε μία χώρα που φημίζεται για το συγκεκριμένο προϊόν η ποιότητα είναι η καλύτερη δυνατή! Οπότε όπως θα πηγαίνετε από μουσείο σε μουσείο ή από pub σε pub (σχετικά είναι όλα) περάστε μία βόλτα από το Covent Garden ή από κάποια άλλη γνωστή αγορά και αφιερώστε λίγο χρόνο να το δοκιμάσετε.

Made in China (or in England?)
© Άρτεμις Μπαζιωτοπούλου, voyagingtheworld.com

Και κάπου εδώ νομίζω θα ήταν καλό να αναφέρω ότι η Chinatown είναι το ιδανικό και ένα από τα πιο οικονομικά μέρη για να φάει κανείς στο Λονδίνο. Δεν το είδατε να έρχεται, σωστά; Ούτε κι εγώ. Η Chinatown βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, πολύ κοντά στην Trafalgar Square, στην Εθνική πινακοθήκη καθώς και στο Piccadilly. Απαρτίζεται από πάρα πολλά μαγαζιά που είναι κυρίως εστιατόρια και οι μυρωδιές από φαγητό στους δρόμους σε κάνουν κυριολεκτικά να θες να ορμήσεις μέσα σε αυτά! Εδώ μπορείτε να βρείτε γεύμα μπουφέ με 5 λίρες το οποίο πέραν του ότι είναι πεντανόστιμο, είναι σαφώς πολύ προτιμότερο από τα έτοιμα παγωμένα τοστ των super markets. Thank me later.

Piccadilly Circus
© Άρτεμις Μπαζιωτοπούλου, voyagingtheworld.com

Μόλις 5 λεπτά μακριά (με τα πόδια) από την Chinatown βρίσκεται το Piccadilly Circus. Στο κέντρο της πλατείας συνήθως θα βρείτε κάποιον street artist να τραγουδάει ή κάποιους να χορεύουν. But truth be told, μπορεί να συναντήσετε και κάποια διαμαρτυρία μία στο τόσο. Αυτή η περιοχή είναι ιδανική για περπάτημα, βόλτα και για να δείτε επίσης γνωστά μαγαζιά με ρούχα και αξεσουάρ. Εγώ πέτυχα τον Alfie Allen (Theon Greyjoy για όσους έβλεπαν Game of Thrones) έξω από ένα κατάστημα Prada, αλλά εν τέλει δεν του ζήτησα να βγάλουμε μια φωτογραφία (τι λάθη κάνω)! Πάντως αν θέλετε κάτι πιο budget-friendly μπορείτε να πάτε στην Oxford Street που θα βρείτε πολλά μαγαζιά, όπως το Primark.


It feels like home
© Άρτεμις Μπαζιωτοπούλου, voyagingtheworld.com

Το Tower Bridge βρίσκεται δίπλα από τον πύργο του Λονδίνου και αρκετά κοντά στο παλάτι. Αποτελεί την πιο γνωστή γέφυρα της πρωτεύουσας. Και γιατί όχι; Είναι όντως πανέμορφη. Αν και θα σας πρότεινα να την περπατήσετε με καλό καιρό (αν υπάρχει κάτι τέτοιο στην Αγγλία). Να ξέρετε γενικά ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στο Λονδίνο είναι πάρα πολύ φιλικοί, ακριβώς επειδή είναι μία πόλη που μένουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Μη διστάσετε επομένως να ρωτήσετε για οδηγίες ή για προτάσεις για φαγητό κι αξιοθέατα.

Ρόδα είναι και γυρίζει
© Άρτεμις Μπαζιωτοπούλου, voyagingtheworld.com

Last but not least, ιδού το πασίγνωστο London Eye, ακριβώς απέναντι από το Big Ben και το Κοινοβούλιο. Finally, το πιο διάσημο μέρος σε όλο το Λονδίνο. Τι; Όχι; Πόσες ταινίες και σειρές δεν έχουν διαδραματιστεί μπροστά από αυτά τα μέρη; Προσωπικά, δεν ανέβηκα στη ρόδα, αλλά αξίζει να τη χαζέψετε στον περίπατό σας από την απέναντι πλευρά του Τάμεση.

All in all, υπάρχουν πολλοί ταξιδιώτες που αποθαρρύνονται από το συγκεκριμένο προορισμό εξαιτίας του κόστους του. Παρ’ όλα αυτά, με σωστό σχεδιασμό και λίγη εγκράτεια είναι πάρα πολύ εύκολο να ταξιδέψεις και να διασκεδάσεις σε αυτήν την υπέροχη πόλη. Just go for it.

Από την Άρτεμις Μπαζιωτοπούλου

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version