Σύμη: Το πολύχρωμο διαμάντι των Δωδεκανήσων!

Πανόραμα Σύμης

Η Ελλάδα είναι γνωστή για τα νησιά της και πολλά θεωρούνται ιδανικός προορισμός για διακοπές. Σε αυτό το άρθρο θα σας αποκαλύψουμε ένα κρυφό κόσμημα των Δωδεκανήσων, τη Σύμη. Βρίσκεται βόρεια της Ρόδου και είναι ένα νησί που χαρακτηρίζεται από πολύχρωμα σπίτια και εκπληκτικές ακτές για κολύμπι. Είτε ταξιδεύετε μόνοι σας είτε με παρέα, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Πώς θα φτάσετε στη Σύμη

Πώς όμως μπορεί να πάει κάποιος στη Σύμη; Για να επισκεφθείτε τη Σύμη πρέπει να βρίσκεστε στη Ρόδο, την Κω ή την Αλικαρνασσό (που βρίσκεται στην Τουρκία). Το πιο βολικό μέρος για να φτάσετε στη Σύμη είναι η Ρόδος. Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Πρώτα απ’ όλα, καλό θα ήταν να προ-παραγγείλετε τα εισιτήριά σας για να μην βρεθείτε προ δυσάρεστης εκπλήξεως. Στη συνέχεια, θα πάρετε το πλοίο από το λιμάνι της Ρόδου που βρίσκεται κοντά στην παλιά πόλη. Απέχετε μόλις μία ώρα από τη Σύμη. Για τη μετακίνηση μας επιλέξαμε την Dodekanisos Seaways, η οποία προσφέρει μεγάλη ποικιλία συνδέσεων στην περιοχή των Δωδεκανήσων, με σύγχρονα πλοία και φιλικό προσωπικό. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα δρομολόγια εδώ.

© Αναστάσης Δένης, voyagingtheworld.com

Τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Σύμη

Οι παραλίες της Σύμης

Υπάρχουν σίγουρα πολλά πράγματα να δείτε και κάνετε στη Σύμη. Πρώτα απ’ όλα, πάρτε ένα θαλάσσιο ταξί και εξερευνήστε μια ιδιωτική παραλία. Παρόλο που δεν είναι ιδιωτική (δεν χρειάζεται να πληρώσει κανείς αντίτιμο) την αποκαλούν συχνά έτσι, αφού το μέγιστο πλήθος ατόμων δεν ξεπερνά τα 25 άτομα και επικρατεί ησυχία. Εμείς επιλέξαμε την παραλία της Αγίας Μαρίνας, επειδή ήταν 10 λεπτά με το σκάφος και συμπεριλάμβανε δωρεάν ξαπλώστρες. Η βοτσαλένια παραλία της Αγίας Μαρίνας χαρακτηρίζεται από ηρεμία και καθαρά γαλαζοπράσινα νερά. Υπάρχει επίσης ένα μικρό εστιατόριο που προσφέρει όλα τα είδη φαγητού και ειδικά γεύματα, αν ταξιδεύετε με παιδιά. Οι τιμές είναι φυσιολογικές και το προσωπικό είναι πολύ ευγενικό.

Άλλες παραλίες που μπορείς να επισκεφτείς είναι η παραλία Νος, η παραλία του Αγίου Νικολάου και η παραλία Μαραθούντα. Όλες προσφέρουν κρυστάλλινα νερά και ηρεμία.

Αγία Μαρίνα, © Αναστάσης Δένης, voyagingtheworld.com
Μονή του Πανορμίτη

Η Μονή του Πανορμίτη είναι ένα μέρος που πρέπει να επισκεφτείτε. Δεν είναι ένα κοινό μοναστήρι, καθώς θεωρείται το θρησκευτικό έμβλημα των Δωδεκανήσων. Μπορείτε να φτάσετε εκεί με το πλοίο ή το λεωφορείο. Η μεταφορά με λεωφορείο μπορεί να είναι φθηνότερη, αλλά το ταξίδι στη θάλασσα είναι πιο όμορφο. Ο Πανορμίτης είναι κτισμένος σε όρμο και το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Αρχιτεκτονικά, ο Πανορμίτης διαθέτει πέτρινο εσωτερικό και καταπληκτικό καμπαναριό. Στο μοναστήρι υπάρχουν επίσης δύο μικρά μουσεία με ένα μικρό αντίτιμο, που αξίζει να επισκεφθείτε, μαζί με μερικά καταστήματα αναμνηστικών. Ακόμα και για τους μη θρησκευόμενους ανθρώπους είναι μια αξιόλογη επίσκεψη.

© David Mark, pixabay.com
Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο της Σύμης

Ένα άλλο σημείο που αξίζει να επισκεφθείτε στη Σύμη είναι το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο της Σύμης. Θα πάρετε μια μικρή γεύση από την ιστορία του νησιού. Το προσωπικό είναι επίσης πολύ φιλόξενο! Η είσοδος του μουσείου είναι δωρεάν και οι επισκέπτες μπορούν να δουν εκεί, παραδοσιακές φορεσιές και να γνωρίσουν τη λαογραφία του νησιού. Συνολικά, το μουσείο είναι πολύ ενδιαφέρον και γεμάτο τοπική ιστορία, φωτογραφίες και έργα τέχνης.

© David Mark, pixabay.com
Καλή Στράτα

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, προτείνουμε ανεπιφύλακτα να πάτε μια βόλτα στη Καλή Στράτα. Μπορείτε είτε να περπατήσετε από τη Καλή Στράτα που βρίσκεται στο λιμάνι της Σύμης και να φτάσετε στη Χώρα ή αλλιώς Χωριό ανεβαίνοντας 500 σκαλοπάτια είτε μπορείτε να πάρετε το τοπικό λεωφορείο, να φτάσετε στη Χώρα και στη συνέχεια να κατεβείτε την Καλή Στράτα και να φτάσετε στο λιμάνι. Επιλέξτε να κάνετε το δεύτερο ειδικά το απόγευμα για να απολαύσετε μια πιο ρομαντική διαδρομή. Απεριόριστα σκαλοπάτια και λιθόστρωτα δρομάκια, πολλά καμπαναριό και αρχοντικά, μερικά από αυτά είναι επίσης κατοικήσιμα, όμορφα ταβερνάκια, καφετέριες και πανοραμική θέα στο λιμάνι της Κάτω Σύμης είναι μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να δείτε. Νεοκλασικά σπίτια, ανθισμένες μπουκαμβίλιες και επιβλητικά αρχοντικά μπορούν επίσης να αποτελέσουν το τέλειο σημείο για εκπληκτικές φωτογραφίες.

Extra Tip: Φορέστε άνετα παπούτσια και μην ξεχάσετε να πάρετε νερό.

© Αναστάσης Δένης, voyagingtheworld.com

Ο καλύτερος τρόπος για να μετακινηθείτε στο νησί

Η Σύμη είναι ένα μικρό νησί, όμως προσφέρει πολλά μέσα μεταφοράς. Μερικά από αυτά είναι φτηνά, ενώ άλλα είναι πιο ακριβά.

Μετακινηθείτε με ταξί. Τα ταξί είναι ακριβά, ενώ είναι πιθανό να περιμένετε αρκετή ώρα στην ουρά κατά τις ώρες αιχμής. Επιπλέον, δεν είναι εύκολο να τα βρείτε, διότι υπάρχουν μόνο έξι οδηγοί ταξί στη Σύμη.

Ενοικιάστε ένα σκούτερ. Η ενοικίαση ενός σκούτερ στη Σύμη είναι ένας προσιτός τρόπος μεταφοράς. Επιπλέον, είναι πολύ ευέλικτο και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να βρείτε χώρο στάθμευσης. Ωστόσο, η Σύμη έχει 3 κεντρικούς δρόμους και σε μερικές περιπτώσεις το λεωφορείο ή το θαλάσσιο ταξί μπορεί να είναι πιο ευχάριστο και λιγότερο κουραστικό.

Ενοικιάστε ένα αυτοκίνητο. Η Σύμη δεν είναι τόσο μεγάλη για να νοικιάσει κανείς αυτοκίνητο, αλλά μπορείτε να βρείτε σίγουρα μερικούς κρυμμένους θησαυρούς του νησιού, ενώ οδηγείτε με το αυτοκίνητο. Αξίζει να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο αν ταξιδεύετε με φίλους, για να μειώσετε όλα τα άλλα έξοδα μεταφοράς. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για σκούτερ και ενοικιάσεις αυτοκινήτων εδώ.

Πάρτε το τοπικό λεωφορείο. Η μετακίνηση γύρω από τη Σύμη με το λεωφορείο είναι η φθηνότερη επιλογή. Ωστόσο, τα δρομολόγια δεν είναι διαθέσιμα πολύ νωρίτερα, οπότε αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λάβετε περισσότερες πληροφορίες κατά την άφιξη σας στο νησί. Υπάρχουν 2 κύριες συνδέσεις. Η πρώτη, Γιαλός- Χωριό- Πεδί και η δεύτερη Σύμη-Πανορμίτης. Η δεύτερη διαδρομή λειτουργεί 2 ή 3 φορές την ημέρα, ανάλογα με την εποχή που ταξιδεύετε. Η πρώτη διαδρομή κοστίζει περίπου 1,50-1,70 ευρώ για απλή μετάβαση, ενώ η δεύτερη διαδρομή 4 ευρώ για απλή μετάβαση. Το βασικό πλεονέκτημα του τοπικού λεωφορείου είναι κυρίως η χαμηλή τιμή.

Επιλέξτε το πλοίο ή το θαλάσσιο ταξί. Η τελευταία σας επιλογή για να περιηγηθείτε στη Σύμη, την οποία συνιστούμε ανεπιφύλακτα είναι να χρησιμοποιήσετε το πλοίο ή το θαλάσσιο ταξί. Το θαλάσσιο ταξί με κατεύθυνση προς τις παραλίες κοστίζει 8-15 ευρώ, με επιστροφή, και συνήθως περιλαμβάνει ξαπλώστρες. Τα δρομολόγια δεν είναι διαθέσιμα από πριν, αλλά συνήθως τα θαλάσσια ταξί αναχωρούν κάθε 15 λεπτά. Επιπλέον, υπάρχουν περίπτερα πληροφοριών παντού. Όσον αφορά τα πλοία, αυτά είναι μεγαλύτερα μεταφορικά μέσα που μπορείτε να πάρετε από το λιμάνι της Σύμης και να πάτε σε άλλα νησιά κοντά στη Σύμη. Ωστόσο, εάν δεν έχετε τόσο πολύ χρόνο δεν σας εξυπηρετεί αυτή η επιλογή.

© creativenature_nl, gettyimages.com

Extra Tip: Ο Πανορμίτης είναι προσβάσιμος και από τα δύο σκάφη. Εάν επιθυμείτε να τον επισκεφθείτε επιλέξτε το κανονικό πλοίο κι όχι το θαλάσσιο ταξί καθώς οι τιμές είναι ελαφρώς χαμηλότερες.

Ο καλύτερος τρόπος να περιηγηθείτε στη Σύμη είναι ο συνδυασμός πεζοπορίας και θαλάσσιου ταξί. Τα σκάφη είναι προσιτά και ευέλικτα. Εάν ταξιδεύετε με φίλους επιλέξτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή σκούτερ. Τα τοπικά λεωφορεία είναι η φθηνότερη επιλογή για έναν σόλο ταξιδιώτη ή για κάποιον με χαμηλό budget. Ωστόσο, η εύρεση πληροφοριών για τα δρομολόγια δεν είναι τόσο βολική. Τέλος, η επιλογή του ταξί δεν συνιστάται.

Πού να μείνετε στη Σύμη

© Paulshark, gettyimages.com

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν πολλές επιλογές για να διαλέξετε. Όλα τα ξενοδοχεία και τα διαμερίσματα βρίσκονται σε απόσταση κοντινή στο κέντρο, οπότε οποιοδήποτε ξενοδοχείο κοντά στην περιοχή αυτή θα είναι μια εξαιρετική επιλογή. Λάβετε υπόψη ότι η Σύμη είναι ένα μικρό νησί, οπότε η κράτηση εκ των προτέρων είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Ωστόσο, αν ψάχνετε για κάτι πιο λουξ, όπως πισίνες και ιδιωτικές σουίτες, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Αντ’ αυτού μπορείτε να απολαύσετε όλη αυτήν την πολυτέλεια στη Ρόδο και ταυτόχρονα να επισκεφθείτε τη Σύμη. Στη Σύμη θα βρείτε μικρά διαμερίσματα ή ξενοδοχεία που βρίσκονται στο κέντρο του οικισμού και θα σας προσφέρουν την παραδοσιακή φιλοξενία των Δωδεκανήσων. Εδώ θα βρείτε όλα τα ξενοδοχεία και διαμερίσματα που βρίσκονται στη Σύμη.

Η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθείτε τη Σύμη

© Vladislav Zolotov , gettyimages.com

Η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθείτε τη Σύμη δεν είναι τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Η Σύμη είναι ένα μικρό νησί και τείνει να συγκεντρώνει πολλούς τουρίστες ταυτόχρονα, αφού το πλοίο έρχεται μία φορά την ημέρα. Έτσι, προτείνουμε να επισκεφθείτε τη Σύμη το Σεπτέμβριο. Θεωρούμε ότι είναι ο πιο κατάλληλος μήνας για να εξερευνήσετε το νησί. Ελαφρώς μειωμένες θερμοκρασίες 30-35 oC  και φυσικά λιγότερος συνωστισμός. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να απολαύσετε περισσότερο το ίδιο το νησί. Επιπλέον, οι τιμές ξενοδοχείων και των διαμερισμάτων τείνουν να είναι χαμηλότερες από αυτές των προηγούμενων μηνών.

Ονειρεμένες διακοπές

Φανταστείτε να περπατάτε σε ένα νησί με γραφικά κτίρια, ζεστό αέρα να φυσάει στο πρόσωπό σας, ενώ είστε έτοιμοι να εξερευνήσετε κάθε γωνιά του. Το πρωί μπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα και στη συνέχεια να γευτείτε την ελληνική παραδοσιακή γαστρονομία σε ένα από τα πολλά ταβερνάκια. Οι άνθρωποι του νησιού θα σας κάνουν να νιώσετε ευπρόσδεκτοι από την πρώτη στιγμή που θα πατήσετε το πόδι σας. Μη ξεχάσετε να κάνετε μια βόλτα τριγύρω ή μέσα στο νησί, ενώ αν ταξιδεύετε με παρέα κάντε ακόμη μία βουτιά στα πολύχρωμα νερά της Σύμης. Αν ρωτάτε εμάς, αυτές είναι οι απόλυτες παραδεισένιες διακοπές.

© Arsty, gettyimages.com

Από τον Αναστάση Δένη

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version