Φλωρεντία: τέχνη και γοητεία!

Όλες οι πόλεις της Ιταλίας μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά εξακολουθούν όλες να διατηρούν τη μοναδικότητά τους. Έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό! Κάθε στενό σου δείχνει μια καινούργια πτυχή! Στη Φλωρεντία κυριαρχεί η απόχρωση του καφέ και του λαδί και όλο το σκηνικό παραπέμπει στο παρελθόν. Από το σταθμό ακόμα βλέπεις πόσο βαθιά επηρεασμένη είναι αυτή η πόλη από την τέχνη. Περιμετρικά του εσωτερικού τοιχώματος του κεντρικού σταθμού Santa Maria Novella βρίσκονται πολύχρωμες τοιχογραφίες. Βγαίνοντας από το σταθμό, ξεκινάς να κάνεις αυτό που κάθε ταξιδιώτης πρέπει να κάνει σε κάθε πόλη της Ιταλίας: να χαθεί στα στενά της.

© Heidi Kaden, unsplash.com

Η Φλωρεντία αγαπά την τέχνη. Γι’ αυτό και για τους λάτρεις της τέχνης είναι μια πόλη που μπορεί να σου μάθει πολλά.

 Καθεδρικός Santa Maria del Fiore & Piazza del Duomo
© Kyndall Ramirez, unsplash.com

Όπως και στις περισσότερες πόλεις, έτσι και εδώ, ο καθεδρικός ναός παρέα με την πλατεία του, Piazza del Duomo αποτελούν ένα από τα πιο επιβλητικά αξιοθέατα της πόλης. Φυσικά, η πλατεία οφείλει το όνομά της στο στολίδι της, τον καθεδρικό ναό, ο οποίος στέκεται εκεί και δεσπόζει με τον τεράστιο θόλο του. Μια φωτογραφία, δυστυχώς, δεν είναι αρκετή για να τον καλύψει ολόκληρο. Για να φανταστείτε, έχει χωρητικότητα 20.000 ατόμων! Παρ’ όλα αυτά, δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες να τον αποθανατίσουμε από όλες τις δυνατές γωνίες. Μαζί του, το κωδωνοστάσιο του Giotto και το Βαπτιστήριο.

Piazza Della Signoria & Palazzo Vecchio
© Mustang Joe, pixabay.com

Περπατάμε προς τα δεξιά, όπου θα σταματήσουμε να θαυμάσουμε την Piazza Della Signoria. Εκεί βρίσκεται το Palazzo Vecchio, το οποίο θεωρούνταν από τον 14° αιώνα η καρδιά της πολιτικής ζωής της Φλωρεντίας. Ακριβώς μπροστά από το παλάτι βρίσκεται το άγαλμα του Δαβίδ, δημιούργημα του Μιχαήλ Άγγελου, που αποτελεί ωστόσο αντίγραφο του αυθεντικού κομματιού. Το αυθεντικό, προκειμένου να μη φθαρεί από τις καιρικές συνθήκες και τη μόλυνση, μεταφέρθηκε το 1837 μέσα στην Galleria dell’Accademia.

Piazzale Michelangelo

Ένα άλλο αντίγραφο του ίδιο έργου βρίσκεται στην Piazzale Michelangelo, ένα ιδανικό μέρος για να θαυμάσουμε από ψηλά όλη την Φλωρεντία. Εκεί, το άγαλμα του Δαβίδ είναι τοποθετημένο έτσι, ώστε να αγναντεύει και αυτό μαζί μας όλη την πόλη. Η πλατεία αυτή, που βλέπει όλη την πόλη από ψηλά, μπορεί εύκολα να σας υπενθυμίσει ποιο αξιοθέατο σας έχει ξεφύγει, δίνοντάς σας έτσι μια δεύτερη ευκαιρία να το επισκεφθείτε. 

© Hyungman Jeon, unsplash.com

Πηγαίνοντας πάλι πίσω στην Piazza Della Signoria μη ξεχάσετε να βγάλετε μια φωτογραφία με τον Ποσειδώνα περιτρυγυρισμένο από νύμφες, έργο που τιμά τις ναυτικές νίκες της Τοσκάνης. 

Galleria degli Uffizi
© Clay Banks, unsplash.com

Προχωρώντας προς τα δεξιά θα δείτε το πασίγνωστο μουσείο της Φλωρεντίας, Galleria degli Uffizi, τη μεγαλύτερη πινακοθήκη της Αναγέννησης. Κάθε γωνιά του μουσείου σε καθηλώνει, ειδικά όταν πρόκειται να σου υπενθυμίσει ότι ο ελληνικός πολιτισμός βρίσκεται παντού. Αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά εκτίθενται στο διάδρομο που διατρέχει την εσωτερική πλευρά του κτηρίου. Οι πίνακες είναι αναρτημένοι σε μια σειρά αιθουσών πέρα από τον κεντρικό διάδρομο. Παρουσιάζουν την εξέλιξη της φλωρεντιανής τέχνης από τον γοτθικό ρυθμό μέχρι την Αναγέννηση και τα μεταγενέστερα χρόνια. Θα σας συνεπάρουν σίγουρα η «Γέννηση της Αφροδίτης» και η «Άνοιξη» του Μποτιτσέλι. Η Αφροδίτη αναπαρίσταται στο κέντρο να αναδύεται από τη θάλασσα μετά από μια καταιγίδα, όπου την περιμένουν οι νύμφες έτοιμες να την τυλίξουν με ένα χιτώνα.

Ponte Vecchio
© Bence Boros, unsplash.com

Βγαίνοντας από την Galleria degli Uffizi, περπατήστε κατά μήκος του ποταμού, μέχρι να πέσετε πάνω στην Ponte Vecchio. Μη ξεχάσετε να τη διασχίσετε. Είναι η παλαιότερη γέφυρα της Φλωρεντίας, αφού χτίστηκε το 1345 και είναι η μόνη που παρέμεινε μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Παλαιότερα, κατά μήκος της υπήρχαν εργαστήρια σφαγέων, βυρσοδεψών και σιδεράδων, οι οποίοι ωστόσο διώχθηκαν το 1543 από τον Δούκα Φερδινάνδο Α’, εξαιτίας του θορύβου και της δυσοσμίας που προκαλούσαν. Στη θέση τους έχουν εγκατασταθεί κοσμηματοπωλεία, ενώ στη μέση της γέφυρας θα συναντήσετε και την προτομή του Τσελίνι, ενός από τους διασημότερους χρυσοχόους της Φλωρεντίας.

Piazza Dei Pitti

Διασχίζοντας τη γέφυρα μην επαναπαυθείτε ότι κάνατε το καθήκον σας, παρά πάρτε πάλι το δρόμο της επιστροφής. Εκεί αρχίζει η…συνέχεια. Η Piazza Dei Pitti σας περιμένει να ξαποστάσετε και να απολαύσετε τον ήλιο και το gelato που αρπάξατε δήθεν τυχαία από τη “Grom”, την πιο φημισμένη τζελατερία της Φλωρεντίας.

Τη βόλτα σου θα συνοδεύουν συχνά πυκνά οι βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων και θα σε καλωσορίζουν με σοκολατένια παξιμαδάκια,το τοπικό τους γλύκισμα. Θα πρότεινα να ενδώσετε. Η γαστρονομία ενός προορισμού είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ταξιδιού.

Η Φλωρεντία είναι μια πόλη που σε παρακινεί να μάθεις την ιστορία της, το παρελθόν και το παρόν της. Πόλη με άφθονο καλλιτεχνικό υλικό, πόλη με ιστορία. Όποια κατεύθυνση και αν πάρεις, θα βρεθείς μπροστά σε μια πλατεία, σε ένα μνημείο, σε μια εκκλησία. Είναι η νοοτροπία των Ιταλών του Βορρά. Άνθρωποι φιλόξενοι, ανοιχτοί και προνοητικοί. Καλαίσθητοι μα με διάθεση να τελειοποιήσουν και να αξιοποιήσουν κάθε σημείο της πόλης.

Από την Στεφανία Φίσκα

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version