Αττάλεια: η λαμπρή παράκτια πόλη της Τουρκίας!

Η Αττάλεια, το κύριο τουριστικό θέρετρο της Τουρκίας στην περιοχή της Μεσογείου (αρχαία Παμφυλία), είναι μια ελκυστική πόλη με λεωφόρους γεμάτους φοίνικες. Ως διεθνής βιτρίνα της Τουρκίας, η Αττάλεια προσβλέπει στην επίτευξη βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης παρέχοντας υψηλή ποιότητα ζωής, εξειδικευμένη απασχόληση και ανταγωνιστικές υπηρεσίες, γεωργικές και καθαρές βιομηχανίες.

Τι πρέπει να δεις στην Αττάλεια

Kaleiçi: Η παλιά συνοικία

Το Kaleiçi έχει στενούς, πολυσύχναστους δρόμους που περικλείονται στα τείχη της αρχαίας πόλης και προστατεύουν τώρα την ήσυχη συνοικία από τον θόρυβο της συγκεκριμένης μητρόπολης που έχει πληθυσμό περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Το βόρειο τμήμα (τμήματα Selçuk και Tuzcular) του Kaleiçi είναι ως επί το πλείστον τουριστικά καταστήματα και εστιατόρια. Το τμήμα Kilinçarslan είναι λίγο πιο ήσυχο και ακόμα γοητευτικό. Αν και υπάρχουν κι άλλοι είσοδοι, είναι καλύτερο να εισέλθετε και να βγείτε από την παλιά συνοικία από τη γοητευτική Πύλη του Αδριανού, που χτίστηκε από το Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό ως αψίδα εισόδου στην πόλη. Η πύλη Hadrian θα σας οδηγήσει στην περιοχή Kilinçarslan.

© Ali Köse , unsplash.com
Άσπενδος

Η πόλη Aspendos (Ἄσπενδος) ήταν μια αρχαία ελληνορωμαϊκή πόλη στην επαρχία της Αττάλειας της Τουρκίας. Η τοποθεσία βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του κεντρικού Serik. Η Άσπενδος είναι γνωστή για το ότι έχει το καλύτερα διατηρημένο θέατρο της αρχαιότητας. Με διάμετρο 96 μέτρα, παρείχε θέσεις για 12.000. Χτίστηκε το 155 από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Ζένον, κάτοικο της πόλης.

© Ben Kerckx , pixabay.com
Yivli Minare: Ο μιναρές με τις αυλακώσεις

Σε αυτήν την περιοχή, μπορείτε να δείτε τον διάσημο μιναρέ ύψους 125 μέτρων και το τζαμί. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένα παλιό κτίριο αγοράς με μια ενδιαφέρουσα είσοδο και μια ερειπωμένη πύλη.

Atatürk Evi: Το σπίτι του Atatürk στην Αττάλεια

Είναι λίγο έξω από την περιοχή Kilinçarslan. Μπορείτε να περπατήσετε στο πάρκο Karaalioglu κατά μήκος του Atatürk Cd. (λεωφόρος) – το σπίτι στο οποίο έμεινε ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας κατά τις επισκέψεις του στην Αττάλεια.

Yat Limani: Το οχυρωμένο ρωμαϊκό λιμάνι

Ένα όμορφο λιμάνι που περιβάλλεται από τα τείχη της πόλης που χτίστηκαν κατά τη ρωμαϊκή εποχή. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το τζαμί İskele Camii.

Πού μπορείς να φας και πιεις στην Αττάλεια

Στην Αττάλεια το φαγητό είναι εξαιρετικά φθηνό και καλό. Τα πλήρη γεύματα θα σας κοστίσουν περίπου 10 έως 20 τουρκικές λίρες περίπου (2-3 ευρώ). Η εξυπηρέτηση είναι καταπληκτική και συνδυάζεται μόνο με την πραγματική φιλικότητά της. Η Αττάλεια διαθέτει επίσης καλά εστιατόρια με θαλασσινά. Βεβαιωθείτε ότι η αναφερόμενη τιμή είναι ίδια με την τιμή που αναγράφεται στο μενού.

Η Αττάλεια έχει έντονη νυχτερινή ζωή το καλοκαίρι. Οι επιλογές περιλαμβάνουν μπαρ με ναργιλέ, ζωντανή μουσική, ντισκοτέκ με λαμπερούς επισκέπτες κ.λπ. Στο Konyaalti’s Beach Park το ένα κλαμπ ακολουθεί το επόμενο. Μερικά από τα παραδοσιακά σπίτια του Kaleiçi (Παλιά Πόλη) έχουν μετατραπεί σε μπαρ, στα οποία ένα μπουκάλι μπύρας Efes κοστίζει περίπου 10 ή 12 TL (1.35-2 ευρώ). Οι κήποι τους που σκιάζονται από δέντρα προσφέρουν μια ωραία απόδραση με μια μπύρα. Το Yeniraki, κάτι σαν το δικό μας ούζο, είναι ένα παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό που έχει γεύση γλυκόριζας. Μην το πίνετε γρήγορα, διαφορετικά θα ζαλιστείτε πολύ εύκολα!

Μερικά από τα must:

Για τους λάτρεις της θάλασσας και των παραλιών

Η Αττάλεια που είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών της Τουρκίας και δεν αποτελεί έκπληξη, χάρη στα πολυτελή ξενοδοχεία και τις εκπληκτικές παραλίες. Με ζεστά, ηλιόλουστα καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες, είναι προορισμός για όλο το χρόνο, οπότε δεν υπάρχει ποτέ λάθος εποχή για να επισκεφθείτε αυτήν την γοητευτική πόλη στην εκπληκτική τυρκουάζ ακτή της Τουρκίας.

© Vitaliy Zamedyanskiy, unsplash.com

Χαλαρώστε στη χρυσή άμμο της παραλίας Lara

Ακριβώς στα ανατολικά της Αττάλειας, βρίσκεται το πολυσύχναστο και λαμπερό θέρετρο της παραλίας Lara. Συχνά παρομοιάζεται με το Λας Βέγκας, χάρη στα πολυτελή ξενοδοχεία και την ασταμάτητη ψυχαγωγία του, η μεγαλύτερη «κλήρωση» σε αυτήν την περιοχή είναι στην πραγματικότητα – το μαντέψατε – η παραλία.

Κάντε ένα διάλειμμα από την εξερεύνηση των πολυσύχναστων αξιοθέατων και των εμπειριών της ζωής στην πόλη και περάστε λίγο χρόνο χαλαρώνοντας στην απαλή, χρυσή άμμο της παραλίας Lara. Η παραλία διαθέτει επίσης Γαλάζια Σημαία, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα είναι καθαρή και ασφαλής για κολύμπι.

Είναι ένας από τους προορισμούς ο οποίος σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστος λόγω του ζεστού καιρού, των γαλάζιων παραλιών, των νόστιμων φαγητών και βεβαίως της φθηνής, αλλά ταυτόχρονα πολυτελής ζωής!

Και όπως λένε και οι Τούρκοι, iyi eğlenceler! (Να περάσετε καλά!)

Από την Νίκη Βαβαΐτη

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version