Οδοιπορικό στο Πήλιο!

ΠΗΛΙΟ. Βουνό ή θάλασσα; Και τα δύο! Και μάλιστα στην καλύτερη εκδοχή τους. Σε αυτό το άρθρο, θα σας μυήσουμε στο καλοκαιρινό Πήλιο, το οποίο, για να είμαστε ειλικρινείς, θέλετε μάλλον γύρω στις 5 μέρες για να το εξερευνήσετε πλήρως. Όμως, και εσείς εκδρομείς του σαββατοκύριακου, μην απογοητεύεστε. Θα έχετε πολλές εναλλακτικές για να διαλέξετε και είμαστε σίγουροι πως θα επιστρέψετε για περισσότερο Πήλιο!

Εκτός από τις διαδρομές που σας προτείνουμε, ώστε να δείτε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία, χωρίς περιττά πέρα-δώθε, σας επισημαίνουμε και κάποια αγαπημένα καφέ, εστιατόρια και ένα κατάλυμα. Ελπίζουμε να τα  βρείτε… ενδιαφέροντα!

Λοιπόν, πάρτε χαρτί και μολύβι στο χέρι και αρχίστε να σημειώνετε!

Άφιξη και ορεινές διαδρομές

Πριν φτάσετε στις παραθαλάσσιες περιοχές, θα πρέπει να διασχίσετε το ορεινό Πήλιο.

Παρέες, ζευγάρια, οικογένειες, φορτώστε το αυτοκίνητο ή την ταξιδιάρα μηχανή σας. Αν είστε δεινοί οδηγοί μιας τέτοιας μηχανής σας μιλάμε για ΤΗΝ εμπειρία! Οι περισσότεροι από εσάς, θα φτάσετε στο βουνό των Κενταύρων μέσω του Βόλου. Αφήνοντας πίσω τις κεντρικές οδικές αρτηρίες, σας έχουμε 3 επιλογές!

Πήλιο μέσω Μακρινίτσας

Περνώντας μέσα από τον οικισμό του Αγίου Ονούφριου επιλέγετε, αυτόματα, τη Μακρινίτσα ως πρώτη σας στάση . Το αυτοκίνητο, μένει στην είσοδο του χωριού και περπατώντας φτάνετε στην κεντρική πλατεία. Με τους ήχους της μαρμάρινης βρύσης στο παρασκήνιο, η γραφικότητα του «μπαλκονιού του Πηλίου» διαποτίζει την ατμόσφαιρα. Παίρνοντας το ανηφορικό λιθόστρωτο, θα συναντήσετε το καφενείο «Θεόφιλος». Αν νομίζετε ότι θέλετε μια «μπουκίτσα» λαϊκής τέχνης, κάντε μια στάση εδώ. Η τοιχογραφία της «Μάχης της Κρύας βρύσης» ,φιλοτεχνημένη από τον ίδιο το Θεόφιλο Χατζιμιχαήλ (hint: Έλληνας λαϊκός ζωγράφος), αν και λίγο ξεθωριασμένη πια, θα φροντίσει να πιείτε τον ελληνικό σας καφέ ή το τσιπουράκι σας με …«περιεχόμενο». Φυσικά, το λαογραφικό μουσείο του χωριού προσφέρει ακόμη περισσότερη ιστορία για τους λάτρεις του είδους.

Αν πάλι προτιμάτε κάτι λίγο πιο «χαλαρό» και με περισσότερη θέα, συνεχίστε τo δρομάκι, μέχρι το art café. Θαυμάστε τη θέα προς τον Παγασητικό, δείτε τα ταβερνάκια που κρέμονται στην άκρη της πλαγιάς, μυρίστε τους μεζέδες που ετοιμάζουν και θυμηθείτε τα για αργότερα που σίγουρα θα πεινάτε! Κατεβαίνοντας πίσω το πέτρινο δρομάκι, πριν το δρόμο της επιστροφής, σταματήστε για μια ματιά στο μαγαζί με τα άπειρα βαζάκια και τα βότανα στην πλατεία, προμηθευτείτε ότι σας δελεάσει και πίσω στο σπίτι. Κάθε κουταλιά από γλυκό σιρόπι και μυρωδιά ροφήματος θα σας ψιθυρίζει ότι «…καλά κάνατε».

Πήλιο μέσω Πορταριάς

Πηγαίνοντας προς τον Άνω Βόλο, επιλέγετε την Πορταριά για πρώτη σας στάση! Όμως, αν είστε στο δρόμο από το πρωί και θέλετε –όσο τίποτα άλλο- έναν καφέ, κάντε μια στάση στο « Μύρτιλλο » (Άνω Βόλος). Πιείτε μια γουλιά και θαυμάστε τη θέα πριν να ανηφορίσετε για το χωριό. Ο όμορφος κήπος του θα μειώσει την κούραση του ταξιδιού στο μισό, εμπιστευτείτε μας!

Η Πορταριά είναι ίσως το πιο διάσημο χωριό του Πηλίου. Αξίζει λοιπόν να καθίσετε στην πλατεία της και να αφουγκραστείτε την κίνηση του κόσμου, απολαμβάνοντας τη δροσιά που προσφέρουν τα πλατάνια. Ο συγκεκριμένος οικισμός διαθέτει πλειάδα εστιατορίων, μεζεδοπωλείων και καφέ! Οπότε, διαλέγετε και παίρνετε! Η Πορταριά είναι σίγουρα μια καλή λύση για φαγητό, καθώς έχετε μπροστά σας περίπου 1 ώρα οδήγησης (απαιτητική, δεν σας κρύβουμε), μέχρι να φτάσετε στην ακρογιαλιά του Αιγαίου. Νηστικό αρκούδι, δεν χορεύει … απλά λέμε!

Α, και να μην ξεχάσουμε! Στο συγκεκριμένο χωριό βρίσκεται ένα πολύ ιδιαίτερο μαγαζάκι, που δραστηριοποιείται στον τομέα του healthy living and wellbeing. Το MyrroHerbs είναι πραγματικά ο παράδεισος των βοτάνων και των φυσικών καλλυντικών! Θέλετε τσάι; Το «διαβασμένο» προσωπικό του μαγαζιού θα φροντίσει να σας προμηθεύσει ανάλογα με τα γούστα και τις ανάγκες σας. Το ίδιο ισχύει και για κάθε λογής φαρμακευτικά και χαλαρωτικά βότανα, εκλεπτυσμένα μπαχάρια και κάθε είδους φυσικά προϊόντα. Θα εκπλαγείτε με τα πράγματα που έχουν!

SPECIAL TIP: Κοιτώντας το χάρτη του βουνού, καταλαβαίνετε ότι αν επιλέξετε τη διαδρομή προς τη Μακρινίτσα, στο δρόμο για τα Χάνια (περιοχή του χιονοδρομικού κέντρου το χειμώνα) και τελικά το παραθαλάσσιο Πήλιο, θα περάσετε από την Πορταριά (αν έχετε όρεξη και χρόνο, συνδυάστε τα!)

Πήλιο μέσω Μηλιών

Αν κάποιοι από εσάς θέλετε να ακολουθήσετε μια παραθαλάσσια διαδρομή πριν την ανηφόρα ή μένετε στις «κάτω» περιοχές (Λαμπινού, Μυλοπόταμος, Ξορύχτι) –πράγμα που δεν προτείνουμε ιδιαίτερα- , μπορείτε να ανεβείτε το βουνό των Κενταύρων περνώντας από τις Μηλιές. Ο δρόμος είναι λίγο πιο βατός από αυτόν στα Χάνια και το χωριό αξίζει! Εκτός της όμορφης πλατείας και των αρκετών επιλογών για καφέ («Άννα να ένα μήλο», «Το Ρόδο και το Αηδόνι») και φαγητό («Το Σαλκίμι»), διαθέτει έναν σιδηροδρομικό σταθμό που αποτελεί στάση του Μουτζούρη. Αν απολαμβάνετε τη φύση και σας αρέσει η vintage ατμόσφαιρα των τρένων επιτρέψτε στον εαυτό σας μια βόλτα μαζί του.

Στο σταθμό φτάνει κανείς, είτε περπατώντας ένα τεταρτάκι από το κέντρο των Μηλιών, είτε με το αυτοκίνητο.

Dimitris Vetsikas, pixabay.com

Φυσικά, όποια διαδρομή από τις τρεις κι αν διαλέξετε μπορείτε πάντα να αφιερώσετε μια από τις επόμενες μέρες για να επισκεφτείτε όποιο χωριό απέμεινε. Και βέβαια, πάντα υπάρχει και η διαδρομή της επιστροφής. Χρησιμοποιήστε την … σοφααά!

Παραθαλάσσιοι οικισμοί και παραλίες

Κατηφορίζοντας το βουνό βλέπετε πια το Αιγαίο να λαμποκοπά μπροστά σας. Που έχετε διαλέξει να μείνετε;

Αγαπημένες περιοχές είναι το Παπά Νερό, η Νταμούχαρη, ο Άγιος Ιωάννης και το Μούρεσι. Οι τέσσερις αυτές περιοχές εξυπηρετούν άριστα τη μετακίνηση στο Πήλιο και ταυτόχρονα έχετε πανέμορφες παραλίες στα πόδια σας, για ένα κοντινό μπάνιο!

Τώρα, συγχωρέστε μας για τη μεροληψία που θα ακολουθήσει, αλλά και εσείς θα μεροληπτούσατε στη θέση μας.

Δύο φορές έχουμε επισκεφτεί το Πήλιο. Και τις δυο μείναμε στον Ελαιώνα Βεργόπουλου, στου Παπά Νερό. Αυτός ο ξενώνας έχει μια υπέροχη αισθητική, που εναρμονίζεται πλήρως με το φυσικό τοπίο. Εφόσον τον επιλέξετε, αφήστε τα πράγματά σας και κατεβείτε ως την παραλία ακριβώς μπροστά. Από τη μια πλευρά υπάρχει ένας ορμίσκος με βράχια και από την άλλη μια μεγάλη αμμουδερή παραλία. Αυτή η παραλία, όσο όμορφη και αν είναι τη μέρα, η εικόνα της το σούρουπο είναι βγαλμένη από τη χώρα των ονείρων. Στο μωβ φόντο του απογεύματος, με τα στοιχισμένα φώτα της διπλανής παραλίας του Αγίου Ιωάννη να μοιάζουν με αστέρια, στο σημείο που σβήνει η ακρογιαλιά, μπορείτε πραγματικά να χαθείτε στο μαγικό κόσμο των Κενταύρων.

«Βγαίνοντας από το όνειρο στο μεταξύ»…, το Πήλιο διαθέτει μερικές ακόμη πανέμορφες παραλίες.

Η παραλία της Νταμούχαρης

Βρίσκεται κάτω από το ομώνυμο ψαροχώρι. Φυσικά, σας προτείνουμε τη βόλτα στα στενά του οικισμού. Φροντίστε όμως, να είστε σε καλή φόρμα για το ένα από αυτά. Μετά το μπάνιο, επιλέξτε ένα από τα πολλά παραθαλάσσια ταβερνάκια και ενδώστε στο φρέσκο ψαράκι!

Η παραλία του Μυλοπόταμου

Πρόκειται για μια βαθιά παραλία με μεγάλες λευκές πέτρες στο βυθό της που της προσδίδουν ένα εκπληκτικό γαλανό χρώμα. Σε περίπτωση που την πετύχετε με κύμα, μην απογοητευτείτε. Εκτός από την όμορφη ακρογιαλιά, υπάρχει ένα μονοπάτι στα δεξιά της, που θα σας επιτρέψει να περπατήσετε κυριολεκτικά πάνω στους βράχους, φτάνοντας σε μια σύνθεση από ξύλινες προβλήτες. Το πέλαγος ανοίγεται μπροστά σας και αποτελεί ιδανικό φόντο για φωτογραφίες!

Η παραλία της Φακίστρας

Αν αγαπάτε τους ορμίσκους, εδώ σας έχουμε!

Η παραλία των Αγίων Σαράντα

Συνέχεια της παραλίας του Χορευτού (σας το συστήνουμε περισσότερο για φαγητό παρά για μπάνιο), αλλά κατά τη γνώμη μας με περισσότερη φυσική ομορφιά και λιγότερη «τουριστικοποίηση». Αποτελεί μια καλή επιλογή για τους λάτρεις της «ανοιχτής» θάλασσας. Σε περίπτωση αέρηδων, προσοχή! Τα μεγάλα κύματα δεν θα σας αφήσουν να την χαρείτε.

Εκτός της συγκεκριμένης παραλίας, στα βόρεια του Πηλίου αξίζει να κάνετε μια στάση στον οικισμό της Ζαγοράς. Όλοι έχουμε ακουστά τα ομώνυμα μήλα και αυτό το χωριό είναι το σπίτι τους. Επίσης, στη Ζαγορά βρίσκεται και ένα σχολείο του 18ου αιώνα, δείγμα κλασικής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, στο οποίο μαθήτευσαν σημαντικοί Έλληνες του πνεύματος, ανάμεσά τους και ο Ρήγας Φεραίος. Και αν η ιστορία, η διαδρομή και ίσως το πρωινό μπάνιο στους Αγίους Σαράντα σας έκανε να πεινάσετε, δοκιμάστε την παραδοσιακή κουζίνα του Πηλίου «στη Θράκα». Όμορφο περιβάλλον εξυπηρετικό προσωπικό και καυτά μεζεδάκια στο πήλινο, θα σας αφήσουν πλήρως ευχαριστημένους και κυρίως χορτάτους!

SPECIAL TIP: οι παραλίες του Πηλίου δεν είναι ιδιαίτερα οργανωμένες, οπότε μια ομπρελίτσα και ίσως λίγη ξηρά τροφή και ένας καφές στο χέρι πριν τις επισκεφτείτε θα σας λύσουν πολλά προβλήματα!

Φαγητό και νυχτερινή ζωή στο Πήλιο

Τσαγκαράδα

Κάπου στη μέση του ορεινού χάρτη, αλλά πολύ κοντά στους παραθαλάσσιους οικισμούς όπου μάλλον θα μένετε, βρίσκεται το χωριό Τσαγκαράδα. Αγαπημένο μέρος για βράδυ! Αν κάποιοι από εσάς είστε λάτρεις του πιο ιδιαίτερου φαγητού, τότε επιλέξτε το Alekas House Restaurant-Hotel-Cafe ή τον Dipnosofistis. Μετά όμως βεβαιωθείτε ότι θα έχετε όρεξη για ένα ποτάκι! Το Scala bar restaurant δεν το προτείνουμε απλά, το συστήνουμε ανεπιφύλακτα! Σε μια ατμόσφαιρά άκρως «δροσιστική», με υπέροχη διακόσμηση με φωτάκια και ξύλινα αντικείμενα, κινηθείτε στο ρυθμό της συχνά θεματικής μουσικής και γίνετε μέλος της παρέας του ιδιοκτήτη που προσφέρει απλόχερα τη φιλοξενία του.

Άγιος Ιωάννης

Η συνοικία του Αγίου Ιωάννη είναι μια επίσης όμορφη εναλλακτική για βραδινό περπάτημα δίπλα στη θάλασσα και παγωτό. Για χαλαρή ατμόσφαιρα και drinks επιλέξτε το Paralos the bar experience.

SPECIAL TIP: Αν το κατάλυμα σας δεν προσφέρει πρωινό, έχετε το νους σας! Αν στο δρόμο βρείτε κάποιον παραδοσιακό φούρνο θυμηθείτε την τοποθεσία του και επισκεφτείτε τον το πρωί για φρέσκα αρτοποιήματα. Αξίζει τον κόπο.

Περιπλανώμενοι της χώρας των Κενταύρων, η τελευταία μας συμβουλή είναι να μην χάσετε ούτε ένα ηλιοβασίλεμα όσο βρίσκεστε στο Πήλιο.

Α, και σιγουρευτείτε ότι στις βαλίτσες σας θα υπάρχει λίγος ελεύθερος χώρος. Έτσι… Για ένα παραπάνω βάζο γλυκό του κουταλιού. Αυθεντικό. Πηλιορείτικο!

Από την Ελένη Κουτρούμπα

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version