Ουγγαρία: τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Βουδαπέστης!

Η Βουδαπέστη είναι ένα πραγματικό μαργαριτάρι το οποίο χωρίζεται στη μέση από το Δούναβη. Η μια πλευρά ονομάζεται Βούδα και η άλλη Πέστη. Μια μαγευτική και συνάμα εντυπωσιακή πόλη που θα σου αποτυπωθεί ανεξίτηλη στη μνήμη.

Η Βουδαπέστη, η οποία είναι η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, έχει σχετικά μικρό πληθυσμό, καθώς σε αυτήν κατοικούν 1.7 εκατομμύρια άνθρωποι. Το τοπικό νόμισμα ονομάζεται Φιορίνι και η αναλογία με το ευρώ είναι 1€≈355HUF. Η έκταση της πόλης είναι τόση που δε θα χρειαστείς παραπάνω από 3 μέρες για να την περπατήσεις. Θα σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον τα παλαιωμένα και υψηλής αρχιτεκτονικής κτίρια που θα συναντήσεις σχεδόν σε κάθε στενό της πόλης, όπως φυσικά και η απαράμιλλη ομορφιά του Δούναβη.

Προμαχώνας των Ψαράδων (Fisherman’s Bastion)
© Domien Van Gils , pixabay.com

Είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Βουδαπέστης. Από το συγκεκριμένο σημείο μπορείς να δεις σχεδόν όλη τη Βουδαπέστη και να αγναντέψεις για ώρες το Δούναβη. Είναι το καταλληλότερο μέρος για φωτογραφίες. Ακριβώς δίπλα θα συναντήσεις και την εκκλησία του Ματθαίου.

Buda Castle Hill

Ακολουθώντας το δρομάκι που βρίσκεται στην πλατεία του Προμαχώνα των Ψαράδων, θα φτάσεις στον Buda Castle Hill. Εκτός από τη μαγική θέα που προσφέρει, θα δεις πολλά ιστορικά κτίρια, όπως το Κάστρο της Βουδαπέστης που στεγάζει πλέον την Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας, πολλές κατοικίες μπαρόκ αρχιτεκτονικής, αλλά και μνημεία από την εποχή της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων! Από εκεί κατεβείτε είτε με τις σκάλες είτε με το ασανσέρ στους κήπους του κάστρου.

 Κτίριο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου
© Alexey Mikhaylov , pixabay.com

Είναι το μεγαλύτερο κτίριο στη Βουδαπέστη και η όψη του θα σε καταπλήξει. Ένα πραγματικό αριστούργημα το οποίο όσες ώρες και να το κοιτάει το μάτι σου θα δυσκολευτεί να το συλλάβει. Εσωτερικά υπάρχουν 691 δωμάτια και 242 αγάλματα στους τοίχους. Η περιήγηση σου στα ενδότερα του κοινοβουλίου κρίνεται επιβεβλημένη και δε πρέπει σε καμία περίπτωση να τη χάσεις.

Πλατεία των Ηρώων
© Charle Magne , pixabay.com

Ένα ακόμα εντυπωσιακό αξιοθέατο το οποίο κτίστηκε προς τιμήν όλων των μεγάλων ηρώων της Ουγγρικής ιστορίας. Βρίσκεται στο τέλος της λεωφόρου Andrassy και είναι το 2ο διασημότερο σημείο για φωτογραφίες στη Βουδαπέστη. Στο κέντρο της πλατείας υπάρχει το μνημείο της χιλιετίας, το οποίο απεικονίζει 7 Μαγυάρους πολεμιστές (ο κάθε πολεμιστής απεικονίζει μια φυλή). Αυτοί εγκαταστάθηκαν και ενώθηκαν υπό την καθοδήγηση του Arpad στην περιοχή της σημερινής Ουγγαρίας.

Από το σημείο αυτό αξίζει επίσης να περπατήσεις ελάχιστα μέτρα για να θαυμάσεις το κάστρο Vajdahunyad και να περιπλανηθείς στους κήπους του!

Βασιλική Αγίου Στεφάνου
© Μάριος Μπέντσος, voyagingtheworld.com

Μαζί με το Ουγγρικό κοινοβούλιο αποτελούν τα υψηλότερα κτίρια στη Βουδαπέστη. Αφού μείνεις έκπληκτος από το εξωτερικό του κτιρίου, τα πρώτα σου βήματα εντός της Βασιλικής θα σε αφήσουν άφωνο. Στα τοιχώματα κυριαρχεί το χρυσό και αν κοιτάξεις ψηλά θα καταλάβεις το πραγματικό της μέγεθος.

Αλυσιδωτή γέφυρα
© Gyöngyi Nagy , pixabay.com

Η πιο διάσημη γέφυρα από όσες υπάρχουν στην περιοχή του Δούναβη. Είναι η πρώτη γέφυρα που ένωσε τη Βούδα με την Πέστη. Μπορείς να περπατήσεις κατά μήκος της γέφυρας και να βρεθείς στην απέναντι πλευρά της πόλης. Η διαδρομή καθώς θα κινείσαι πάνω από τον Δούναβη είναι εντυπωσιακή, όπως επίσης και η ευκαιρία σου για μια εξαιρετική φωτογραφία με θέα τον Δούναβη.

Νησί της Μαργαρίτας
© Travel Coffee Book , pixabay.com

Το κατάλληλο μέρος για να απολαύσεις τη βόλτα σου μακριά από το καυσαέριο της πόλης. Είναι μια μεγάλη καταπράσινη έκταση που αποτελείται από πάρκα και κέντρα αναψυχής. Επίσης, στην είσοδο μπορείς να νοικιάσεις ποδήλατο για να έχεις μια ξεκούραστη και συνάμα περιπετειώδη ξενάγηση.

Σπίτι του τρόμου

Ένα μουσείο που αναβιώνει όλες τις κτηνωδίες που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Εντός του μουσείου θα συναντήσεις ενδυμασίες, όπλα και ασπίδες που χρησιμοποιήθηκαν κατά τον πόλεμο. Επίσης, υπάρχουν ηχογραφημένες ομιλίες από αυτόπτες μάρτυρες της εποχής, που περιγράφουν με ανατριχιαστική λεπτομέρεια όσα βίωσαν. Τέλος, στον κάτω όροφο του μουσείου θα είσαι σε θέση να δεις όλα τα βασανιστήρια που γινόντουσαν στους κρατούμενους, μια εικόνα πραγματικά σοκαριστική που θα σε γεμίσει με απόγνωση και θυμό.

Λόφος Γκέλλερτ
© Gabor Fejes , pixabay.com

Ένα ακόμα σημείο στην πλευρά της Βούδας που προσφέρει πανοραμική θέα της Πέστης. Πέρα από την εξαιρετική οπτική της πόλης που θα αντικρίσεις από ψηλά, πρέπει να επισκεφτείς την Τσιταντέλα και το μνημείο της ελευθερίας τα όποια βρίσκονται στο συγκεκριμένο λόφο.

Λουτρά Σέτσενι
© Baklava, pixabay.com

Γενικά, η Βουδαπέστη λόγω του κρύου κλίματος κατά τους χειμερινούς μήνες φημίζεται ιδιαιτέρως για τη πληθώρα επιλογών που έχουν οι κάτοικοι της για τα λουτρά. Τα συγκεκριμένα είναι τα διασημότερα της πόλης και πλήθος τουριστών τα επισκέπτονται σε καθημερινή βάση προκειμένου να ζήσουν από κοντά αυτήν τη μοναδική εμπειρία. Με θερμοκρασίες κάτω από το 0 κατά τους χειμερινούς μήνες, η πλειοψηφία των τουριστών επιλέγουν την εξωτερική πισίνα, μια εμπειρία που θα την μνημονεύεις για πολλά χρόνια. Το κόστος δεν ξεπερνά τα 18€ για 3 ώρες, ενώ πρέπει να έχεις μαζί σου παντόφλες και πετσέτα.

Αν έχεις αρκετό χρόνο αξίζει να επισκεφτείς το ζωολογικό κήπο της Βουδαπέστης καθώς υπάρχουν εκατοντάδες είδη ζώων που ίσως να μην έχεις άλλη ευκαιρία να τα αντικρίσεις από κοντά. Βρίσκεται σχεδόν απέναντι από τα λουτρά Σέτσενι, συνεπώς μπορείς να τα συνδυάσεις. Επίσης, όσο περπατάς πλάι του Δούναβη σίγουρα θα συναντήσεις τα φημισμένα παπούτσια του Δούναβη, τα οποία είναι κολλημένα στο έδαφος. Αν είσαι λάτρης των λουτρών και θέλεις να επισκεφτείς κι άλλο χώρο εκτός από τον προαναφερθέντα, μπορείς να πας στα λουτρά Gellert τα όποια είναι εξίσου ξακουστά. Τέλος, μην χάσεις το New York Cafe, ένα από τα ομορφότερα καφέ του κόσμου!

Είμαστε σίγουροι ότι το ταξίδι σου στη Βουδαπέστη θα σου μείνει αξέχαστο και θα το μνημονεύεις για πολύ καιρό. Ειδικά αν την επισκεφτείς κατά τους χειμερινούς μήνες, η εμπειρία σου θα είναι μοναδική!

Από τον Πόλη Καλάβρια

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version