Πλέοντας στις Σποράδες!

Σκέφτεστε το πώς αλλά και το πού θα περάσετε τις διακοπές σας το φετινό καλοκαίρι; Αν ναι, τότε βρίσκεστε στο κατάλληλο μέρος. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως θα ήταν να ζεις…μέσα στη θάλασσα; Δεν εννοώ κυριολεκτικά, πιθανό βέβαια να γίνεται και αυτό, αλλά αναφέρομαι στη μοναδική εμπειρία ενός ταξιδιού με ιστιοπλοϊκό. Ναι, εκείνα τα σκάφη με ψηλά κοντάρια και πανιά, μπορούν να σε ταξιδέψουν σε μέρη της Ελλάδας που δεν έχεις φανταστεί. Καταγάλανα ή γαλαζοπράσινα νερά, ανάλογα  με το τι σου αρέσει, με ύφαλο ή και όχι, θα σου προσφέρουν αξέχαστες αναμνήσεις. Εκτός από τις θάλασσες, μπορείς παράλληλα να επισκεφτείς και τα κοντινά νησιά, αν σου μένει χρόνος. Μαζί με τον skipper, την παρέα σου ή την οικογένεια σου ετοιμαστείτε για να πλεύσετε στις Σποράδες, ίσως και πιο μακριά.

Αναχώρηση

Έχοντας ετοιμάσει τα πράγματά μας ξεκινήσαμε οδικώς για τον Πλατανιά, ένα παραθαλάσσιο μέρος στο νομό Μαγνησίας, από όπου και θα αναχωρούσαμε. Καλό θα ήταν να μην φάτε βαριά πριν το ταξίδι και σίγουρα να έχετε δραμαμίνες για παν ενδεχόμενο.

Φτάνοντας, και αφού παρκάραμε το αμάξι, συναντήσαμε τον skipper μας, Γιάννη Βαίτση από την Escape Way. Η πρώτη εντύπωση με την είσοδο στο σκάφος θα μείνει αξέχαστη, ίσως να αναρωτηθείτε  πως θα μείνετε εκεί μακριά από τις ανέσεις ενός δωματίου, αλλά στο τέλος δε θα θέλετε να το αποχωριστείτε, καθώς θα καταλήξει να είναι το ίδιο σας το σπίτι. Αφού ξεναγηθήκαμε στα κατατόπια, μεταφέραμε τα πράγματα μας και πληροφορηθήκαμε  για τα σωστικά μέσα. Το εσωτερικό του ιστιοπλοϊκού διαθέτει ακόμα και κουζίνα κατάλληλα εξοπλισμένη, έτσι ώστε να μπορείτε να μαγειρέψετε και να ευχαριστηθείτε όλα σας τα γεύματα.

©Ζένια Νταούκα, voyagingtheworld.com

Λαλάρια

Τα Λαλάρια αποτελούν μια βόρεια παραλία της Σκιάθου. Η επίσκεψή τους είναι εφικτή μόνο μέσω της θάλασσας, και η καλύτερη ώρα για να νιώσει κάποιος τη γοητεία τους είναι η απογευματινή, λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα. Χαρακτηριστικό της παραλίας είναι τα κατάλευκα βότσαλα που την στολίζουν, δημιουργώντας έτσι τα καταγάλανα νερά. Για τους τολμηρούς, για μια έκρηξη αδρεναλίνης θα συνιστούσα να δοκιμάσουν μια βουτιά από το βράχο που εκτείνεται μέχρι μέσα στη θάλασσα, δημιουργώντας μια πύλη. Αφού κολυμπήσετε μέχρι την ακτή απολαύστε την ηρεμία αυτής της μαγικής ομορφιάς.

Κάστρο

Το «Κάστρο» της Σκιάθου είναι και αυτό μια βόρεια παραλία δίπλα στα Λαλάρια, άρα μπορεί να συνδυαστεί εύκολα εφόσον το επιτρέπουν και οι καιρικές συνθήκες. Ονομάζεται έτσι λόγω του κάστρου που βρίσκεται πάνω στα βράχια, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο στα χρόνια της πειρατείας. Κολυμπώντας μέχρι την ακτή μπορείτε να απολαύσετε δροσιστικά ροφήματα ή και σνακ από το beach bar και έπειτα να ξεκινήσετε την ανάβαση προκειμένου να αγναντεύσετε τη θέα από ψηλά. Μην ξεχάσετε καθώς κολυμπάτε στην ακτή να πάρετε σε μια αδιάβροχη συσκευασία τα παπούτσια σας, αλλιώς η πεζοπορία δεν είναι εφικτή.

Περιστέρα

Άμα σας βγάλει ο δρόμος στη Σκόπελο και αράξετε στο κεντρικό λιμάνι, να επισκεφτείτε το καφέ Jazz. Είτε νωρίς το πρωί είτε το απόγευμα, μπορείτε να πάτε για έναν καφέ παρέα με την ηρεμία της θάλασσας και τον πλάτανο να σας προσφέρει την πιο ωραία σκιά. Επόμενη στάση είναι η Περιστέρα. Ένα ακατοίκητο νησί απέναντι από την Αλόννησο με γαλαζοπράσινες παραλίες οι οποίες φιλοξενούν και ένα ναυάγιο.

©Ζένια Νταούκα, voyagingtheworld.com

Αφού δέσετε με την άγκυρα μπορείτε να το εξερευνήσετε, δεν είναι ιδιαίτερα βαθύ και εύκολα διακρίνεται ο πάτος του, ο οποίος λόγω του θαλασσινού νερού έχει αποκτήσει αυτό το χαρακτηριστικό σκούρο, καφέ χρώμα της σκουριάς. Η ειδυλλιακή συνέχεια αυτής της εξόρμησης είναι η απόλαυση φρούτων με ηλιοθεραπεία στο ιστιοπλοϊκό. Στη συνέχεια, μια επίσκεψη στη Χώρα της Αλοννήσου μετά την είσοδο στο λιμάνι της Στενής Βάλας επιβάλλεται. Υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς με λεωφορείο το οποίο μπορεί να είναι από τη δεκαετία του 70’, από εκείνα που βλέπεις στις ταινίες με το κίτρινο χρώμα, όμως τα δρομολόγια είναι περιορισμένα. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα μετακίνησης με ταξί. Η θέα από τη χώρα δε θα σας απογοητεύσει ειδικά αν την πετύχετε σε ώρα ηλιοβασιλέματος, όπως και η γραφικότητά της.

©Ζένια Νταούκα, voyagingtheworld.com
Κυρά-Παναγιά και Πλανήτης

Στα βόρεια της Αλοννήσου, στη συνέχεια του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, βρίσκεται το ερημονήσι της Κυρά-Παναγιάς. Στη διαδρομή αν είστε τυχεροί, μπορεί να συναντήσετε και δελφίνια, που θα πλέουν δίπλα σας. Η Κυρά-Παναγιά με τα καταπράσινα νερά της φιλοξενεί τον όρμο του Πλανήτη, στον οποίο μπορείτε να αγκυροβολήσετε το βράδυ και να διαμείνετε, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Ο Πλανήτης απομακρυσμένος από κάθε είδους φωταγώγηση προσφέρει έναν μοναδικό έναστρο ουρανό για παρατήρηση όλων τον αστερισμών που βρίσκονται από πάνω σας. Ο βυθός του, αλλού πεντακάθαρος και αλλού με βλάστηση, δημιουργεί ένα φυσικό μοτίβο μοναδικό για φωτογραφίες.

Σκάντζουρα

Τα Σκάντζουρα είναι ένα ακατοίκητο νησί μεταξύ της Αλοννήσου και της Σκύρου. Αποτελεί ένα από τα συχνά μέρη που μπορεί να βρει κάποιος τη φώκια Μονάχους-Μονάχους. Τα νερά του σε μερικά σημεία γαλάζια και σε άλλα μπλε δημιουργούν μια αίσθηση εξωτικής παραλίας. Αν το ιστιοπλοϊκό σας διαθέτει κανό, τότε σας παροτρύνω να κάνετε μια βόλτα, απολαμβάνοντας το τοπίο και τη βλάστηση του νησιού.

©Ζένια Νταούκα, voyagingtheworld.com
Σκύρος

Η Σκύρος, απομακρυσμένη από το χάρτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, κρύβει απίστευτη ομορφιά. Το λιμάνι της είναι το μόνο που διαθέτει τόσες υποδομές για τους θαλάσσιους ταξιδιώτες της. Wi-fi, βιβλία, μπάνια στολισμένα με disco μπάλες και μουσική, πλυντήρια και στεγνωτήρια, είναι μερικές από τις ανέσεις που σπάνια βρίσκεις όσο πλέεις στη θάλασσα. Λόγω, μη επιτρεπτών καιρικών συνθηκών δεν ήταν εφικτό να επισκεφθούμε τις παραλίες της, όμως η Χώρα της η οποία είναι χτισμένη σε ύψωμα δε μας άφησε παραπονεμένους.

Η ζωή στη θαλάσσα είναι κάτι μοναδικό. Η ηρεμία που αποπνέει  σε συνδυασμό με τους διαφορετικούς χρωματισμούς των νερών της μαγεύει  όποιον την επισκεφθεί. Τι περιμένετε λοιπόν; Το φετινό καλοκαίρι έχει ιστιοπλοϊκό στο πρόγραμμα.

Καλή Πλεύση!

©Ζένια Νταούκα, voyagingtheworld.com

Από την Ζένια Νταούκα

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version