Μαδρίτη: 2 ημέρες στη σαγηνευτική ισπανική πρωτεύουσα!

plaza, mayro, μαδριτη

Η Ισπανία είναι μια χώρα που δίνει πολλές επιλογές για όλα τα γούστα. Κρύβει εκπλήξεις και ενθουσιασμό σε κάθε της γωνιά. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν φυσικά από την πρωτεύουσά της. Η Μαδρίτη είναι μια ιδιαίτερη μεγαλούπολη με πληθυσμό που φτάνει τα 3,2 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ ο συνολικός πληθυσμός της Μητροπολιτικής Περιοχής της Μαδρίτης υπολογίζεται σε περίπου 6,5 εκατομμύρια. Μπορεί τα νούμερα να τρομάζουν, η πόλη όμως μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο βιαστικό επισκέπτη, καθώς μπορεί να επισκεφθεί τα πιο ιδιαίτερα σημεία της πόλης σε μόλις δύο ημέρες!

1η μέρα: Ωδή στις πλατείες

Είναι σπουδαίο χαρακτηριστικό γνώρισμα της Ισπανίας γενικότερα, το πλήθος πλατειών, οι οποίες αποτελούν ένα αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας των Ισπανών και όχι μόνο. Ξεκινώντας με την πλατεία της Puerta del Sol, βλέπεις κυρίως νεαρές ηλικίες και mob shows να κλέβουν το ενδιαφέρον των περαστικών, κι έτσι είναι πάντα, μέσα στην ζωντάνια και την μουσική. Στη συγκεκριμένη πλατεία βρίσκεται και το άγαλμα-οικόσημο της πόλης «Εl Oso y el Madroño» (=Το Άγαλμα της Αρκούδας και το Δέντρο Φράουλας), το οποίο συναντάμε και στο σύμβολο της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ατλέτικο Μαδρίτης. Το άγαλμα προσεγγίζει αρκετό κόσμο, που θέλει να φωτογραφηθεί με το οικόσημο της Μαδρίτης.

© Πολυξένη Πολύζου , voyagingtheworld.com
Το άγαλμα της αρκούδας

Συνεχίζοντας τη βόλτα στο πολυσύχναστο ιστορικό κέντρο της πόλης, φτάνεις στην Plaza Mayor, η οποία όπως προδίδει και το όνομά της είναι το κέντρο της πόλης. Η Plaza Mayor μπορεί κυριολεκτικά να κόψει την ανάσα όχι μόνο από το μέγεθός της, αλλά κι από τα ιδιαίτερα κτήρια που την περιβάλλουν. Τα χρώματα και η τοιχογραφία, που κοσμεί ένα μέρος των κτηρίων της πλατείας, δίνουν μια αίσθηση ζεστασιάς και χαράς, με αποτέλεσμα να μην θες να φύγεις. Στο κέντρο της Plaza Mayor βρίσκεται το άγαλμα του βασιλιά Φιλίππου III, στον οποίο οφείλεται η ανέγερσή της. Περιμετρικά της πλατείας υπάρχουν γραφικές καφετέριες που αρκετοί απολαμβάνουν τον καφέ ή τη σανγκρία τους, έχοντας για θέα τη γοητευτική αυτή πλατεία.

© Πολυξένη Πολύζου , voyagingtheworld.com
Plaza Mayor
© Πολυξένη Πολύζου , voyagingtheworld.com
Plaza Mayor

Ένα βήμα από τα Βασιλικά Ανάκτορα της Μαδρίτης συναντάς μια διαφορετική πλατεία σε σχέση με τις προηγούμενες. Η Plaza de Oriente είναι μια ήρεμη και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και πιο αριστοκρατική πλατεία, με πράσινο και πλανόδιους ζωγράφους να της προσδίδουν μια ιδιαίτερη αύρα. Δίπλα από την πλατεία βρίσκεται το ομώνυμο Café De Oriente, το οποίο προσφέρει μια ρομαντική θέα της πλατείας και των Ανακτόρων και δίπλα του βρίσκεται το εμβληματικό Βασιλικό Θέατρο. Το κέντρο της πλατείας κοσμεί ένα ιδιαίτερο συντριβάνι και άγαλμα αφιερωμένο στο Βασιλιά Φίλιππο IV, αποτελώντας έτσι ένα σημείο συνάντησης για τους κατοίκους της Μαδρίτης.

© Πολυξένη Πολύζου , voyagingtheworld.com
Plaza de Oriente

Αφού ξεκουραστείς και ηρεμήσεις στα παγκάκια της Plaza de Oriente, ο προορισμός είναι ένας: τα Βασιλικά Ανάκτορα της Μαδρίτης και ο Καθεδρικός της Αλμουδένα. Τα Βασιλικά Ανάκτορα είναι πραγματικά ένα ιδιαίτερο κόσμημα για τη Μαδρίτη, καθώς αφήνουν έκπληκτους τους επισκέπτες που τα θαυμάζουν. Κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν την ιδιαίτερη αλλαγή φρουράς μπροστά από τα Ανάκτορα, η οποία πραγματοποιείται από την εποχή του Βασιλιά Αλφόνσο του XXII  κατά τον 19ο αιώνα. Μπορείς να θαυμάσεις το μεγαλείο των Ανακτόρων τόσο από το εσωτερικό τους, πληρώνοντας το ανάλογο εισιτήριο, όσο κι από τους Κήπους Σαμπατίνι. Απέναντι από την κεντρική είσοδο των Βασιλικών Ανακτόρων, βρίσκεται ο Καθεδρικός της Αλμουδένα, ένας ιδιαίτερα εντυπωσιακός μπαρόκ καθολικός ναός με πολύχρωμα παρεκκλήσια. Οι επισκέπτες όσο και οι ντόπιοι κάθονται στα σκαλοπάτια του ναού και απολαμβάνουν τον καφέ τους ή τη μπύρα τους, θαυμάζοντας τη θέα των Ανακτόρων.

© Πολυξένη Πολύζου , voyagingtheworld.com
Βασιλικά ανάκτορα από τους Κήπους Σαμπατίνι
© Πολυξένη Πολύζου , voyagingtheworld.com
Βασιλικά Ανάκτορα
© Πολυξένη Πολύζου , voyagingtheworld.com
Καθεδρικός Ναός της Αλμουδένα

Η μέρα φυσικά δεν μπορεί να κλείσει χωρίς να δοκιμάσεις τα  παραδοσιακά churros, τα οποία μπορείς να απολαύσεις σε πολλές «Churrerias», όπως λέγονται, τα αυθεντικά όμως θα τα βρεις στην Chocolateria San Gines. Είναι έρωτας με την 1η …μπουκιά!

© Πολυξένη Πολύζου , voyagingtheworld.com
Churros με συνοδεία λιωμένης σοκολάτας
2η Μέρα: Η τέχνη σε όλο της το μεγαλείο

Φυσικά από ένα τέτοιο ταξίδι στη Μαδρίτη δεν θα μπορούσε να λείψει μία (ή μισή) μέρα αφιερωμένη στην τέχνη κι ακόμα καλύτερα στη σύγχρονη τέχνη. Η Ισπανία είναι μια χώρα, από την οποία προέρχονται μεγάλοι καλλιτέχνες όπως ο Pablo Picasso, o Salvador Dali, o Joan Miro κ.α., έργα των οποίων μπορεί κάποιος να θαυμάσει με μια επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία (Μουσείο Reina Sofia). Το Reina Sofia, όπως είναι γνωστό σε όλους τους Μαδριλένους, φιλοξενεί σπουδαίο αριθμό εκθεμάτων σύγχρονης τέχνης από καλλιτέχνες ισπανικής καταγωγής κι όχι μόνο. Είναι ένα εντυπωσιακό κτήριο από μόνο του, το οποίο διαθέτει έναν πράσινο προαύλιο χώρο με εντυπωσιακά εξωτερικά εκθέματα, ενώ διαθέτει δύο ιδιαίτερους διάφανους ανελκυστήρες που προσφέρουν μια ιδιαίτερη θέα της γειτονιάς του μουσείου. Το πιο σημαντικό και ιδιαίτερο έκθεμα του μουσείου, που αφήνει όλους τους επισκέπτες έκπληκτους από το μεγαλείο του, είναι η διάσημη Guernica του Pablo Picasso. H σκληρή ιστορία πίσω από τον πίνακα του Picasso προσελκύει το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο, αφού αφήνει ένα μήνυμα το οποίο αντηχεί μέχρι σήμερα.

Tip 1: Όπως σε όλα τα μουσεία, ο πιο γρήγορος είναι κι ο πιο τυχερός. Όσο πιο νωρίς είσαι στο μουσείο τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσεις την περιήγησή σου.

Τip 2: Φοιτητές –με το ανάλογο αποδεικτικό- έχουν την τύχη της ελεύθερης εισόδου. Όσοι δεν την δικαιούνται, το εισιτήριο είναι και πάλι φθηνό και συμφέρει η ηλεκτρονική αγορά.

Εάν είσαι φίλος της τέχνης, η Μαδρίτη δεν θα σε αφήσει έτσι. Δίπλα από το Reina Sofia βρίσκεται το Πάρκο El Retiro, το οποίο συνδυάζει βόλτα στη φύση στην καρδιά της πόλης άλλα και τέχνη μαζί. Το El Retiro είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Μαδρίτης από το οποίο σίγουρα δεν θα θέλεις να φύγεις. Οι Μαδριλένοι το επιλέγουν τόσο για την καθημερινή τους άσκηση, όσο και για να απολαύσουν τον καφέ τους μέσα στο πράσινο καθώς σε διάφορες γωνιές του πάρκου υπάρχουν χαριτωμένα καφέ. Στο El Retiro έχεις τη δυνατότητα να συνεχίσεις την επαφή σου με την τέχνη καθώς εκεί βρίσκονται το Palacio de Cristal και το Palacio de Velázquez, τα οποία φιλοξενούν διάφορες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης σε συνεργασία με το Reina Sofia. Το Palacio de Cristal συγκεκριμένα είναι ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά κτήριο, φτιαγμένο κατά κύριο λόγο από γυαλί και σίδηρο, το οποίο δεν θα σταματήσεις να φωτογραφίζεις. Συνεχίζοντας την περιπλάνηση σου στο El Retiro θα φτάσεις στο σημείο κατατεθέν του πάρκου που είναι το Μνημείο του Αλφόνσο XII και η μεγάλη λίμνη του El Retiro, στην οποία έχεις την δυνατότητα να απολαύσεις μια ιδιαίτερη βαρκάδα.

© Πολυξένη Πολύζου , voyagingtheworld.com
Λίμνη του El Retiro
© Πολυξένη Πολύζου , voyagingtheworld.com
Palacio de Cristal
© Πολυξένη Πολύζου , voyagingtheworld.com
Palacio de Cristal

Tip: Η ζήτηση για την βαρκάδα είναι μεγάλη και η ουρά ακόμα μεγαλύτερη, ιδιαίτερα στις ώρες αιχμής. Εάν θες να την απολαύσεις κι εσύ εξοπλίσου με πολλή υπομονή και … βίρα τις άγκυρες!

Κλείνοντας την επίσκεψη σου στο El Retiro, η καλύτερη έξοδος που θα μπορούσες να επιλέξεις είναι η Puerta de la Independencia del Retiro, από την οποία καταλήγεις στο μνημείο της Puerta de Alcalá. Η Puerta de Alcalá ιστορικά αποτελεί την πρώτη αψίδα του Θριάμβου που κατασκευάστηκε στην Ευρώπη μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και προηγήθηκε άλλων πολύ γνωστών, όπως της Arc De Triomphe στο Παρίσι και της Brandenburger Tor στο Βερολίνο.

© Πολυξένη Πολύζου , voyagingtheworld.com
Puerta de Alcalá

Ένα βήμα από την Puerta de Alcalá, θα βρεθείς στο Las Cibeles, ένα εντυπωσιακό συντριβάνι που βρίσκεται στην Plaza de Cibeles. Το μέρος αποτελεί σημείο συνάντησης για τους φιλάθλους και τους παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας της Real Madrid για πανηγυρισμούς μετά από σπουδαίες αθλητικές νίκες της ομάδας.

© Πολυξένη Πολύζου , voyagingtheworld.com
Las Cibeles

Τελευταίος προορισμός της μέρας είναι μια επίσκεψη σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους και σύγχρονους δρόμους της Μαδρίτης, την Gran Via. Στην Gran Via βρίσκονται πλήθος εμπορικών καταστημάτων και μαγαζιών, εάν θες να κάνεις τα ψώνια σου. Εάν η μέρα σου φάνηκε ήδη κουραστική μπορείς να χαλαρώσεις πίνοντας ένα ποτήρι κρασί ή ένα κοκτέιλ στην ταράτσα του Picalagartos, έχοντας μια διαφορετική, urban θέα στα πόδια σου!

Από την Πολυξένη Πολύζου

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version