6+1 πιάτα για να αγαπήσεις τη Ρώμη!

Η Ιταλική κουζίνα φημίζεται σε όλο τον κόσμο και όχι άδικα! Πραγματικά, τα πεντανόστιμα πιάτα της, οι παραδοσιακές της συνταγές και γενικά οι ντόπιες λιχουδιές, ενισχύουν την εμπειρία του ταξιδιώτη και με το παραπάνω. Σίγουρα όλοι σκεφτόμαστε πίτσες και spaghetti όταν ακούμε για ιταλικά εδέσματα (ζήτω οι υδατάνθρακες!), ωστόσο η αγαπημένη μας Ρώμη διαθέτει απαράμιλλα γευστικά μονοπάτια για να προσφέρει σε έναν πεινασμένο περιπλανώμενο – ώστε να εκτοξευθεί το γευστικό του ταξίδι!

Έχοντας ήδη επισκεφθεί τη χώρα δύο φορές στο παρελθόν, έφτανα πάντα στην Ελλάδα με το παράπονο που συχνά μας στοιχειώνει γυρίζοντας από την Ιταλία: «Καλά, για αυτή την πίτσα με το λεπτό ζυμαράκι γίνεται τόσος πανικός; Η πίτσα της γιαγιάς μου είναι πολύ καλύτερη!». Πέρα από το ότι η γιαγιά μου κάνει όντως τις καλύτερες πίτσες (δεν το διαπραγματεύομαι), συνειδητοποίησα ότι μάλλον δεν ήξερα πού πρέπει να ψάξω. Και εκτός αυτού, είχα πλήρη μεσάνυχτα για άλλα, συγκλονιστικά εδέσματα που έπρεπε να δοκιμάσω. Αποφάσισα λοιπόν να επιστρέψω στη χώρα για να τριτώσει όλο αυτό, και να ξετρυπώσω επιτέλους τα διαμαντάκια της ιταλικής γαστρονομίας! Έκλεισα τα εισιτήριά μου για τη Ρώμη, και σας μάζεψα τα όσα ανακάλυψα για να σχεδιάσετε το πιο απολαυστικό ταξίδι!

1. Supplì: Μεζεδάκια ή Πορτοκάλια;

Τα χρυσαφένια Supplì συναγωνίζονται τα συγγενικά τους Arancini, και δύσκολα κανείς αποφασίζει να παραγγείλει τη μια μόνο εκδοχή αυτού του ξεχωριστού ορεκτικού. Παίρνουν το όνομά τους από τη λέξη arancia (=πορτοκάλι), χάρη στο χαρακτηριστικό χρώμα της τραγανής κρούστας τους. Πρόκειται για τηγανιτές μπουκίτσες γεμιστές με ρύζι, σάλτσα τομάτας και mozzarella που λιώνει στο στόμα σου (Supplì), ή με ζουμερά κομμάτια κρέατος (ragù) αν επιλέξεις τη σισιλιάνικη εκδοχή (Arancini). Μπορείτε να τα παραγγείλετε ως antipasto (ορεκτικό), ή ακόμα και να τα καταναλώσετε στο πόδι, αφού διατίθενται και ως fast food. Συνοδεύονται άριστα με κρύα μπύρα! 

2. Carciofi alla Giudia: Όταν τα πατατάκια σου φαίνονται πολύ mainstream!

Στη θέση αυτή συναντάμε την ξεχωριστή αυτή γευστική πρόταση που περιλαμβάνει τηγανιτές αγκινάρες, τόσο τραγανές και γευστικές που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα πατατάκια! Τηγανίζονται σε λάδι αφού αλατοπιπερωθούν και περαστούν με λεμόνι, και είναι ένα από τα απλούστερα και ταυτόχρονα πιο υπέροχα πιάτα που δοκίμασα στη Ρώμη! Γενικά οι αγκινάρες αποτελούν αγαπημένο συστατικό της ιταλικής μαγειρικής, που προστίθεται ακόμα και στην πίτσα, ενώ ένα άλλο παραδοσιακό ορεκτικό με βάση την αγκινάρα είναι το Carciofi alla romana.

3. Saltimbocca alla Romana: Πυροτεχνήματα στο στόμα σου!

Καθόλου υπερβολικός δεν είναι ο χαρακτηρισμός αυτού του πιάτου, αφού πραγματικά το όνομά του σημαίνει «αυτό που πηδάει στο στόμα»! Μπορεί να εθίστηκα λίγο στο συγκεκριμένο φαγητό, μπορεί να τραβολογούσα τους φίλους μου ξανά και ξανά στο ίδιο μαγαζί για να το παραγγείλω μια ακόμα φορά, μπορεί να το παραξήλωσα τόσο που γνωριστήκαμε με τον σερβιτόρο… ΝΑΙ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΤΕΛΕΙΟ! Το αγαπημένο μου ιταλικό κυρίως πιάτο, λοιπόν, αποτελείται από λεπτό βόειο φιλέτο, γεμιστό με προσούτο και φασκόμηλο. Το κρέας σιγομαγειρεύεται σε μια αρωματική σάλτσα από κρασί και βούτυρο, και το πλούσιο γευστικό αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει! Συνοδεύεται με πουρέ ενισχυμένο με λιωμένο τυρί, για να σας μείνει αξέχαστο!

4. Lasagne Bolognese: Κάτι οικείο, αλλά και ξεχωριστό!

Κάπου εδώ θα βάλω τα κλάματα γιατί πρόκειται να παινέψω την έξυπνη επιλογή του φίλου μου, να παραγγείλει το σωστό πιάτο στο σωστό μαγαζί. Το δοκίμασα σε άλλο εστιατόριο και δεν ήταν καθόλου ίδιο! Τα λαζάνιε είναι μεγάλα τετράγωνα ζυμαρικά που τοποθετούνται σε στρώσεις ανάμεσα στις οποίες υπάρχει γέμιση. Η γέμιση Bolognese στην περίπτωσή μας, αποτελείται από κιμά, ψιλοκομμένα λαχανικά, παραδοσιακή ιταλική παντσέτα, που θυμίζει το μπέικον, γάλα, τοματοπολτό, ζωμό και κρασί! Κάθε στρώση περιχύνεται και με μια αχνιστή μπεσαμέλ με άφθονη παρμεζάνα, και κάπως έτσι συμπληρώνεται μια από τις πιο δημοφιλείς ιταλικές συνταγές ζυμαρικών. Έκλεψα από το έξτρα γραφικό πήλινο σκεύος του φίλου μου στο εστιατόριο “Hostaria Al Gladiatore”, με θέα το Κολοσσαίο!

5. Ζυμαρικά: Τα έχεις ακούσει, ώρα να τα δοκιμάσεις!

Δεν έχω και πολλά να επισημάνω εδώ, πέρα από το ότι περπατώντας στα γραφικά σοκάκια της Ρώμης και ειδικά στη συνοικία Trastevere, θα συναντήσετε συχνά εστιατόρια με φρέσκα ζυμαρικά, και οπωσδήποτε δεν επιτρέπεται να τα προσπεράσετε χωρίς να τα δοκιμάσετε! Αγαπημένα πιάτα ζυμαρικών που μπορείτε να επιλέξετε είναι η απλή μα δύσκολη, πιπεράτη Cacio e pepe, η πικάντικη, κόκκινη Amatriciana και η «θυμωμένη», καυτερή Arrabbiata!

6. Gelato: Δεν μπορείς να του αντισταθείς!

Δροσερό και γευστικό, το gelato είναι κυριολεκτικά κάτι που θα συναντήσετε σε κάθε γωνιά της Ρώμης, σε κάθε γεύση και χρώμα που μπορείτε να φανταστείτε! Αν θέλετε όμως να δοκιμάσετε το καλύτερο από όσα επιλέξαμε (και πιστέψτε με, κάναμε κατάχρηση), οφείλετε να επισκεφθείτε το Venchi! Αρκετά κοντά στην Piazza Navona, εντυπωσιάζει τους περαστικούς με τον τεράστιο σοκολατένιο καταρράκτη που καλύπτει έναν από τους τοίχους του. Προσφέρει μεγάλη πληθώρα γεύσεων για κατανάλωση στο χέρι, και αξίζει την αναμονή στην ουρά καθώς κατά τη γνώμη μας διαθέτει το νοστιμότερο gelato που έχουμε δοκιμάσει ποτέ! Προτείνω να κάνετε μια ατασθαλία και να πάρετε δύο ή και τρεις μπάλες, και υπόσχομαι πως δεν θα το μετανιώσετε!

Bonus

Ανακαλύψαμε κάτι διαφορετικό στα στενάκια της Ρώμης και δεν θα μπορούσα να μη το συμπεριλάβω σε αυτή τη λίστα, παρότι δεν εντάσσεται στα παραδοσιακά καυχήματα της αιώνιας πόλης! Πρόκειται για το πρωτότυπο μικροσκοπικό μαγαζάκι «Cioccolata e Vino», όπου μπορείτε να απολαύσετε στα όρθια και πολύ γρήγορα ένα σφηνάκι διαφορετικό από τα άλλα! 

Μας αρέσει το ποτό, λατρεύουμε τη σοκολάτα, και λατρεύουμε ακόμα περισσότερο την εξαιρετική ιδέα του να πίνεις το ποτό σου σε σοκολατένιο ποτηράκι! Ο κατάλογος είναι πλήρως ακατάλληλος, με κάθε ποτό να έχει ένα ιδιαίτερα πονηρό όνομα…! Αφού επιλέξεις το ποτό σου, σου το σερβίρουν στο γλυκό του ποτήρι και το γαρνίρουν με σαντιγί και τρούφα. Στη συνέχεια, ανάλογα με το ποτό που παρήγγειλες, ο μπάρμαν σου υποδεικνύει έναν αστείο τρόπο για να το καταναλώσεις! Αξίζει σίγουρα να το δοκιμάσετε, αν απολαμβάνετε τις διαφορετικές εμπειρίες!

Μαζέψαμε λοιπόν τα καλύτερα πιάτα της Ρώμης!

Θα μπορούσα να ισχυριστώ πως οι απόπειρές μου να μαγειρέψω όσα γεύτηκα στη μαγευτική Ρώμη άγγιξαν την τελειότητα των αυθεντικών πιάτων. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον! Αν λοιπόν βρεθείτε στην Αιώνια Πόλη, μην αμελήσετε να δοκιμάσετε τα αγαπημένα μου πιάτα και θα με θυμηθείτε! Και… πιείτε και ένα σοκολατένιο σφηνάκι στην υγειά μου!

Από την Πάτυ Πάνα

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version