Βουδαπέ…στε ναι!

Το 1873 η Βούδα, η Πέστη και η Όμπουντα (Παλιά Βούδα) ενώθηκαν και δημιούργησαν τη σημερινή Βουδαπέστη, μια πόλη για όλα τα γούστα. Διαθέτει πλούσια ιστορία, επιβλητική αρχιτεκτονική καθώς και πληθώρα ιαματικών λουτρών. Επίσης η νυχτερινή ζωή της είναι ασυναγώνιστη στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Η ουγγρική πρωτεύουσα ανοίγει τις πόρτες της και είναι έτοιμη να σας υποδεχτεί και να σας καταπλήξει με τις ομορφιές της!

Το Κοινοβούλιο

Το Κοινοβούλιο της Βουδαπέστης βρίσκεται στην ακτή του Δούναβη και είναι ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της πόλης. Η δομή χαρακτηρίζεται από διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ, όπως νεο-γοτθικό, νεο-μπαρόκ και νεο-αναγεννησιακό. Το κτίριο έχει μήκος 268 μέτρα στην ανατολική ακτή του Δούναβη, πλάτος 123 μέτρα και ύψος 96 μέτρα, κατατάσσοντας το στο 2ο μεγαλύτερο Κοινοβούλιο της Ευρώπης! Επιλέχθηκε αυτό το ύψος για να συμβολίζει ότι η αστική και πνευματική δύναμη της πόλης έχουν την ίδια σημασία, καθώς ο ναός του Αγίου Στεφάνου έχει το ίδιο ύψος!

Το κτίριο έχει περίπου 30 εισόδους και δέκα αυλές. Στην κεντρική αίθουσα υπάρχει το Ιερό Στέμμα της Ουγγαρίας καθώς και σπάνια αντικείμενα, όπως σπαθιά και σκήπτρα που ανήκαν στους Ούγγρους ηγεμόνες. Η Βιβλιοθήκη του Κοινοβουλίου διαθέτει περισσότερα από 500 χιλιάδες βιβλία! Σε περίπτωση που θέλετε να θαυμάσετε το εσωτερικό του, καλό θα ήταν να αγοράσετε εισιτήριο πριν την επίσκεψή σας για να αποφύγετε την ουρά!

Ο Προμαχώνας του Ψαρά

Ο Προμαχώνας του Ψαρά χτίστηκε μεταξύ 1895 και 1902. Τα τείχη του είναι σχεδόν καινούργια και ολόκληρη η δομή μοιάζει περισσότερο με μια φανταχτερή βεράντα, παρά ένα οχυρωμένο κάστρο. Οι τοίχοι του είναι λευκοί, υπάρχουν πολλά παράθυρα, πέτρινα παγκάκια, καμάρες και στοές. Το σημερινό κτίριο του Προμαχώνα του Ψαρά είχε ήδη σχεδιαστεί για να είναι μια όμορφη βεράντα με πανοραμική θέα και χρησίμευε ως τέλειο σημείο παρακολούθησης σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για την εξήγηση της προέλευσης του ονόματος, κάποιοι λένε ότι τα τείχη προστατεύονταν από τους ψαράδες που ζούσαν κάτω από αυτά, στο Watertown, επίσης γνωστό ως Fishtown στη Βουδαπέστη, οι οποίοι επίσης προστάτευαν τα τείχη κατά τον πόλεμο. Άλλοι λένε ότι το όνομα χρησιμοποιήθηκε απλώς για τον εορτασμό των ψαράδων που ζούσαν στο Watertown δίπλα στον ποταμό Δούναβη, αλλά που δεν ήταν απαραίτητα φύλακες της πόλης. Και η τρίτη θεωρία λέει ότι η αγορά ψαριών στην κορυφή του λόφου δίπλα στην εκκλησία Matthias έδωσε το όνομά της στον Προμαχώνα του Ψαρά.

H εκκλησία του Αγίου Στεφάνου
© Μάριος Μπέντσος, voyagingtheworld.com

Ο Άγιος Στέφανος, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, είναι μια από τις πιο σημαντικές εκκλησίες στην Ουγγαρία, καθώς και ένα από τα κύρια μνημεία της Βουδαπέστης. Η εκκλησία πήρε το όνομά της από τον Στέφανο, τον πρώτο βασιλιά της Ουγγαρίας, του οποίου το δεξί χέρι διατηρείται σε λειψανοθήκη.

Η εκκλησία χτίστηκε σε νεοκλασικό στιλ και έχει ελληνικό σταυροειδές σχέδιο. Η πρόσοψη αποτελείται από δύο μεγάλα καμπαναριά. Στο νότιο πύργο υπάρχει η μεγαλύτερη καμπάνα της Ουγγαρίας. Οι δύο πύργοι διαθέτουν έξι καμπάνες, πέντε βρίσκονται στη βόρεια πλευρά, ενώ η μεγαλύτερη βρίσκεται στο νότιο πύργο. Αυτή η καμπάνα χρησιμοποιείται μόνο δύο φορές το χρόνο: στις 20 Αυγούστου, την ημέρα εορτασμού της εκκλησίας και στις 31 Δεκεμβρίου. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στον τρούλο με ανελκυστήρες ή ανεβαίνοντας 364 σκαλοπάτια. Η υπέροχη πανοραμική θέα θα σας ανταμείψει!

Η πλατεία των Ηρώων

Η πλατεία των Ηρώων είναι η μεγαλύτερη πλατεία στη Βουδαπέστη κι έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αποτελείται από το Μνημείο της Χιλιετίας, έναν στυλοβάτη ύψους 36 μέτρων με χρυσό τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, κρατώντας το ουγγρικό στέμμα και ένα σταυρό. Η πλατεία σχεδιάστηκε το 1896 για να σηματοδοτήσει την 1000η επέτειο της κατάκτησης του Μαγκάρ της Καρπάθιας Λεκάνης.

Τα λουτρά Szechenyi

Τα λουτρά Szechenyi κατασκευάστηκαν το 1913 και είναι το πιο δημοφιλές αξιοθέατο στη Βουδαπέστη: χαλαρωτικό, διασκεδαστικό, προσιτό και, τη νύχτα, ρομαντικό. Εκτός από τα θαυμάσια φυσικά ιαματικά νερά στις 18 πισίνες, υπάρχουν επίσης 10 σάουνες / καμπίνες ατμού, πολλές θεραπείες μασάζ, θεραπείες προσώπου και πολλά άλλα. Το μπαρόκ παλάτι χτίστηκε ειδικά για τη φιλοξενία των λουτρών Szechenyi, καθώς η Ουγγαρία είναι η χώρα των λουτρών για πολλούς αιώνες, ξεκινώντας από τους Ρωμαίους αποίκους που έχτισαν τα πρώτα λουτρά-σπα. Έπειτα, οι Τούρκοι κατακτητές του 16ου αιώνα δημιούργησαν πολλά από τα διάσημα και αναζωογονημένα τουρκικά λουτρά στη Βουδαπέστη. Με τις ιατρικές τάσεις του 21ου αιώνα, που προωθούν τις θεραπείες στο νερό, μια επίσκεψη στα λουτρά Szechenyi είναι απαραίτητη για να νιώσετε τα βαθιά ευεργετικά τους αποτελέσματα!

Βραδινή κρουαζιέρα στο Δούναβη

Μια νυχτερινή κρουαζιέρα στον ποταμό Δούναβη είναι ο καλύτερος τρόπος για να θαυμάσετε τα ιστορικά μνημεία της Βουδαπέστης. Προσφέρονται νόστιμες λιχουδιές με ένα δωρεάν ποτό καλωσορίσματος κι έτσι απολαμβάνετε με τον πιο χαλαρωτικό τρόπο τα αξιοθέατα της Βουδαπέστης, χωρίς θόρυβο και κυκλοφοριακή συμφόρηση. Καθώς ξεκινά το ταξίδι, απολαύστε την εκπληκτική θέα στο Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας. Σαν ένα διαμάντι, το εμβληματικό κτίριο λάμπει καθώς εσείς διασχίζετε τον ποταμό. Περάστε από τις φωτιζόμενες γέφυρες στο κέντρο της πόλης και παρακολουθήστε το πολυσύχναστο πεζόδρομο Pest να ζωντανεύει με τους ήχους των μουσικών του δρόμου και των ανθρώπων που γευματίζουν στα εστιατόρια με αίθριο. Ανακαλύψτε τα μυστικά, τους μύθους και την ιστορία των λόφων της Βούδας και θαυμάστε το μαγευτικό Κάστρο της, πριν αγκυροβολήσετε στο τέλος της κρουαζιέρας σας. Οι κρουαζιέρες αυτές συνήθως διαρκούν μία ώρα.

Σίγουρα μετά από μια τέτοια περιήγηση θα έχετε πεινάσει! Πάμε να δούμε μερικές προτάσεις για το τι μπορείτε να δοκιμάσετε στην Βουδαπέστη. Τα παρακάτω φαγητά και γλυκά έχουν δοκιμαστεί και τα συστήνονται ανεπιφύλακτα!

Lángos

Αν ψάχνετε για ένα απολαυστικό σνακ εν κινήσει, πάρτε ένα Lángos. Πρόκειται για ένα τηγανητό και ζαχαρωτό ψωμί που τρώγεται ζεστό και επικαλύπτεται με ξινή κρέμα, τριμμένο τυρί με σκόρδο και βούτυρο. Αυτό το πλούσιο σνακ σερβίρεται όλο το χρόνο και αποτελεί μια προσιτή αλμυρή απόλαυση. Το τέλειο Lángos πρέπει να είναι τραγανό στο εξωτερικό, μαλακό και παχύρρευστο στη μέση. Μερικές φορές φτιάχνεται με πατάτα και συνοδεύεται με λουκάνικο.

Kürtőskalács

Αυτές οι γλυκές λιχουδιές γίνονται από μεγάλες λωρίδες ζαχαρούχου ζύμης, τυλιγμένες γύρω από κωνικές σούβλες που βουτυρώνονται και ψήνονται στα κάρβουνα. Η ζάχαρη καραμελώνεται για να σχηματίσει μια τραγανή επίστρωση και όταν η ζύμη αφαιρείται από το σούβλα, ο ατμός απελευθερώνεται από το κέντρο σε μια καμινάδα (η αγγλική μετάφραση του kürtőskalács είναι «κέικ καμινάδας».) Πριν το σερβίρισμα, οι κωνικές ζύμες γαρνίρονται με κανέλα, αλεσμένα καρύδια, ζάχαρη άχνη ή σιρόπι σοκολάτας. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς κατά τη διάρκεια της Χριστουγεννιάτικης περιόδου και πωλούνται σε χριστουγεννιάτικες αγορές σε όλη την πόλη.

Gulyás

Το εθνικό πιάτο της Ουγγαρίας τείνει να σερβίρεται ως στιφάδο στα περισσότερα μέρη του κόσμου, αλλά ένα αυθεντικό Gulyás είναι στην πραγματικότητα ζωμός φτιαγμένος από κομμάτια βόειου κρέατος μαγειρεμένο με κρεμμύδια, πάπρικα, ντομάτα και πιπέρι. Συνοδεύεται συνήθως με φρέσκο άσπρο ψωμί και ψιλοκομμένη καυτή πάπρικα στο πλάι. Παραδοσιακά είναι ένα χωριάτικο πιάτο και αρχικά μαγειρεύτηκε από βοσκούς σε καζάνια. Θα βρείτε ακόμη το πιάτο μαγειρεμένο με αυτόν τον τρόπο σε εστιατόρια σε όλη την Ουγγαρία, καθώς θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για να φτιαχτεί αυτή η νόστιμη σούπα.

Αυτή είναι λοιπόν εν ολίγοις η ουγγρική πρωτεύουσα. Μια φιλόξενη και οικονομική πόλη, ιδανική και για οικογενειακές διακοπές. Μην ξεχάσετε ότι η Ουγγαρία παρόλο που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρησιμοποιεί ευρώ, αλλά φιορίνι…οπότε φροντίστε να έχετε μεριμνήσει για συνάλλαγμα! Επίσης, αν τύχει να επισκεφτείτε την πόλη κατά τη χειμερινή περίοδο, ντυθείτε ζεστά, γιατί οι θερμοκρασίες συνήθως είναι υπό το μηδέν…Καλό ταξίδι!

Από την Μαριελένα Παναγάκου

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version