4 φθινοπωρινές αποδράσεις στη Θεσσαλία!

Ποιος μπορεί να σκεφτεί καλύτερη περίοδο για να ανακαλύψει τις ομορφιές της Ηπειρωτικής Ελλάδας; Το φθινόπωρο, η φύση με τις εκπληκτικές τις μεταμορφώσεις εκπέμπει πάντα μια ξεχωριστή γοητεία.

Εδώ συγκεντρώσαμε 4 ιδανικούς προορισμούς για φθινοπωρινές αποδράσεις στη Θεσσαλία. Γιατί στη Θεσσαλία; Γιατί βρίσκεται σε κοντινή απόσταση είτε ξεκινάς από τη Βόρεια είτε από τη Νότια Ελλάδα και γιατί συνδυάζει βουνό, θάλασσα και κάμπο, αποτελώντας ιδανικό προορισμό!

Τρίκαλα

Τα Τρίκαλα, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, είναι μια μικρή αλλά ζωντανή πόλη, η οποία αποτελεί τον πλέον ιδανικό προορισμό για μια απόδραση. Η πόλη των Τρικάλων διασχίζεται από τον γραφικό ποταμό Ληθαίο, ο οποίος συνιστά ένα εξαιρετικό τοπίο για να κάνεις τη βόλτα ή τη βαρκάδα σου οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Φυσικά, η πόλη φαίνεται πάντα καλύτερα από ψηλά. Μην χάσεις, λοιπόν, την ευκαιρία να βρεθείς στο περίφημο βυζαντινό της Κάστρο και να ανέβεις στο χαρακτηριστικό Ρολόι ύψους 33μ., σήμα κατατεθέν της πόλης, και να θαυμάσεις μια θέα που πραγματικά σου κόβει την ανάσα!

Συνέχισε τη βόλτα σου στην πλακόστρωτη παλιά αρχοντική γειτονιά των Τρικάλων, το Βαρούσι και περπάτησε μέχρι τα παλιά Μανάβικα, μια γειτονιά γεμάτη ταβερνάκια και παραδοσιακές γεύσεις όπου μπορείς να βρεις μερικές από τις καλύτερες food & drink επιλογές της πόλης.

Μην παραλείψεις να διασχίσεις την κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και τον κεντρικό πεζόδρομο της οδού Ασκληπιού, τον κατεξοχήν εμπορικό δρόμο της πόλης, όπου πλημμυρίζει με κόσμο που απολαμβάνει τον καφέ του ή απλά την περαντζάδα του. Τέλος, στα Τρίκαλα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις και κάποια άλλα αξιοθέατα της πόλης όπως το Κουρσούμ Τζαμί, το Μουσείο Τσιτσάνη, το Ασκληπειίο, τον Μύλο του Ματσόπουλου.

Tip: Τα Τρίκαλα είναι η πόλη των ποδηλάτων. Από πολλά σημεία της πόλης μπορείς να νοικιάσεις ποδήλατα για να απολαύσεις τη βόλτα σου ακολουθώντας πάντα τους ποδηλατοδρόμους! 

Με την εκδρομή σου στα Τρίκαλα δεν γίνεται να µην επισκεφτείς και τα γειτονικά Μετέωρα! Μόλις 21 χλµ. από την πόλη των Τρικάλων (15′ µε το αυτοκίνητο) θα ζήσεις την μοναδική εμπειρία εξόρμησης στα μοναστήρια και στους βράχους των Μετεώρων στην Καλαμπάκα. Η θέα που αγκαλιάζει από τον Όλυµπο µέχρι την Πίνδο και όλον το θεσσαλικό κάμπο, θα σε κάνει να νιώσεις απλά δέος.

Λίμνη Πλαστήρα

Ένας ξεχωριστός ταξιδιωτικός προορισμός της Θεσσαλίας, η Λίμνη Πλαστήρα, σε υψόμετρο 750μ. στα νοτιοδυτικά του Νομού Καρδίτσας, περιστοιχίζεται από πανέμορφα, γραφικά χωριουδάκια και ξεχωρίζει για την φυσική ομορφιά του τοπίου της.

Η τεχνητή Λίμνη Πλαστήρα αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους φυσιολάτρες αφού τους δίνει την ευκαιρία να γίνουν ένα με τη φύση εξερευνώντας το εντυπωσιακό τοπίο της μέσα από πλήθος δραστηριοτήτων όπως είναι η ποδηλασία, η πεζοπορία, η ιππασία, το Κανόε-καγιάκ, η αναρρίχηση και το ψάρεμα. Στην περιοχή θα βρεις πολλά θρησκευτικά μνημεία με μεγάλο πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, μοναστήρια, μουσεία, τοξωτά γεφύρια και σπήλαια, καθώς και σημεία που προσφέρουν πανοραμική θέα στη λίμνη Πλαστήρα που κόβουν την ανάσα! Οπωσδήποτε να επισκεφτείς το περίφημο φράγμα, χάρη στο οποίο δημιουργήθηκε η λίμνη, το ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων, αλλά και το εκπαιδευτικό δάσος Μπελοκομύτη.

Μην παραλείψεις να κάνεις και κάποιες εξορμήσεις στα κοντινά χωριουδάκια! Το μεγαλύτερο και πιο αναπτυγμένο χωριό είναι το Νεοχώρι με το Βοτανικό Κήπο, το οποίο απλώνεται στην πλαγιά και προσφέρει πανοραμική θέα στη Λίμνη Πλαστήρα, ενώ το Κρυονέρι, η Νεράιδα, τα Καλύβια Πεζούλας και η Καστανιά απλά θα σε γοητεύσουν με την ομορφιά τους!

Tip: Η Καστανιά αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της κατασκήνωσης, καθώς στην περιοχή λειτουργεί οργανωμένο κάμπινγκ. Μη φύγεις από εδώ αν δεν δεις από κοντά μία από τις τρεις εναπομείνασες βιοτεχνίες τσαρουχιών στην Ελλάδα.

Πήλιο

Κλασσικό και χιλιοπερπατημένο όλες τις εποχές του χρόνου, το Πήλιο προσφέρει μια ιδανική επιλογή για ξεχωριστές αποδράσεις. Το βουνό των Κενταύρων, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου, προσφέρει στον επισκέπτη μια μυθική ομορφιά ενός καταπράσινου τοπίου με κρυστάλλινες πηγές, χρυσές αμμουδιές, πεντακάθαρα νερά και επιβλητικές κορυφές. Πάνω από 70 γραφικά χωριά χτισμένα με την παραδοσιακή Πηλιορείτικη Αρχιτεκτονική, με πέτρινα αρχοντικά και παραδοσιακούς ξενώνες είναι έτοιμα να σε υποδεχτούν κάθε εποχή!

Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψεις και να απολαύσεις τη φύση στο Πήλιο είναι να περιδιαβείς στα αμέτρητα μονοπάτια και τις διαδρομές πεζοπορίας που διαθέτουν άριστη σήμανση και διάφορους βαθμούς δυσκολίας, μέσα στα πυκνά δάση από καστανιές. Ακολούθησε λιθόστρωτα καλντερίμια και τοξωτά πέτρινα γεφύρια και εξερεύνησε το καταπράσινο χωριό των αιωνόβιων πλατανιών, Τσαγκαράδα, την Μακρινίτσα με την υπέροχη θέα στον Παγασητικό κόλπο, την Πορταριά με τις γραφικές πλατείες και τις πετρόχτιστες εκκλησίες, τα Χάνια με τα παραδοσιακά μαγαζιά και το χιονοδρομικό της κέντρο, την Ζαγορά και τις Μηλιές με τα ενδιαφέροντα μουσεία τους. Μία ακόμα εμπειρία που δεν πρέπει να χάσεις, είναι η βόλτα με το περήφανο τρενάκι του Πηλίου που λέγεται «Μουτζούρης» και συνδέει τα Άνω Λεχώνια με τις Μηλιές.

Tip: Δοκίμασε παραδοσιακές πηλιορείτικες γεύσεις! Το σπετσοφάι με τις πιπεριές και το ντόπιο λουκάνικο είναι το σήμα-κατατεθέν της πηλιορείτικης γαστρονομίας, ενώ μην παραλείψεις να δοκιμάσεις και τοπικά γλυκά του κουταλιού.

Όλυμπος

Στα νοτιοδυτικά όρια της Μακεδονίας με τη Θεσσαλία, ο Όλυμπος είναι περισσότερο γνωστός για τις παραλίες της Πιερίας και τους παραδοσιακούς οικισμούς της, όπως είναι το Λιτόχωρο και ο Παλαιός Παντελεήμονας. Ωστόσο, η θεσσαλική του πλευρά, αυτή που ανήκει στο νομό Λάρισας, διαθέτει εξίσου γραφικά χωριουδάκια, άλλα ήσυχα και ξεχασμένα στο χρόνο και άλλα πιο ζωντανά και τουριστικά αναπτυγμένα, τα οποία προσφέρονται για ενδιαφέρουσες εκδρομές και εξερευνήσεις όλες τις εποχές. Το βουνό των θεών αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για να απολαύσεις την περιπλάνησή σου στις πλαγιές του, αλλά και για να αποδράσεις στα γραφικά χωριά του.

Εξερεύνησε τα γραφικά χωριουδάκια του «Κάτω Ολύμπου», όπως το χωριό Καρυά, που προσφέρεται για ξεκούραση και φαγοπότι μετά την εξερεύνηση του κοντινού σπηλαίου Μοριά με τους σταλακτίτες ή του πευκοδάσους του Ανήλιου. Η Ραψάνη, αποτελεί έναν «παράδεισο» για τους οινόφιλους, αφού παράγει το ομώνυμο διαλεχτό κρασί και η Κρανιά, αποκαλείται και «μπαλκόνι του Ολύμπου», χάρη στην πανοραμική θέα που χωράει τον Όλυμπο, τον Κίσσαβο και όλα τα χωριά που φτάνουν μέχρι την θάλασσα. Απόλαυσε το ελληνικό καφεδάκι σου, τα παραδοσιακά τσιμπούσια και τις λιχουδιές από τους τοπικούς συλλόγους, στις πλακόστρωτες πλατείες των δύο χωριών, με τους αιωνόβιους πλάτανους και τις κρήνες.

Tip: Το μονοπάτι Ο2 που διασχίζει τον Όλυμπο από βορρά προς Νότο και τον συνδέει με το Πήλιο διαθέτει μερικές καλές επιλογές ακόμη και για αρχάριους, ενώ τα τοπία αυτήν την εποχή είναι χάρμα οφθαλμών!

Αν ονειρεύεσαι, λοιπόν, μια απόδραση με μόνο σκοπό να ξεφύγεις από την καθημερινότητα και να χαλαρώσεις κοντά στη φύση, τότε δεν έχεις παρά να επισκεφτείς έναν από τους παραπάνω προορισμούς. Προορισμοί ιδανικοί για ήρεμες αποδράσεις, όπου μπορείς αναμφίβολα να θαυμάσεις τώρα το απόλυτα ειδυλλιακό φθινοπωρινό τοπίο!

Από την Στεφανία Αλεξίου

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version