Hollókő: το χωριό-μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς UNESCO στην Ουγγαρία!

Το Hollókő (ελλ. Χολόκο) είναι ένα παραδοσιακό χωριό 90 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βουδαπέστης (Ουγγαρία) το οποίο συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1987. Η ονομασία Χολόκο στα ουγγρικά σημαίνει κοράκι (αγγλ. Ravenstone).

Βρίσκεται σε μια κοιλάδα βουνών της εξοχής Nógrád, περιβάλλεται από χαμηλές κορυφές, και το φυσικό περιβάλλον έκτασης 141 εκταρίων προστατεύεται.

Υπάρχουν πολλές άλλες εκδρομές που μπορεί ο επισκέπτης να κάνει σε αυτήν την περιοχή και παρέχει τη δυνατότητα για τζόκινγκ και άνετους περιπάτους.

Ωστόσο, το παραδοσιακό κομμάτι του χωριού είναι περιτριγυρισμένο από κανονικά σπίτια, καταστήματα, υπηρεσίες και καταλύματα στη διάθεση των ντόπιων κατοίκων και των γύρω χωριών.

© Κωνσταντίνα Γκατζούνα, voyagingtheworld.com
Κοντινή απόδραση από τη Βουδαπέστη

Βρέθηκα στο Χολόκο για 4 μέρες, και η αίσθηση που είχα ήταν σαν να ήμουν στην αντίστοιχη Αράχωβα της Ουγγαρίας.

Οι Ούγγροι και οι τουρίστες επιλέγουν το Χολόκο για ολιγοήμερες αποδράσεις, απολαμβάνοντας την ηρεμία της τοποθεσίας και τις παροχές των πολυτελών ξενοδοχείων όπως πισίνα, υπηρεσίες σπα, ιππασία κτλ.

Μετά λοιπόν από μία ώρα με το λεωφορείο από τη Βουδαπέστη, συναντάμε ένα μεγάλο μαύρο κοράκι που μας δείχνει ότι είμαστε στο σωστό μέρος.

© Κωνσταντίνα Γκατζούνα, voyagingtheworld.com
Τα αξιοθέατα του Χολόκο
  1. Το προστατευόμενο τμήμα του χωριού- οι δρόμοι «Lajos Kossuth» και «Sándor Petőfi», με τα 67 σπίτια
  2. Το Μουσείο του Χωριού
  3. Το Ταχυδρομείο
  4. Το Μουσείο κούκλας
  5. Το σπίτι των υφαντών
  6. Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου
  7. Το Κάστρο Hollókő
Το κάστρο του Χολόκο

Καθώς πλησιάζω στο Χολόκο, ήδη από μακριά μπορώ να δω το κάστρο του 13ου αιώνα να προεξέχει πάνω από το χωριό. Η ιστορία του είναι τόσο ταραχώδης και θρυλική, ταυτόχρονα, όπως το τοπίο ενός παραμυθιού που γίνεται πραγματικότητα.

Το όνομα του χωριού προέρχεται επίσης από το μύθο του κάστρου. Σύμφωνα με αυτόν, ο ιδιοκτήτης του γειτονικού οικισμού που ονομάζεται Pusztahegy, ο Andras Kacsics, απήγαγε κάποτε ένα όμορφο κορίτσι και την έκλεισε σ’ ένα από τα κελιά του κάστρου που χτίστηκε εκείνη την εποχή. Ωστόσο, η νταντά του κοριτσιού ήταν μάγισσα. Για να απελευθερώσει το κορίτσι λοιπόν, η νταντά έκανε ένα σύμφωνο με τον διάβολο, και κατόπιν εντολής του διαβόλου, οι γιοι του, με όψη  κορακιών, πήγαιναν κάθε βράδυ στο υπό κατασκευή κάστρο για να κλέψουν πέτρες, μέχρι τη στιγμή που, τελικά, ο άρχοντας του κάστρου ελευθέρωσε την κοπέλα.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, το κάστρο άλλαξε άρχοντες. Ούγγροι και Τούρκοι αγωνίστηκαν επίσης πολύ πάνω σε αυτό το έδαφος. Το κάστρο έχει ανακαινιστεί εν μέρει και μπορεί να το επισκεφτεί κάποιος ξανά από το 1996, μετά από τριάντα χρόνια ανακαίνισης.

© Κωνσταντίνα Γκατζούνα, voyagingtheworld.com
Τα παραδοσιακά σπιτάκια Paloc

Στη συνέχεια, ο δρόμος σε οδηγεί στο εσωτερικό μέρος του Χολόκο. Στην καρδιά του οικισμού, υπάρχει το κτίριο της καθολικής εκκλησίας με τους ξύλινους πύργους και τη στεγασμένη οροφή, που χρονολογείται από το έτος 1889. Γύρω από το κτήριο της εκκλησίας, μπορούμε να βρούμε τα χαρακτηριστικά, λευκά σπίτια Paloc με ξύλινες βεράντες, κιγκλιδώματα και στέγες.

© Κωνσταντίνα Γκατζούνα, voyagingtheworld.com

Κάποια από αυτά τα σπιτάκια, στεγάζουν εργαστήρια χειροτεχνίας, μουσεία, εκθεσιακούς χώρους και μικρά καφέ. Τα σπιτάκια είναι επισκέψιμα κάθε μέρα, και στα περισσότερα από αυτά μπορείς να βρεις σουβενίρ πρωτότυπα για δωράκια, όπως παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, κρασιά, μπύρες, τυριά, αλλά και ξύλινες κατασκευές όπως κούνιες και σκούπες.

Κάποια σπιτάκια Paloc είναι ξενώνες, όπου μπορείς να μείνεις και να απολαύσεις τα αυθεντικά έπιπλα.

© Κωνσταντίνα Γκατζούνα, voyagingtheworld.com

Περπατώντας στο χωριό, θα δεις χαμογελαστές κυρίες να πλέκουν και διακοσμούν χειροποίητα ντόπια προϊόντα για τους επισκέπτες.

© Κωνσταντίνα Γκατζούνα, voyagingtheworld.com
© Κωνσταντίνα Γκατζούνα, voyagingtheworld.com

Στα παραδοσιακά καφέ και εστιατόρια, μπορείς να δοκιμάσεις τις τοπικές νοστιμιές. Ζεστές σούπες, γλυκά εδέσματα, όλα μαγειρεμένα αυθημερόν και πάντα σερβιρισμένα με χαμόγελο από τους νέους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι επέλεξαν να μείνουν στο Χολόκο, και να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, όπως μας είπαν, με την οικονομική βοήθεια του κράτους.

 «Locsolkodás», η ετήσια γιορτή του Χολόκο

Αυτό το ταξίδι στο χρόνο περιλαμβάνει επίσης εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχει όλο το χωριό. Νέοι και μεγαλύτεροι, γιορτάζουν κάθε χρόνο πριν το Πάσχα, φορώντας τις περίφημες παραδοσιακές φορεσιές Paloc. Είναι μια μοναδική εμπειρία στην οποία ο επισκέπτης μπορεί να γίνει μέρος της ζωής αυτής της μικρής κοινότητας.

H συγκέντρωση για το locsolkodás (ελλ. ράντισμα), γίνεται έξω από την εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ στην καρδιά του Χολόκο. Η διαδικασία ρίψης ενός κουβά με νερό πάνω από μια νεαρή κοπέλα, για να διασφαλίσει τη γονιμότητά της, είναι μια παράδοση από τις ειδωλολατρικές εποχές. Με την πάροδο του χρόνου η παράδοση άλλαξε και το νερό βρέχει τα κεφάλια των κοριτσιών όλων των ηλικιών που έρχονται για Πάσχα στην Ουγγαρία. Αυτό παρατηρείται σε όλα τα χωριά της Ουγγαρίας.

Ο άντρας, για αντάλλαγμα, θα λάβει ένα βαμμένο αυγό, ένα κέικ ή palinka (τοπικό κονιάκ φρούτων και ισχυρά πράγματα).

Κατά τη διάρκεια της εορτής αυτής, υπάρχουν πολλές δραστηριότητες οι οποίες πραγματοποιούνται στο περίπτερο κοντά στην είσοδο του Χολόκο με την παρουσίαση χορών και τραγουδιών.

Ποια είναι η καλύτερη περίοδος για να επισκεφτείτε αυτό το μέρος;

Από την Κωνσταντίνα Γκατζούνα

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version