Λέσβος: το νησί των αντιθέσεων!

Διακοπές σε μεγάλο νησί συνήθως σημαίνει ότι πρέπει να προλάβεις να δεις όσα περισσότερα μπορείς μέσα σε λίγες μέρες. Γι’ αυτόν το λόγο θα αναφερθούμε στα μέρη της Λέσβου που αξίζει να δείτε στην πρώτη σας επίσκεψη.

Αρχικά, η Λέσβος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και βρίσκεται στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Στη Μυτιλήνη, την πρωτεύουσα του νησιού, βρίσκεται το λιμάνι και το αεροδρόμιο και συχνά ολόκληρο το νησί αναφέρεται με το όνομα της πρωτεύουσάς του. Συνδυάζει πολλά διαφορετικά στοιχεία και σίγουρα μπορεί να ικανοποιήσει κάθε γούστο, λόγω των πολλών επιλογών, αλλά και την εναλλαγή του ορεινού τοπίου με τη θάλασσα.

Πώς θα φτάσετε στη Λέσβο

Οι επιλογές είναι δύο: πλοίο και αεροπλάνο. Το ταξίδι με πλοίο από τον Πειραιά διαρκεί από 11 έως 17 ώρες, αναλόγως τις ενδιάμεσες στάσεις. Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια το καλοκαίρι, αλλά και το χειμώνα υπάρχουν τουλάχιστον 5 δρομολόγια την εβδομάδα. Με αεροπλάνο σίγουρα κερδίζετε πολύτιμο χρόνο καθώς από το Ελευθέριος Βενιζέλος η διαδρομή είναι περίπου 30 λεπτά. Αν επιλέξετε το αεροπλάνο καλό θα ήταν να νοικιάσετε αμάξι στο νησί καθώς η συγκοινωνία δεν είναι τόσο καλή και θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε με τους ρυθμούς που επιθυμείτε όσα μέρη θέλετε.

Μυτιλήνη: η βασίλισσα της Λέσβου!

Ως πρωτεύουσα της Λέσβου δεν γίνεται να την παραλείψουμε. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένη με κρυμμένες ομορφιές και ζωντάνια μέρα και νύχτα. Το θαυμασμό σας σίγουρα θα προκαλέσει η συνοικία «Σουράδα» με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα νεοκλασικά του 19ου αιώνα που δεσπόζουν και σε παίρνουν μαζί τους σε μια άλλη εποχή.

Για τους λάτρεις του shopping η πλακόστρωτη οδός Ερμού σας περιμένει με πολλά καταστήματα για να χαζεύετε με τις ώρες. Καθώς θα προχωράει η βόλτα σας στην Ερμού θα δείτε το Γενί Τζαμί (Yeni Tzami) και την εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Θεράποντα. Κουρασμένοι από τον ποδαρόδρομο μπορείτε να απολαύσετε τοπικά πιάτα, όπως σφιγγάτο Μυτιλήνης, λαδωτήρι, φρέσκα ψαράκια και από επιδόρπιο μπακλαβά και αμυγδαλωτά. Ένα πολύ γνωστό και όμορφο μαγαζί για μέρα, αλλά και νύχτα, είναι το Monkey Espresso Bar.

Μόλυβος: πίσω στο χρόνο!

Ένα από τα αγαπημένα χωριά της Λέσβου είναι ο Μόλυβος. Η ομορφιά του είναι μοναδική με το επιβλητικό βυζαντινό κάστρο να δεσπόζει. Ειδικά το βράδυ με τα φώτα η εικόνα είναι μοναδική. Τα πλακόστρωτα σοκάκια κρύβουν μικρούς θησαυρούς και μπορείτε να βρείτε μαγαζάκια, καφετέριες και ταβερνούλες. Το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον είναι δεδομένο καθώς όλα τα σπίτια είναι κατασκευασμένα από πέτρα και ξύλο. Η θέα της θάλασσας από ψηλά είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα του Μολύβου. Το ηλιοβασίλεμα που θα απολαύσετε εκεί είναι από τα πιο εντυπωσιακά του νησιού και φυσικά είναι μια από τις καλύτερες ώρες για να ξεκινήσετε τη βόλτα σας χωρίς τον ήλιο και την υπερβολική ζέστη.

Σίγρι: φωτιά και λάβρα!

Το Σίγρι είναι ένα ακόμα πολύ όμορφο χωριό της Λέσβου, φημισμένο για το απολιθωμένο δάσος, το οποίο ανήκει στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς δημιουργήθηκε πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια ως αποτέλεσμα ηφαιστειακών υλικών που κάλυψαν και απολίθωσαν το δάσος που βρίσκονταν στην περιοχή. Οι τεράστιοι κορμοί των δέντρων είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί και σίγουρα θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό. Προσοχή όμως με τις μέρες και ώρες λειτουργίας του (Δευτέρα: κλειστά, Τρίτη-Κυριακή: 9:00-16:00).

© Passonitis, gettyimages.com

Δίπλα στο δάσος βρίσκεται η παραλία Σίγρι με υπέροχα νερά για να κάνετε την βουτιά σας μετά την περιήγηση στο δάσος και το μουσείο. Φυσικά δεν θα μείνετε νηστικοί, αφού υπάρχουν πολλές όμορφες ψαροταβέρνες στην περιοχή.

Το Σίγρι όμως είναι γνωστό και για το κάστρο του, το οποίο χτίστηκε το 1757 από τον αρχιναύαρχο του οθωμανικού στόλου Σουλεϊμάν Πασά για την προστασία της περιοχής από επιδρομές πειρατών και την ομαλή διακίνηση των εμπορευμάτων.

Πλωμάρι: ζήτησε κανείς ούζο;

Το Πλωμάρι είναι πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη, η δεύτερη σε μέγεθος της Λέσβου, και πατρίδα του ξακουστού ούζου Πλωμαρίου. Μία αγαπημένη παραλία, και τολμούμε να πούμε ίσως μια από τις καλύτερες της Λέσβου, είναι ο Άγιος Ισίδωρος, με καταγάλανα νερά και μικρό βότσαλο. Είναι οργανωμένη, αλλά υπάρχει χώρος για να απλώσετε την ψάθα σας. Υπάρχουν επίσης πολλά ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα για να απολαύσετε ότι τραβάει η όρεξή σας, μην ξεχάσετε να συνοδεύσετε το φαγητό με το ουζάκι σας. Όλο το Πλωμάρι έχει όμορφα κτήρια, μουσεία ούζου και σαπουνιού και πολλά ξενοδοχεία καθώς είναι πολύ τουριστικό μέρος.

Βατερά: όλο το μπλε του χάρτη!

Τα Βατερά είναι χωριό στα νότια της Λέσβου με μια υπέροχη, αμμώδη με μικρό βοτσαλάκι, παραλία μήκους 8χλμ. γεγονός που την καθιστά τη μεγαλύτερη στο νησί. Πρέπει να γνωρίζετε πως είναι αρκετά κρύο το νερό και βαθαίνει απότομα μόλις μπείτε. Αυτό δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα αν αγαπάτε το κολύμπι, αλλά δεν είναι αρκετά κατάλληλη για μικρά παιδιά. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία που μπορείτε να μείνετε και να απολαύσετε την παραλία μόλις λίγα λεπτά από το δωμάτιο σας.

Σκάλα Καλλονής: ωδή στη σαρδέλα!

Η Σκάλα Καλλονής είναι μια ήσυχη κωμόπολη στη Λέσβο, ένας κόλπος με μικρά καραβάκια. Ο κόσμος την γνωρίζει περισσότερο για τις σαρδέλες («παπαλίνα» για τους ντόπιους), οι οποίες είναι φρεσκότατες και θεωρούνται από τις καλύτερες. Η γεύση τους έχει μεγαλύτερη αξία όταν τις δοκιμάζεις στον τόπο τους, δίπλα στο κύμα! Πολύ δημοφιλής είναι η «Γιορτή της Σαρδέλας» η οποία διεξάγεται 11-13 Αυγούστου. Είναι ένα μεγάλο γλέντι στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε τη σαρδέλα σε όλες τις μορφές της με συνοδεία ούζου. Ζωντανή μουσική, χορός και κέφι πλαισιώνουν τη γιορτή, δηλαδή ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε τη ζωή των ντόπιων και να απολαύσετε τη φιλοξενία τους.

Καλό φαγητό και φρέσκα θαλασσινά μπορείτε να απολαύσετε στην πλατεία της Σκάλας Καλλονής. Δυο αγαπημένες ταβερνούλες εγγύηση είναι ο «Μίμης» πάνω στην πλατεία και ο «Σταμάτης» δίπλα στη θάλασσα.

Μόλις 3 χλμ. από την Καλλονή βρίσκεται η Ιερά Μονή Λειμώνος, επιβλητική μέσα στο πράσινο τοπίο που την περιβάλλει. Ιδρύθηκε το 1526 από τον Άγιο Ιγνάντιο Αγαλλιανό πάνω στα ερείπια βυζαντινού μοναστηριού και αφιερώθηκε στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Το όνομά της πήρε από το λιβάδι (λειμώνα) στο οποίο είναι χτισμένη και λειτουργεί συνεχόμενα περίπου 5 αιώνες. Ακόμα, είναι φημισμένη για την πλούσια βιβλιοθήκη χειρόγραφων και τα σπάνια κειμήλια. Ενδιαφέρον έχει και η μικρή φάρμα που φιλοξενεί διάφορα ζωάκια, όπως εντυπωσιακά παγώνια και ελαφάκια, τα οποία μπορείτε να χαϊδέψετε και να ταΐσετε με προσοχή.

Ερεσός: ο παράδεισος των νέων!

Είναι γνωστή για την Σκάλα Ερεσού, η οποία προσελκύει κυρίως νέους και αρκετούς τουρίστες. Πρόκειται για μια μεγάλη παραλία 3 χλμ. κυρίως με άμμο και σε κάποια σημεία με βότσαλο, για να μην μείνει κανένας παραπονεμένος. Extra info: θεωρείται η πιο καθαρή σε όλη την Ελλάδα.

Αυτό που ξεχωρίζει στην Σκάλα Ερεσού είναι το «Νησάκι», ένας βράχος σε κοντινή απόσταση από την ακτή, στο οποίο μπορείτε να φτάσετε είτε κολυμπώντας είτε με κανό. Αν είστε λίγο πιο τολμηροί και σας αρέσουν οι βουτιές, μπορείτε να βουτήξετε από διάφορα σημεία του. Πάνω στην παραλία υπάρχουν όμορφα μαγαζάκια με εξέδρες, όπου το κύμα σκάει από κάτω με θέα όλης της παραλίας και του βράχου, ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε το φαγητό ή το ποτό σας. Ένα πολύ γνωστό beach bar της Ερεσού είναι το Parasol Beach Bar με τα ξακουστά cocktail και την Caribbean διακόσμησή του.

Η παραλία προσφέρεται για ελεύθερο κάμπινγκ για όσους προτιμούν πιο εναλλακτικούς τρόπους διακοπών και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που προτιμάται από νεαρές ηλικίες. Τα βράδια του Αυγούστου, στο απόγειο του καλοκαιριού, η παραλία γεμίζει με παρέες που ανάβουν φωτιές και παίζουν κιθάρα.

Ωστόσο, το μέρος είναι ιδανικό και για οικογένειες. Στα παιδάκια αρέσει πολύ να ταΐζουν τα χελωνάκια στον «ψαροπόταμο», που το καλοκαίρι σταματά πάνω στην παραλία. 

Για τους λάτρεις της golden hour μπορείτε να απολαύσετε το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα αν ανεβείτε στο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία (ή Άη Λια για τους ντόπιους). 

Επίσης, η Ερεσός είναι η γενέτειρα της ποιήτριας Σαπφούς και επιλέχτηκε πριν αρκετά χρόνια ως ο τόπος συνάντησης ομοφυλόφιλων γυναικών από όλα τα μέρη του κόσμου για το ετήσιο φεστιβάλ.

Το χωριό έχει τη χάρη του με πετρόχτιστα σπίτια, εντυπωσιακό σχολείο και την κεντρική πλατεία με τα πλατάνια που προσφέρουν δροσιά το καλοκαίρι.

Αγία Παρασκευή: ηρεμία και χαλάρωση!

Η Αγία Παρασκευή είναι ένα μεγάλο χωρίο σε πλεονεκτική θέση,  ακριβώς στο κέντρο της Λέσβου (4χλμ. από τον Κόλπο Καλλονής). Μερικά από τα σημεία ενδιαφέροντος είναι το Μουσείο της Ελιάς, το Ιερό της Λέσβου, ο ναός των «Μεσών» και το γεφύρι της Κρεμαστής. Είναι γνωστή για τη Μεγάλη Γιορτή και το πανηγύρι του Ταύρου, συνδυάζοντας ποικιλία εκδηλώσεων που σχετίζονται με το τελετουργικό της ταυροθυσίας. Το πανάρχαιο αυτό έθιμο αναβίωσε στις αρχές του περασμένου αιώνα και καθιερώθηκε σαν ευλαβική προσφορά μνήμης στον Άγιο Χαράλαμπο. Λαμβάνει χώρα το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, οπωσδήποτε πριν την ημέρα «της Αναλήψεως».

Μανταμάδος: το χωριό του Ταξιάρχη!

Ο Μανταμάδος είναι ορεινό χωριό της Λέσβου, πολύ γνωστό σε όλους για το Μοναστήρι του Ταξιάρχη. Αξίζει να το επισκεφτείτε και να μην παραλείψετε να κάτσετε στην πλατεία και να δοκιμάσετε τους εξαιρετικούς λουκουμάδες από το «Λουκουμάδες Πρίναρης». Για τις βουτιές σας σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται η παραλία Πεδή με καταγάλανα νερά.

Η Λέσβος είναι ένα πολύ όμορφο νησί με άπειρες επιλογές που κανένας ταξιδιώτης δεν μπορεί να βαρεθεί. Όμορφα χωριά, καθαρές και μεγάλες παραλίες, φρέσκα θαλασσινά, φημισμένο ούζο, εναλλαγή ορεινού τοπίου με θάλασσα, αλλά το σημαντικότερο είναι η ζεστή φιλοξενία των ντόπιων που κερδίζει τους επισκέπτες. Όσα περισσότερα μέρη μπορέσετε να επισκεφτείτε τόσο το καλύτερο για εσάς που θα γεμίσετε με αξέχαστες εικόνες και εμπειρίες. Να θυμάστε όμως πως το σημαντικότερο στα ταξίδια είναι η καλή διάθεση και η καλή παρέα!

Από την Αργυρία Ευσταθίου

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version