Ναύπλιο: εσύ ακόμα να πας;

Ποιος πήγε στο Ναύπλιο και δεν θέλει να πάει ξανά; Ένας υπέροχος προορισμός λίγες ώρες μόνο μακριά από την Αθήνα με εύκολη πρόσβαση με αυτοκίνητο, αλλά και ΚΤΕΛ. Ιδανικός για όλες τις εποχές, για οικογένειες, παρέες αλλά και ζευγάρια. Αγαπάμε το Ναύπλιο τόσο για μονοήμερη εκδρομή όσο και για διακοπές καθώς δεν αφήνει ποτέ τον ταξιδιώτη να βαρεθεί. Προσφέρει μια φυσική ομορφιά με τα γραφικά σοκάκια να σας παρασύρουν σε μια άλλη εποχή! Δεν είναι τυχαίο ότι το Ναύπλιο έχει υπάρξει και πρωτεύουσα της Ελλάδας στις αρχές του 19ου αιώνα.

Ιστορική ομορφιά

Το Ναύπλιο έχει σήμα κατατεθέν το Παλαμήδι και φυσικά το Μπούρτζι.

Το Παλαμήδι οφείλει το όνομά του στον ομηρικό ήρωα Παλαμήδη. Αποτελεί ενετικό φρούριο με ύψος 216 μέτρα και η πρόσβαση είναι δυνατή με αμάξι, αλλά για τους πιο τολμηρούς ιδανική είναι η ανάβαση των 999 σκαλιών (στην πραγματικότητα 857). Η θέα από αυτό το ύψος είναι μαγευτική και εξωπραγματική για τους λάτρεις της φωτογραφίας. Μπορείτε να περιηγηθείτε στο Παλαμήδι έναντι μικρού αντιτίμου και να επισκεφτείτε το κελί του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο οποίο κρατήθηκε ύστερα από την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

© flypegassus, Flickr.com

Tip: Μπείτε όταν δεν θα υπάρχουν άλλα άτομα καθώς ο χώρος είναι πολύ στενός.

Το Μπούρτζι αποτελεί μικρό φρούριο το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε με καραβάκι από το λιμάνι. Παλαιότερα λειτούργησε και ως ξενοδοχείο φιλοξενώντας σημαντικές προσωπικότητες.

Κάνοντας βόλτα στα σοκάκια του κέντρου δεν μπορεί κανείς να μην επισκεφθεί το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, ο οποίος έχει μείνει γνωστός στην ιστορία από το τραγικό συμβάν της δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια από τον Γεώργιο και Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη. Στον τοίχο της εκκλησίας υπάρχει το αποτύπωμα της μοιραίας σφαίρας σε γυάλινη προθήκη και ακριβώς από πάνω αναμνηστική πλάκα της δολοφονίας.

Σημεία συνάντησης

Οι πλατείες έχουν ιδιαίτερη θέση στην καρδιά κάθε ταξιδιώτη καθώς μπορεί να ξεκουραστεί από τη βόλτα, να τσιμπήσει κάτι, αλλά το πιο σημαντικό να χαζέψει τους ντόπιους σε στιγμές χαλάρωσης.

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην Πλατεία Συντάγματος, το πιο γνωστό σημείο σε ολόκληρο το Ναύπλιο. Μία πλατεία με τεράστια ιστορική σημασία που στεγάζει την πρώτη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και άλλα πανέμορφα κτίρια. Μπορείτε να καθίσετε όλη μέρα για φαγητό, καφέ και ποτό, αφού δεν χάνει ποτέ τη ζωντάνια της.  

Μια ακόμα πλατεία που αξίζει τη βόλτα σας είναι η Πλατεία Κολοκοτρώνη, λίγο πριν την είσοδο στην Παλιά Πόλη. Πολλοί την αποκαλούν και Βοτανικό Κήπο του Ναυπλίου καθώς φιλοξενεί ψηλά δέντρα και είναι καταπράσινη. Ιδανική τους καλοκαιρινούς μήνες για τους απελπισμένους από τη ζέστη και τον ήλιο που αναζητούν λίγη σκιά. Ωστόσο, το πιο όμορφο κομμάτι της πλατείας είναι τα μικρά σιντριβάνια που προφέρουν χαλάρωση και όμορφο background για photo shooting για τους φανατικούς του Instagram (ξέρω ξέρω εσύ δεν είσαι από αυτούς). Στο κέντρο της δεσπόζει το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από το οποίο πήρε και το όνομά της.

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται και η Πλατεία Καποδίστρια ακριβώς στην είσοδο της Παλιάς Πόλης με τον αδριάντα ποιου άλλου; Μα φυσικά του Ιωάννη Καποδίστρια.

Τα παιδία παίζει

Ένα ταξίδι μας μένει χαραγμένο στην μνήμη όχι μόνο για τα όμορφα τοπία  και τις εικόνες, αλλά και για τις στιγμές που ζήσαμε εκεί.

Μπορείτε να τα συνδυάσετε και τα δύο με την ενοικίαση ενός τετράτροχου ποδηλάτου. Η βόλτα πάνω σε αυτό δίνει την δυνατότητα να γυρίσετε όλο το κέντρο και το λιμάνι, χωρίς ιδιαίτερη κούραση και με άπειρες στιγμές γέλιου, ειδικά όταν ο οδηγός έχει διάθεση να περάσει από τα πιο στενά σημεία με αποτέλεσμα να σφηνώσετε ανάμεσα στα κολωνάκια. Ιδιαίτερη προσοχή όμως στα αυτοκίνητα και στον κόσμο που κάνει τη βόλτα του! 

Γλυκιά αμαρτία

Το Ναύπλιο εκτός από τη φυσική ομορφιά και τη θέα της θάλασσας έχει υπέροχα εστιατόρια, ταβερνούλες με ντόπια κουζίνα, καφετέριες και bar. Σαν να λέμε ικανοποιεί όλα τα γούστα.

Αν όμως έχεις μια επιθυμία για ένα ιταλικό παγωτό δεν χρειάζεται να πας στη Ρώμη, αρκεί και μια βόλτα στο κέντρο του Ναυπλίου. Όλοι γνωρίζουν για την Antica Gelateria di Roma, που βρίσκεται στη μικρή πλατεία έξω από την εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Δεν θα  δυσκολευτείτε να την εντοπίσετε καθώς απ’ έξω έχει σήμα κατατεθέν ένα τεράστιο παγωτό χωνάκι. Συνήθως, τους τουριστικούς μήνες και σε ώρες αιχμής έχει ουρά, αλλά μη φοβηθείτε, η εξυπηρέτηση είναι γρήγορη! 

Πιστοί βέβαια και στα ντόπια προϊόντα το ζαχαροπλαστείο Κουστένης είναι ένας μικρός παράδεισος. Προσφέρει σπιτικό παγωτό εξαιρετικής ποιότητας με ευφάνταστες γεύσεις.

Αίσθηση αλμύρας
© Andrey Khrobostov

Η θάλασσα είναι ίσως από τα μέρη που θες κι έχεις περισσότερη ανάγκη να βρίσκεσαι, αφού και μόνο η θέα της σε ηρεμεί. Άλλωστε και η επιστήμη επιβεβαιώνει πως μια βόλτα στη θάλασσα είναι ικανή να μειώσει το άγχος και το στρες της καθημερινότητας.

Θα αναφερθούμε στην αγαπημένη μας παραλία, την Καραθώνα, η οποία απέχει 3 με 4 χιλιόμετρα από το κέντρο του Ναυπλίου και η πρόσβαση σ’ αυτήν είναι δυνατή με αυτοκίνητο, αλλά και με ΚΤΕΛ. Έχει αρκετές θέσεις parking και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημά της. Η παραλία έχει μεγάλη έκταση, είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, υπάρχουν beach bars και ταβερνούλες (σε μερικά μαγαζιά η ξαπλώστρα δεν είναι επί πληρωμή, αλλά χρεώνεσαι μόνο ό,τι παραγγείλεις). Για τους πιο extreme τα θαλάσσια σπορ είναι εκεί και τους περιμένουν, ενώ υπάρχει χώρος για να παίξετε άνετοι ρακέτες. Πρόκειται για ένα μαγευτικό τοπίο που συνδυάζει θάλασσα και βουνό μαζί. Τι άλλο θέλει κανείς για τις διακοπές του;

© Andrey Khrobostov

Όσες φορές και να επισκεφτείτε το Ναύπλιο δεν θα το βαρεθείτε ποτέ! Οι ατελείωτες βόλτες και η εξερεύνηση στα σοκάκια του, αλλά και η θέα της θάλασσας είναι η καλύτερη επιλογή για μια απόδραση από τη ρουτίνα και τη μονοτονία της καθημερινότητας. Να θυμάστε όμως πως το σημαντικότερο στα ταξίδια είναι η καλή διάθεση και η καλή παρέα!

Από την Αργυρία Ευσταθίου

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version