Φθινοπωρινή πορεία στο Παρανέστι Δράμας!

Υπάρχουν μέρη φημισμένα για τον τουρισμό τους, που από καιρό έχουν μάθει να φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα των ταξιδιωτικών περιοδικών και να διατηρούν την αίγλη τους, αποκομίζοντας συνεχώς ενθουσιώδη σχόλια από τους επισκέπτες, επιβεβαιώνοντας περήφανα τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο. Σήμερα, θα μιλήσουμε για ένα μέρος που ενδείκνυται για ολιγοήμερες εξορμήσεις, ένα μέρος που, σε αντίθεση με τα παραπάνω μέρη, αποτελεί έναν απομονωμένο παράδεισο, κρυμμένο στον νομό Δράμας και που, παρά τη μοναχική του φύση, είναι έτοιμο να αγκαλιάσει τον επισκέπτη και να τον μυήσει στη μαγεία του.

Το Παρανέστι πήρε το όνομά του από την φράση “παρά τω Νέστω”, δηλαδή το μέρος δίπλα στον ποταμό Νέστο. Ο ταξιδιώτης που θα το επισκεφθεί θα βρεθεί στην καρδιά της φύσης και θα βιώσει τη γλυκιά μέθη από το δροσερό αεράκι, ενώ σύντροφοι και φίλοι στην εξερεύνησή του θα σταθούν τα δέντρα, οι βράχοι και το νερό. Το υδάτινο στοιχείο είναι αναμφισβήτητα κυρίαρχο στον τόπο αυτό. Το παρατηρούμε να ξεκινά το ταξίδι του καθώς πέφτει γεμάτο ορμή από τους εντυπωσιακούς καταρράκτες, στη συνέχεια γλείφει τα βράχια, ενώ στο τέλος καταλαγιάζει, ηρεμεί και σχηματίζει γαλήνιες βάθρες.

Καταρράκτης Λεπίδας, Λειβαδίτης και Αγία Βαρβάρα είναι μερικά μόνο από τα φυσικά αξιοθέατα που ο ταξιδιώτης δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί. Τρεις καταρράκτες, ο καθένας με τον δικό του χαρακτήρα και σαγήνη. Μοναδικοί σχηματισμοί πλαισιώνουν το τοπίο και τα μονοπάτια, και είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς την ομορφιά που του χαρίζεται εκείνη τη στιγμή. Η πρόσβαση στον καταρράκτη Λεπίδα απαιτεί μια μικρή πεζοπορική κατάβαση από τον επισκέπτη, ωστόσο το σκηνικό σίγουρα αξίζει αυτόν τον κόπο.

Ο καταρράκτης Λειβαδίτης ή αλλιώς καταρράκτης Τραχωνίου είναι ο μεγαλύτερος του βαλκανικού χώρου και σύμφωνα με το μύθο ήταν τόπος που λούζονταν οι νεράιδες (ή αλλιώς καλοκυράδες). Ο δρόμος για να φτάσεις εκεί; Είναι σίγουρα παραμυθένιος. Σχεδόν ακούς τον ψίθυρο από τις πανύψηλες οξιές, που στέκουν αγέρωχες, φυλάσσοντας ανάμεσά στα πράσινα φυλλώματά τους τα μυστικά του δάσους.

© Ζωή Μαμάση, voyagingtheworld.com

Τέλος, ο καταρράκτης της Αγίας Βαρβάρας είναι εύκολα προσβάσιμος, και ενώ δεν έχει το εντυπωσιακό ύψος του Λειβαδίτη, εκπέμπει μια πρωτόγνωρη ζεστασιά και οικειότητα στον επισκέπτη. Εκεί, ξαπλώνοντας πάνω στους βράχους μπορεί κανείς το βράδυ να αγναντεύσει τα αστέρια, που κατά έναν περίεργο τρόπο μοιάζουν λίγο πιο προσιτά, λίγο πιο αληθινά από κάθε άλλη φορά.

Επιπλέον, στην περιοχή υπάρχει και μια μικρή, ξύλινη ταβέρνα, το “Αρκουδόρεμα”. Το αγνό, απλό αλλά πεντανόστιμο φαγητό, οι σπιτικές ομελέτες και αυγόφετες, το μυρωδάτο τσάι του βουνού ενισχύουν ακόμα περισσότερο την αίσθηση της ζεστασιάς. “Επιστροφή στη φύση” γράφει πάνω η κούπα από όπου βγαίνει το αχνιστό τσάι …

Άλλα σημεία ενδιαφέροντος στο Παρανέστι Δράμας αποτελούν το Φράγμα Θησαυρού, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ροδόπης καθώς και το Forestis, κέντρο υπαίθριων δραστηριοτήτων όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει πληθώρα σπορ αναψυχής, όπως rafting και flying fox στο Νέστο, μια ξεχωριστή εμπειρία κατά την οποία μπορεί να έρθει σε επαφή με τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου με πιο … περιπετειώδη  τρόπο.  

© Ζωή Μαμάση, voyagingtheworld.com

Συνοψίζοντας, στην επίσκεψη στο Παρανέστι Δράμας συνειδητοποιούμε ότι αυτό το επιβλητικό μέρος με το κρύο αεράκι, τους ορμητικούς καταρράκτες και τα ψηλά δέντρα τελικά μας χαρίζει περισσότερη ζεστασιά και γαλήνη από οποιοδήποτε άλλο.

© Ζωή Μαμάση, voyagingtheworld.com
Από την Ζωή Μαμάση
Exit mobile version