Road trip στα Highlands της Σκωτίας

Ψάχνεις έναν προορισμό διαφορετικό από τις συνηθισμένες Ευρωπαϊκές πόλεις; Ψάχνεις, περιπέτεια, φύση, βουνά, καταρράχτες, βόρειο σέλας(!); Τότε, το Isle of Skye στα Highlands της Σκωτίας θα πρέπει να μπει στο travel bucket list σου (αν δεν είναι ήδη)!

Ένα τριήμερο γεμάτο περιπέτεια

Ακούς περιπέτεια, στη Σκωτία, σκέφτεσαι … μοναδική εμπειρία! Θα πάω! Ξανασκέφτεσαι … ‘’Εκεί δεν οδηγούν από τα αριστερά;’’ Τρομάζεις, αλλαγή σχεδίων! ΌΧΙ, μπορείς να το κάνεις, αρκεί να έχεις έναν έμπειρο οδηγό στην παρέα, έναν καλό συνοδηγό για το GPS και σοβαρότητα! Αλλαγή του «κανόνα από δεξιά» σε «κανόνα από αριστερά». Τίποτα παραπάνω, και εννοείται δεν συνδυάζουμε τα σκωτσέζικα ουίσκι με την οδήγηση (και οποιοδήποτε άλλο ποτό)!

Let’s start! Τετάρτη λοιπόν, μήνας Φλεβάρης, ξεκινήσαμε μια παρέα 6 ατόμων από την Θεσσαλονίκη με προορισμό το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ και έπειτα από εκεί, αφού παραλάβαμε ένα υπερσύγχρονο SUV, κατευθυνθήκαμε προς το Γιορκ. Μια σύντομη ξενάγηση στην πόλη, λίγες μπύρες στα τοπικά κλαμπάκια και ένας ύπνος σε hostel ήταν αρκετά για να συνεχίσουμε βορειότερα, προς την πόλη του Εδιμβούργου. Μια ενδιάμεση ολιγόωρη στάση στο Bamburgh Castle, ήταν ότι πρέπει. Αφού μείναμε 3 βράδια στην «μεσαιωνική» πρωτεύουσα της Σκωτίας, ήταν πλέον ώρα να κατευθυνθούμε προς το Isle of Skye, και συγκεκριμένα στο Staffin.

© Δημήτρης Αμαραντίδης , voyagingtheworld.com
York
© Δημήτρης Αμαραντίδης , voyagingtheworld.com
Bamburgh
© Δημήτρης Αμαραντίδης , voyagingtheworld.com
Edinburgh
Το road trip

Ξεκινώντας, ένας καφές στο χέρι, προμήθειες super market, βενζίνη, αρκετή όρεξη για περιπέτεια και είσαι έτοιμος! Το ωραίο με τα road trip είναι ότι δεν χρειάζεται να γνωρίζεις απ’ έξω τι να δεις και να χαθείς μέσα στους χάρτες σου! Απλά απολαμβάνεις την διαδρομή. Αυτό ισχύει και με το παραπάνω για την Σκωτία! Ίσως λίγες ξαφνικές χιονοθύελλες να σε καθυστερήσουν από τον τελικό προορισμό σου, αλλά μην πτοηθείς. Τα τοπία με χιόνι είναι πανέμορφα. Ένα τριωράκι λοιπόν πριν τον τελικό προορισμό στο Staffin, μια στάση στο Yummy things, για να δοκιμάσουμε την σπιτική ζεστή σούπα της ημέρας σε ένα χιονισμένο τοπίο ήταν ότι πρέπει για ξεκούραση. Όπως θα δεις και στις φωτογραφίες παρακάτω, θα καταλάβεις ότι η μαγεία στα Highlands βρίσκεται παντού.

© Δημήτρης Αμαραντίδης , voyagingtheworld.com
On road to Staffin
© Δημήτρης Αμαραντίδης , voyagingtheworld.com
Στην προσπάθειά μας να βρούμε το Eilean Donan Castle ή αλλιώς το σπίτι του James Bond, χαθήκαμε λίγο, χωρίς όμως να απαγοητευτούμε με την εικόνα που μας έδωσε η φύση
Επιτέλους, Isle of Skye

Φτάνοντας στο νησί, ξεκινά η αληθινή μαγεία! Η κούραση στον οδηγό υπάρχει σίγουρα, γι’ αυτό η περαιτέρω εξερεύνηση του νησιού θα πρέπει να γίνει αφού τακτοποιηθούμε στο δωμάτιο, ή μάλλον, στο «μικρό σπίτι στο λιβάδι». Εδώ είναι το σπίτι στο οποίο μείναμε εμείς. Το συνιστώ ανεπιφύλαχτα για μεγάλη παρέα. Αφού τακτοποιηθήκαμε, ετοιμάσαμε το πολυπόθητο γεύμα που περιμέναμε όλη μέρα. Δευτερόλεπτα μετά το τέλος του γεύματος, χτυπάει το κινητό (η απαραίτητη εφαρμογή για το σέλας για android και για iOS ). 20% πιθανότητα να πετύχουμε το Βόρειο Σέλας με kp ≈ 3 (δες εδώ περισσότερα για τη μονάδα kp). ΣΟΚ! Έτοιμοι όλοι σε 5 λεπτά, ένα γρήγορο check του φωτογραφικού εξοπλισμού, επιβίβαση στο αμάξι, ζώνες και φύγαμε για το Aurora Bay. Προσοχή στους δρόμους! Να ‘μαστε…μπροστά στο βόρειο σέλας! Τα λόγια είναι περιττά. Χαμόγελα, αγκαλιές και μια κάμερα να απαθανατίζει! Ένας στόχος επιτεύχθηκε! Όνειρο ζωής για πολλούς! Ύστερα από ένα δίωρο γεμάτο συγκινήσεις, επιστροφή για ύπνο.

Παρατήρηση: Το φαινόμενο του Βόρειου Σέλατος στα βόρεια της Σκωτίας είναι μια μοναδική εμπειρία, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν (καιρός και kp). Όμως οι πιθανότητες να εμφανιστεί σε μεγάλη ένταση είναι αρκετά μικρές σε σύγκριση με ένα ταξίδι σε Ισλανδία ή Νορβηγία.

© Δημήτρης Αμαραντίδης , voyagingtheworld.com
Aurora Borealis at Staffin, Isle of Skye
© Δημήτρης Αμαραντίδης , voyagingtheworld.com
Aurora Borealis at Staffin, Isle of Skye
2η ημέρα, ακόμα καλύτερη

Αφού γεμίσαμε τις μπαταρίες μας, ξεκινήσαμε για το Old man of Storr με ενδιάμεσες στάσεις στα Kilt Rock and Mealt Falls και Lealt Fall. Αυτό που κυρίως μ’ εντυπωσίασε μέχρι να φτάσουμε στο Old Man ήταν ο συνδυασμός χρωμάτων στα τοπία. Μπλε από την θάλασσα και τους καταρράκτες, αρκετό πράσινο και καφέ τριγύρω, και άσπρο στις βουνοκορφές. Και όλα αυτά εικόνα στο ίδιο σημείο! Μια στροφή και τα απολαμβάνεις όλα μαζί. Φτάνοντας στους πρόποδες του Old Man ξεκινήσαμε μια χαλαρή πεζοπορία, και πριν το καταλάβουμε κατέληξε σε ορειβασία μέσα στα χιόνια. Εννοείται χρειάζεται προσοχή, και κατάλληλος εξοπλισμός σε περίπτωση χιονιού, όπως έτυχε σ’ εμάς. Όπως είναι γνωστό όμως, η θέα ανταμείβει τον αναβάτη! Επόμενη στάση, το χωριό του Portree με τα πολύχρωμα σπιτάκια πάνω στο λιμάνι, που θυμίζουν το Galway της Ιρλανδίας. Καφές, ανεφοδιασμός και πίσω πάλι! Για κακή μας τύχη το δεύτερο βράδυ το Βόρειο Σέλας δεν εμφανίστηκε, αλλά κάθε λάτρης του βραδινού έναστρου ουρανού θα έβρισκε την ευκαιρία να τον εξερευνήσει και να τον φωτογραφήσει με ή χωρίς σέλας, όπως και κάναμε!

© Δημήτρης Αμαραντίδης , voyagingtheworld.com
Kilt Rock & Mealt Falls

Δυστυχώς, 2-3 μέρες μπορεί να μην φτάσουν να τα δεις όλα, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι δεν είναι αρκετές για ένα υπέροχο ταξίδι! Επιπλέον τοποθεσίες που αξίζει κανείς να επισκεφθεί είναι τα μαγευτικά τοπία Quiraing και Fairy Glen, καθώς και το κάστρο του Dunvegan. Επίσης, το Neist Point είναι must προορισμός, κυρίως προς τις ώρες της δύσης του ηλίου, καθώς το πορτοκαλί χρώμα του ήλιου πάνω στο ακρωτήρι δημιουργεί μια μαγευτική εικόνα. Διάφορες εκδρομές στα γύρω νησάκια με μικρά κρουαζιερόπλοια είναι επίσης μια καλή επιλογή, αν ο καιρός και οι συνθήκες το επιτρέπουν.

© Δημήτρης Αμαραντίδης , voyagingtheworld.com
Old Man of Storr
© Δημήτρης Αμαραντίδης , voyagingtheworld.com
Old Man of Storr
Μια φανταστική επιστροφή

Μπορεί οι περισσότερες επιστροφές να είναι βαρετές και μονότονες, η επιστροφή όμως από το Isle of Skye ήταν μοναδική! H επιστροφή στην ηπειρωτική πλέον Σκωτία μέσω ferryboat από το Armadale (καλό είναι να τσεκάρεις από την προηγούμενη μέρα τη διαθεσιμότητα και τα δρομολόγια του πλοίου) ήταν μια διαφορετική εμπειρία. Χωρίς να έχεις πλέον συγκεκριμένα μέρη να δεις, μικρές στάσεις σε λίμνες, δρόμους ή ακόμα και σε χωριά που βρίσκεις στον δρόμο σου είναι θα κάνουν το ταξίδι σου ακόμα πιο όμορφο! Δεν θα ξεχάσω, την ολιγόλεπτη στάση που είχαμε μέσα στην χιονόπτωση, ώστε να φωτογραφίσουμε και να θαυμάσουμε από κοντά τις γνωστές αγελάδες με φράντζα ή αλλιώς Highland cattles! Κανείς δεν πρέπει να το χάσει αυτό το θέαμα, όταν βρεθεί στα Highlands!

© Δημήτρης Αμαραντίδης , voyagingtheworld.com
Highland Cattles

Ένα ακόμα αξιοθέατο στον δρόμο είναι το Jacobite steam train, που πραγματοποιεί μία από τις ομορφότερες (!) διαδρομές με τρένο στον κόσμο! Πολλοί ίσως το γνωρίζουν μέσω των Harry Potter, καθώς είναι το τρένο προς το Hogwarts. Αν μπορείς να συνδυάσεις και να ενσωματώσεις στο πρόγραμμα της εκδρομής μια διαδρομή με το Jacobite train μπορείς να μάθεις εδώ τι ισχύει με τα δρομολόγια και τις τιμές. Δυστυχώς για μας, δεν βόλεψε! Μετά από αρκετές ώρες και στάσεις, βρεθήκαμε πίσω στο Μάντσεστερ, όπου κάπου εκεί έλαβε τέλος ένας απίστευτο road trip στα Highlands της Σκωτίας!

Προσωπικά, η επίσκεψη στην Σκωτία και η πραγματοποίηση ενός τέτοιου είδους ταξιδιού ήταν με διαφορά μία από τις ομορφότερες εμπειρίες της ζωής μου! Αν λοιπόν ψάχνεις κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο, κάτι με περισσότερο πράσινο και περιπέτεια, δεν έχεις τίποτα παραπάνω να σκεφθείς! Επισκέψου τη Σκωτία! Καλό ταξίδι travellers!

© Δημήτρης Αμαραντίδης , voyagingtheworld.com
Η μαγεία της Σκωτίας

Από τον Δημήτρη Αμαραντίδη

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version