Σαλαμάνκα: μια ήρεμη δύναμη!

Μπορεί η Σαλαμάνκα να μην είναι η πρώτη επιλογή, όταν σχεδιάζεις ένα ταξίδι στο εξωτερικό, αλλά όλοι είχαμε κάποτε ένα φίλο/η που ήταν τυχερός να ζήσει την εμπειρία του Erasmus. Με αυτήν την αφορμή, λοιπόν, κι εμείς επισκεφτήκαμε την Σαλαμάνκα και μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί μια αναπάντεχη έκπληξη!

Η Σαλαμάνκα βρίσκεται στη βορειοδυτική Ισπανία και ανήκει στην αυτόνομη κοινότητα της Καστίλλης και Λεόν. Είναι μια μικρή πόλη (έχει μόλις 143.978 κατοίκους και η ευρύτερη επαρχεία της 333.649) συγχρόνως όμως διαθέτει σπουδαία ιστορία και όμορφα μέρη για να θαυμάσεις. Μάλιστα, η Σαλαμάνκα το 2002 είχε αναδειχθεί ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, καθώς επίσης ήταν και η πρώτη ισπανική πόλη που εντάχθηκε στον κατάλογο των Παγκόσμιων Πολιτιστικών Μνημείων της UNESCO. Τα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης είναι συγκεντρωμένα στο ιστορικό κέντρο κι έτσι μπορείς να τα θαυμάσεις κάνοντας μία βόλτα στην πόλη. Ας ξεκινήσουμε την βόλτα μας λοιπόν!

Η πρώτη γνωριμία με την Σαλαμάνκα
Plaza Mayor
© Πολυξένη Πολύζου, voyagingtheworld.com

Ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Σαλαμάνκα είναι η πλατεία Plaza Mayor. Η συγκεκριμένη πλατεία, το όνομα της οποίας το συναντάμε και στη Μαδρίτη, είναι ένα ζωντανό σημείο συνάντησης και βόλτας τόσο για τους κατοίκους της πόλης όσο και για τους επισκέπτες της. Το αρχιτεκτονικό μοτίβο της πλατείας είναι εντυπωσιακό και μοιάζει με εκείνο που βρίσκουμε στην πρωτεύουσα. Τα κτήρια που περιτριγυρίζουν την πλατεία είναι διακοσμημένα με μικρά μπαλκόνια δίνοντας ένα ύφος άλλης εποχής. Εκεί θα βρείς καφέ και εστιατόρια για να πάρεις μια ανάσα απολαμβάνοντας την ζωντάνια και την κίνηση της πλατείας. Εάν θες να ξεκινήσεις τη μέρα σου γλυκά στην Plaza Mayor υπάρχει το Bico de Xeado, ένα παγωτατζίδικο με ιδιαίτερες γεύσεις για να δοκιμάσεις.

Συνεχίζοντας τη βόλτα, φτάνουμε στο Casa de las Conchas. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον κτήριο, στηριγμένο στη γοτθική και μπαρόκ αρχιτεκτονική, το οποίο είναι διακοσμημένο με πάνω από 300 όστρακα. Σήμερα, εκεί στεγάζεται η δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης, καθώς συχνά ο χώρος διατίθεται και για διάφορες εκθέσεις καλλιτεχνικού περιεχομένου. Η είσοδος στο Casa de las Conchas είναι δωρεάν και αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη.

Casa de las Conchas
© Πολυξένη Πολύζου, voyagingtheworld.com

Δίπλα από το Casa de las Conchas βρίσκεται η La Clerecía, μία μπαρόκ, καθολική εκκλησία του 17ου αιώνα. Από τους πύργους της μπορείς να απολαύσεις τη θέα και συγκεκριμένα τους Καθεδρικούς της ναούς.

Η La Clerecía από το Casa de las Conchas
© Πολυξένη Πολύζου, voyagingtheworld.com

Η Σαλαμάνκα διαθέτει δύο επιβλητικούς Καθεδρικούς Ναούς. Ο παλιός Καθεδρικός είναι ένα εντυπωσιακό μνημείο του 12ου αιώνα σε ρωμαϊκό ρυθμό, γνωστό σε όλη την Ευρώπη για τον περίφημο τρούλο του (Torre Del Gallo). Εκτός από το να θαυμάσεις τον Torre Del Gallo, μπορείς να ανέβεις και στον πύργο Ieronimus, από τον οποίο έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις μια πανοραμική θέα όλης της πόλης. Δίπλα από τον παλιό καθεδρικό κτίστηκε ο Νέος Καθεδρικός Ναός της Σαλαμάνκα, του οποίου η ανέγερση κράτησε σχεδόν δύο αιώνες, από τον 16ο έως και τον 18ο αιώνα. Ο Ναός είναι αξιοθαύμαστος τόσο στο εξωτερικό του, αφού αποτελεί κι ένα από τα τελευταία μνημεία της Ισπανίας με γοτθικού τύπου αρχιτεκτονική και μπαρόκ χαρακτηριστικά, όσο και στο εσωτερικό του με αξιοθαύμαστες αψίδες, ιδιαίτερο τρούλο και βιτρό.

Νέος Καθεδρικός Ναός
© Πολυξένη Πολύζου, voyagingtheworld.com

Tip: Η περιήγηση στους Καθεδρικούς της Σαλαμάνκα είναι ιδιαίτερα φθηνή, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα του audioguide. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνεις την ιστορία που κρύβεται πίσω από κάθε γωνιά. Αξίζει!

Εσωτερικό Νέου Καθεδρικού Ναού
© Πολυξένη Πολύζου, voyagingtheworld.com

Μετά από την επίσκεψή σου στους Καθεδρικούς Ναούς της Σαλαμάνκα, επόμενη στάση – και ίσως και τελευταία για την ημέρα – θα μπορούσε να είναι μια βόλτα στις όχθες του ποταμού Tormes που διασχίζει την πόλη. Μπορείς να απολαύσεις έναν καφέ στο χέρι διασχίζοντας την Ρωμαϊκή γέφυρα, η οποία επίσης αποτελεί ένα καλοδιατηρημένο μνημείο της πόλης, και να θαυμάσεις τη θέα του Νέου Καθεδρικού της Σαλαμάνκα.

Ο Καθεδρικός από τον ποταμό Tormes
© Πολυξένη Πολύζου, voyagingtheworld.com
Τα «κρυμμένα» διαμάντια της Σαλαμάνκα
Casa Lis
© Πολυξένη Πολύζου, voyagingtheworld.com

Από μια τέτοια εκδρομή δεν θα μπορούσε να λείπει ένα μουσείο. Το Casa Lis (The Art Nouveau and Art Déco Museum) δεν είναι ένα συνηθισμένο μουσείο, αλλά αποτελεί ένα μουσείο-αφιέρωμα στη διακόσμηση, με εκθέματα από τον 19ο αίωνα μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σαν κτήριο θεωρείται το πρώτο μοντέρνο κτήριο που εμφανίστηκε στη Σαλαμάνκα και είναι διακοσμημένο με ιδιαίτερα βιτρό στην πλειοψηφία των παραθύρων του, αλλά και στην οροφή του. H επίσκεψη στο μουσείο είναι αρκετά ξεκούραστη και γρήγορη – σε σχέση με άλλα μουσεία – και μπορεί να σε οδηγήσει στο πανέμορφο και γλυκό El Café de Lis. Το El Café de Lis είναι το εσωτερικό καφέ του μουσείου που σε μεταφέρει σε μία άλλη εποχή και από το οποίο μπορείς να θαυμάσεις θέα της πόλης από την τζαμαρία με βιτρό.

Οροφή Casa Lis
© Πολυξένη Πολύζου, voyagingtheworld.com

Tip: Το εισιτήριο για το Casa Lis είναι προσιτό. Ωστόσο, το μουσείο είναι κλειστό τη Δευτέρα, ενώ τις υπόλοιπες μέρες το μεσημέρι κλείνει για δίωρη «siesta» (14.00-16.00).

Έπειτα από την επαφή με την τέχνη, τι καλύτερο από την επαφή με τη φύση! Στα δύο λεπτά από το Casa Lis, βρίσκεται o Huerto Calixto y Melibeaένας γλυκός και ρομαντικός κήπος, στον οποίο θα δεις διάφορα είδη φυτών και δέντρων. Εκεί μπορείς να ηρεμήσεις υπό τον ήχο του συντριβανιού, θαυμάζοντας παράλληλα τον Καθεδρικό Ναό από την μία μεριά και τον ποταμό Tormes από την άλλη.

O Καθεδρικός από τον Huerto de Calixto y Melibea
© Πολυξένη Πολύζου, voyagingtheworld.com

Σειρά έχει η επαφή με την μάθηση και το πιο κατάλληλο σημείο γι’αυτή είναι το Παλιό Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα. Το Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα ιδρύθηκε το 1218 από τον Βασιλιά Αλφόνσο IX, είναι ένα από τα παλαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ευρώπη και το παλαιότερο στην Ισπανία.

Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα
© Πολυξένη Πολύζου, voyagingtheworld.com
Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα
© Πολυξένη Πολύζου, voyagingtheworld.com

Το Πανεπιστήμιο έχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση και μπορείς να περιπλανηθείς σε όλες τις αίθουσες, όπου γίνονταν τα μαθήματα των φοιτητών εκείνης της εποχής. Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, η οποία είναι και ένας χώρος που δεν μπορείς να θαυμάσεις από κοντά διότι προστατεύεται με plexiglass, είναι ένας ιδιαίτερος χώρος, στον οποίο βρίσκονται βιβλία και χειρόγραφα εκατοντάδων χρόνων. Σίγουρα μετά από την επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα θα πεις: «Να ένα πανεπιστήμιο που θα ήθελα να φοιτήσω!».

Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα
© Πολυξένη Πολύζου, voyagingtheworld.com

Η επαφή με την γεύση είναι απαραίτητη και κυρίως απολαυστική. Φυσικά η Σαλαμάνκα δεν θα σε απογοητεύσει ούτε σε αυτό το κομμάτι. Μπορείς να απολαύσεις ένα τοπικό street food, το λεγόμενο bocadillo, το οποίο είναι ένα σάντουιτς με ντόπια υλικά και πρωταγωνιστή το jamon iberico.

© Πολυξένη Πολύζου, voyagingtheworld.com

To Viandas Hacienda Zorita είναι ένα εγγυημένο μαγαζί για να βρεις ένα γευστικό bocadillo και μπορείς να το απολαύσεις στην Plaza Mayor, κλείνοντας αυτήν την περιήγηση από εκεί που ξεκίνησαν όλα!

Από την Πολυξένη Πολύζου

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version