Σόφια: μια υποτιμημένη πρωτεύουσα!

Αν δεν έχετε ταξιδέψει και γενικά δεν γνωρίζετε αρκετά για τη Σόφια καθίστε μια στιγμή και να αναρωτηθείτε γι’ αυτήν. Τι θα περιμένατε αν την επισκεπτόσασταν;

Ανάλογη ερώτηση είχαμε κάνει και σε διάφορους φίλους, συγγενείς και γνωστούς πριν ταξιδέψουμε στη Βουλγαρία. Η απάντηση ήταν σχεδόν πάντα η ίδια: μια σχετικά άσχημη και άχρωμη πόλη, βρώμικη και απεριποίητη. Φθηνή μεν, αλλά χαμηλής ποιότητας. Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική!

Πρόσβαση

Η πρόσβαση στη Σόφια είναι εφικτή καταρχάς μέσω αεροπλάνου. Το αεροδρόμιο της πόλης είναι αρκετά σύγχρονο και οι πτήσεις από Ελλάδα είναι αρκετά οικονομικές. Από κει και πέρα, υπάρχουν δρομολόγια λεωφορείων που την συνδέουν με αρκετές πόλεις της χώρας, αλλά και με τα γειτονικά κράτη. Τέλος, υπάρχει κεντρικός σταθμός τρένων που καθιστά εύκολη την πρόσβαση με τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Πόλη της Σόφιας

Η Σόφια είναι μια αρκετά σύγχρονη πόλη και δίνει την εικόνα μιας περιποιημένης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Οι δρόμοι είναι καθαροί και προσεγμένοι, υπάρχουν πολλά πάρκα, ενώ μεγάλο μέρος του κέντρου είναι πεζοδρομημένο.

Η αρχιτεκτονική είναι πολύ όμορφη, ανά σημεία εντυπωσιακή. Παράλληλα, η περιπλάνηση είναι αρκετά εύκολη, καθώς όλα τα σημαντικά αξιοθέατα συνδέονται με κεντρικούς δρόμους.

Αξιοθέατα της Σόφιας
Πάρκο Borisova

Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι η Σόφια συγκαταλέγεται στις πιο πράσινες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Ο κήπος Borisova είναι μια τρανή απόδειξη γι’ αυτό. Αποτελεί το παλαιότερο πάρκο της πόλης και βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Σόφιας.

Είναι το μεγαλύτερο από τα τέσσερα πάρκα της πόλης. Εντός του πάρκου, αλλά και στα περίχωρα υπάρχουν καταστήματα παγωτού, εστιατόρια και μπαρ.

Η αλήθεια είναι πως βρεθήκαμε τυχαία στο πάρκο, καθώς κάναμε βόλτα μ’ ένα παλιού τύπου λεωφορείο και ήταν τόσο εντυπωσιακό που περιπλανηθήκαμε σε αυτό για 3 ολόκληρες ώρες. Ο χώρος περιέχει μικρές λίμνες και ποτάμια στα οποία κολυμπούν κύκνοι και πάπιες, παιδική χαρά και πολλά άλλα.

Εκκλησία της Αγίας Σοφίας

Η κατασκευή της εκκλησίας χρονολογείται τον 6ο αιώνα και αποτελεί τη δεύτερη παλαιότερη της Σόφιας. Παρόλο που είναι ένα αρκετά απλό κτίριο, η Εκκλησία της Αγίας Σοφίας έδωσε στην πόλη το σημερινό της όνομα (τον 14ο αιώνα), καθιστώντας την αυτόματα ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της πόλης.

 Η εκκλησία είναι επισκέψιμη και περιέχει μέσα τάφους 1500 περίπου ετών (!).

NDK

Το NDK, ή αλλιώς «Εθνικό Παλάτι Πολιτισμού», αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Σόφιας. Σε αυτό πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, παραστάσεις, ακόμα και επιδείξεις μόδας. Το κτήριο βρίσκεται αμέσως μετά το τέλος της οδού Vitosha και χτίστηκε το 1981.

Αποτελεί ένα αρκετά επιβλητικό κτίσμα, έξω από το οποίο υπάρχει μια πλατεία με συντριβάνια. Εκεί συγκεντρώνονται οι νέοι της πόλης προκειμένου να περάσουν το απόγευμα τους. Γύρω από το χώρο υπάρχουν καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια.

Λεωφόρος Vitosha

Η λεωφόρος Vitosha αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική οδό της Σόφιας με εστιατόρια, καφέ και μπαρ, καταστήματα μόδας και μπουτίκ που πωλούν προϊόντα πολυτελείας.

Πρόκειται για έναν αρκετά περιποιημένο πεζόδρομο στο κέντρο της Σόφιας, με τη βόλτα να είναι αρκετά ευχάριστη πρωί, απόγευμα ή βράδυ.

Μνημείο του σοβιετικού στρατού

Το Μνημείο του Σοβιετικού Στρατού κατασκευάστηκε το 1954 ως μορφή ευγνωμοσύνης της βουλγαρικής κυβέρνησης στο Σοβιετικό Κόκκινο Στρατό για τη στήριξη τους στην προστασία της Βουλγαρίας κατά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το μνημείο βρίσκεται στο King’s Garden στη λεωφόρο Tsar Osvoboditel, κοντά στο Orlov Most και το Πανεπιστήμιο της Σόφιας και αποτελεί ένα δημοφιλές μέρος για νέους.

Το τεράστιο άγαλμα απεικονίζει έναν στρατιώτη του Σοβιετικού Στρατού, έναν εργάτη και μια γυναίκα αγρότη. Έχει γίνει «καμβάς» για τους ντόπιους καλλιτέχνες και δεν αποτελεί ένα άριστα περιποιημένο μνημείο.

Καθεδρικός ναός του Alexander Nevsky
© Net Art Media, pixabay.com

Ο συγκεκριμένος ναός αποτελεί ίσως το πιο φημισμένο αξιοθέατο της Σόφιας. Αποτελεί ένα τεράστιο κτίσμα χωρητικότητας 10.000 ατόμων και είναι ένα από τα σπουδαιότερα κτίρια της Βουλγαρίας και ένας από τους μεγαλύτερους καθεδρικούς ναούς της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η κατασκευή του χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα. Η είσοδος στο ναό είναι ελεύθερη, αλλά οι φωτογραφίες εντός του χώρου απαγορεύονται. Γύρω από την εκκλησία υπάρχουν μικροπωλητές που πωλούν ορισμένα αρκετά ενδιαφέροντα αντικείμενα, όπως ιστορικά μετάλλια.

Εθνικό Θέατρο Ιβάν Βάζοφ

Ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της Σόφιας αποτελεί και το Εθνικό Θέατρο Ivan Vazov. Πρόκειται για το Εθνικό Θέατρο της Βουλγαρίας και το παλαιότερο θέατρο της χώρας. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, με θέα στο City Garden.

© Wengen, pixabay.com

Πήρε το όνομά του από τον διάσημο συγγραφέα Ivan Vazov, του οποίου το έργο “The Outcasts” ήταν το πρώτο που προβλήθηκε στο θέατρο μετά το άνοιγμα. Αυτό το επιβλητικό κτίριο με την τεράστια στοά του αποτελεί ένα ορόσημο, όχι μόνο για την Σόφια, αλλά και για τη Βουλγαρία.

Εθνική Πινακοθήκη

Η Εθνική Πινακοθήκη αποτελεί ένα λιγότερο γνωστό, όμως εξίσου όμορφο χώρο. Βρίσκεται στην πλατεία Battenberg, στεγάζει τουλάχιστον 50.000 έργα βουλγαρικής τέχνης, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης συλλογής μεσαιωνικών έργων ζωγραφικής, αλλά και κομματιών της Εθνικής Αναβίωσης και της σύγχρονης τέχνης.

Όταν πήγαμε εκεί φιλοξενούνταν και μία εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφίας, η οποία αποτέλεσε ένα από τα highlights της επίσκεψης μας στη Βουλγαρία (!).

Μετακινήσεις στη Σόφια

Η Σόφια διαθέτει δίκτυο μετρό το οποίο διασχίζει όλην την πόλη. Παράλληλα, υπάρχουν τραμ παλαιότερων εποχών τα οποία έχουν ανακαινιστεί και είναι ιδανικά για μια βόλτα στα περίχωρα της πόλης.

© Venelin Vishnin, unsplash.com
Φαγητό στη Σόφια

Όπως αναφέραμε και στα άρθρα για τη Varna και το Veliko Tărnovo, αυτό που γενικά έχουμε παρατηρήσει στη Βουλγαρία είναι ότι η τοπική κουζίνα δεν προωθείται ιδιαίτερα. Παντού στις μεγάλες πόλεις θα βρει κανείς εστιατόρια με ιταλικό και αμερικανικό φαγητό, pubs κτλ. Το γεγονός ότι είχαμε μόλις 2 μέρες στην Σόφια δεν βοήθησε στο να βρούμε κάποιο καλό τοπικό εστιατόριο.

Στην εμπορική οδό Vitosha μπορεί κανείς να βρει αξιόλογα εστιατόρια και fast food. Προτεινόμενη για κάτι γρήγορο είναι η φημισμένη «1 dollar pizza» την οποία μπορεί να βρει κανείς πολύ εύκολα.

Διαμονή στη Σόφια

Η διαμονή στην Σοφία είναι γενικά αρκετά φθηνή. Ένα δίκλινο δωμάτιο είναι διαθέσιμο σε ένα αξιοπρεπέστατο ξενοδοχείο, ακόμα και με λιγότερα από 50€ ανά βράδυ.

Σύνοψη

Η Σόφια αποτελεί ένα σύγχρονο, μοντέρνο και συνάμα όμορφο προορισμό. Το χαμηλό κόστος, η ευκολία πρόσβασης από την Ελλάδα και το γενικότερο vibe της πόλης καταρρίπτουν πολύ εύκολα την προκατάληψη, που ακόμα κι εμείς είχαμε, γι’ αυτήν.

Από τον Νικόλα Ραχιώτη

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version