Με χαμηλό bugdet στη Στοκχόλμη! (1ο μέρος)

Η Στοκχόλμη έχει τη φήμη μιας από τις πιο ακριβές πόλεις της Ευρώπης για τουρισμό, κι όχι άδικα. Από τη διαμονή μέχρι την εστίαση, οι επιλογές είναι κάθε άλλο παρά οικονομικές και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση low-budget προορισμό. Ακόμη και στην περίπτωση αυτή, όμως, υπάρχουν λύσεις και μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε, ώστε να βιώσετε τη σουηδική εμπειρία στο μέγιστο δυνατό βαθμό χωρίς να αναστενάξει υπερβολικά το πορτοφόλι σας.

Μουσεία με δωρεάν είσοδο

Κι όμως, υπάρχουν. Στη Στοκχόλμη (όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, π.χ. Λονδίνο) μπορείτε να βρείτε ένα πλήθος μουσείων, που προσφέρουν δωρεάν είσοδο, είτε σε όλους τους επισκέπτες, είτε σε ορισμένες –κατά βάση ηλικιακές- ομάδες. Ξεκινώντας από το εθνικό μουσείο της Σουηδίας, το National museum έχει δωρεάν είσοδο για όλους σε όλες τις μόνιμες εκθέσεις του, και για τους κάτω των 20 ετών στις εποχιακές εκθέσεις (με την τιμή για τους υπόλοιπους να διαμορφώνεται στις 100 κορώνες το βασικό εισιτήριο και 90 το φοιτητικό).

*10 κορώνες (kr) ισοδυναμούν περίπου με 1 ευρώ*

Συνεχίζουμε με το Nordiska, το μουσείο πολιτιστικής ιστορίας της Σουηδίας, με εκθέματα που καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο, από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα, και αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη. Η είσοδος είναι δωρεάν κάθε Τετάρτη από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ τις υπόλοιπες μέρες και ώρες, το βασικό εισιτήριο κοστίζει 140kr και το φοιτητικό 120kr, με δωρεάν είσοδο για τους ανήλικους (όπως και στα περισσότερα μουσεία της πόλης).

Άλλο ένα μουσείο που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης –Moderna Museet– το οποίο προσφέρει δωρεάν είσοδο για ολόκληρη τη βασική συλλογή και είναι επί πληρωμή για τις εποχιακές εκθέσεις, με τιμή στις 100 και στις 70 κορώνες, για βασικό και φοιτητικό εισιτήριο αντίστοιχα.

Κλείνουμε με το Nobel Prize Museum, ακριβώς στο κέντρο της Gamla Stan, στο οποίο η είσοδος είναι δωρεάν κάθε Τρίτη, 17:00-20:00, αλλά και ολόκληρη την εβδομάδα ανακοίνωσης των πασίγνωστων βραβείων, καθώς και την ημέρα Νόμπελ, στις 10 Δεκεμβρίου. Τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου η είσοδος κοστίζει 130 κορώνες για τους ενήλικες και 90 κορώνες για τους φοιτητές, χωρίς, ωστόσο, κατά κοινή ομολογία, να αξίζει το υψηλό αντίτιμο, επομένως καλύτερα να προτιμήσετε τις ημέρες δωρεάν επίσκεψης.

*Παρόλο που δεν προσφέρει δωρεάν είσοδο, από μια περιήγηση στα μουσεία της Στοκχόλμης δεν θα μπορούσε να λείπει το μουσείο Fotografiska, το οποίο αξίζει ασυζητητί μια επίσκεψη, από λάτρεις της φωτογραφίας και μη. Το μουσείο φιλοξενεί πλήθος εκθέσεων φημισμένων φωτογράφων, που αλλάζουν ανά διαστήματα, και επικεντρώνονται σε διάφορες θεματολογίες, από φυσικά τοπία μέχρι μείζονα κοινωνικά προβλήματα. Στα πλεονεκτήματα του μουσείου ανήκει και η πολύ ωραία τοποθεσία του στα νότια της παλιάς πόλης, καθώς επίσης και το ότι παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 11 το βράδυ, και επομένως είναι κατάλληλο για μια ξεχωριστή νυχτερινή επίσκεψη. Η τιμή του εισιτηρίου ανέρχεται στις 170kr το βασικό και 140kr το φοιτητικό.*

! Προσοχή, τα περισσότερα μουσεία της Στοκχόλμης είναι κλειστά τις Δευτέρες !

Αξιοθέατα της Στοκχόλμης

Αν δεν φοβάστε τα ύψη, το ιδανικό μέρος για να θαυμάσετε ολόκληρη την πόλη είναι ο ανελκυστήρας Katarina (Katarinahissen), ο οποίος ενώνει το Slussen με την υπόλοιπη περιοχή του Södermalm, του νησιού που βρίσκεται στα νότια της παλιάς πόλης. Ο ανελκυστήρας, κατασκευασμένος το 1881 και ανακαινισμένος το 1936, δεν λειτουργούσε για πολλά χρόνια λόγω εργασιών, αλλά πλέον είναι ανοιχτός για το κοινό όλο το 24ωρο, και προσφέρει μια καταπληκτική θέα, ειδικά τις ώρες της ανατολής και του ηλιοβασιλέματος.

Για κάτι αρκετά διαφορετικό από τα συνηθισμένα αξιοθέατα, δοκιμάστε να κάνετε μια βόλτα στο Skogskyrkogården, ένα κοιμητήριο (!) που έχει μετατραπεί όλως παραδόξως σε τουριστικό αξιοθέατο λόγω της ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1915 από δυο διάσημους Σουηδούς αρχιτέκτονες, ενώ αποτελεί και το πρώτο νεκροταφείο που αναδείχθηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το 1994.

Αν είστε λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας, η Στοκχόλμη σίγουρα έχει πολλές επιλογές να σας προσφέρει, με κυριότερη το εθνικό πάρκο Tyresta, το οποίο βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα νότια της Στοκχόλμης. Είναι το ιδανικό μέρος όχι μόνο για πεζοπορία, αλλά και για κολύμπι στις λίμνες του, γυμναστική στο ύπαιθρο ή για πατινάζ κατά τους χειμερινούς κυρίως μήνες, καθώς και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων, αρκετές από τις οποίες παρέχονται και δωρεάν. Ακόμη όμως και αν ενδιαφέρεστε απλά για μια περιήγηση στη φύση, αξίζει μια επίσκεψη, δεδομένου ότι η Σκανδιναβία φημίζεται για τα μαγικά φυσικά τοπία της και τα καταπράσινα δάση της.

Τελευταίος μας σταθμός το Drottningholm, το βασιλικό ανάκτορο που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα έξω από τη Στοκχόλμη, και αποτελεί το πρώτο αξιοθέατο της Σουηδίας που αναδείχθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Βρίσκεται στο νησί Lovön στα περίχωρα της σουηδικής πρωτεύουσας και είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο, μετρό και στη συνέχεια λεωφορείο, ποδήλατο, ακόμη και με πλοίο κατά τους θερινούς μήνες. Τόσο το ανάκτορο, όσο και οι κήποι που το περιβάλλουν, καθώς και το δημοφιλές Κινέζικο Περίπτερο εντός αυτών, συναποτελούν ένα αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφθείτε, εφόσον βέβαια διαθέτετε αρκετές ημέρες στη Στοκχόλμη. Πέρα από το ίδιο το ανάκτορο, το οποίο είναι πολύ καλά διατηρημένο δεδομένου μάλιστα ότι έχει χτιστεί τον 18ο αιώνα, η τοποθεσία είναι ιδανική για μια ημερήσια εξόρμηση λόγω της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς της Σουηδικής εξοχής, κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Εισιτήριο χρειάζεται μόνο για την επίσκεψη στο εσωτερικό του ανακτόρου, με την τιμή του να ανέρχεται στις 140 κορώνες το βασικό και στις 70 κορώνες το φοιτητικό.

Και επειδή μια κουραστική μέρα στα αξιοθέατα της Στοκχόλμης σίγουρα θα σας ανοίξει την όρεξη, μείνετε συντονισμένοι, γιατί ακολουθεί το 2ο μέρος, με οικονομικές προτάσεις για φαγητό και ποτό, όλες τις ώρες της ημέρας!

Από την Πένυ Σαρακενίδου

Special credits to: Μαρία Σαμακοβλή

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version