Θάσος: συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα!

Αν ψάχνετε ένα νησί που να συνδυάζει τη γοητεία ενός ορεινού προορισμού με την ομορφιά παραθαλάσσιων οικισμών δίπλα σε μαγευτικές παραλίες, η Θάσος είναι η ιδανική επιλογή. Με έντονο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, το νησί αυτό του βόρειου Αιγαίου αποτελεί την τέλεια απόδραση, τόσο για οικογενειακές διακοπές, όσο και για νεότερες ηλικίες.

Ορεινά χωριά στη Θάσο
Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι

Πρόκειται για έναν από τους πιο όμορφους ορεινούς οικισμούς του νησιού, ο οποίος ουσιαστικά αποτελείται από δύο χωριά, που απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από μισό χιλιόμετρο. Άρχισε να κατοικείται, σύμφωνα με ενδείξεις, από τους αρχαίους χρόνους, και, αν και εγκαταλείφθηκε στα μισά του προηγούμενου αιώνα, πλέον ένα μεγάλο μέρος του έχει ανακαινιστεί και γεμίσει με ζωή. Πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια, με γραφικά στενά και καταπράσινα πεύκα συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό για μια σύντομη απόδραση από τις παραλίες και τα πολύβουα παραθαλάσσια χωριά. Σταματήστε για έναν ελληνικό καφέ, μαζί με παραδοσιακό γλυκό κουταλιού σύκο ή καρυδάκι Θάσου και απολαύστε την περιήγηση στα στενά δρομάκια με το δροσερό ορεινό αεράκι να σας συνοδεύει.

Θεολόγος

Ένα χωριό κρυμμένο ανάμεσα στα βουνά και τα δέντρα, σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων από τη θάλασσα. Αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά και καλά διατηρημένα χωριά του νησιού, ενώ σε μια σύντομη βόλτα μπορείτε να δείτε μικρές παραδοσιακές αυλές, με αμπέλια και δεντράκια να προσφέρουν απλόχερα την δροσιά τους, καθώς και εντυπωσιακά παλιά αρχοντικά, γραφικά μαγαζάκια και καφενεία. Στο κέντρο του χωριού, υπάρχει η διάσημη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, χτισμένη στις αρχές του 19ου αιώνα, με το πασίγνωστο ξυλόγλυπτο τέμπλο της να αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη, ενώ λίγο πιο έξω από το χωριό θα δείτε και το παραδοσιακό τοξωτό γεφυράκι, ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής.

©Σοφία Τσουλκάνη, voyagingtheworld.com

Βγαίνοντας από το χωριό, από την ανατολική του πλευρά, και περπατώντας μέσα στο καταπράσινο δάσος, θα βρεθείτε στις βάθρες, από όπου αξίζει μια βουτιά στα παγωμένα κρυστάλλινα νερά, κάτω από τη σκιά των αιωνόβιων πλατάνων. Αν θελήσετε να κάνετε διάλειμμα για καφέ ή φαγητό, με παραδοσιακά ντόπια πιάτα από βιολογικά υλικά, το ιδανικό μέρος είναι ο Παλιός Νερόμυλος, συντηρημένος όπως ακριβώς ήταν στο παρελθόν και χτισμένος δίπλα από τις πηγές της Αγίας Βασιλικής, που υδροδοτούν χρόνια τώρα τον Θεολόγο. Μην παραλείψετε φυσικά να δοκιμάσετε και το πεντανόστιμο ψητό κατσικάκι, το οποίο θα βρείτε σε όλες σχεδόν τις ταβέρνες του χωριού.   

©Σοφία Τσουλκάνη, voyagingtheworld.com
Παναγία

Πρόκειται ίσως για το πιο πρόσφατα χτισμένο χωριό, από τον 18ο αιώνα, χωρίς ωστόσο αυτό να αναιρεί τη γραφική αρχιτεκτονική του. Περιδιαβαίνοντας στα δρομάκια του χωριού, θα δείτε πανέμορφα σπίτια και μικρά παραδοσιακά καφενεία, ενώ το πιο χαρακτηριστικό ίσως σημείο είναι η πλατεία του χωριού, με τον τεράστιο πλάτανο στο κέντρο της. Σε μικρή απόσταση με τα πόδια από την πλατεία, θα βρείτε την σπηλιά «Δρακότρυπα», με ένα μέρος της να παραμένει ακόμη ανεξερεύνητο, ενώ επίσης το χωριό είναι γνωστό για τα πανηγύρια του καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς και για το καρναβάλι του, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα.

Μαριές

Πρόκειται για ένα μικρό, γραφικό χωριό, κρυμμένο ανάμεσα στα βουνά και γεμάτο από πανύψηλα πεύκα, μόλις 12 χιλιόμετρα από τον αντίστοιχο παραθαλάσσιο οικισμό, τη Σκάλα Μαριών. Αποτελεί εξαιρετικό ορμητήριο για διαδρομές στο βουνό, καθώς αρκετά κοντά βρίσκεται η μοναδική τεχνητή λίμνη του νησιού με τους διάσημους καταρράκτες της, ενώ για τους λάτρεις της πεζοπορίας, υπάρχει η δυνατότητα να φτάσετε στην κορυφή του ψηλότερου βουνού της Θάσου, του Υψάριου. Βεβαίως αν δεν προτιμήσετε την πεζοπορία, μπορείτε να φτάσετε στο βουνό και με αυτοκίνητο ή να συμμετάσχετε σε κάποια εκδρομή με Jeep Safari. Όποιον τρόπο όμως και αν επιλέξετε, η θέα από την κορυφή είναι συγκλονιστική, και, αν ο ορίζοντας είναι αρκετά καθαρός, φτάνει μέχρι το Άγιο Όρος από τη μία μεριά και τη Σαμοθράκη και τη Λέσβο από την άλλη.

Θαλάσσιες αποδράσεις στη Θάσο
Αλυκή

Η παραλία της Αλυκής, εντός του ομώνυμου οικισμού, είναι μία από τις πιο διάσημες και γραφικές παραλίες του νησιού. Πρόκειται για έναν μικρό απάνεμο κόλπο με νερά πεντακάθαρα και καταπράσινα, γεγονός που οφείλεται στο πλήθος των πεύκων που τον περιβάλλουν, και είναι ιδανικό μέρος για ιστιοφόρα. Περπατώντας γύρω από την παραλία, στο ειδικά φτιαγμένο μονοπάτι του δασυλλίου,  θα συναντήσετε  τα δύο αρχαιοελληνικά ιερά, με τα ερείπια του ενός ακόμη εμφανή, καθώς πάνω από το δεύτερο χτίστηκε στη συνέχεια χριστιανικός ναός, καθώς και τα λατομεία μαρμάρου, που χρησιμοποιούνταν για πολλούς αιώνες, σημεία με έντονο αρχαιολογικό, όσο και τουριστικό, ενδιαφέρον. Για τους πιο περιπετειώδεις, αξίζει μια βουτιά στις φυσικές αλατόπετρες, που διατηρούνται από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Γκιόλα

Σίγουρα θα έχετε δει κάποια φωτογραφία αυτού του πασίγνωστου φυσικού τοπίου της Θάσου, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του νησιού. Γνωστή και ως «το δάκρυ της Αφροδίτης», η Γκιόλα αποτελεί μια φυσική λίμνη, ανάμεσα στα βράχια, και ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, καθώς το νερό της ανανεώνεται από αυτήν. Αν και η πρόσβαση στο σημείο είναι κάπως δύσκολη και απαιτεί αρκετό περπάτημα, το μαγευτικό τοπίο που θα αντικρίσετε αξίζει τον κόπο και μια βουτιά στα καταγάλανα νερά από τα φυσικά βραχώδη «σκαλάκια» γύρω της θα σας ανταμείψει.

Τρυπητή
©Σοφία Τσουλκάνη, voyagingtheworld.com

Η παραλία Τρυπητή βρίσκεται μόλις 4 χιλιόμετρα από τα Λιμενάρια και φημίζεται για τα βαθιά και πεντακάθαρα νερά της. Με μοναδική θέα στο Άγιο Όρος, στην παραλία αυτή υπάρχει και μια φυσική σπηλιά, στην οποία οφείλεται και το όνομά της, ενώ αξίζει να την επισκεφθείτε και νύχτα με πανσέληνο, για να θαυμάσετε τη μαγευτική ανατολή του φεγγαριού.

Πόρτο Βαθύ – Παραλία Σαλιάρα

Πρόκειται για δύο εξωτικές παραλίες με διαυγή καταπράσινα νερά, που βρίσκονται σε δύο μικρούς κολπίσκους και σε απόσταση μόλις 500 μέτρων η μία από την άλλη. Χαρακτηριστικό τους αποτελεί ο βυθός τους, στρωμένος με λευκές πετρούλες από το μάρμαρο που εξορύσσεται στην ίδια περιοχή, δημιουργώντας ένα μαγευτικό θέαμα τόσο τη μέρα, αλλά κυρίως τη νύχτα, όταν το φως του φεγγαριού αντανακλάται στον κατάλευκο πυθμένα. 

Και αυτά είναι λίγα μόνο από τα μέρη που αξίζει να επισκεφθεί κανείς στο μαγευτικό νησί της Θάσου. Μακριά από τη φασαρία και την πολυκοσμία των περισσότερων νησιών του Αιγαίου, η Θάσος είναι για όσους λατρεύουν να κολυμπούν σε καταγάλανα νερά, να απολαμβάνουν την ηρεμία και την άγρια ομορφιά της φύσης, για όσους προτιμούν τα μικρά παραδοσιακά καφενεία και ταβερνάκια ή τις βραδιές στην παραλία, παρέα με φίλους και θέα τα αστέρια…

Από την Πένυ Σαρακενίδου

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version