Wildlife tourism: τουρισμός θέασης άγριων ζώων

Πόσο εντυπωσιάζεσαι από ένα βίντεο ενός κοπαδιού αστραφτερών δελφινιών στη θάλασσα ή μερικών πανύψηλων και εντυπωσιακών ελεφάντων; Σίγουρα, αρκετά, όπως κι εμείς! Όλοι μας έχουμε νοιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας ότι θέλουμε να πάμε για σαφάρι στην Αφρική ή μία βαρκάδα ακολουθώντας τις φάλαινες. Κάπως έτσι, με το αίσθημα του εντυπωσιασμού δημιουργήθηκε ακόμη ένα νέο είδος τουρισμού, ο τουρισμός θέασης άγριων ζώων(=wild life tourism). Προσοχή, wild-life tourism θεωρείται η θέαση άγριων ζώων κι όχι το κυνήγι αυτών!

Οι μορφές που μπορεί να παρατηρηθεί αυτό το είδος τουρισμού είναι τρεις. Πρώτη, σε αιχμαλωσία, δηλαδή σε ενυδρεία, ζωολογικά πάρκα ή χώρους αλληλεπίδρασης, όπως επίδειξη κόλπων. Δεύτερη, σε ήμι-αιχμαλωσία, δηλαδή σε πάρκα άγριων ζώων που αποτελούνται από μεγάλων διαστάσεων έκτασης γης έτσι ώστε τα ζώα να μπορούν να νοιώθουν σαν το φυσικό τους περιβάλλον και τρίτη, στη φύση η οποία δεν έχει επεξεργαστεί καθόλου από τον άνθρωπο. Τέτοια μέρη είναι η ζούγκλα, οι ωκεανοί, τα δάση κ.α.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Ποιοι είναι οι 7 καλύτεροι προορισμοί για τουρισμό θέασης άγριων ζώων;

*Οι προορισμοί μπορούν να διαχωριστούν σύμφωνα με το είδος των αγελών. Απόλαυσε τις μαγικές φωτογραφίες των παρακάτω δραστηριοτήτων.

1) Καναδάς, για θέαση αρκούδων
@Céline Chamiot-Poncet, unsplash.com
2) Νότια Αμερική, Αμαζόνιος για παρατήρηση τζάγκουαρ
@lee bernd, unsplash.com
3) Μαδρίτη, στο Madrid Zoo, για επίδειξη δελφινιών
@Lisa, pinterest.com
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
4) Αφρική, για περπάτημα με λιοντάρια
@Bhargava Srivari, unsplash.com
5) Ταϊλάνδη, για περιποίηση ελεφάντων
@Our Wandering Mind, pinterest.com
6) Αυστραλία, σε ταξίδι με πλοίο για παρατήρηση φαλαινών
@sanjuansafaris.com , pinterest.com
Tips για υπεύθυνο τουρισμό θέασης άγριων ζώων

Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει παράνομο κυνήγι ζώων και εκμετάλλευση αυτών. Ένας τρόπος για να μπορέσεις να ταξιδέψεις υπεύθυνα είναι να αναζητήσεις σχολαστικά τα μέρη που θα επισκεφθείς. Η συνεισφορά στη συνέχιση μίας απάνθρωπης πράξης είναι, δυστυχώς πολύ εύκολο να συμβεί, οπότε πρόσεχε που συμμετέχεις!

Προσπάθησε να συνεισφέρεις με τον οποιοδήποτε τρόπο στην τοπική αγορά. Βρες δηλαδή έναν ντόπιο ταξιδιωτικό πράκτορα που διοργανώνει εκδρομές ή δραστηριότητες. Οι ντόπιοι γνωρίζουν καλά πως να διατηρούν την περιοχή τους, όπως εσύ θα προσπαθούσες να προστατεύσεις το δικό σου μέρος!

Η πιο ασφαλής και υπεύθυνη μορφή αυτού του είδους τουρισμού είναι η θέαση των άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον! Ακόμη καλύτερα θα μπορούσες να παρακολουθήσεις τη ζωή ενός άγριου ζώου αρκετά μακριά του π.χ. με κιάλια, αφήνοντάς το να νοιώθει ασφαλές και ήρεμο στο χώρο του. Σκέψου ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να δεις και εσύ τις πραγματικές του κινήσεις χωρίς να φοβάται ή να αισθάνεται αυτό ότι απειλείται.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Τέλος, μία πολύ βοηθητική κίνηση σε μέρη με άγρια ζώα είναι η αποφυγή αγοράς ενθυμίων με προϊόντα από ζώα, όπως κολιέ με χαυλιόδοντα, βαλσαμωμένα ζώα σαν κάδρα, δόντια φάλαινας κ.α. Σκέψου ότι αγοράζοντας κάτι τέτοιο μπορεί να συνεισφέρεις στο παράνομο εμπόριο και να ενθαρρύνεις την κακοποίηση των ζώων, αφού συνεχώς υπάρχει ανάγκη για αντίστοιχα αναμνηστικά!

Ελπίζουμε οι παραπάνω πληροφορίες να σε βοήθησαν έτσι ώστε να προγραμματίσεις, ενσυνείδητα και με πολιτιστική υπευθυνότητα, όλα αυτά που σαν τουρίστας θέλεις να επισκεφθείς!

Από την Σερεμετάκη Άννα-Μαρία

Exit mobile version