Ταξιδεύοντας αυθημερόν στη Βιέννη!

Τι μπορείς να κάνεις μέσα σε 10 ώρες σε μία χώρα του εξωτερικού;

Ως ταξιδιώτες είναι πολλές οι φορές που απλά θέλουμε να μπούμε σε ένα αεροπλάνο και να ταξιδέψουμε… Είτε μιλάμε για ταξίδι στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό. Οπότε κάποια στιγμή μας μπήκε η έμμονη ιδέα στο μυαλό να ταξιδέψουμε αυθημερόν. Και λέγοντας αυθημερόν εννοούμε να μπούμε στο αεροπλάνο το πρωί, να προσγειωθούμε σε μία άλλη χώρα και μέχρι το βράδυ να έχουμε επιστρέψει.

Και πάμε στην πράξη. Η πτήση μας για την Αυστρία αναχωρούσε από Αθήνα στις 7:20 το πρωί, οπότε γύρω στις 8:45 τοπική ώρα στην Αυστρία είχαμε προσγειωθεί. Από εκεί και πέρα μία καλή ιδέα θα ήταν να έχεις προετοιμάσει ένα πρόγραμμα έτσι, ώστε να μην χάσεις αρκετό χρόνο στις μετακινήσεις και να απολαύσεις τα σημαντικότερα αξιοθέατα.

Στο αεροδρόμιο

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο η καλύτερη επιλογή για να πας στο κέντρο είναι να επιλέξεις το τρένο. Το κόστος του εισιτηρίου είναι 4.20 ευρώ και η διαδρομή διαρκεί 15-25 λεπτά, ανάλογα το τρένο που αναχωρεί εκείνη την ώρα. Να αναφέρω επίσης ότι το τρένο του αεροδρομίου προσφέρει σε όλους τους επιβάτες δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο, Wi-Fi και διαθέτει ατομικές πρίζες σε περίπτωση που έχεις ξεχάσει να φορτίσεις το κινητό σου (αν και αυτό θα ήταν καλό να το αποφύγεις). Οι στάσεις που σου προτείνουμε να κατέβεις από το τρένο είναι το Wien Hbf, όπου πρόκειται για το κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό στη Βιέννη ή το Wien Mitte όπου πρόκειται για το κέντρο της Βιέννης. Προτείνουμε το 2ο, καθώς βρίσκεται σε πιο κεντρικό σημείο και έτσι θα γλιτώσεις χρόνο στη μετακίνηση.

Μετακίνηση στην πόλη

Δεδομένου το ότι βρίσκεσαι στην χώρα για τις επόμενες 10 ώρες θα πρέπει να εξοικονομήσεις και να διαχειριστείς το χρόνο όσο πιο καλά γίνεται. Γι’ αυτό το λόγο σου προτείνουμε να αγοράσεις ένα εισιτήριο με 24ωρη διάρκεια που σου επιτρέπει να μετακινηθείς στο συγκοινωνιακό δίκτυο της Βιέννης, χωρίς να χρειάζεται να βγάζεις εισιτήρια παντού. Το κόστος του ανέρχεται στα 5.80 ευρώ και σου επιτρέπει να μετακινηθείς με τα αστικά λεωφορεία και το τραμ της Βιέννης για 24 ώρες. Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Πώς να αξιοποιήσεις τις ώρες σου στη Βιέννη

Γενικά, δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να αξιοποιήσεις τις ώρες που έχεις διαθέσιμες. Από το να απολαύσεις έναν καφέ στο κέντρο μέχρι και την τελευταία επίσκεψη στο Κάστρο Μπελβεντέρε να είσαι σίγουρος ότι θα επιστρέψεις στην Ελλάδα με νέες ιδέες και μεγαλύτερη όρεξη. Παρακάτω θα σου δώσουμε μία ιδέα για το τι αξιοθέατα μπορείς να δεις σε 10 ώρες.

1. Photo-shooting στο Spittelau

Το Spittelau, εκτός από μία τεράστια μονάδα αποτέφρωσης αποβλήτων, αποτελεί και κτήριο αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, καθώς η αρχιτεκτονική του και το πολύχρωμο βάψιμό του εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Ποιος θα σκεφτόταν ότι μια μονάδα αποτέφρωσης αποβλήτων θα μπορούσε να αποτελεί τέχνη; Μια επίσκεψη στο εργοστάσιο τηλεθέρμανσης Spittelau θα σας αφήσει έκπληκτους. Ο σχεδιασμός του κτηρίου βασίστηκε στον Αυστριακό καλλιτέχνη Hundertwasser ο οποίος ασχολήθηκε με τη μοντέρνα τέχνη. Μπορείτε να βρεθείτε εκεί με τις γραμμές U4 και U6 κατεβαίνοντας στη στάση με όνομα: Spittelau.

2. Επίσκεψη στο Πύργο του Δούναβη

Αναχωρούμε λοιπόν από το Spittelau, με τη γραμμή U6 αυτήν τη φορά, και κατεβαίνουμε στη στάση Neue Donau. Από εκεί ακολουθούμε το ειδικό μονοπάτι με πινακίδες στα Γερμανικά και Αγγλικά το οποίο μας οδηγεί στο Πύργο του Δούναβη ή Donauturm ή αλλιώς Danube Tower. Η είσοδος είναι λίγο ακριβή δεδομένου ότι ταξιδεύεις για μία ημέρα. Η τιμή του είναι 14.50 ευρώ. Ωστόσο, έχει να προσφέρει πολλά. Ο πύργος διαθέτει ασανσέρ με διάφανη οροφή και παράλληλα παίζει μουσική. Αποτελείται από 2 ορόφους: στον πρώτο περιβάλλεσαι από τζάμι καθώς βρίσκεσαι σε εσωτερικό χώρο, ενώ αν ανέβεις πιο πάνω με την εσωτερική σκάλα βγαίνεις πλέον έξω. Ο πύργος περιστρέφεται, ενώ διαθέτει και εστιατόριο στο οποίο μπορεί να καθίσει κανείς και να απολαύσει την Αυστριακή γαστρονομία.

3. Επίσκεψη στο μουσείο Madame Tussaud’s Vienna

Αναχωρούμε από το Πύργο του Δούναβη και περπατάμε μέσα από το πάρκο του Δούναβη μέχρι να βρεθούμε στο σταθμό Kaisermuhler VIC. Από εκεί με την γραμμή U1 κατεβαίνουμε στο Praterstern. Εκεί μπορείς να βρεις το Prater, όπου πρόκειται για λούνα παρκ το οποίο δεν προτείνουμε να επισκεφτείς αν δεν διαθέτεις χρόνο, αλλά και το μουσείο των κέρινων ομοιωμάτων της Madame Tussaud. Για κάποιον που δεν έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο, είναι αρκετά εντυπωσιακό. Η έκθεση δεν είναι πολύ μεγάλη, αλλά τα εκθέματα είναι εντυπωσιακά. Μπορείς να βγάλεις άπειρες φωτογραφίες με όλα τα ομοιώματα και η είσοδος του μουσείου είναι 19 ευρώ.

TIP: Καλό θα ήταν να έχετε mb στο κινητό σας, μιας και στην Ευρώπη δεν χρεώνεστε πλέον έξτρα, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία στη μετακίνηση.

4. Wiener Riesenrad

Πρόκειται για την ενναλακτική του Πύργου του Δούναβη. Βρίσκεται δίπλα στο μουσείο της Madame Tussaud και αποτελεί ορόσημο της Βιέννης. Ουσιαστικά είναι μία τεράστια ρόδα η οποία προσφέρει υπέροχη θέα. Κοστίζει 12 ευρώ και η βόλτα κρατάει 10 λεπτά.

5. Πλατεία του Αγίου Στεφάνου

Ξανά με την γραμμή U1 κατεβαίνουμε στη στάση Stephansplatz. Πρόκειται για την κεντρική πλατεία της Βιέννης. Εκτός από πολύ κόσμο, εκεί μπορεί κανείς να βρει εμπορικά μαγαζιά και πανέμορφες καφετέριες. Αν διαθέτετε χρόνο προτείνουμε αναμφίβολα να δοκιμάσετε το αυστριακό σνίτσελ. Εκτός από γραφικά στενά και πανέμορφα κτήρια, η πλατεία αυτή φιλοξενεί τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου. Η είσοδος είναι δωρεάν και είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία για να επισκεφτείτε στη Βιέννη.

6. Museum of illusions

Αν δεν έχετε επισκεφτεί παρόμοιο μουσείο σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να το επισκεφθείτε. Βρίσκεται 3 λεπτά με τα πόδια από την πλατεία του Αγίου Στεφάνου και η κανονική είσοδος κοστίζει 12 ευρώ. Το προσωπικό είναι πολύ ευγενικό και θα φροντίσει να μείνετε ευχαριστημένοι ακόμη και αν ταξιδεύετε μόνοι.

TIP: Αν ωστόσο υπάρχει ουρά ή ταξιδεύετε σε high season εποχή, προτείνουμε να το αποφύγετε, καθώς όπως είπαμε ταξιδεύουμε για λίγες ώρες.

7. Rathausplatz

Περπατώντας 10 λεπτά φτάνουμε στο Δημαρχείο της Βιέννης. Εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει το κτήριο, αλλά και την πλατεία του δημαρχείου.

Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το κτήριο του αυστριακού κοινοβουλίου. Θυμίζει έντονα την Ελλάδα, καθώς έχει χτιστεί βασισμένο στο ελληνικό νεοκλασικό στυλ, ενώ τα μάρμαρα του κτηρίου είναι ελληνικά. Ακριβώς μπροστά από το κτήριο βρίσκεται επίσης και το σιντριβάνι της θεάς Αθηνάς.

8. Κάστρο Μπελβεντέρε

Αναχωρούμε λοιπόν και από τη Rathausplatz και με τις γραμμές D ή 71 του τραμ απολαμβάνουμε την 20λεπτη διαδρομή μέχρι τη στάση Schloss Belvedere. Σε 3 λεπτά βρισκόμαστε στο Κάστρο Μπελβεντέρε. Σε αυτήν τη φάση δεν θεωρούμε πως επαρκεί ο χρόνος για να δει το μουσείο κανείς εσωτερικά. Πρόκειται σίγουρα για ένα επιβλητικό και όμορφο κτήριο, όπου μπορεί κανείς να βγάλει καταπληκτικές φωτογραφίες. Είναι ιδανικό μέρος να πάει κανείς για περπάτημα. Αν ωστόσο θέλετε να επισκεφτείτε το μουσείο, η είσοδος κυμαίνεται στα 16-20 ευρώ, ανάλογα ποιο μέρος του κτηρίου θέλετε να επισκεφτείτε, ενώ μετά τις 18:00 το απόγευμα είναι δωρεάν.

Η ώρα της επιστροφής

Και κάπου εδώ έχουμε πλέον εξαντλήσει τις διαθέσιμες ώρες στη Βιέννη και πρέπει να κατευθυνθούμε στο αεροδρόμιο. Ο κεντρικός σταθμός της Βιέννης βρίσκεται μόλις 10 λεπτά με τα πόδια από το κάστρο Μπελβεντέρε.

Επιβιβαζόμαστε στο αμέσως επόμενο διαθέσιμο τρένο για το αεροδρόμιο και σε 20 λεπτά βρισκόμαστε ξανά στο ίδιο σημείο που ήμασταν και το πρωί. Πινακίδες στα Γερμανικά και στα Αγγλικά θα σας καθοδηγήσουν έτσι ώστε να βρεθείτε στο χώρο των αναχωρήσεων.

TIP: Φροντίστε να έχετε τα εισιτήρια σε ηλεκτρονική μορφή έτσι ώστε να λαμβάνετε πληροφορίες για την πύλη αναχώρησης της πτήσης σας. Μπορείτε ωστόσο να χρησιμοποιήσετε και τους τεράστιους πίνακες με πληροφορίες που βρίσκονται στο αεροδρόμιο ή να ρωτήσετε στο γκισέ των πληροφοριών.

Γενική συμβουλή: Θεωρούμε πως αυθημερόν ταξίδια είναι ιδανικά για κάποιον που ταξιδεύει μόνος του. Ταξιδεύοντας μόνος θα μάθετε να είστε ανεξάρτητος, να φτιάχνετε το πρόγραμμά σας σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες και απαιτήσεις. Αν ωστόσο δοκιμάσετε να κάνετε αυτό το ταξίδι με παρέα φροντίστε να κάνετε καλό πρόγραμμα και φυσικά να μην αργήσετε να επιστρέψετε στο αεροδρόμιο.

Από τον Αναστάση Δένη

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version