Εξερευνώντας την Τήνο!

Η Τήνος είναι ένα πανέμορφο νησί των Κυκλάδων και είναι ιδιαίτερα γνωστή για την εκκλησία της. Δέχεται χιλιάδες επισκέπτες, ενώ παράλληλα προσφέρει μία πληθώρα μουσείων και πανέμορφων παραλιών τις οποίες θα πρότεινα να επισκεφτείτε χωρίς αμφιβολία, ειδικά αν πρόκειται να μείνετε μέρες στο νησί.

Παναγία της Τήνου

Δεν γίνεται να κάνετε αυτό το ταξίδι και να μην επισκεφθείτε την πιο γνωστή εκκλησία της Τήνου, που ετησίως οι επισκέπτες της πλημμυρίζουν το νησί. Είτε αποφασίσετε να ανεβείτε γονατιστοί είτε περπατώντας, η εκκλησία θα σας αφήσει άφωνους. Προσωπικά, όταν αντίκρισα την εκκλησία εντυπωσιάστηκα! Πρόκειται για διώροφη κατασκευή. Στο πρώτο επίπεδο μπορεί κανείς να δει αίθουσες με κολυμπήθρες, όπως και πανέμορφες εικόνες, ενώ για να φτάσετε στο δεύτερο επίπεδο θα πρέπει να ανεβείτε με τις σκάλες. Μπαίνοντας μέσα θα αντικρίσετε έναν ψηλοτάβανο χώρο με πολλές εικόνες και πολλά τάματα! Η θέα από την εκκλησία είναι επίσης μοναδική καθώς μπορείτε να δείτε όλο το λιμάνι!

Χρήσιμη πληροφορία: Η εκκλησία δε διαθέτει κομποσκοίνια, οπότε θα χρειαστεί να αγοράσετε από έξω, αν δεν έχετε ήδη, έτσι ώστε να σας τα ευλογήσουν, εάν το επιθυμείτε.

Παραλίες της Τήνου

Για να μετακινηθείτε στις παραλίες του νησιού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ΚΤΕΛ, όπου εγγυάται να σας πάει σε όποια παραλία επιθυμείτε. Εάν ωστόσο διαθέτετε ή νοικιάσετε αυτοκίνητο αποκτάτε μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς θα γλιτώσετε χρόνο στις μετακινήσεις σας και θα είστε πιο άνετοι.

Άγιος Σώστης
Άγιος Σώστης, Τήνος
© Εβελίνα Μπραΐμη, voyagingtheworld.com

Πρόκειται ίσως για την πιο ωραία παραλία της Τήνου! Στην αρχή της παραλίας θα αντικρίσετε μια μικρή εκκλησία, την εκκλησία του Άγιου Σώστη, όπου είναι κι ο λόγος για τον οποίο ονομάστηκε έτσι η παραλία. Όσον αφορά την παραλία, πρόκειται για μία οργανωμένη παραλία, ενώ διαθέτει και beach bars. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαλέξετε το beach bar που σας αρέσει περισσότερο, να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τη θάλασσα.

Άγιος Φωκάς

Η παραλία αυτή βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Τήνου. Η έκτασή της είναι μικρότερη από τον Άγιο Σώστη, αλλά είναι κι αυτή οργανωμένη παραλία που προσφέρει όμορφα και καταγάλανα νερά. 

Άγιος Ιωάννης Πόρτο

Στην τοποθεσία αυτή θα βρείτε δυο οργανωμένα beach bar, το Φύκι και το La La Louza. Τα πανέμορφα νερά της αρκούν για να την επισκεφτείτε.

Κολυμπήθρα

Πολλοί θεωρούν ότι είναι η πιο ωραία παραλία της Τήνου. Φτάνοντας στην είσοδο της παραλίας θα αντικρίσετε πολυθρόνες, που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της παραλίας. Στα θετικά της ότι είναι οργανωμένη παραλία. Ωστόσο, όταν την επισκέφτηκα εγώ δεν ήταν πολύ καθαρή, καθώς είχε πολύ αέρα. Θα σας πρότεινα λοιπόν να την επισκεφτείτε μία μέρα που δεν θα φυσάει πολύ.

Μουσεία της Τήνου

Πάνορμος, Τήνος
© Εβελίνα Μπραΐμη, voyagingtheworld.com

Όλα τα παρακάτω μουσεία βρίσκονται στον Πάνορμο. Πρόκειται για ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο μέρος και μπορείτε να φτάσετε εκεί χρησιμοποιώντας το ΚΤΕΛ από το κέντρο της Τήνου. Θα πρέπει να αποβιβαστείτε στην τελευταία στάση.

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

Πρόκειται για ένα πολύ εντυπωσιακό μουσείο το οποίο στεγάζεται σε δύο κτήρια. Εκεί έμαθα ότι η Τήνος είναι επίσης αγαπητή για τα μάρμαρα που δημιουργούνται εκεί. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το επισκεφτείτε.

Μουσείο Τήνιων Καλλιτεχνών

Το συγκεκριμένο μουσείο αποτελείται από έναν όροφο, αν κι ο χώρος είναι μικρός μπορεί κανείς να θαυμάσει τα πανέμορφα γλυπτά. Όλα τα γλυπτά έχουν δημιουργηθεί από Τήνιους καλλιτέχνες.

Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά 

Πολλοί από εσάς, όπως άλλωστε κι εγώ, δεν γνωρίζουμε τον Γιαννούλη Χαλεπά. Μαζί με τις φίλες μου αποφασίσαμε λοιπόν να επισκεφτούμε το μουσείο του και να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτόν. Ο Γιαννούλης Χαλεπάς ήταν πολύ γνωστός γλύπτης και το μουσείο του στεγάζεται στο σπίτι του. Κατά την επίσκεψη σας στο μουσείο αυτό θα μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την ζωή του, ενώ μπορείτε να δείτε και τα προσωπικά του αντικείμενα τα οποία έχουν παραμείνει εκεί από τότε που πέθανε.

Πώς θα φτάσετε στην Τήνο

Γενικά υπάρχουν 2 επιλογές που μπορεί κάποιος να επιλέξει για να επισκεφτεί το νησί. Ο πρώτος τρόπος είναι να πάρετε το πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 5 ώρες. Η δεύτερη επιλογή είναι να πάρετε το πλοίο από το λιμάνι της Ραφήνας. Προσφέρονται και εκεί 2 επιλογές. Η μία είναι να ταξιδέψετε με ταχύπλοο, όπου η διάρκεια του ταξιδιού είναι στις 2 ώρες ή να ταξιδέψετε με συμβατικό πλοίο με διάρκεια ταξιδιού περίπου 3 ώρες. Προτιμήστε να πάρετε το πλοίο από το λιμάνι της Ραφήνας, έτσι ώστε να έχετε ένα ξεκούραστο ταξίδι και να απολαύσετε περισσότερο το νησί, καθώς αυτή η επιλογή αυτή είναι η συντομότερη.

Γενική Συμβουλή: Αν και μπορεί κανείς να μετακινηθεί στο νησί με την βοήθεια των λεωφορείων πιστεύω ότι είναι πολύ χρήσιμο να νοικιάσετε αυτοκίνητο, ειδικά αν ταξιδεύετε με παρέα. Έχοντας αυτοκίνητο θα έχετε την ευκαιρία πέρα από τις παραλίες και τα μουσεία να επισκεφθείτε άλλα μέρη της Τήνου, αλλά και να πάτε στα Πανηγύρια που γίνονται σε κάποια χωριά της.

Από την Εβελίνα Μπραΐμη

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version