Εξερευνώντας τη Χάγη!

Χάγη Ολλανδία

Η Ολλανδία και ιδιαίτερα η πρωτεύουσα της, το Άμστερνταμ, είναι από τους πιο διάσημους προορισμούς της Ευρώπης. Εν αντιθέσει, η Χάγη, που αποτελεί το κρυφό διαμάντι αυτής της χώρας, προσφέρει στον επισκέπτη μια εντελώς διαφορετική οπτική γωνία μακριά από το γκρίζο και τη φασαρία της πόλης. Η επαρχιακή πλευρά της Ολλανδίας είναι συνδεδεμένη με εικόνες από καταπράσινα λιβάδια και πολύχρωμες τουλίπες, όπου ιστορικά οι Ολλανδοί έχουν δείξει μεγάλο πάθος κι αποτελούν ένα σύμβολο για τη χώρα. Τα καταπράσινα πάρκα, τα όμορφα κτήρια και οι ατελείωτοι ποδηλατοδρόμοι είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά της πόλης, καθώς πρόκειται για μία από τις πιο bike-friendly πόλεις στην Ευρώπη. Φυσικά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το δίκτυο των καναλιών στο οποίο είναι χτισμένες οι πόλεις, κοσμώντας τες με ένα μοναδικό τρόπο.

Είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε μία από τις πιο όμορφες και ξεχωριστές, για πολλούς λόγους, πόλεις της Ολλανδίας, την μαγευτική Χάγη!

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε στη Χάγη είναι τα μικρά σπιτάκια με τις τριγωνικές σκεπές, οι μεγάλοι γοτθικοί ναοί που την κοσμούν και αποδίδουν στην πόλη έναν αυστηρό χαρακτήρα. Αμέσως μετά, θα δείτε τα αμέτρητα καταπράσινα πάρκα, τα ποδήλατα και φυσικά το Δικαστήριο της Χάγης- International Court of Justice– που βρίσκεται στο Παλάτι της Ειρήνης (Vredespaleis).

H κατασκευή του έγινε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Louis M. Cordonnier το 1908. Ο Thomas Hayton επιμελήθηκε τον σχεδιασμό των πανέμορφων κήπων που περιβάλλουν το κτήριο. Ένα εμβληματικό κτήριο το οποίο κατασκευάστηκε το 1945. Η πόλη της Χάγης χρονολογείται από το 1248 από τον Βίλεμ Β’ και χρησιμοποιήθηκε εκείνα τα χρόνια ως το διοικητικό κέντρο της Ολλανδίας. Des Graven Hage” κυριολεκτικά σημαίνει “Ο φράχτης των κομητών”. Αυτό βεβαίως δεν άλλαξε έως τώρα, καθώς η Χάγη αποτελεί το κέντρο της κυβέρνησης, όχι όμως την επίσημη πρωτεύουσα.

 Ας δούμε λοιπόν πως είναι η Χάγη σήμερα!

Κανάλια, σπιτάκια με τριγωνικές σκεπές και ανοιχτές κουρτίνες, καθώς οι ντόπιοι πιστεύουν πως δεν έχουν τίποτα να κρύψουν από έναν περαστικό, όμορφες υπαίθριες αγορές με κρέατα, αντίκες, second-handρούχα και το παραδοσιακό παστό ψάρι της Ολλανδίας, η ρέγγα, είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να δείτε στη Χάγη από τις πρώτες ώρες της διαμονής σας! Μπορείτε να απολαύσετε τη ρέγγα σε πολλά εξαιρετικά εστιατόρια της Χάγης. Ένα από αυτά είναι το Buitenhof Herring Stall, ένα συνοικιακό μικρό εστιατόριο όπου μπορείτε να το δοκιμάσετε είτε στο χώρο του μαγαζιού είτε στο χέρι κατά τη διάρκεια της βόλτας σας. Όπου και να βρεθείτε μέσα σε αυτήν την πόλη υπάρχει κάτι νέο που μπορείτε να εξερευνήσετε, όπως οι αμέτρητοι καθεδρικοί ναοί, τα κυβερνητικά κτίρια, χτισμένα μια άλλη εποχή, όπως το Ολλανδικό Κοινοβούλιο Binnenhof, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην λίμνη Hofvijver.

Το Binnenhof είναι ένα συγκρότημα κτιρίων, το οποίο κατασκευάστηκε το 13ο αιώνα ως κατοικία Ολλανδών κόμηδων. Από το 1584 αποτελεί το κέντρο της πολιτικής ζωής της Ολλανδίας, αφού στεγάζει το ολλανδικό Κοινοβούλιο. Εκτός από την εντυπωσιακή εξωτερική όψη, μπορείτε να επισκεφτείτε το εσωτερικό του κατά τη διάρκεια ξεναγήσεων.

Το μουσείο Mauritshuis

Το μουσείο Mauritshuis είναι σίγουρα ένα από τα πιο γνωστά μουσεία της Χάγης, λόγω του γνωστού πίνακα “Το κορίτσι με το μαργαριτάρι” του Γιοχάνες Βερμέερ, που φιλοξενείται από το μουσείο και αξίζει χωρίς δεύτερη σκέψη να το επισκεφτείτε. Το διάσημο μουσείο ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα, ως οικία του κόμη Johan Maurits van Nassau-Siegen. Τα επόμενα χρόνια, το κτίριο είχε πολλές διαφορετικές χρήσεις, όμως το 1822 ξεκίνησε η λειτουργία του ως μουσείο και από τότε φιλοξενεί μία μεγάλη γκάμα εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η παραλία Scheveningen

Λατρεύετε τις ανέμελες βόλτες στη φύση, μπροστά στη θάλασσα, και μάλιστα με την συντροφιά ενός βιβλίου; Αν επισκεφτείτε τη Χάγη, αξίζει σίγουρα να πραγματοποιήσετε μια βόλτα στην παραλία της. Βρίσκεται 10-15 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη. Μπορείτε να φτάσετε εκεί είτε με τα πόδια, είτε με το ποδήλατο ή ακόμα και με το λεωφορείο, καθώς τα μέσα μαζικής κυκλοφορίας είναι πολύ οργανωμένα στη Χάγη και εύκολα προσβάσιμα.

Η παραλία ονομάζεται Scheveningen, η οποία μέχρι το 1881 αποτελούσε ένα ψαροχώρι της Ολλανδίας. Μπορείτε να την επισκεφτείτε για οποιαδήποτε δραστηριότητα, όπως καφέ, φαγητό ή ψώνια. Διαθέτει ακόμα και για τους πιο τολμηρούς εγκατάσταση bungee jumping. Είναι απέραντη και πάνω σε αυτήν έχει χτιστεί ένα πανέμορφο κτίριο!

Στην παραλία Scheveningen θα βρείτε επίσης μια μεγάλη μαρίνα, που μπαίνει μέσα στη θάλασσα σε σχήμα πλοίου. Φιλοξενεί μια μεγάλη γκάμα μαγαζιών και λέσχες για surfing, καθώς η παραλία αποτελεί meeting point όλων των  surfers, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το Skyview De Pier, ένας τροχός σε εξαιρετικό σημείο της παραλίας. Από εκεί έχετε τη δυνατότητα να αγναντέψετε ολόκληρη την πόλη της Χάγης! Eίναι μία υπέροχη επιλογή …  για όσους δεν έχουν υψοφοβία και θέλουν να βιώσουν κάτι διαφορετικό, πέρα από μία βόλτα στην παραλία.

Το Panorama Mesdag

Μία ακόμα εμπειρία που αξίζει να βιώσετε είναι το καταπληκτικό Mesdag Panorama, ένα μουσείο που σας ταξιδεύει στη θέα της Χάγης του 1881. Μία χρονομηχανή που σας επιτρέπει να ταξιδέψετε στο χρόνο. Το Panorama Mesdag ιδρύθηκε το 1881 στο Zeestraat της Χάγης. Είναι μία πολύ καλή επιλογή, εάν θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα τη Χάγη μέσα από τη δύναμη της τέχνης.

Οι Κινέζικοι κήποι της Χάγης

Τέλος, εάν έχετε όρεξη για εξερεύνηση και χαλαρό πικνίκ στη φύση, αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσετε είναι η επίσκεψη στους Κινέζικους Κήπους της Χάγης! Πρόκειται για ένα μοναδικό θέαμα που παραπέμπει στα παραμύθια που μας έλεγαν οι γονείς μας, όταν ήμασταν μικροί! Εάν είστε λάτρεις της φωτογραφίας, επίσης δεν πρέπει να παραβλέψετε αυτήν τη μοναδική εξόρμηση!

Βρίσκεται στο πάρκο Clingendael και πρόκειται για ένα μικρό κήπο με Ιαπωνικό στυλ, που θα λατρέψει όποιος βρεθεί εκεί! Δυστυχώς, είναι ανοιχτός περίπου δύο μήνες το χρόνο συνολικά, 6 εβδομάδες την άνοιξη και στη συνέχεια 2 εβδομάδες το φθινόπωρο. Ο κήπος είναι όμορφα διατηρημένος και φιλοξενεί μια ποικιλία από ιαπωνικά, ασιατικά δέντρα και φυτά. Οι κινέζικοι κήποι δημιουργήθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα από την Marguérite M. Baroness van Brienen (1871-1939), η οποία έκανε πολλά ταξίδια με πλοία στην Ιαπωνία και έφερε μαζί της πίσω στην Ολλανδία μία μεγάλη ποικιλία γλυπτών, ώστε να διατηρήσει το ιαπωνικό στυλ. Αυτός ο κήπος αποτελεί το κρυφό διαμάντι της Χάγης χωρίς καμία υπερβολή.

Συνεπώς, εάν ποτέ βρεθείτε στην Ολλανδία μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τη Χάγη! Σίγουρα είναι μία πόλη που κρύβει θησαυρούς και αξίζει να την εξερευνήσετε κι εσείς μόνοι σας!

Από την Ηρώ Κούτρη

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version