Οδοιπορικό στην Ολλανδία: 3 ολλανδικές πόλεις-έκπληξη!

Η Ολλανδία είναι ένας must προορισμός για νέους και φοιτητοπαρέες, για ζευγάρια, αλλά και για οικογένειες με παιδιά. Οι περισσότεροι στο άκουσμα της Ολλανδίας σκεφτόμαστε το Άμστερνταμ, την πρωτεύουσα και τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όμως στην Ολλανδία θα βρεις πόλεις με παραδοσιακά, αλλά και σύγχρονα στοιχεία που θα σου τραβήξουν την προσοχή. Ας ξεκινήσουμε ένα οδοιπορικό σε κάποιους διαφορετικούς ολλανδικούς προορισμούς!

Rotterdam: Μια πόλη αναγεννάται!

Το Rotterdam είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας και φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Η πόλη του Rotterdam βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Nieuwe Maas (New Meuse), ο οποίος αποτελεί προέκταση του ποταμού Ρήνου. Το όνομα της πόλης προέκυψε από τον ποταμό Rotte, έναν μικρότερο ποταμό – κομμάτι του Ρήνου επίσης. Ιστορικά το Rotterdam είχε βομβαρδιστεί κατά τη διάρκεια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου, γι’ αυτό και η πολεοδομία και η αρχιτεκτονική του έχουν προσδώσει μια πιο ευρύχωρη και σύγχρονη οπτική. Έτσι, τα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης είναι μία έκπληξη για τους λάτρεις της σύγχρονης και πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής.

O κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός του Rotterdam, ο Rotterdam Centraal, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς της Ολλανδίας, με 110.000 επιβάτες ημερησίως. To ιδιαίτερο στοιχείο του συγκεκριμένου σταθμού είναι ο εντυπωσιακός αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός, που αυτομάτως τον καθιστά το πρώτο αξιοθέατο που αντικρίζεις στην πόλη του Rotterdam. Αφού θαυμάσεις το κτήριο του σταθμού, παίρνοντας το πρώτο τραίνο για Rotterdam Blaak, φτάνεις ένα βήμα πιο κοντά στο πραγματικό Rotterdam. Αφού αποβιβαστείς και βγεις από τον σταθμό Blaak θα αντικρίσεις εντυπωσιακά κτήρια, τα οποία αξίζει να τα προσέξεις από κοντά. Ξεκινώντας από το Markthal, αποτελεί την πρώτη στεγασμένη αγορά της Ολλανδίας και κατασκευάστηκε την περίοδο 2009-2014. Το Markthal είναι ο παράδεισος των foodies. Γεύσεις γλυκές και αλμυρές, πικάντικες και ήπιες, θα ξετρελαθείς από την ποικιλία, τα χρώματα, τις μυρωδιές και δεν θα θες να φύγεις. Το εντυπωσιακό είναι ότι το Markthal για μερικούς αποτελεί κυριολεκτικά το σπίτι τους, καθώς διατίθενται και κατοικίες προς ενοικίαση.

Συνεχίζοντας τη βόλτα σου, θα προσέξεις ένα περίεργο, αλλά συνάμα ιδιαίτερο κτήριο γνωστό ως Blaaktoren. Το εν λόγω κτήριο είναι έργο του Ολλανδού αρχιτέκτονα Piet Blom, το οποίο λόγω του πεντάγωνου σχήματος του και της «αιχμηρής» του κορυφής, έχει λάβει και το όνομα Potlood, που σημαίνει μολύβι. Το κτήριο των 61 μέτρων και 15 ορόφων φιλοξενεί διαμερίσματα, τα οποία φυσικά εκτός από το ιδιαίτερο εξωτερικό τους παρουσιαστικό, διαθέτουν μια μοναδική urban θέα. Δίπλα από το Blaaktoren, συνδέοντας την περιοχή Blaak με το Oude Haven (Παλιό Λιμάνι), εκτείνεται το συγκρότημα των Cube Houses (Kubushuize στα ολλανδικά), έργο του ίδιου αρχιτέκτονα. Λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής τους εικόνας, η οποία κατά τους ντόπιους παρομοιάζεται και με δέντρα, έχει μείνει και με την ονομασία Blaak Forest.

Cube houses, Ρότερνταμ, Ολλανδία
Cube Houses, Ρότερνταμ, Ολλανδία
© Πολυξένη Πολύζου, voyagingtheworld.com

Αφήνοντας πίσω αυτήν τη σύγχρονη πλευρά του Rotterdam, το Oude Haven (Παλιό Λιμάνι) και το Witte Huis (Λευκό Σπίτι) είναι οι επόμενες στάσεις. Η περιοχή του Oude Haven είναι μια ευχάριστη αντίθεση παράδοσης και σύγχρονης περιόδου, που συναντάται κυρίως στην πόλη. Από την άλλη, το Witte Huis κατασκευασμένο το 1898, με το αρχιτεκτονικό στυλ Art Nouveau να κυριαρχεί, αποτελεί τον πρώτο ουρανοξύστη της Ευρώπης, κι επάξια μπορεί να θεωρηθεί το κτήριο-μεταίχμιο του παλιού και της εξέλιξης.

Witte Huis, Oude Haven, Ρότερνταμ, Ολλανδία
Witte Huis, Ρότερνταμ, Ολλανδία
© Peter Hall, unsplash.com

Tip: Πριν συνεχίσεις την περιπλάνησή σου στο εντυπωσιακό Rotterdam, πρέπει να ξέρεις ότι σε όλην την Ολλανδία, εκτός από τις αγορές τροφίμων, το brunch έχει την τιμητική του. Ένα δοκιμασμένο μαγαζί στα 10 λεπτά από το Witte Huis είναι το Bagel Bakery & Burgers, με γλυκές και αλμυρές απολαύσεις που θα σου δώσουν δύναμη και όρεξη για τη συνέχεια.

Στάση για γλυκό στο Bagel Bakery & Burgers
© Πολυξένη Πολύζου, voyagingtheworld.com

Η πιο γραφική και «παλαιάς κοπής» σκοπιά του Rotterdam θα δώσει ξανά την σκυτάλη στη σύγχρονη εποχή και αρχιτεκτονική. Ένα από τα πιο γνωστά σημεία της πόλης είναι η Erasmusbrug (Γέφυρα Erasmus), αφιερωμένη όπως αποκαλύπτει και το όνομά της στον φιλόσοφο Erasmus Roterodamus. H γέφυρα, αποκαλούμενη και ως “Swan” λόγω του μεγαλοπρεπούς σχήματος της, συνδέει τη Βόρεια και τη Νότια πλευρά της πόλης και αποτελεί έργο του Ολλανδού αρχιτέκτονα Benvan Berkel.

Erasmusbrug (Γέφυρα Erasmus), Ρότερνταμ, Ολλανδία
Erasmusbrug, Ρότερνταμ, Ολλανδία
© Πολυξένη Πολύζου, voyagingtheworld.com

Τελευταίος προορισμός της πόλης είναι ο πύργος Euromast. Το έργο του ολλανδικής καταγωγής αρχιτέκτονα Huig Maaskant, ύψους 185 μέτρων, από το 1970 έως σήμερα, είναι το υψηλότερο κτήριο της Ολλανδίας. Το Euromast μπορεί να τρομάξει έναν υψοφοβικό ταξιδιώτη, αλλά σίγουρα με την επίσκεψή του δεν θα σκέφτεται τίποτα άλλο εκτός από τη μαγική θέα που προσφέρει ο πύργος.

Tip: Εκτός από μια απλή επίσκεψη για τη θέα με είσοδο 10.5 ευρώ για τους ενήλικες και 7 ευρώ για τους μικρούς ταξιδιώτες (4-11 ετών), στο Euromast έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις καφέ, αλλά και κανονικά γεύματα, φυσικά με το ανάλογο κόστος.

Delft: Η ήρεμη πλευρά της Ολλανδίας

Το Delft είναι μία γραφική και σημαντική πόλη για την Ολλανδία, βρίσκεται μόλις 15 λεπτά μακριά από το Rotterdam με τρένο. Η πόλη του Delft συνδέεται ιστορικά με την ολλανδική βασιλική οικογένεια, ενώ συγχρόνως είναι γνωστή για την τέχνη των λεγόμενων «Delft Blue» πορσελανών. Μπορεί να ακούγεται σαν μία μικρή πόλη που προσφέρεται κυρίως για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά στο Delft βρίσκεται το Delft University of Technology (TU Delft). To TU Delft ανήκει στα 3 καλύτερα πανεπιστήμια στην Ολλανδία στον τομέα του και στα top 20 της Ευρώπης, δίνοντας συγχρόνως φήμη, αλλά και μια νότα ζωντάνιας στην πόλη του Delft.

Delft Blue πορσελάνες
Delft Blue πορσελάνες
© Πολυξένη Πολύζου, voyagingtheworld.com

Ξεκινώντας την βόλτα σου στο Delft, το πρώτο σημείο που θα επισκεφθείς είναι ένας κλασσικός ολλανδικός μύλος, ο Molen de Roos. Ο Molen de Roos είναι ένας εκ των 18 μύλων που λειτουργούσαν κάποτε στην πόλη και αυτήν τη στιγμή ακόμη αλέθει αλεύρι με τον παραδοσιακό τρόπο. Ο Molen de Roos είναι ανοιχτός για το κοινό κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο 10.00-16.00, καθώς και κάθε Παρασκευή μεσημέρι 13.00-16.00. Το κόστος της επίσκεψης είναι ιδιαίτερα φθηνό (1,5 ευρώ) κι έτσι μπορείς να μάθεις για την ιστορία των ολλανδικών μύλων χωρίς να πας στο Kinderdijk ή το Zaanse Schans.

Molen de Roos, Delft, Ολλανδία
Molen de Roos, Delft, Ολλανδία
© Πολυξένη Πολύζου, voyagingtheworld.com

Αφήνοντας πίσω τον Molen de Roos, σειρά έχει το ιστορικό κέντρο της πόλης και τα σημεία κατατεθέν του Delft. Η Oude Kerk (η Παλιά Εκκλησία) βρίσκεται στα 10 λεπτά από το μύλο και είναι ένα μεγαλειώδες κτήριο για την πόλη του Delft. Ιδρύθηκε το 1246, ενώ σχεδόν έναν αιώνα μετά (1350) ολοκληρώθηκε κι ο πύργος της εκκλησίας. Η εκκλησία χρειάστηκε διάφορες επισκευές κατά τα χρόνια, αλλά μέχρι σήμερα διατηρεί έναν έντονο μεσαιωνικό χαρακτήρα με γοτθικά στοιχεία.

Oude Kerk, Delft, Ολλανδία
Oude Kerk, Delft, Ολλανδία
© Πολυξένη Πολύζου, voyagingtheworld.com

Στη συνέχεια, κάνοντας μια ευχάριστη και ρομαντική βόλτα περνώντας τα κανάλια του Delft, θα βρεθείς στο Stadhuis (Δημαρχείο) της πόλης. Το Stadhuis είναι ένα εντυπωσιακό και συμμετρικό κτήριο με αναγεννησιακές και γοτθικές επιρροές, το οποίο δεσπόζει απέναντι από την Nieuwe Kerk (Νέα Εκκλησία). Η Nieuwe Kerk κατασκευάστηκε μέσα σε τρεις αιώνες και ολοκληρώθηκε τελικά το 1655, αφού μέσα σε αυτό το διάστημα είχε «πληγεί» από καθηλωτική πυρκαγιά, που προκλήθηκε από έκρηξη πυρίτιδας. Η εκκλησία είναι ένα ιδιαίτερο στολίδι για το Delft, καθώς εκεί βρίσκεται και η κρύπτη της βασιλικής οικογένειας, η οποία ωστόσο δεν είναι ανοιχτή στο κοινό. Ο πύργος της Nieuwe Kerk είναι ο 2ος υψηλότερος της Ολλανδίας.

Nieuwe Kerk, Delft, Ολλανδία
Nieuwe Kerk, Delft, Ολλανδία
© Πολυξένη Πολύζου, voyagingtheworld.com

Tip: Το εισιτήριο για τις δύο εκκλησίες είναι ενιαίο και η τιμή αρκετά προσιτή (ενήλικες: 5.50 ευρώ + 4.50 ευρώ extra για τον πύργο, μαθητές και φοιτητές έως 25 χρονών: 4 ευρώ + 3.50 ευρώ, παιδιά (6-11 ετών) 1.50 ευρώ + 2.50 ευρώ).

Τελευταίος ειδυλλιακός προορισμός που θα επισκεφθείς στο Delft είναι η Oostpoort (Ανατολική Πύλη) της πόλης. H Oostpoort κατασκευάστηκε το 1400 και αποτελεί τη μόνη πύλη της πόλης μέχρι σήμερα. Οι πύργοι της Oostpoort υψώθηκαν μεταγενέστερα κατά τον 16ο αιώνα, συμπληρώνοντας έτσι την πύλη.

Oostpoort, Delft, Ολλανδία
Oostpoort, Delft, Ολλανδία
© Πολυξένη Πολύζου, voyagingtheworld.com
Leiden: Mind the…Walls!

Η πόλη του Leiden είναι ένα ακόμη διαμάντι της χώρας, αλλά και της ολλανδικής τέχνης, καθώς αποτελεί την πόλη καταγωγής του διάσημου ζωγράφου Rembrandt. Στο Leiden θα θαυμάσεις κανάλια, μύλους, ανθισμένους δρόμους και μεγαλειώδεις εκκλησίες που σίγουρα θα αναπολείς αυτήν την εμπειρία.

Από τον σιδηροδρομικό σταθμό Leiden Centraal, το πρώτο σημείο ενδιαφέροντος που θα συναντήσεις είναι ο Molen de Valk («Μύλος του Γερακιού»). Ο Molen de Valk κατασκευάστηκε κατά τον 18ο αιώνα και το 1966 μετατράπηκε σε μουσείο. Στο συγκεκριμένο μύλο βρίσκεται η μόνη διατηρημένη μέχρι σήμερα κατοικία μυλωνά σε ολόκληρη την Ολλανδία, η οποία σίγουρα θα σε μεταφέρει σε μία άλλη εποχή!

Molen de Valk, Leiden, Ολλανδία
Molen de Valk, Leiden, Ολλανδία
© Πολυξένη Πολύζου, voyagingtheworld.com

Tip: Η είσοδος στον Molen de Valk κυμαίνεται στα 5 ευρώ για τους ενήλικες και 2.50 ευρώ για παιδιά ηλικίας 6-15, τα οποία σίγουρα θα εντυπωσιαστούν από το συγκεκριμένο χώρο. 

Επόμενο σημείο που αξίζει να επισκεφθείς όσο βρίσκεσαι στο Leiden είναι το Burcht van Leiden. Το Burcht van Leiden είναι ένα από τα παλαιοτέρα κάστρα της Ολλανδίας. Χτισμένο σε μία ακρόπολη ύψους 20 μέτρων, ήταν εξαιρετικά σημαντικό για την άμυνα της πόλης από τυχόν απειλές. Το κάστρο που κάποτε χρησιμοποιούνταν για στρατηγικούς λόγους, σήμερα είναι ένα από τα πιο όμορφα σημεία για να απολαύσεις τη θέα της πόλης, ιδανικά με τη συνοδεία μίας ζεστής κούπας καφέ.

Burcht van Leiden, Ολλανδία
Burcht van Leiden, Ολλανδία
© Πολυξένη Πολύζου, voyagingtheworld.com

Σίγουρα από το Burcht van Leiden θα προσέξεις μία μεγαλοπρεπή εκκλησία να υψώνεται ιδιαίτερα κόντα σου μέσα στην πόλη. Η Hooglandse Kerk είναι μία πανέμορφη εκκλησία με γοτθικά στοιχεία και υπέροχα μεγάλα παράθυρα. Το τραγικό στοιχείο της είναι πως η εκκλησία ποτέ δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί. Συνεχίζοντας τη βόλτα σου στη χαριτωμένη πόλη του Leiden, σίγουρα θα διασχίσεις την Koornburg, η οποία χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Εκεί πραγματοποιούνταν το εμπόριο των σιτηρών, έτσι προκύπτει και το όνομα της γέφυρας (koorn = καλαμπόκι) και εν τέλει το 1834 καλύφθηκε για να διατηρείται στεγνό το σιτάρι. Εάν επισκεφθείς την πόλη Σάββατο, θα πετύχεις και την εβδομαδιαία υπαίθρια αγορά.

Αφού διασχίσεις την Koornburg στην οδό Maarsmansteeg 8, θα βρεις το Bagels & Beans, το οποίο, παρόλο που αποτελεί μία αρκετά μεγάλη αλυσίδα καφετεριών στην Ολλανδία, έχει καταφέρει να διατηρήσει ένα σπιτικό και φιλόξενο αέρα. Οι επιλογές που θα έχεις είναι πολλές, ο χώρος ευχάριστος κι έξω από το παράθυρο μια κλασική ολλανδική γειτονιά. Τι καλύτερο;

Interesting Fact: To 1992 εμφανίστηκε πρώτη φορά γραμμένο ένα ποίημα σε τοίχο της πόλης του Leiden. Σήμερα, αυτή η πρωτοβουλία έχει εξελιχθεί από την πόλη και έχουν γραφτεί πάνω από 100 ποιήματα ανά την πόλη. Τα ποίηματα είναι γραμμένα στο χέρι κι εκτός από ολλανδική ποίηση, θα βρεις και έργα σε πολλές γλώσσες. Ανάμεσα τους θα βρεις και δύο ελληνικά ποιήματα: το «Κρυμμένα» του Κωνσταντίνου Καβάφη (διεύθυνση: Caeciliastraat γωνία) και απόσπασμα από έργο της Σαπφούς σε αιολική διάλεκτο (διεύθυνση: γωνία Volmolengracht και Oude Singel). Τα περισσότερα έργα βρίσκονται στο κέντρο του Leiden, αλλά υπάρχουν και σε άλλους μη κεντρικούς δρόμους. Οπότε όταν επισκεφθείς το Leiden, μην ξεχάσεις να προσέχεις τους τοίχους!

Συνολικά, η Ολλανδία είναι από τους προορισμούς που όσες φορές και να την επισκεφθείς δεν την χορταίνεις. Όλες οι εποχές της ταιριάζουν και κάθε πόλη έχει τη δική της γοητεία, τη δική της ιστορία που θα σε μαγνητίσει. Οπότε την επόμενη φορά που θα σκεφτείς πιθανούς προορισμούς στην Ευρώπη, αυτές οι ολλανδικές πόλεις θα σε περιμένουν να τις εξερευνήσεις!

Από την Πολυξένη Πολύζου

Διαβάστε επίσης:

Related Posts