Σπήλαιο Βλυχάδα Διρού: η υδάτινη εμπειρία που δεν πρέπει να χάσεις!

Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο αριθμό σπηλαίων με ιδιαίτερη ομορφιά. Μάλιστα, τα περισσότερα έχουν ανακαλυφθεί τυχαία από κατοίκους. Το Σπήλαιο Βλυχάδα Διρού είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά που μπορείτε να επισκεφτείτε. Βρίσκεται στον πανέμορφο νομό Λακωνίας, στον οποίο υπάρχουν τόσα μέρη που αξίζουν την εξερεύνησή σας. Μερικά από τα πιο ιδιαίτερα είναι η Μάνη, το Γύθειο και η Μονεμβασιά.

Πιο συγκεκριμένα, το Σπήλαιο βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον όρμο Διρού του Οιτύλου. Η πρόσβαση σε αυτό είναι πολύ εύκολη με αυτοκίνητο, είτε μέσω Σπάρτης περνώντας από το γραφικό Γύθειο και φτάνοντας στην Αρεόπολη, είτε μέσω Καλαμάτας περνώντας από το Οίτυλο. Εγώ είχα πάει διακοπές στο Γύθειο και φυσικά δεν έχασα την ευκαιρία να εξερευνήσω αυτό το μοναδικό Σπήλαιο. Αν βρεθείτε τόσο κοντά είναι αμαρτία να μην πάτε κι εσείς!

© Γιάννης Καλύβας, pinterest.com
Υψηλή ομορφιά με χαμηλό αντίτιμο

Φυσικά για την είσοδό σας στο Σπήλαιο υπάρχουν εισιτήρια που διακρίνονται σε 3 κατηγορίες, ανάλογα με τη διαδρομή και την ξενάγηση. Η πρώτη περιλαμβάνει τη Μεγάλη Διαδρομή στο Λιμναίο και Χερσαίο κομμάτι (15€ το κανονικό – 10€ το μειωμένο). Η δεύτερη αφορά μόνο το Χερσαίο τμήμα (7€ το κανονικό – 5€ το μειωμένο) και η τρίτη Μικρή Διαδρομή αφορά το Λιμναίο και Χερσαίο κομμάτι (10€ το κανονικό – 8€ το μειωμένο). Αξίζει όμως να επιλέξετε τη Μεγάλη διαδρομή, που συνδυάζει Λιμναίο και Χερσαίο τμήμα, διαφορετικά θα είναι σαν να μην πήγατε καθόλου.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες
  • Στην περιοχή όπου βρίσκεται το Σπήλαιο Βλυχάδα Διρού υπάρχει ένα ακόμα και αυτό είναι της Αλεπότρυπας.
  • Το Σπήλαιο του Διρού ανακαλύφθηκε το 1949 από τους ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας.
  • Το μέγιστο βάθος του φτάνει τα 80 μέτρα.
  • Το νερό είναι υφάλμυρο με μεγάλη σκληρότητα.
  • Η τουριστική περιήγηση έχει μήκος 1.500 μέτρα από τα οποία τα πρώτα 1.200 είναι λιμναία.
Μαγική Ξενάγηση στο Σπήλαιο Διρού

Η πιο υπέροχη διαδρομή ξεκινά είστε έτοιμοι;

Αν είστε κι εσείς λάτρεις του υγρού στοιχείου, όπως κι εγώ, τότε σίγουρα η διαδρομή αυτή θα σας μείνει αξέχαστη! Το Λιμναίο κομμάτι είναι προσβάσιμο με βαρκούλα, οπότε φοράμε τα σωσίβιά μας και μπαίνουμε μαζί με τον ξεναγό μας. Οι εικόνες που βλέπουμε γύρω μας είναι μοναδικές. Η φύση έχει κάνει για μία ακόμα φορά το θαύμα της, προσφέροντάς μας απλόχερα ένα φυσικό έργο τέχνης. Κατάλευκοι σταλαγμίτες και σταλαχτίτες υπάρχουν παντού γύρω μας, αξιοθαύμαστες κουρτίνες σχηματίζονται και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν το Σπήλαιο δημιουργώντας μια παραμυθένια αίσθηση. Η όλη εικόνα είναι το λιγότερο απολαυστική! Ο ξεναγός μας μιλάει για την ιστορία του Σπηλαίου, για τα ευρήματα και για όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζουμε.

Δυστυχώς, η ξενάγηση διαρκεί περίπου 25 λεπτά, τα οποία δεν θέλουμε να τελειώσουν ποτέ!

Γύρω και έξω από το Σπήλαιο Διρού

Αν θελήσετε να κρατήσετε από το Σπήλαιο κάτι για πάντα, πέρα από τις αναμνήσεις σας, και να μοιραστείτε έμπρακτα την εμπειρίας σας με τους φίλους σας, υπάρχει μαγαζί με souvenirs και είδη δώρου. Επίσης, σε περίπτωση που θέλετε να πιείτε ή να τσιμπήσετε κάτι υπάρχει και αναψυκτήριο.

Δίπλα από την είσοδο του Σπηλαίου βρίσκεται μουσείο, που φιλοξενεί ανθρωπολογικά ευρήματα από την νεολιθική εποχή, τα οποία ανακαλύφθηκαν στο παρακείμενο σπήλαιο της Αλεπότρυπας.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, αν θέλετε να δροσιστείτε, υπάρχει η παραλία Διρού ακριβώς δίπλα από το Σπήλαιο.

Έχω επισκεφτεί και άλλα σπήλαια της Ελλάδας όμως αυτό έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου παρότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε. Όταν βρεθώ ξανά στο νομό Λακωνίας θα το επισκεφτώ και πάλι χωρίς δεύτερη σκέψη! Να θυμάστε όμως πως το σημαντικότερο σε κάθε ταξιδιωτική εμπειρία είναι η καλή διάθεση και η καλή παρέα!

Από την Αργυρία Ευσταθίου

Διαβάστε επίσης:

Related Posts