Ζαγόρι: Ο τόπος πέρα από το βουνό!

Ζαγοροχώρια, Ήπειρος, Ελλάδα

Κρυμμένος βαθιά στα βουνά της Ηπείρου, βρίσκεται ένας τόπος  απέραντος, άγριος και γαλήνιος. Το Ζαγόρι χαρακτηρίζεται από πολιτισμό, φυσική ομορφιά, επιβλητικά τοπία, μοναδική αρχιτεκτονική και φυσικά 46 χωριά, τα λεγόμενα Ζαγοροχώρια.

Δεν είναι ένας απλός τουριστικός προορισμός!

Για πολλά χρόνια τα Ζαγοροχώρια προσέγγιζαν “ψαγμένους’’ και εκκεντρικούς λάτρεις της φύσης από όλα τα μέρη του πλανήτη. Οι κύριες δραστηριότητές τους ήταν η πεζοπορία, η ορειβασία, αλλά και η συλλογή σπάνιων βοτάνων. Μεγάλες προσωπικότητες όπως μουσικοί, ποιητές και συγγραφείς περπάτησαν στα πετρόχτιστα σοκάκια και γεφύρια με σκοπό τη μεγιστοποίηση της έμπνευσής τους. Διότι αν βρεθείς μια φορά εκεί, θα εμπνευστείς, είναι σίγουρο! Θα συνοψίσω σε μία πρόταση: Το Ζαγόρι ήταν, είναι και θα είναι ένας τόπος συνάντησης γεμάτος συναισθήματα. Ένα προκαθορισμένο ραντεβού μεταξύ μεταναστών, των οικογενειών τους και των φίλων της περιοχής, ιδίως την περίοδο των εορτών και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων.

Τις δυο τελευταίες δεκαετίες, τα Ζαγοροχώρια συνδύασαν τις τάσεις της εποχής με την παράδοση, αυξάνοντας της δραστηριότητες στη φύση. Σήμερα, θα εστιάσουμε στην εποχή της άνοιξης και του καλοκαιριού. Εξάλλου βρίσκονται μπροστά μας!

Εμπειρία ζωής

Χωρίς πολλά λόγια, μιλάμε για τη Δρακόλιμνη του βουνού Τύμφη.

Χρειάζονται ευνοϊκές συνθήκες, υπομονή, χρόνος και ιδρώτας για να φτάσετε εκεί, αλλά φίλοι μου μιλάμε για ψυχικό αποτέλεσμα, ανώτερο από αυτό της yoga για αρχάριους. Κοινώς πρόκειται για εμπειρία ζωής! Εξάλλου θα συναντήσετε και τους μυθικούς αλπικούς δράκους στην κορυφή! Η πιο συνηθισμένη διαδρομή ξεκινά από το χωριό Μικρό Πάπιγκο. Όσοι είστε αρχάριοι σε διαδρομές ανώμαλου εδάφους, συνιστούμε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ώστε να σας κατευθύνει. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι χρειάζονται 4.5 ώρες περπάτημα για να φτάσετε στον τελικό σας προορισμό. 3 ώρες μέχρι το καταφύγιο της Αστράκας, όπου μπορείτε να διανυκτερεύσετε, και 1.5 ώρα από εκεί μέχρι τη Δρακόλιμνη, όπου μπορείτε  να κατασκηνώσετε. Προσοχή: Το κολύμπι απαγορεύεται στη λίμνη!

Είναι καλοκαίρι. Θέλω να κολυμπήσω ή να κάνω ένα θαλάσσιο σπορ!

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Θα παρουσιάσουμε τρεις εξ αυτών:

Ένας από τους πιο καθαρούς ποταμούς της Ευρώπης, ο Βοϊδομάτης, διασχίζει την περιοχή. Οι πηγές του είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο και βρίσκονται κοντά στο χωριό Βίκος. Δε μπορούμε να εγγυηθούμε με σιγουριά ότι θα κολυμπήσετε εδώ μιας και έχει 4 oC, όμως μπορείτε να δοκιμάσετε ράφτινγκ και καγιάκ. Αν διψάσετε, μη διστάσετε να πιείτε το νερό αυτό. Είναι πόσιμο!

Οι Φυσικές Πισίνες στο Πάπιγκο αποτελούν πετρώματα της φύσης τα οποία γεμίζουν με νερό και βρίσκονται ανάμεσα στα χωρία Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο. Αν δεν πρόκειται για περίοδο εορτών ή Αύγουστο, μπορείτε εύκολα να βρείτε παρκινγκ στο δρόμο. Επάνω σας υψώνονται οι επιβλητικές κορυφές του βουνού της Τύμφης: οι «πύργοι» της Αστράκας. Κατεβαίνοντας λοιπόν από το αυτοκίνητό σας, ακολουθείτε την ξύλινη πινακίδα που αναγράφει «Ρογκοβό Οβίρες» και τρία λεπτά αργότερα εμφανίζονται μπροστά σας οι αρχικές πισίνες. Απαιτούμενος Εξοπλισμός: μαγιό, πετσέτα και αθλητικά. Μην έρθετε με την παντόφλα, η διαδρομή δεν είναι ευχάριστη και θα γλιστρήσετε. Τολμήστε και ακολουθήστε τους μικρούς λόφους. Οι πηγές στο βάθος αξίζουν και με το παραπάνω το mini σκαρφάλωμα.

Οι καταράκτες Μπάλτα Ντι Στρίγκα βρίσκονται στο χωριό Ηλιοχώρι, όπου και παρκάρετε το αυτοκίνητό σας. Χρειάζονται 25 λεπτά περπάτημα να φτάσετε από το χωριό στους καταρράκτες και 40 λεπτά να επιστρέψετε. Ίδιος δρόμος αλλά ανηφόρα. Αχ αυτή η επιστροφή!

Extra Δραστηριότητες: Ιππασία και εξερεύνηση πετρόχτιστων γεφυριών. Με όσα τόξα θέλετε, έχουμε πολλά.

Τύφλα να ‘χει το Grand Canyon!

Το 1997 καταγράφηκε στο Βιβλίο Guinness ως το βαθύτερο και στενότερο φαράγγι του κόσμου. Το φαράγγι του Βίκου είναι μοναδικό, συγκλονιστικό, καθηλωτικό. Μπορώ να βρω κι άλλα επίθετα όμως πάλι δε θα πετύχω την σωστή περιγραφή. Πρέπει να το δεις για να αντιληφθείς το μεγαλείο του. Θέα από τρεις τοποθεσίες: Θέση Οξιά, Μοναστήρι Αγίας Παρασκευής και θέση Μπελόη. Οι δυο πρώτες τοποθεσίες βρίσκονται στο χωριό Μονοδένδρι και η τρίτη στο χωριό Βραδέτο. Όλες απαιτούν περπάτημα και όλες σας προσφέρουν εξίσου καταπληκτική θέα της χαράδρας!

Extra Δραστηριότητες: Πεζοπορία στην καρδιά του Γεωπάρκου Βίκου- Αωού για «προχωρημένους» λάτρεις της φύσης. Χρειάζονται μόνο 7 ωρίτσες για να το διασχίσετε!

Υπάρχει κάτι που να ΜΗΝ απαιτεί τόσο περπάτημα;

Μπορείτε να κάνετε αεροπτερισμό στο χωριό Ασπράγγελοι με δικό σας εξοπλισμό. Δε σας έπεισα ιδιαίτερα ε; Οκ. Συνεχίζω.Είστε στο Ζαγόρι. Υπάρχει πάντα η εναλλακτική του καφενείου και της ταβέρνας. Καθίστε κάτω από έναν μεγάλο πλάτανο. Έχει σε όλες τις κεντρικές πλατείες. Παραγγείλτε σπιτική λεμονάδα, ζαγορίσιες πίτες, γλυκά του κουταλιού ή και freddo (έχουμε στο χωριό μας ναι). Πιείτε κράνο (liquer) ή τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο). Διαβάστε ένα βιβλίο, ξεκινήστε συζήτηση με τους ντόπιους, μάθετε τις ιστορίες τους και γίνετε ένα με τον τόπο τούτο.

Εκδηλώσεις

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι μήνες γεμάτοι ζωντάνια. Η μεγάλη οργάνωση ορεινού τρεξίματος «Zagori Mountain Running» ξεκινάει στο χωριό Τσεπέλοβο και τελειώνει στο χωριό Κήποι. Αποτελεί πλέον έναν τεράστιο ετήσιο θεσμό ο οποίος προσελκύει αθλητές από όλο τον κόσμο. Μπορείτε είτε να δηλώσετε συμμετοχή είτε να εμψυχώνετε τους αθλητές πίνοντας τον καφέ σας! Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου «ZAGORIHOOD» λαμβάνει χώρα στο χωριό Κάτω Πεδινά και σας προσκαλεί όλους να διευρύνετε τους ορίζοντές σας μέσω της τέχνης αυτής. Το περίφημο Φεστιβάλ του χωριού της Βοβούσα περιλαμβάνει προβολή Ντοκιμαντέρ, Ζωντανές Συναυλίες, Εκθέσεις Φωτογραφίας και πολλά εργαστήρια. Αξίζει να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε χρονιάς. Καταλήξτε στο χωριό Τσεπέλοβο και στο SelioParty όπου κυριολεκτικά θα part-αρετε μέσα στο δάσος!

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και πανηγύρια σε όλα τα χωριά του Ζαγορίου. Δεν υπάρχει καλή και κακή εκδήλωση. Υπάρχουν προτιμήσεις! Ανάλογα την περιοχή που βρίσκεστε μπορείτε να ενημερώνεστε από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ζαγορίου για την πιο κοντινή σε εσάς εκδήλωση.

Όλα είναι θέμα αντίληψης!

Η ηρεμία ακολουθεί την περιπέτεια. Το συναίσθημα ακολουθεί την εξερεύνηση. Όλα όμως επισκιάζονται από τις εναλλαγές του φυσικού τοπίου. Η επίσκεψη στον μαγικό αυτό τόπο θα σας μείνει αξέχαστη.

Και θυμηθείτε τα λόγια μας…

Σε ετούτη την άγρια, γεμάτη βουνά, απομονωμένη γωνιά του πλανήτη τα αστέρια κατακλύζουν τον νυχτερινό ουρανό και λάμπουν όσο πουθενά αλλού!

Από την Κατερίνα Δούλη

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version