Η ζωή στη Ρουάντα!

Πριν λίγους μήνες μετακομίσαμε στη Ρουάντα για επαγγελματικούς λόγους. Μια χώρα που σε κερδίζει με το που πατήσεις το πόδι σου, με τα χρώματα, τον υπέροχο καιρό, τους ανθρώπους της.

Η Ρουάντα βρίσκεται στην ανατολική κεντρική Αφρική και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη και έχει κάνει μεγάλα βήματα μπροστά. Η πρωτεύουσα της Ρουάντα είναι το Κιγκάλι και συνορεύει με Ουγκάντα, Τανζανία, Μπουρούντι, Κονγκό, ενώ την ονομάζουν και the Land of a Τhousand Ηills γιατί έχει άπειρους λόφους.

Αριθμεί πλέον 26 χρόνια μετά τη γενοκτονία και θεωρείται από τις πιο εύκολες και υποστηρικτικές χώρες για έναν επιχειρηματία. Επιχειρήσεις και Start Ups ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και γενικά πρόκειται για μια Virgin Market σε ανάπτυξη. Επιπλέον, είναι μέσα στην πρώτη δεκάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, και η μόνη χώρα με πάνω από 60% συμμετοχή των γυναικών στο κοινοβούλιο.

Πρόκειται για μία μικρή χώρα, ωστόσο είναι πυκνοκατοικημένη, καταπράσινη, με λίμνες, ποτάμια, δάση και game parks με άγρια ζώα. Έχει υπέροχα, πολύ προσεγμένα καφέ και εστιατόρια, μικρά στολίδια, όπως και αρκετά μεγάλη κοινότητα expats. Η επίσημη γλώσσα είναι τα Kinyarwanda, αλλά πολλοί μιλάνε επίσης Αγγλικά και Γαλλικά.

© Κέλλυ Ηρακλή

Γενικά, υπάρχει ο κίνδυνος της ελονοσίας, γι’ αυτό το λόγο οι ταξιδιώτες εκτός από το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού, συστήνεται να παίρνουν και μία ανθελονοσιακή αγωγή προληπτικά, για όσο διαρκεί η διαμονή τους στη χώρα.

TIP: Οι Έλληνες δεν χρειάζονται βίζα.

Όσον αφορά το επίπεδο ζωής, η Ρουάντα είναι από τις ασφαλέστερες και λιγότερο διεφθαρμένες χώρες της Αφρικής, με ποσοστά εγκληματικότητας χαμηλότερα της Ελλάδος. Πραγματικά νιώθεις πολύ ασφαλής να κυκλοφορήσεις παντού, ο κόσμος είναι πολύ ευγενικός αν και λίγο επιφυλακτικός, ενώ δεν υπάρχει παρενόχληση ή catcalling στους δρόμους.

© Κέλλυ Ηρακλή

Η χώρα είναι πεντακάθαρη και οι κάτοικοι δίνουν τεράστια σημασία στην καθαριότητα. Δεν βλέπεις πουθενά ούτε ένα σκουπίδι, οι πλαστικές σακούλες έχουν απαγορευτεί στη χώρα από το 2008 (μην πάρετε μαζί σας μπαίνοντας στη χώρα, αν σας ανοίξουν τη βαλίτσα θα τις κατασχέσουν), το κάπνισμα απαγορεύεται σχεδόν σε όλους τους δημόσιους χώρους και δεν βλέπεις πουθενά αποτσίγαρα κάτω. Κάθε τελευταίο Σάββατο του μήνα διαδραματίζεται το Umuganda, όπου υποχρεωτικά όλοι οι κάτοικοι βγαίνουν να καθαρίσουν τις γειτονιές τους. Έχουν δε δρομολογήσει και την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, ενώ ήδη τα περισσότερα καφέ χρησιμοποιούν καλαμάκια μεταλλικά. Ο καιρός είναι φανταστικός, κάτι σαν Ιούνιο ή Σεπτέμβριο Ελλάδας, με 16-28 βαθμούς όλο το χρόνο, και rain seasons/dry seasons. Το βραδάκι θέλει ζακετούλα, ενώ μία ελαφριά κουβερτούλα αρκεί για να απολαύσετε τον ύπνο σας.

Το φαγητό στη χώρα είναι εξίσου καταπληκτικό. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι όλα organic από τους κήπους τους, και πάμφθηνα. It’s an organic food lover’s paradise. Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο αβοκάντο κοστίζει 40-50 λεπτά, ενώ ένας ανανάς 80 λεπτά. 

© Κέλλυ Ηρακλή

Γενικά αυτό που δεν μπορώ να αποτυπώσω με λόγια και εικόνες είναι η ενέργεια αυτής της χώρας. Το vibe που παίρνεις όταν περπατάς στους δρόμους, τα χρώματα που ποτέ δεν αποδίδονται όπως είναι στις φωτογραφίες και τα αρώματα, που σας αφήσουν έκπληκτους.

© Κέλλυ Ηρακλή
© Κέλλυ Ηρακλή
© Κέλλυ Ηρακλή
© Κέλλυ Ηρακλή
© Κέλλυ Ηρακλή

Από την Κέλλυ Ηρακλή

Δείτε επίσης:

Exit mobile version