Με χαμηλό budget στη Στοκχόλμη! (Μέρος 2ο)

Στο προηγούμενο άρθρο σας προτείναμε μουσεία και αξιοθέατα με δωρεάν είσοδο που αξίζει κανείς να επισκεφθεί στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Σουηδίας. Επειδή όμως νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, ακολουθούν προτάσεις τόσο για φαγητό, όσο και για ποτό, ώστε να μείνετε χορτάτοι και ευχαριστημένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Fabrique

Φυσικά, οποιαδήποτε αναφορά σε Σουηδία και φαγητό δεν θα μπορούσε παρά να ξεκινήσει με τα πασίγνωστα Fabrique, τους μικρούς και ατμοσφαιρικούς φούρνους που θα βρείτε παντού στη Στοκχόλμη. Είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή για πρωινό ή ένα μικρό σνακ και μπορείτε να προτιμήσετε οποιοδήποτε από τα δεκάδες Fabrique στο κέντρο της πόλης, όπου θα γευτείτε παραδοσιακές σουηδικές νοστιμιές. Αγαπημένα μας τα διάσημα Kanelbullen, μικρά στριφογυριστά ψωμάκια με κανέλα και ζάχαρη, τα οποία θα βρείτε και σε παραλλαγές, όπως με γέμιση κρέμα ή μαρμελάδα φρούτων, και μπορείτε να τα απολαύσετε μαζί με τον καφέ σας. Η επίσκεψη σε μια Fabrique είναι απαραίτητη και για να βιώσετε εκ των έσω την υπέροχη αυτή πόλη και το lifestyle των κατοίκων της, καθώς τα μαγαζιά αυτά αποτελούν σταθμό και για τους ντόπιους, συνήθως πριν τη δουλειά. Η τιμή για ένα Kanelbullar ανέρχεται σε 30-35 κορώνες, περίπου 3 με 3,50 ευρώ, ενδεικτικά σας προτείνουμε τις Fabrique στις οδούς Vasaggatan 44 και Drottninggatan 102.

Για καφέ και για ποτό

Πέρα από τις πολυαγαπημένες μας fabrique, μια εξίσου καλή επιλογή είναι το καφέ Louie louie, στην περιοχή Slussen, στο σημείο όπου η παλιά πόλη της Στοκχόλμης ενώνεται με το Södermalm. Είναι ένα μικρό καφέ, με καφέδες και ροφήματα, αλλά προσφέρει και μικρά γεύματα, και είναι επομένως ιδανικό κυρίως για πρωινό ή για μια μικρή στάση μέσα στην ημέρα.

Ένα μαγαζί κοντά στα δικά μας all day café-bar, το The secret garden στη Gamla stan είναι ένα πολύ ωραίο και ατμοσφαιρικό gay bar, το οποίο προσφέρεται τόσο για καφέ, όσο και για μπύρα, όλες τις ώρες της ημέρας. Με μπύρες που ξεκινούν από τα 6 και καφέδες από τα 3,5 ευρώ, οι τιμές είναι πολύ καλές για τα σουηδικά δεδομένα, ενώ η χαλαρή και ευδιάθετη ατμόσφαιρα θα σας κάνει να νιώσετε σαν στο σπίτι σας.

Επόμενος σταθμός το Benji’s στην Kungsholmsgatan 11a, πολύ κοντά στο σταθμό, αλλά και στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης. Ιδιοκτήτης του είναι ένας 20χρονος με σύνδρομο Down, και το μαγαζί αποτελεί δημοφιλές στέκι για ντόπιους, αλλά και ταξιδιώτες, με σπιτικά πιάτα και πλήθος ροφημάτων, ενώ ξεχωρίζει για την “παρεΐστικη” και φιλόξενη ατμόσφαιρά του.

Ώρα για φαγητό

Το Baras Backe είναι μια μπυραρία στο Södermalm και συγκεκριμένα στο Slussen, που προσφέρει και ένα πλούσιο μενού με διάφορα ορεκτικά-όπως πατάτες τηγανητές, νάτσος και μίνι burger- που ξεκινούν από 8 ευρώ, και ένα πλήθος από κυρίως πιάτα, στα οποία περιλαμβάνονται fish and chips και μια μεγάλη ποικιλία από burger, που ξεκινούν από 15 ευρώ.

Άλλη μια άριστη επιλογή αποτελεί το Hermans στο Slussen, ένα vegan εστιατόριο με λίγο τσιμπημένες τιμές, αφού τα πιάτα του κοστίζουν γύρω στα 20 ευρώ. Ωστόσο, κάθε Τρίτη διαθέτει μπουφέ, οπότε με 15 ευρώ μπορείτε να γεμίσετε το πιάτο σας όσες φόρες θέλετε και να δοκιμάσετε πολλές από τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, που θα σας κάνουν να δείτε τη vegan κουζίνα με άλλο μάτι. Στα πλεονεκτήματα του μαγαζιού, πέρα από τη συγκεκριμένη οικονομική επιλογή του μπουφέ, συγκαταλέγεται και η θέα του, καθώς «βλέπει» στη θάλασσα και στη βόρεια περιοχή της Στοκχόλμης. 

Για κάτι πιο παραδοσιακό σας προτείνουμε το Nomad bar, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Norrmalm, και διαθέτει σουηδικό μενού με κύριο πιάτο του τα παραδοσιακά κεφτεδάκια, σερβιρισμένα με πουρέ, πίκλες και μαρμελάδα από βατόμουρα. Μια δοκιμή είναι αρκετή για να καταλάβετε γιατί αυτό το πιάτο είναι τόσο δημοφιλές, και μάλιστα όχι μόνο στη Σουηδία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο(αν και, μεταξύ μας, τα κεφτεδάκια της γιαγιάς παραμένουν αξεπέραστα). Οι τιμές είναι αρκετά λογικές για τα δεδομένα της Σουηδίας, με κόστος 10-15 ευρώ η μερίδα, το μαγαζί είναι ανοιχτό Τετάρτη με Σάββατο, ενώ αν είστε τυχεροί σε επιλεγμένες μέρες θα πετύχετε και ζωντανή μουσική, γεγονός που αποτελεί άλλον έναν λόγο που το Nomad bar είναι αγαπημένο στέκι και των ντόπιων.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό τόσο σε γεύση όσο και σε ατμόσφαιρα, το K25 στην Kungsgatan 25 θα είναι ο προορισμός σας. Πρόκειται για έναν ενιαίο εσωτερικό χώρο- από τα γνωστά και ως foodcourt – στον οποίο συστεγάζονται 9 διαφορετικά μαγαζιά με κουζίνες από όλο τον κόσμο, από burger και μεξικάνικο μέχρι βιετναμέζικη και ιαπωνική κουζίνα, και επομένως είναι για όλα τα γούστα, ενώ προσφέρεται τόσο για take-away, όσο και για dine in.

Τέλος, μια εξαιρετική επιλογή για ιταλική κουζίνα είναι το Μeno Μale στη Vasastan, αλλά και σε άλλες τοποθεσίες στη Στοκχόλμη. Πρόκειται για μια αυθεντική ιταλική πιτσαρία με εξαιρετική πίτσα και τιμές που κυμαίνονται στα 10 με 15 ευρώ, ενώ οι ιδιοκτήτες του, καθώς και όσοι δουλεύουν εκεί είναι Ιταλοί και εξυπηρετούν καταρχήν στα ιταλικά (ξέρουν φυσικά και αγγλικά και σουηδικά για τους μη γνώστες της ιταλικής). Χαρακτηριστική είναι όμως η σχέση που έχουν δημιουργήσει με τους ντόπιους, καθώς αρκετοί έχουν μάθει έστω και βασικές λέξεις στα ιταλικά για να παραγγέλνουν, όταν βρίσκονται εκεί, στη μητρική γλώσσα του αγαπημένου τους εδέσματος.

Βραδινή διασκέδαση

Παρά τη φήμη για τις πόλεις του βορρά, χάρη στην ευρεία φοιτητική και νεανική κοινότητα από όλο τον κόσμο, η νυχτερινή ζωή της Στοκχόλμης παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον. Βέβαια μην περιμένετε ωράρια σαν αυτά των ελληνικών μαγαζιών επί προ-κορονοϊού εποχής: τα κλαμπ και μερικά από τα μπαρ μένουν ανοιχτά από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 3 το ξημέρωμα, υπόσχονται ωστόσο για όλο αυτό το διάστημα δυνατή μουσική και ξέφρενο πάρτι.

Πρώτη μας στάση θα είναι το Slakthuset, στην περιοχή Globen, το οποίο αποτελεί συνολικά μια πολύ δυνατή και ενδιαφέρουσα εμπειρία. Πρόκειται για ένα κλαμπ με ηλεκτρονική μουσική, το οποίο αποτελείται από τρεις ξεχωριστές αίθουσες με διαφορετική μουσική η καθεμία και ξεχωριστά events κάθε εβδομάδα, ενώ στα ατού του περιλαμβάνεται και η μεγάλη ταράτσα εμβαδού 600 τμ., όπου το πάρτι συνεχίζεται μέχρι το ξημέρωμα.

Στη συνέχεια, θα επισκεφθούμε το Söderhallen Biljard AB στο Slussen, ένα ατμοσφαιρικό υπόγειο μαγαζί για μπύρα ή ποτό, όπου μπορείς να παίξεις μπιλιάρδο κι όχι μόνο. Η τιμή για το μπιλιάρδο είναι 6,5 ευρώ την ώρα για ένα άτομο και διαμορφώνεται μετά αναλόγως τον αριθμό των ατόμων, ενώ από 3 άτομα και πάνω η τιμή είναι σταθερά στα 19 ευρώ.

Τέλος, μια ακόμη εξαιρετική πρόταση είναι το Monky bar στην οδό Sveavägen 88, μπυραρία αλλά με πολύ δυνατή μουσική, κατά βάση pop, που σε κάνει να νιώθεις σαν να είσαι σε κλαμπ. Οι τιμές του είναι πολύ λογικές, με μπύρες από 4-5 ευρώ και τα λίγα μόνο πιάτα που προσφέρει, πιο πολύ συνοδευτικά, γύρω στα 12-15 ευρώ.

Αυτές είναι λίγες μόνο από τις αμέτρητες επιλογές για φαγητό και ποτό που προσφέρει μια πόλη τόσο ζωντανή όσο η Στοκχόλμη. Σας παροτρύνουμε να τις δοκιμάσετε αν ποτέ βρεθείτε στη σουηδική πρωτεύουσα, αλλά και να ανακαλύψετε τις δικές σας γωνιές, αφού στην τελική ο σκοπός του ταξιδιού είναι να ανακαλύψει ο καθένας από εμάς το δικό του νέο αγαπημένο μέρος.

Από την Πένυ Σαρακενίδου

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version