Ο γύρος του Νότου της Γαλλίας: Εξερευνήσεις με το τραμ και το λεωφορείο!

Καλώς ήρθες στη συνέχεια του πρώτου άρθρου «Ο γύρος του Νότου της Γαλλίας: Πρώτη στάση Μονπελιέ», ανυπομονώντας για νέες ανακαλύψεις! Έχοντας αποκτήσει τις γνώσεις που χρειάζεται για να ταξιδέψεις μέχρι το μεσαιωνικό Μονπελιέ, ήρθε λοιπόν η στιγμή να σχεδιάσεις τις επόμενες εξορμήσεις σου εντός και εκτός της πόλης, χρησιμοποιώντας κάθε είδους μέσο.

Ιστορίες του τραμ

Ως γνωστόν στη Γαλλία, όπως άλλωστε και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, το τραμ αποτελεί καθημερινό μέσο μετακίνησης, τόσο για εντός όσο και για εκτός της πόλης. Είναι οικονομικό και βολικό, προσφέροντάς σου άμεση πρόσβαση στα περισσότερα σημεία του χάρτη. Προτού το χρησιμοποιήσεις, είτε σκοπεύεις να μείνεις για κάποιες μέρες, είτε για μήνες, είναι σημαντικό να ενημερωθείς για τα εισιτήρια, καθώς και για τις προσφορές που σου δίνονται. Για παράδειγμα, αν είσαι φοιτητής και η διαμονή σου στο Μονπελιέ πρόκειται να διαρκέσει για αρκετούς μήνες, τότε μπορείς να βγάλεις μηνιαία κάρτα μέσων, πληρώνοντας ένα ικανοποιητικό ποσό, η οποία σου διασφαλίζει απεριόριστες μετακινήσεις, όχι μόνο με το τραμ, αλλά και με τα αστικά λεωφορεία.

Γραμμή 1: Ξεφεύγοντας από το κέντρο της πόλης

Αφού πήρες μια γεύση του ιστορικού κέντρου του Μονπελιέ, παρ’ όλα αυτά αισθάνεσαι ότι δεν έχεις δει τίποτα ακόμη. Και αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Γιατί ο κάθε τόπος κρύβει μονοπάτια που σε οδηγούν σε μοναδικές εμπειρίες και σου δημιουργούν αναμνήσεις που θα κρατάς μαζί σου για πάντα.

Αποφασίζεις λοιπόν να χρησιμοποιήσεις το πιο εύχρηστο μέσο που σου παρέχει αυτή η πόλη και χωρίς να ξοδέψεις ούτε ευρώ να θαυμάσεις όσα περισσότερα πράγματα μπορείς. Αν υποθέσουμε ότι αφετηρία που παίρνεις την πρώτη γραμμή του τραμ είναι το κέντρο, η πλατεία Comédie, τότε σε λίγα μόνο λεπτά θα βρεθείς σε τρία διαφορετικά σημεία. Παρατηρείς την πόλη απ’ το παράθυρο και χωρίς να το καταλάβεις έχεις φτάσει ήδη στην πρώτη αξιοσημείωτη στάση, την συνοικία της Antigone, εκεί όπου μπορείς να κατέβεις και να περιπλανηθείς στην πλατεία Place de Thessalie. Η πλατεία αυτή περιβάλλεται από νεοκλασικά κτίρια από την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα, ενώ το κέντρο της κοσμείται από ένα συντριβάνι με προτομές ημίθεων που αναδύονται απ’το νερό. Είναι ένα ήσυχο μέρος για να καθίσεις σε κάποιο παγκάκι και να πιεις έναν καφέ ή να διαβάσεις το βιβλίο σου, αλλιώς αν είσαι απλός περαστικός να κάνεις βόλτα με το ποδήλατό σου. Επίσης, το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να θαυμάσεις τα πολύχρωμα φύλλα των δέντρων που στολίζουν τα πάντα γύρω σου.

Antigone Μονπελιέ
© Ελεάννα Σκαρτσίλα, voyagingtheworld.com
Place de Thessalie
© Ελεάννα Σκαρτσίλα, voyagingtheworld.com

Μόλις τελειώσεις την περιήγησή σου στη συνοικία της Antigone, μπορείς είτε να ξαναπάρεις το τραμ είτε να περπατήσεις μέχρι τη μεθεπόμενη στάση, η οποία δεν είναι άλλη από τη Rive du Lez. Πρώτα διασχίζεις την Esplanade de l’Europe, η οποία βρίσκεται στο τέλος της Antigone και είναι διάσημη για την ημικυκλική αρχιτεκτονική της με θέα τον ποταμό Lez. Στο κέντρο της τοποθετείται ένα αντίγραφο του ελληνορωμαϊκού γλυπτού «Η Νίκη της Σαμοθράκης», ενώ αποτελεί χώρο για φεστιβάλ μουσικής και ψυχαγωγίας. Είναι το κατάλληλο μέρος για τους λάτρεις της φωτογραφίας και τους νέους που ψάχνουν ένα σημείο για να κάνουν skateboard.

Rive du Lez, Μονπελιέ
© Ελεάννα Σκαρτσίλα, voyagingtheworld.com

Τελευταία στάση που αξίζει να εξερευνήσεις μετά τη Rive du Lez είναι η συνοικία του Port Marianne, όπου μπορείς να διασχίσεις τα πάρκα Jaques Cœur και Georges Charpak. Είναι και τα δύο μικρής έκτασης, αλλά θα παρατηρήσεις την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς στο πρώτο υπάρχει μια λίμνη με κύκνους και πάπιες, ενώ στο δεύτερο εκτείνονται ψηλόλιγνα δέντρα και η ανθρώπινη παρέμβαση είναι ελάχιστη έως μηδαμινή.

Georges Charpak
© Ελεάννα Σκαρτσίλα, voyagingtheworld.com
Port Marianne, Μονπελιέ
© Ελεάννα Σκαρτσίλα, voyagingtheworld.com
Γραμμή 3: Μια Κυριακή στο Maison de la Nature και στις παραλίες

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να περάσεις την Κυριακή σου από το Maison de la Nature, το σπίτι της φύσης, μια προστατευόμενη τοποθεσία που εκτείνεται κατά μήκος της λιμνοθάλασσας Méjean. Παίρνοντας τη γραμμή 3 του τραμ με κατεύθυνση την περιοχή Lattes μπορείς να οδηγηθείς εύκολα και γρήγορα σε αυτόν το δήμο, σε λιγότερο από μία ώρα. Το σπίτι της φύσης είναι ανοιχτό όλη τη μέρα μέχρι το απόγευμα τις Κυριακές και σου δίνεται η ευκαιρία να θαυμάσεις ένα καταφύγιο ποικίλης χλωρίδας και πανίδας. Ετοιμάσου για αρκετό περπάτημα, διότι ολόκληρος ο βιότοπος αποτελείται από ένα ξύλινο μονοπάτι, όπου μπορείς να θαυμάσεις τα ροζ φλαμίνγκο και άλλα σπάνια είδη πτηνών, συμπεριλαμβανομένου του λευκού πελαργού της Αλσατίας, από απόσταση.

Maison de la Nature
© Ελεάννα Σκαρτσίλα, voyagingtheworld.com

Αν πάλι έχει καλό καιρό και είσαι λάτρης της θάλασσας μην παραλείψεις να μετακινηθείς με το τραμ έως τις πιο όμορφες παραλίες του Μονπελιέ, την Palavas-les-flots και την Carnon-plage. Στην πρώτη μπορείς να φτάσεις με τη γραμμή 3 του τραμ, ενώ στη δεύτερη μπορείς είτε να πάρεις λεωφορείο από την Palavas-les-flots, είτε να περπατήσεις μέχρι εκεί. Είναι οι κατάλληλοι προορισμοί για μια μέρα γεμάτη ήλιο, θάλασσα και ηρεμία, απολαμβάνοντας ένα πικνίκ με μπαγκέτες, φρούτα και γαλλικό κρασί.

Ιστορίες του λεωφορείου
Πεζοπορία στο βουνό Pic Saint Loup

Σε περίπτωση που σκέφτεσαι να κάνεις εναλλακτικές διακοπές και να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, μια ωραία ιδέα είναι να οργανώσεις μια πεζοπορία με τους φίλους σου, ακόμη και με τους Γάλλους που ίσως συνάντησες μια μέρα στο δρόμο. Είναι σίγουρο ότι αρκετοί από αυτούς θα σου προτείνουν να πάρετε κάποιο λεωφορείο και να κατευθυνθείτε μέχρι το βουνό Pic Saint Loup. Βρίσκεται μόλις 25 λεπτά εκτός του Μονπελιέ, προς το Βορρά. Διαθέτει απ’τα καλύτερα μονοπάτια πεζοπορίας με κάποιο βαθμό δυσκολίας και είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσεις τον καθαρό αέρα. Μόλις τελειώσει η πεζοπορία σου, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τοπικό κρασί από τους ντόπιους που βρίσκονται εκεί.

Pic Saint Loup
© Ελεάννα Σκαρτσίλα, voyagingtheworld.com
Περιήγηση στην καστρούπολη Aigues-Mortes

Η Aigues-Mortes είναι ίσως μία από τις ομορφότερες και πιο κοντινές πόλεις έξω από το Μονπελιέ, αλλά και παράλληλα άγνωστες στον περισσότερο κόσμο. Αν ψάξεις πολύ καλά θα παρατηρήσεις ότι αυτή η καστρούπολη είναι ένα από τα πιο μαγικά και δυσεύρετα μέρη στη Νότια Γαλλία. Μπαίνοντας σε ένα λεωφορείο της Hérault από την τελική στάση του τραμ της γραμμής 1, σε λίγη ώρα θα έχεις φτάσει σε ένα καινούργιο μέρος. Το κέντρο της πόλης περιβάλλεται από τείχη μεσαιωνικού κάστρου, ενώ μέσα στους πύργους κρύβονται μοναδικά εκθέματα. Μη χάσεις την ευκαιρία να περπατήσεις πάνω στα τείχη και να θαυμάσεις την εξαιρετική θέα της πόλης, η οποία θυμίζει κατά κάποιον τρόπο το Kings Landing από το Game of Thrones.

Aigues-Mortes
© Ελεάννα Σκαρτσίλα, voyagingtheworld.com
Saint-Guilhem-le-Désert: Ένα μεσαιωνικό χωριό κατά μήκος του ποταμού Gorges de l’Hérault

Ίσως το ομορφότερο, πιο αξιοθαύμαστο μέρος του νομού Hérault στην περιοχή της Οξιτανίας στη Γαλλία. Το Saint-Guilhem-le-Désert είναι ένα μεσαιωνικό χωριό κατά μήκος του ποταμού Gorges de l’Hérault και αποτελεί μοναδική πολιτισμική κληρονομιά με τοπικές παραδόσεις. Με το που φτάνεις εκεί σε καταβάλλει η ρομαντικότητα των μεσαιωνικών σπιτιών με το τρεχούμενο νερό να κυλάει σε αρκετά πέτρινα σημεία και το τοπίο φαντάζει παραμυθένιο. Απόφυγε να το επισκεφτείς τους χειμερινούς μήνες, καθώς τα δρομολόγια του λεωφορείου είναι αρκετά περιορισμένα και είναι σχεδόν έρημο.

Saint-Guilhem-le-Désert
© Ελεάννα Σκαρτσίλα, voyagingtheworld.com

Λίγο πριν φτάσεις, μπορείς να κατέβεις κάποιες στάσεις πιο πριν και να θαυμάσεις το Pont du Diable, το αρχαίο γιοφύρι του διαβόλου, το οποίο διασχίζει επίσης ο ποταμός Gorges de l’Hérault. Αυτή η γέφυρα κρύβει μια μοναδική ιστορία και ίσως ανατριχιάσεις μόλις τη διασχίσεις.

Pont du Diable
© Ελεάννα Σκαρτσίλα, voyagingtheworld.com
Pont du Diable
© Ελεάννα Σκαρτσίλα, voyagingtheworld.com

Όπως θα συνειδητοποίησες το τραμ και το λεωφορείο είναι δύο μέσα με τα οποία μπορείς να ανακαλύψεις κάθε γωνιά, κάθε διαμάντι του νότου, χωρίς κόπο, παρά μόνο με διάθεση και περιέργεια για το τι κρύβει ο κάθε τόπος. Διατηρώντας το περιπετειώδες σου πνεύμα, συμπλήρωσε επίσης στη λίστα σου το τρένο, το μεταφορικό μέσο που θα σε ταξιδέψει με τη ρομαντικότητα που αποπνέει στους επόμενους προορισμούς σου.

Από την Ελεάννα Σκαρτσίλα

Διάβασε επίσης:

Exit mobile version