Μία μέρα στη Λυών!

Έχετε κάνει το ταξίδι των ονείρων σας και απολαμβάνετε το Παρίσι όσο περισσότερο μπορείτε; Εάν θέλετε να κάνετε μία ξεχωριστή εξόρμηση που υπόσχεται να σας αφήσει με την καλύτερη νότα για να ολοκληρώσετε το ταξίδι σας, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τη Λυών.

Ξεκινώντας τη μέρα, περιπλανηθείτε στα σοκάκια της παλιάς πόλης (Vieux Lyon) και ζήστε την παραμυθένια ατμόσφαιρα που διαχέεται. Μαγευτείτε από τα γραφικά και ιστορικά της κτίρια και την πολύχρωμη αισθητική της. Υπάρχει η εναλλακτική να θαυμάσετε την πόλη από ψηλά, από την ξακουστή κοιλάδα του Ροδανού (ποταμού).

γραφικά δρομάκια στη Λυών
© Samuel C., unslplash.com

Μετά τη βόλτα στη γραφική παλιά πόλη της Λυών επισκεφτείτε τα καλύτερα παραδοσιακά εστιατόρια, τα Bouchon. Άλλωστε, η Λυών φημίζεται για το φαγητό της και αποτελεί τον κορυφαίο Γαλλικό προορισμό για να απολαύσετε μερικά από τα πιο γευστικά γαλλικά πιάτα. Μερικά φημισμένα πιάτα της είναι τα quenelle.

Εναλλακτικά, και με την ίδια ποιότητα, μπορείτε να κάνετε τις γευστικές σας ανακαλύψεις στην Presqu’île. Ο ποταμός Ροδανός χωρίζει την πόλη σε τρία μέρη: στην πιο βιομηχανική, στο Presqu’île που βρίσκεται στη μέση και στην παλιά πόλη.

θέα του ποταμού Ροδανού στη Λυών
© Despina Galani, unslplash.com

Η Presqu’île, εκτός από την εξαιρετική της κουζίνας, προσφέρει πλήθος επιλογών για αρωματικό, καφέ ώστε να σας ξεκουράσει μετά την περιπλάνηση και το φαγητό. Είναι και το κομμάτι της πόλης που φιλοξενεί την όπερα και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που δεν θα θέλετε να χάσετε. Τριγυρίστε στην Presqu’île όσο περισσότερο μπορείτε –και αντέχετε- ώστε να την απολαύσετε στο μέγιστο.

θέα της Λυών στην Γαλλία
© Mitchell Henderson, unslplash.com

Μετά τον καφέ και τη βόλτα, η ιδανική συνέχεια θα ήταν η επίσκεψη στο υπερμέγεθες πάρκο της Λυών, το Parc de la tête d’or, στο οποίο θα βρείτε εξαιρετικά μεγάλους, κατάφυτους, μοσχοβολιστούς και ονειρεμένους βοτανικούς γαλλικούς κήπους, τη γραφική του λίμνη με τις πάπιες να απολαμβάνουν τη δροσιά της. Οι επιλογές είναι αμέτρητες. Μπορείτε να ξεναγηθείτε με τα πόδια και να θαυμάσετε το πανέμορφο αυτό τοπίο, να νοικιάσετε ποδήλατο, αμαξίδιο ή να διασχίσετε τη λίμνη με βάρκα απολαμβάνοντας το τοπίο. Καθώς προχωράτε στο πάρκο, θα συναντήσετε ένα κιόσκι το οποίο φιλοξενεί ένα δημόσιο πιάνο, όπου ο καθένας μπορεί να καθίσει και να παίξει γεμίζοντας με μελωδίες το πάρκο.

το υπερμέγεθες πάρκο της Λυών Parc de la tête d'or
© Josephine Baran, unslplash.com

Γρήγορα θα συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχουν αρκετές γέφυρες στη Λυών, οι οποίες την ενώνουν από τους ποταμούς που τη διαχωρίζουν. Σταματήστε σε κάποια από αυτές και θαυμάστε τη μαγευτική θέα.

Στη συνέχεια, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την περιοχή La Croix-Rousse, η οποία αποτελούσε πριν κάποια χρόνια εργατικές κατοικίες και απαιτεί, βέβαια, αρκετό περπάτημα για να φτάσετε. Από εκεί μπορείτε να απολαύσετε πανοραμική θέα της Λυών.

© Nathan J, unslplash.com

Για τους λάτρεις της φυσικής ιστορίας υπάρχει το μουσείο φυσικής ιστορίας Musée des Confluences. Τέλος, η Λυών φημίζεται για την Street Art της.

Και κάπου εδώ τελείωσε η ημέρα στη Λυών. Για να επιστρέψετε στο Παρίσι μπορείτε να πάρετε από το σταθμό La Part-Dieu το ταχύτατο τρένο το οποίο σε μόλις 2,5 ώρες θα φτάσει στην Πόλη του Φωτός (απόσταση περίπου αντίστοιχη με αυτήν Αθήνας-Θεσσαλονίκης).

βραδινή θέα της Λυών
© Μike Βenna, unslplash.com

Η Λυών είναι ένας εξαιρετικός προορισμός που ενδείκνυται για όλες τις εποχές. Ωστόσο, όπως και κάθε άλλος κατάφυτος και γραφικός προορισμός, είναι μαγευτικότερος την άνοιξη.

Από την Κυριακή Κυρατζοπούλου

Διαβάστε επίσης:

Related Posts