Interrail: Πρώτη στάση, Βρυξέλλες!

Έπειτα από τη γενικότερη ενημέρωση που δόθηκε για τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρει η Interrail, ήρθε η ώρα να εμβαθύνουμε περισσότερο στο πως μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρον το πάσο σας, παρουσιάζοντας έναν ιδανικό αρχικό προορισμό, τις Βρυξέλλες, αλλά κι έναν τρόπο για να κερδίσετε ένα πάσο δωρεάν.

Πώς μπορείτε να κερδίσετε δωρεάν ένα πάσο;
© Damaris Isenschmid, Unsplash.com

Κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή ένωση, μέσω ενός προγράμματος που ονομάζεται Discover EU, δίνει την ευκαιρία σε πρωτοετείς φοιτητές των χωρών μελών της να κερδίσουν ένα πάσο της Ιnterrail εντελώς δωρεάν (απαραίτητο είναι να έχουν κλείσει τα 18 πριν την αρχή του ταξιδιού τους). Αρχικά, όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, πρέπει να συμπληρώσουν μία φόρμα και να την στείλουν μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στη φόρμα αυτήν, εκτός από τα στοιχεία σας, θα σας ζητηθεί να περιγράψετε το λόγο για τον οποίο θα πρέπει να επιλέξουν εσάς και εάν θα ταξιδέψετε μόνοι σας ή σε γκρουπ (θα πρέπει να έχετε ήδη δημιουργήσει ένα γκρουπ και να γράψετε τα ονόματα των ατόμων που θα ταξιδέψουν μαζί σας).

Έπειτα, κάποια επιτροπή ελέγχει τις αιτήσεις και επιλέγει όσους υποψήφιους θεωρεί κατάλληλους. Εφόσον είστε ένας από αυτούς θα λάβετε ένα email στο οποίο θα συμπληρώσετε μία ακόμα φόρμα, που θα παρέχει φωτογραφίες της ταυτότητας ή του διαβατηρίου σας και την μορφή του πάσο σας. Το πάσο μπορεί να είναι “fixed” (θα μπορείτε να ταξιδέψετε με τρένα συγκεκριμένες μέρες που θα δηλώσετε στην φόρμα) ή “flex” (σε διάστημα ενός μήνα, θα έχετε 7 24ωρα στα οποία θα μπορείτε να μπείτε σε όποιο τρένο θέλετε δωρεάν).

Γενικά, η καλύτερη επιλογή είναι το flexpass, διότι σας δίνει μεγαλύτερη άνεση στο σχεδιασμό του ταξιδιού σας. Αφού ελεγχθούν τα στοιχεία σας, θα λάβετε το πάσο σας με το ταχυδρομείο και θα μπορείτε να αρχίσετε το ταξίδι σας.

Γιατί να αρχίσετε το ταξίδι σας από τις Βρυξέλλες
© Kobu agency, Unsplash.com

Η Ελλάδα δεν είναι κατάλληλη για να ξεκινήσετε ένα τέτοιο ταξίδι λόγω της γεωγραφικής θέσης της. Στα Βαλκάνια δεν θα συναντήσετε τα καλύτερα τρένα, ενώ πολλές χώρες δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα το πάσο σας να μην σας δίνει πρόσβαση στα περισσότερα τρένα αυτών των χωρών.

Αντίθετα, οι Βρυξέλλες είναι μία πόλη που έχει 2 αεροδρόμια και μάλιστα οι πτήσεις για το Charleroi είναι σχετικά φθηνές από Ελλάδα. Πριν πετάξετε, καλό θα ήταν να έχετε επιλέξει τη διαδρομή που θα κάνετε και τις πόλεις στις οποίες θα μείνετε, ώστε να έχετε ήδη κάνει κράτηση στα καταλύματα στα οποία θα μείνετε, αλλιώς θα ζήσετε ένα πιο περιπετειώδες ταξίδι.

Η πιο έξυπνη μέθοδος είναι να επιλέξετε άλλες 4 ή 5 πόλεις, ώστε να σας μείνουν κάποιες διαδρομές για να κάνετε μονοήμερες αποδράσεις σε ακόμα περισσότερες πόλεις κάποιας χώρας (εάν επιλέξατε flex εισιτήριο). Όσον αφορά τις μονοήμερες, το Βέλγιο είναι μία χώρα που έχει πολλές όμορφες πόλεις (Γάνδη, Αμβέρσα, Μπριζ κ.α.) που μπορείτε να επισκεφθείτε μέσα στο ένα από τα 24ωρα σας. Παράλληλα, συνορεύει με χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Γαλλία που σίγουρα θα έχουν κάποια πόλη την οποία ονειρεύεστε να επισκεφθείτε.

Τέλος, οι Βρυξέλλες είναι μία πολύ μεγάλη πόλη με ποδηλατοδρόμους, οπότε σας δίνεται η ευκαιρία να την απολαύσετε ελεύθερα κάνοντας ποδήλατο, χαζεύοντας τους δρόμους της. Έτσι θα μάθετε πραγματικά την πόλη, είτε μέσω της παρατηρητικότητάς σας είτε από τις πολλές φορές που θα χαθείτε και θα βρείτε εν τέλει κάτι καινούργιο που θα σας εκπλήξει!

Τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε στις Βρυξέλλες

Αδιαμφισβήτητα, η περιήγηση σας στην πόλη θα ξεκινήσει από την Γκραν Πλας.  Η πλατεία αυτή είναι το κέντρο της πόλης και είναι περικυκλωμένη από κτήρια που κάθε φορά που θα τα κοιτάτε θα βρίσκετε κάτι καινούργιο, που θα σας κάνει να τα θαυμάζετε ακόμη περισσότερο!

Γκραν Πλας, Βρυξέλλες, Βέλγιο
© Dimitris Vetsikas, pixabay.com

Αφού συνειδητοποιήσετε ότι αυτό που βλέπετε είναι αληθινό, συνεχίστε τη βόλτα γύρω από την πλατεία και επισκεφτείτε διάφορα παραδοσιακά μαγαζιά που βρίσκονται στην περιοχή, ώστε να μπείτε στο πνεύμα της βελγικής κουλτούρας. Στη βόλτα σας, μπορείτε να σταματήσετε και στο Manneken Pis, ώστε να βγάλετε τις φωτογραφίες σας και να θαυμάσετε ένα πασίγνωστο έργο τέχνης.

Manneken Pis, Βρυξέλλες, Βέλγιο
© Waldo Miguez, pixabay.com

Η βόλτα σας όμως έχει προορισμό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε συγκεκριμένες ώρες. Είναι ένα μέρος που πρέπει να πάτε, για να δείτε που λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά όσοι ταξιδεύετε με το Discover EU.

© Norbert Orisko, pixabay.com

Ένα ακόμα αξιοθαύμαστο κτήριο είναι το Βασιλικό Παλάτι των Βρυξελλών. Δυστυχώς, είναι ανοιχτό για επίσκεψη μόνο συγκεκριμένες ημερομηνίες μέσα στο χρόνο και ακόμα και αν καταφέρετε να μπείτε, ο αριθμός των δωματίων που μπορείτε να δείτε είναι περιορισμένος.

© Nikky Smolders, pixabay.com

Θα ήταν αδύνατο να παραλείψετε να επισκεφθείτε το Atomium, το οποίο είναι από τα πιο ξεχωριστά αξιοθέατα στην Ευρώπη. Στο συγκεκριμένο κτήριο θα μπορέσετε να δείτε ορισμένες εκθέσεις, αλλά και να κάτσετε να πιείτε το καφεδάκι σας.

Atomium, Βρυξέλλες, Βέλγιο
© Luke Watkinson, pixabay.com

Κοντά στο Atomium, υπάρχει και η λεγόμενη μικρή Ευρώπη (Mini Europe), η οποία απαρτίζεται από τα πιο γνωστά μνημεία της Ευρώπης σε μινιατούρες, οπότε θα σας φανεί σαν να επισκέπτεστε πολλές χώρες ταυτόχρονα.

η  μικρή Ευρώπη (Mini Europe) απαρτίζεται από τα πιο γνωστά μνημεία της Ευρώπης σε μινιατούρες και βρίσκεται στις Βρυξέλλες, Βέλγιο
© Dimitris Vetsikas, pixabay.com

Εκτός από την Γκραν Πλας, οι Βρυξέλλες έχουν ακόμη μία πανέμορφη πλατεία, την λεγόμενη πλατεία Poelaert. Η συγκεκριμένη πλατεία βρίσκεται σ’ έναν λόφο των Βρυξελλών, με αποτέλεσμα να προσφέρει μία πανοραμική θέα της πόλης, γεγονός που την καθιστά κατάλληλη για την απόλαυση του ηλιοβασιλέματος.

H πλατεία Poelaert βρίσκεται σ' έναν λόφο των Βρυξελλών, με αποτέλεσμα να προσφέρει μία πανοραμική θέα της πόλης, γεγονός που την καθιστά κατάλληλη για την απόλαυση του ηλιοβασιλέματος.
© Alex Vasey, unsplash.com
Η κουζίνα των Βρυξελλών

Αρχικά, αν πήγατε στο Βέλγιο και δεν δοκιμάσατε βελγική μπύρα, δεν πήγατε στο Βέλγιο. Η καλύτερη μπυραρία είναι το Delirium, η οποία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για το Bar με τις περισσότερες μπύρες στον κόσμο, αφού ο κατάλογος τους περιέχει πάνω από 2000 μπύρες!

Η μπυραρία  Delirium κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για το Bar με τις περισσότερες μπύρες στον κόσμο, αφού ο κατάλογος τους περιέχει πάνω από 2000 μπύρες!
© djedj, pixabay.com

Όπως θα γνωρίζετε ήδη, το Βέλγιο είναι πασίγνωστο για τις τηγανητές του πατάτες, μπορείτε να βρείτε σε κάθε γωνιά της χώρας, επομένως και στις Βρυξέλλες. Ένα από τα καλύτερα μαγαζιά για να τσιμπήσετε κάτι στο δρόμο είτε είναι πατάτες, είτε κάποιο σάντουιτς ή hot dog είναι το Fritland.

Μετά το αλμυρό έρχεται πάντα το γλυκό και ευτυχώς σε αυτήν την πόλη τα γλυκά είναι πολλά και νόστιμα. Εκτός από τις βάφλες που μπορείτε να τις δοκιμάσετε οπουδήποτε με σοκολάτα, με ζάχαρη άχνη και άλλους συνδιασμούς, το Βέλγιο είναι ξακουστό και για την σοκολάτα του!

© zuza79, pixabay.com

Τέλος, αν βρεθείτε στην πόλη την περίοδο των Χριστουγέννων θα πρέπει να περάσετε από τα κιόσκια που στήνονται στην πόλη και να δοκιμάστε προϊόντα όπως βάφλες και τηγανιτές πατάτες.

Διαμονή στις Βρυξέλλες

Αφού το συγκεκριμένο ταξίδι συσχετίζεται με τα τρένα, είναι σημαντικό το μέρος που θα μείνετε να βρίσκεται κοντά σε σταθμό για την διευκόλυνσή σας με τις ώρες των διαδρομών σας. Μία καλή επιλογή είναι το Meininger Hostel το οποίο είναι μια φθηνή λύση και βρίσκεται κοντά σε σταθμό τρένων.

Το ταξίδι μόλις ξεκίνησε και βρίσκεστε στην αφετηρία, τώρα μένει να ρίξετε το ζάρι, να μπείτε σ’ ένα τρένο και να αποβιβαστείτε στο μέρος που σας υπέδειξε!

Από τον Ανδρέα Μυτιληναίο

Διαβάστε επίσης:

Related Posts